Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Lech36 napisał:

A czym się charakteryzuje High End? Może jakieś dane techniczne tej grupy sprzętowej?

Hi End charakteryzuje się wysoką ceną oraz wysokimi normami sięgającymi nawet sprzętu hi-fi.

Hegel H120 & KEF R3

10 minut temu, Lech36 napisał:

A czym się charakteryzuje High End? Może jakieś dane techniczne tej grupy sprzętowej?

Jedną z owych "technicznych" danych potocznie nazywają ...kapustą, sianem, mamoną, "djengami" 😁💰💶

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

1 godzinę temu, Aprox napisał:

Jedną z owych "technicznych" danych potocznie nazywają ...kapustą, sianem, mamoną, "djengami" 😁💰💶

Nie wiem czy w/w można zaliczyć do technicznych, czyli takich wpływających na jakość dźwięku 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

17 minut temu, Lech36 napisał:

Nie wiem czy w/w można zaliczyć do technicznych, czyli takich wpływających na jakość dźwięku 😉.

No jak nie jak tak 😁 ...to Ty nie wiesz że im więcej zapłacisz tym dźwięk jest lepszy 😜😁

17 minut temu, Aprox napisał:

No jak nie jak tak 😁 ...to Ty nie wiesz że im więcej zapłacisz tym dźwięk jest lepszy 😜😁

Nie wiem, ale to jest do rzetelnego sprawdzenia w każdym przypadku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

31 minut temu, Aprox napisał:

No tak😉
Dlatego moje Fosi zawsze beda słabe,bo kosztowały 1000 zł.

13 minut temu, Lech36 napisał:

Nie wiem, ale to jest do rzetelnego sprawdzenia w każdym przypadku.

Aj tam aj tam.
Po co sprawdzać,jak cena gwarantuje,że gra najlepiej🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ale Aiyma dziwadło wypuściła.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

38 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Po co sprawdzać,jak cena gwarantuje,że gra najlepiej

A jak cena daje taką gwarancję to nie trzeba sprawdzać 😉.

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Bezkompromisową budową i jakością dźwięku. Choć wiem, że pojęcia "jakość dźwięku" nie rozumiesz 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

Bezkompromisową budową i jakością dźwięku. Choć wiem, że pojęcia "jakość dźwięku" nie rozumiesz

Cieszę się że Ty rozumiesz co to jest i że w Hi-Endzie jest to bezkompromisowe, cokolwiek to znaczy 🙂

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Cieszę się że Ty rozumiesz co to jest i że w Hi-Endzie jest to bezkompromisowe, cokolwiek to znaczy 🙂

Bezkompromisowa budowa to taka z wykorzystaniem najdroższych komponentów i rozwiązań. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Bezkompromisowa budowa to taka z wykorzystaniem najdroższych komponentów i rozwiązań. 

W audio hobby najdroższe nie zawsze jest bezkompromisowe, często bywa tylko najdroższe. 

58 minut temu, Piopio napisał:

A jednak cena to wyznacznik.

Ja bym wolał z "najlepszych".
Ty wolisz "najdroższe"

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

A jednak cena to wyznacznik.

Ja bym wolał z "najlepszych".
Ty wolisz "najdroższe"

Cena musi być czymś umotywowana 😉 

17 minut temu, Piopio napisał:

Cena musi być czymś umotywowana 😉 

Chęć zysku to potężna motywacja.☝️

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Chęć zysku to potężna motywacja.☝️

Bo zawsze znajdą się jelenie którzy za ten "umotywowany" ceną sprzęt zapłacą 😁 

W dniu 12.10.2024 o 18:54, ASURA napisał:

Nie słyszałem dobrego Denona,Yamahy,Roksana za tym odpuszczę temat

Zatem mamy zupełnie inną definicję dobrego.

W takim razie zrobisz co zechcesz 

17 godzin temu, Lech36 napisał:

Brzmieniem. 

Ono zapewne wynika z danych technicznych ale pewnie jeszcze nie do końca jesteście go w stanie zmierzyć dlatego że i tak w pomiarach każdy wzmacniacz z wykresu brzmi tak samo. 

14 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ale Aiyma dziwadło wypuściła.

To nie pierwszy raz. 

Oni się specjalizują w takich dziwactwach 

Swoją drogą ciekawe czy jak on zacznie produkować wzmacniacze A pewnie po tych kolumnach przyjdzie i na to czas czy będzie tak ochoczo testował te chińskie produkty

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ono zapewne wynika z danych technicznych ale pewnie jeszcze nie do końca jesteście go w stanie zmierzyć dlatego że i tak w pomiarach każdy wzmacniacz z wykresu brzmi tak samo. 

Cały czas omijasz ten wymieniany wielokrotnie test różnicowy. Wiem, jest niewygodny dla ludzi od audio propagandy, ciężko znaleźć argumenty przeciw takiemu testowi robionemu na dowolnym sygnale muzycznym.

14 godzin temu, Aprox napisał:

Dlaczego jelenie? Skoro ludzie chcą mieć sprzęt drogi i ich na niego stać to czemu mieliby go nie kupować, w końcu kupujemy w celu realizacji jakichś celów, np. marzeń o idealnym dźwięku w domu.

9 minut temu, Lech36 napisał:
14 godzin temu, Aprox napisał:

Dlaczego jelenie? Skoro ludzie chcą mieć sprzęt drogi i ich na niego stać to czemu mieliby go nie kupować, w końcu kupujemy w celu realizacji jakichś celów, np. marzeń o idealnym dźwięku w domu.

Jelenie to są jak przed kupnem u siebie w domowych warunkach te 2 tygodnie bo na tyle pozwala szanujący się sprzedawca nie wepną urządzeń na stałe i nie posłuchają w którą stronę w jakiej konfiguracji i z czym zmienia się w czasie dźwięk

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Śledzę wątek od początku nie wypowiem się co do tematu (nie mam fizycznego obycia z wzmacniaczami klasy D), jednak mam trochę poboczne pytanie i spostrzeżenia:

Posiadam dwie końcówki Pliniusa SA-50 i Sa-100 (MK-wersje do wglądu) , napiszę moje spostrzeżenia odnośnie pracy na klasie A"

A więc obie pracując  na "jałowo" w kasie A pobierają z sieci SA50/300W i SA100/350W ,

Grzeją się w spoczynku SA50/60C i SA100/50C w pracy SA50/72C i SA100/55-60C, wyraźnie chłodniejsza jest akurat ta większa wiąże się to przypuszczam z dużo masywniejszej obudowy jak i sporo większej powierzchni cm2 radiatorów ...

Mam pytanie :

Nie wyłączam od 6tyg tej większej cały czas zarówno ona jak i pre Plinius M16 pracują na spoczynku nawet jak nie słucham w kalsieA przez co w pokoju ok25m2 z 15C mam ciągle 19C 🙂 !

Czy takie "trzymanie" sprzętu nie wpływa na jego żywotność ?

A jeśli to jak ?

Z tego co wiem są tam kondensatory elektrolityczne 105C o określonej żywotności .

Jak sądzicie ?

Dziękuje za odp.

Pozdr.PiotruuS

1 minutę temu, ASURA napisał:

Jelenie to są jak przed kupnem u siebie w domowych warunkach te 2 tygodnie bo na tyle pozwala szanujący się sprzedawca nie wepną urządzeń na stałe i nie posłuchają w którą stronę w jakiej konfiguracji i z czym zmienia się w czasie dźwięk

Problem w tym że bogactwo nie zawsze jest powiązane z audio hobby, ludzie bogaci często kupują sprzęt grający dla szpanu i wtedy im nie zależy na jakichś duperelach słyszanych przez audio hobbystów.

3 minuty temu, PiotruuS napisał:

Wpływa, wysoka temperatura nie ma dobrego wpływu na np. kondensatory elektrolityczne które potrafią osiągnąć swój kres nawet po tylko 2000h pracy w skrajnej temperaturze np. 85oC. W danych katalogowych są szacowane dane firmowe dotyczące gwarantowanej żywotności różnych wykonań takich elementów. 

P.S. Niektóre firmy podają żywotność przy różnych temperaturach.

Godzinę temu, ASURA napisał:

To są już łosie 😁

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Cały czas omijasz ten wymieniany wielokrotnie test różnicowy. Wiem, jest niewygodny dla ludzi od audio propagandy, ciężko znaleźć argumenty przeciw takiemu testowi robionemu na dowolnym sygnale muzycznym

No ja twierdzę że nie wszystkie wzmacniacze brzmią tak samo. Uważam że być może da się to sprawdzić pomiarami ale one nie są jescze dokonywane albo w sposób to pokazujący albo nie wszystko mierzymy. Nie wiem. Tak przypuszczam. To taki ruch w kierunku pomiarowcow.

Mam nadzieję że kiedyś się dowiem.

4 godziny temu, PiotruuS napisał:

Śledzę wątek od początku nie wypowiem się co do tematu (nie mam fizycznego obycia z wzmacniaczami klasy D), jednak mam trochę poboczne pytanie i spostrzeżenia:

Posiadam dwie końcówki Pliniusa SA-50 i Sa-100 (MK-wersje do wglądu) , napiszę moje spostrzeżenia odnośnie pracy na klasie A"

A więc obie pracując  na "jałowo" w kasie A pobierają z sieci SA50/300W i SA100/350W ,

Grzeją się w spoczynku SA50/60C i SA100/50C w pracy SA50/72C i SA100/55-60C, wyraźnie chłodniejsza jest akurat ta większa wiąże się to przypuszczam z dużo masywniejszej obudowy jak i sporo większej powierzchni cm2 radiatorów ...

Mam pytanie :

Nie wyłączam od 6tyg tej większej cały czas zarówno ona jak i pre Plinius M16 pracują na spoczynku nawet jak nie słucham w kalsieA przez co w pokoju ok25m2 z 15C mam ciągle 19C 🙂 !

A jeśli to jak ?

Z tego co wiem są tam kondensatory elektrolityczne 105C o określonej żywotności .

Jak sądzicie ?

Dziękuje za odp.

Pozdr.PiotruuS

Są sprzęty które są do tego przystosowane. Jeśli ten jest to Jim mu nie będzie.

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Problem w tym że bogactwo nie zawsze jest powiązane z audio hobby, ludzie bogaci często kupują sprzęt grający dla szpanu i wtedy im nie zależy na jakichś duperelach słyszanych przez audio hobbystów.

Bogactwo bierze się z tego że każdego $ obejrzy się parę razy z każdej strony nim się go wyda...

trafiłeś kulą w płot

17 minut temu, ASURA napisał:

Bogactwo bierze się z tego że każdego $ obejrzy się parę razy z każdej strony nim się go wyda...

Przykład anegdotyczny, z mojego otoczenia. Majętna osoba potrzebowała "bajeranckich głośników" do kolejnego mieszkania. Poszedł to Top HiFi , powiedzieli mu,że Devialet Phantom Gold są najlepsze na świecie. Kupił 2. 

Nie każdy,będzie się doktoryzował z każdej dziedziny gdzie trzeba wydać pieniądze, zwłaszcza,że czas też jest cenny. Gdyby tak wszyscy każdy grosz oglądali parę razy to nikt by audio nie kupował bo nie warto , a najrozsądniejszym teraz samochodem jest Dacia Logan więc inne nie mają prawa bytu.

6 minut temu, Tomek_waw napisał:

Przykład anegdotyczny, z mojego otoczenia. Majętna osoba potrzebowała "bajeranckich głośników" do kolejnego mieszkania. Poszedł to Top HiFi , powiedzieli mu,że Devialet Phantom Gold są najlepsze na świecie. Kupił 2. 

Kupił ale do pomieszczenia z basenem, po co lepsze przy tak fatalnej akustyce?

Te bym kupił w Top HiFi jak bym chciał mieć świetny design i żeby to dobrze grało jak bym był za bogaty

No ale patrząc na stronę Top HiFi są one bezcenne 😉 

55 minut temu, ASURA napisał:

Ja tak działam, tak że trafiłeś jak kulą w płot 😉.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No ja twierdzę że nie wszystkie wzmacniacze brzmią tak samo.

Ale twierdzisz że są tacy co tak twierdzą. Oczywiście to może być prawda w jakichś konfiguracjach opartych o audio bezmyślność, ale można wykazać że nie zawsze jest to prawda.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Ja tak działam, tak że trafiłeś jak kulą w płot 😉.

Ty oglądasz od pierwszego do pierwszego a to nie to samo...

13 minut temu, ASURA napisał:

Ty oglądasz od pierwszego do pierwszego a to nie to samo...

Znowu kula w płocie 😉.

O nieładnie  Panie Asura.A przypomnij bo zapomniałem, jakie to cuda techniki audio produkujesz ? Podstawki? Kondycjonery? Kwantowe regulatory soniczne? . Audjofilia - dla mnie top filia agresji, nietolerancji, narcystyczna i poniżająca tak często umysł i technikę. Jestem tutaj by to widzieć i zachować trzeźwość umysłu.

Edytowane przez miętowy
  • Pokaż nowe odpowiedzi