Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon z przedwzmacniaczem za ok. 2000zł

szaman777

Rekomendowane odpowiedzi

Niech punktem odniesienia będzie

Rega Planar 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i

przedwzmacniacz gramofonowy

Ukryta Zawartość

Zaproponowano mi również taki gramofon z wbudowanym preampem:

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że Rega Planar nie ma wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego.

W preampie CP1 podoba mi się pokrętło balansu, które może się przydać.

Niepodoba mi się brak usb, które również może się przydać.

Czy coś lepiej da się w tej cenie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szaman, jeśli Twój budżet nie jest „napięty jak plandeka na żuku” to radziłbym wybrać osobny preamp – dobrze zostawić sobie możliwość ew. modernizacji. Wprawdzie nie mam nic do tego C.A. ale regulacja balansu to moim zdaniem rzecz zbędna. Zaburzona równowaga głośności kanałów oznacza że należy skontrolować ustawienie antyskatingu ew. azymutu, a nie korygować problem pokrętłem - w dłuższej perspektywie doprowadzi to do nierównomiernego zużycia płyt i igły. Podane gramiaki wyposażone są we wkładkę AT-95, moim zdaniem to taki najtańszy dodatek „na start”, a jak wiadomo tanie mięso to psy jedzą. Jako tako (śledź po japońsku) zaczyna się od AT-100 albo Ortofona M2 Red czyli 300-400 zł., natomiast prawdziwa zabawa to wkładki MC LO. A że nie wiadomo co Ci kiedyś przyjdzie do głowy, to może lepiej żeby preamp posiadał również wzmocnienie rzędu 60 db (MC) zamiast tej „regulacji balansu” ;)

No tak się zastanawiam... Myślałem, że wybór będzie prosty a tu ogrom modeli. Ten ma to, tamten tamto.

Mam kilka typów oprócz Regi Planar. Swoją drogą ciekawe jak rozwiązali oni tam tą automatyczną regulację antiskatingu.

Taki dziwak na tapecie. Ma firmowo wkładkę, o której piszesz.

Pro-Ject RPM 1 Carbon

Albo "wszystomający" AT 120 usbhc a za resztę zafundować sobie np. AT 440 MLb ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzień dobry.

Jesli stawiasz na jakość dźwięku i w przyszłości większe mozliwosci upgradu, zdecydowanie polecam gramofon Rega Planar 1 (http://www.q21.pl/rega-planar-1.html). To bardzo dobry, klasyczny, solidny gramofon, który jest odpowiednią podstawa do zbudowania systemu analogowego. Jako alternatywa można jeszcze spojrzeć na Pro-Ject Debut Carbon DC z wkładką 2M-RED (http://www.q21.pl/pro-ject-debut-carbon-dc-2m-red.html).

Z mojej strony jeszcze jedna propozycja - jesli budżet możemy trochę zwiększyć, spójrz na świetny przedwzmacniacz gramofonowy Vincent PHO-8 (http://www.q21.pl/vincent-pho-8.html). To urządzenie naprawdę warte zainteresowania.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na prezentacje, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rozwiązanie które przedstawił audioburak jest kuszące. Niestety z tego co wiem preamp na pokładzie „wszystkomającego” to tani gniot który będzie wąskim gardłem (zważywszy na przyzwoitą jakość samego gramofonu jak i wkładki AT440). Wprawdzie jest możliwość ominięcia go, ale w praktyce sygnał i tak biegnie przez płytkę drukowaną obniżając jakość sygnału i dodając niepotrzebnie pojemności (uf). Toteż chyba najrozsądniejszym wyjściem jest ProJect Debut z wkładką Red M2 o którym wspominał przedstawiciel salonu Q21. Co do preampu Vincent nie wypowiem się, muszę jednak przyznać że zarówno z zewnątrz jak i w środku prezentuje się bardzo solidnie. Moja uwaga - po własnych poświadczeniach stwierdzam że dobrze mieć możliwość dopasowania parametrów elektrycznych przedwzmacniacza do używanej aktualnie wkładki (poziom wzmocnienia, rezystancji, pojemność cyklu ładunkowego). No chyba że akurat ów Vincent generalnie dobrze współpracuje z wkładkami - dajmy na to Ortofona, ale nie wiemy tego. Poza tym wszystko jest pięknie ale nagle z 2 tys. zrobiło się 3 tys. :)

Bolo – oczywiście że Ty także możesz mieć rację, natomiast uważam że powinno to brzmieć nieco inaczej, np.: „Nie zgadzam się z Twoją opinią, bowiem moim skromnym zdaniem wkładka X nie oferuje przyrostu jakości brzmienia jaką sugerowałaby zasadnicza różnica w cenie w stosunku do wkładki Y”. Do tego jeszcze powinny znaleźć się jakieś konkretne argumenty potwierdzające Twoje spostrzeżenia, no a tak ...

Pzdr

@pablo70 napisał tak:

najrozsądniejszym wyjściem jest ProJect Debut..... preamp Vincent....

może jest najbardziej audiofilskim,

ale ekonomicznym, rozsądnym czy praktycznym chyba jednak nie.

Oto dlaczego. Dodać trzeba jeszcze dobrej klasy kable, żeby nie popsuć zysku,

jaki pewnie da nawet dobry, za to drogi preamp.

Zresztą o tym, co usłyszymy z płyty, decyduje wkładka i wyjątków od tej zasady jest mało,

a w kwocie ww. mamy już wkładkę sporo wyższej klasy z zaawansowanym szlifem.

Ale to mój pogląd, któremu też nie daję wiary ;-)))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Najrozsądniej to kupić nowe tt - jestem za Regą , a pre używane jak np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Próbował bym teżna ponegocjować cene na 700 zł :-)

Ukryta Zawartość

w ogóle jakieś dziwne rzeczy ostatnio czytuje na temat pre. Zapanowała tendencja do demonizacji wpływu na dźwięk tego urządzenia .

upraszczając trochę sprawę - to tak , jakby kłócić się który korektor brzmi lepiej na takich samych ustawieniach Riaa. Z założenia powinny grać tak samo , w rzeczywistości trochę się różnią , ale różnice te nie są tak słyszalne jak np. szlif igły . I tak np. dobra igła zagra lepiej z budżetowym pre , niż podły sferyk lub eliptyk z hi-end-owym pre .

Różną ludzie resztę toru mają i do niej powinno się dobierać tor analogowy a nie do budżetu ,. Zainteresowana osoba wstępnie powinna wiedzieć , czy potrzebna jej analityczność czy woli ciepłe kluski .

Po tonie lektury wstępnie zdecydowałem się (ale jeszcze nie kupiłem) na

PRO-JECT DEBUT CARBON ESPRIT DC SB z wkładką 2M Red

i preamp PRO-JECT PHONO BOX S

Budżet trochę naciągnięty niestety. :/

Co sądzicie?

Edit:

Jeszcze pytanie odnośnie anti skatingu. Jak go się ustawia w tym gramofonie? Tam jakiś ciężarek wisi. Trzeba przesuwać tym ciężarkiem? Skomplikowane to?

w ogóle jakieś dziwne rzeczy ostatnio czytuje na temat pre. Zapanowała tendencja do demonizacji wpływu na dźwięk tego urządzenia .

upraszczając trochę sprawę - to tak , jakby kłócić się który korektor brzmi lepiej na takich samych ustawieniach Riaa. Z założenia powinny grać tak samo , w rzeczywistości trochę się różnią , ale różnice te nie są tak słyszalne jak np. szlif igły . I tak np. dobra igła zagra lepiej z budżetowym pre , niż podły sferyk lub eliptyk z hi-end-owym pre .

Różną ludzie resztę toru mają i do niej powinno się dobierać tor analogowy a nie do budżetu ,. Zainteresowana osoba wstępnie powinna wiedzieć , czy potrzebna jej analityczność czy woli ciepłe kluski .

Hihi wiesz dlaczego sprzedałem Mf X-lp ? Bo Ca 651 p zagrało lepiej , wczoraj testowałem swojego Grundiga pre Sxv 6000 na wejściu Mc kontra Electrocompaniet z mc zapytaj co wygrało :-)) nawet Black cube przy mc poległ . GRA CAŁY SYSTEM I TO NIE TYLKO MOJE ZDANIE . Ten podły sferyk np w Denonie 103 gra bardzo fajnie nawet na Grundigu .

Po tonie lektury wstępnie zdecydowałem się (ale jeszcze nie kupiłem) na

PRO-JECT DEBUT CARBON ESPRIT DC SB z wkładką 2M Red

i preamp PRO-JECT PHONO BOX S

Budżet trochę naciągnięty niestety. :/

Co sądzicie?

Edit:

Jeszcze pytanie odnośnie anti skatingu. Jak go się ustawia w tym gramofonie? Tam jakiś ciężarek wisi. Trzeba przesuwać tym ciężarkiem? Skomplikowane to?

Jedno z najlepszych rozwiązań taki antyskating :-)

sferyk w wielu wypadkach daje takie zniekształcenia zwane przez wielu analogowym brzmieniem i nie musi to być zaraz denon grunt to wiedzieć czego się chce .

To nie tylko chodzi o analogowe granie , mam wkładkę gdzie igła sferyczna (zamiennik) gra lepiej od firmowej eliptycznej bo z tej drugiej jak dla mnie jest za dużo średnicy . Gotowego zestawienia w audio nie ma tym bardziej w analogu - sam szukam cały czas ale to ma być jak najtańsze granie .

możesz spróbować tak jak ja linn k9 , k19 , i podobne clearaudio + cała sterta igieł od at95 , można drogie vitale i shibaty oraz tanie sferyki zakładać .

sferyki też są różnej "ostrości" o mniejszym i większym promieniu.

Szaman - moim zdaniem to całkiem dobry kompromis. Zgadzam się z tym że można jeszcze lepiej ale wyższy model Ortofon M2 Blue to już 850 zł. (Dla rozluźnienia - znajdź w necie cennik z wkładkami Koetsu). Antyskating na żyłce wygląda może archaicznie, ale wielu producentów ramion wciąż stosuje to rozwiązanie. Jak zwrócił uwagę Bartek - jedno z najbardziej znanych na świecie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zapewniam Cię że to prosta a zarazem skuteczna metoda kompensacji skatingu, wystarczy odrobina wiedzy i z jego obsługą poradzisz sobie bez problemu. Phonobox S posiada chyba wszystko co potrzeba, jak dla mnie pewnym minusem jest jego marny zasilaczyk. Ale w razie co, to jego tez można zmodernizować.

Ukryta Zawartość

W tej cenie to max wygody ale i jakości dźwieku uzyskasz kupując używanego Technics SL-10, najlepiej z wkładką EPC310. Fantastyczny napęd a na dodatek z wbudowanym pre MC. I niech Cię nie zwiedzie wygląd - to nie jest zabawka, oj nie jest... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.