Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz Cd za 2000 zł - Nad C 546 dobra opcja?

Passion22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Posiadam zestaw Klipsch Rp260 + Nad 326 + Denon Dcd 720 ae.

Bardzo mi się podoba brzmienie tego zestawu, dla mnie wystarcza, ale ostatnio dostałem szoku jak kolega przyszzedł z ponad 20 letnim odtwarzaczem Cd - Pioneer Pds 802.

Po podłączeniu do systemu dosłownie szczęka mi opadła. Porównując te same utwory z mojego Cd do tego Pioneera to jakiś żart.

Pioneer zagrał ze znacznie szerszą oraz głębszą sceną, dźwięk zrobił się coś a'la 3d. Instrumenty dostały powietrza, Niskie tony wzmocniły się x2. Ogólnie dynamika i rozmach.

Denon przy nim gra ze strasznie posklejanym dźwiękiem, ze strasznie małą sceną i z miernym basem.

Znajomy za tego Pioneera dał 500 zł , a poskładał totalnie tego Denona .

Jestem w szoku jak odtwarzacz potrafii zmienić dźwięk.

Zacząłem przeglądać internet i tak sięzastanawiam czy za 2000 zł dostanę jakiś Cd który zagra podobnie do tego Pioneera?

W oko wpadły mi 2; Pioneer Pd 50 oraz Nad c 546.

Czy ktoś posiada może tego Nad'a albo Pioneera i mógłby podzielić się wrażeniami?

Widzę , że Nad ma usb i czyta mp3 - czy czyta on katalogi i na wyswietlaczu one się pokazują ? Przyznaje , że dobra opcja wieczorem , aby nie latac z cd...

Mój Denon ma właśnie taką opcję i czyta katalogi - Czasem się to przydaje...

Ja mam tego nada ale bardziej brałem go do kompletu niż ze względu na dźwięk. Wejście usb jest nic nie warte. Kup sobie jeszcze jakiś porządny interkonekt to dopiero usłyszysz poprawę

Jaki polecasz interkonekt?

Mam obecnie jakiegoś prolinka za 60 zł.

Kable do kolumn Melodika 4mm2.

Jak Ci się spisuje ten Nad, jesteś zadowolony? Czytałem , że poprzednie jego wersje byly dosyc awaryjne. Możesz napisać jakie on ma niskie tony? Czy śą w miarę mocne? Bo wczoraj dopiero usłyszałem , że te z mojego Denona to jakieś popłuczyny.

Qed reference audio 40. Przewaliłem wiele kabli do 1000zł ale ten jest najlepszy. W szufladzie mam Audioquesta Mackenzie i Tellurium Blue. Qed gra bardzo uniwersalnie i równo. Nie podkreśla żadnego zakresu czyli podkreśli to co podaje elektronika. Świetna głębia dźwięku i mega szczegółowa średnica. Ładne wokale. Nie zamazuje konturów. Nie wygładza. Świetny balans między analitycznością, a muzykalnością.

Tanie interkonekty zamazują średnicę. Dużo muzyki ucieka.

Kable głośnikowe muszą łagodzić klipsche, a melodika chyba daje rady. Rp260 mają bardzo dużo basu, powiedziałbym że więcej niż moje obecne rp280. Pierwszy egzemplarz c546 oddałem do sklepu po dwóch dniach, bo wysiadł napęd. Przysłali mi nowy i gra już prawie dwa lata bez problemu. Uważam że mój dźwięk jest trochu przymulony na basie. Wolałbym więcej precyzji. Kupiłem komplet nada i nie powiem ci dokładnie jak gra sam cedek, bo od początku gra zestaw nadów. On powiela cechy wzmacniacza.

Dzięki za odpowiedzi.

Krzysiek B

Mi dźwięk Klipschów pasuje idealnie. Nie jest za ostro, ani za jasno. Może Melodika robi tu swoje.

Bas jest duży to prawda, ale po podłączeniu tego Pioneera zrobił się on co prawda jeszcze mocniejszy ale też super zdefiniowany, bardziej różnorodny.

Dzięki za propozycje interkonkta, od dawna przymierzam się do zakupu czegoś lepszego. Wezmę go mocno pod uwagę.

Dominik

Zakup tego starego Pioneera również rozważam ;) Tyle , że na allegro jest on bardzo rzadko dostępny , a większość sprzętu z tego co widze z tego okresu to sam szrot.

Druga sprawa , że laser do tego modelu jest już nie dostępny.

Dlatego myślę o czymś nowym.

Ale jak różnicy za dużej nie będzie między moim Denonem a czymś za 2000 zł to napewno nic nie kupię.

Chodzi o rca? Nie podrasował? Opisywałeś też Tare Labs TL-201 jak on się ma do Tellurium?

Tak rca. Tara labs wyostrzała mi bardzo gdzieś okolice przełomu średnicy i góry. Ciężko się tego słuchało, a poza tym wszystko świetnie. Może kiedyś sprawdzę wyższe modele. Tellurium za bardzo rozpuszcza kontury basu i ogólnie uspokaja skraje pasma. Nuda. Tellurium bardzo mi przypomina kable Van den Hula tyle że nie spowalnia dźwięku. Bardzo wygładzony dźwięk. Tara i tellurium to dwa przeciwieństwa.

Tak rca. Tara labs wyostrzała mi bardzo gdzieś okolice przełomu średnicy i góry. Ciężko się tego słuchało, a poza tym wszystko świetnie. Może kiedyś sprawdzę wyższe modele. Tellurium za bardzo rozpuszcza kontury basu i ogólnie uspokaja skraje pasma. Nuda. Tellurium bardzo mi przypomina kable Van den Hula tyle że nie spowalnia dźwięku. Bardzo wygładzony dźwięk. Tara i tellurium to dwa przeciwieństwa.

Dzięki Krzysiek za odpowiedź. Mam właśnie TL-201 w domu i w sumie pograłem trochę na nim i zgadzam się z Tobą co do wyostrzenia wyższej średnicy szczególnie przy jasno nagranych płytach. To mnie trochę "wnerwiło". Planowałem ten IC pod moje poprzednie kolumny (Canto Grand) i tam mógłby się sprawdzić. Dam mu jeszcze szanse, może dam go do gramofonu, który mi bardziej "zamula" . Inna sprawa, że jestem przyzwyczajony do VDH :)

Dzięki Krzysiek za odpowiedź. Mam właśnie TL-201 w domu i w sumie pograłem trochę na nim i zgadzam się z Tobą co do wyostrzenia wyższej średnicy szczególnie przy jasno nagranych płytach. To mnie trochę "wnerwiło". Planowałem ten IC pod moje poprzednie kolumny (Canto Grand) i tam mógłby się sprawdzić. Dam mu jeszcze szanse, może dam go do gramofonu, który mi bardziej "zamula" . Inna sprawa, że jestem przyzwyczajony do VDH :)

To nic nie da. Ja go nawet podłączyłem pod amplituner i dvd i tak wygrzewałem go przez kilka dni. Nic nie dało, a testowałem go nie na Klipschach tylko na łagodnych Elac f6. Wszystko w tym kablu fajne tylko te wyostrzenie, ehhh.

Witaj

Wypróbuj odtwarzacz Yamahy CD 700 http://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-cd-sacd/cd-s700.html

Pewno zaraz pojawią się głosy ,że Yamaha gra sucho, jasno i jest słabym źródłem ale to naprawdę świetny odtwarzacz z rewelacyjnie cichym napędem o melodyjnym pełnym powietrza, przestrzennym brzmieniu.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Witaj,

Jeśli mowy to poszedł bym jednak w kierunku pioneera.

Jeśli używany to za 1500 zł zrob sobie jakąś niespodzianke a za 500 kuo już sprawdzonego CD.

Jeśli będzie Ci ciężko dokonać wyboru dla porównania mogę ci wysłać jakiś CD do domu abyś mógł sobie sprawdzić czy poprawa jest opłacalna.

Dzień dobry.

Na pewno warto brać pod uwagę zakup odpowiedniego interkonektu, natomiast na pewno ograniczeniem jest Twój odtwarzacz CD. Z mojej strony na pewno rozważałbym NAD C546 BEE (http://www.q21.pl/nad-c546-bee.html) jako idealne uzupełnienie Twojego systemu. To klasyczny, dobrze grający, dynamiczny odtwarzacz. Jako alternatywa rozważałbym wspomniany Pioneer PD-50 (http://www.q21.pl/pioneer-pd-50.html) oraz Onkyo C-7070 (http://www.q21.pl/onkyo-c-7070.html). To dwa urządzenia, które oferują trochę jaśniejszy, bardziej analityczny, dokładny przekaz.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych modeli. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.