Skocz do zawartości
IGNORED

Trzeci sub. w salonie 32 m

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Sub do stereo to odpada ale do kina to jak najbardziej i to nie tylko jeden, każdy kto ma do tego warunki i sąsiadów z daleka powinien pomyśleć o przynajmniej o 2, u mnie 3 super chodzą a 4 po wakacjach

Jaka zazdrość ,raczej politowanie,i nic więcej,u siebie bez problemu mógłbym mieć i 4 suby bo pomieszczenie jest konkretne w domu na piętrze,ale po co ,miałem dwa suby ,ale stwierdziłem że jeden daje radę.

Politowaniem się nie zasłaniaj, zachowaj je dla siebie.

Nie wiem jaki masz sprzęt. Nie piszesz. Moim zdaniem lepiej była ta kasę wydać na dopłatę do lepszego amplitunera/procesora.

Basu ma być tyle ile powinno, już to raz napisałem. Dwa suby poprawią fazę, dla trzech nie widze zastosowania. Tym bardziej, że potrzebna ręczna kalibracja. Dzisiejsze sprzęty z rynku domowego trzech subów poprawnie nie skalibrują.

Dla przypomnienia ... w kinie domowym nie chodzi o łomot.

Muszę przewietrzyć mój system…

Jaki łomot, wszystko fajnie się rozkłada a kalibracja poszła bez problemu a amplituner mam dobry Marantz SR 7009 z Auro i końcówka mocy też Marantz MM 8077

Jaki łomot, wszystko fajnie się rozkłada a kalibracja poszła bez problemu a amplituner mam dobry Marantz SR 7009 z Auro i końcówka mocy też Marantz MM 8077

To CO MASZ LEPIEJ w takim razie ??? Oprócz trzech subów zamiast dwóch?

Bo co ja mam lepiej z dwóch zamiast jednego wyraźnie napisałem. Przy użyciu kalibracji Audyssey oczywiście.

BTW Atmos, DTS-X i Audo-3D z jakiegoś powodu zalecaja dwa suby, a nie więcej. Nie daje Ci to do myślenia?

Mozna oczywiście więcej. Trinnov sie kłania. Potrzebne TYLKO odpowiednie narzędzie.

Nie wiem ale nie którzy patrzą na ilość niż na jakość czy nie lepiej zainwestować i kupić dwie 15 czy 18 niż bawić się w trzy czy 12 czy 10 zamiast stawiać 3 czy 4 subów można dwa większe ?

Edit: tak się zastanawiam Po co zagracać pokój subami i kablami czy dwie 15 czy 18 zagraja lepiej od 3 10 dobrze postawione i skalibrowane Tak jak kolega ma w temacie ?

Dobra panowie, skończmy te dewagacje, niektórym wystarczy 1 sub. innym 2, to naprawdę nie chodzi o ilość, tylko rozłożenie dźwięku, ja na pewno dodam 4, bo mi to pasuje, miałem jeden z przodu było dobrze, drugi z przodu jeszcze lepiej, teraz mam niestety tylko 3 z tyłu bo zabrakło kasy na 4 z tyłu i jest naprawdę super, jeśli ktoś ma warunki i nie ma sąsiadów to polecam rozwiązanie na większa ilość sub, panowie testy i zobaczycie, wybór należy do nas. Tak dodam od siebie na suficie nie zainstaluje, bo dałbym tam z chęcią VOG, podłogowe suby dają naprawdę radę, pozdrawiam i Wesołych Świąt

Kolega testował na ilość czy jakość w swoim pokoju bo nie opowiedział na pytanie czy to sa kolegi wysuną dywagację bez pokrycia bez testu w swoim salonie nie chce być natrętem tylko pytam jak normalny unser rozumiem ze mogą nieść nerwy kolegi co kupił bo mnie to ciekawi czy nie lepiej kupić daw większe np.15 czy 18 niż trzy czy cztery mniejsze czy kolega zakupił 3 mniejsze i nie miał porównania do dwóch 15 czy 18?

Panowie ktoś słyszał o takiej działce jak akustyka ? Fale stojące, węzły, strzałki? Prościej będzie poczytać co daje układ kilku subów niż męczyć innych. Jeszcze złośliwe komentarze i gadanie o jakości tak jakby​ kolega miał suby Logitecha za 200 zl. Mniej cwaniactwa a więcej książek.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Czytałem o zwielokrotnieniu źródeł najniższego basu przy okazji wprowadzanoa standardu THX w latach 90tych, koedy to np KEF i B&W wypuściły bardzo podobne zestawy kinowe, które ceną sporo przewyższały auta klasy wyższej. Żadna popietdułka nie miała wtedy szans na certyfikat THX, bo Lucas byle kpmu go nie przyznawał. B&W wraz z wprowadzeniem swojego zestawu na rynek opublikował obszerne materiały nt akustyki sali audiowizualnej w nawiązanou do swego zestawu (5.2 z możliwością rozszeżenia). Wynikało z niego, że najlepszym rozwiązaniem jest system z dwoma subwooferami powiązanymi z kolumnami podstawowymi przednimi, który również zalecał układ THX, zamontowany w symetrycznej sali, co poptawia kontrolę nad propagacją dźwięku i znakomicie "wiąże" bas z kanałami L,P, bez konieczności opóżniania dźwięku, czy kombinacji z fazą. Tą samą drogą poszedł KEF. Obaj producenci zastosowali też surroundy-bipole i kontrolę kątów propagacji wyższych tonów (KEF przez uniQ, B&W poprzez montaż w kolumnach LRC 3ch kopółek w układzie pionowym. Pisano też o 2ch subach, jako najlepszej opcji, bo i dzięki dwóm subom mamy równo i mocno nagłośnioną salę, i łatwiejszą kalibrację systemu bez NADMIERNEJ komplikacji.

Pisałem wcześniej mam sub. VELLODYNE EQ MAX 10, miałem go wcześniej przed przeprowadzką w salonie 22 m, po przeprowadzce mam salon 32 m i jeden sub dawał radę, tylko ja lubię eksperymentować i jeśli mój amplituner miał dwa wyjścia sub. to czemu nie spróbować, teraz wszedłem w 3 i jest jeszcze lepiej, dla mnie moc czy jak to nazywcie dudnienie wystarczał i przy jednym ale naprawdę suby z różnych kierunków dają naprawdę super efekt a większego nie potrzebowałem bo mi 10 w zupełności wystarczała i nikt się nie denerwuje bo mnie to raczej śmieszy, dzięki forum zdecydowałem się na drugi a i niektóre wątki sprawiły, że idę dalej, pozdrawiam

Masz jeden fotel? Jesteś egoistą?

Jak w miejscu odsłuchu stou kanapa, to pomiędzy skrajnymi widzami mogą być prawie 2 m, a to już znacząca odległość, i wystarczająca, by skrajne osoby zaznały różnic basu.

Symetria osiowa pokoju odsłuchowego i ustawienia kolumn oraz subwooferów w większości przypadków znacznie ułatwia "zabawę" z ustawieniami basu.

Kto ma fotel ten jest egoistą? Dobre.

Jak siedzę z żoną obok to mamy uszy z pół metra od osi, to chyba nie aż tak dużo.

Jak się nie potrafi osiągnąć równomierności basu w powiedzmy promieniu 2m to może lepiej suba niżej odciąć niż ładować niewiadomo ile skrzyń.

Pisałem o JEDNYM fotelu.

Na mojej kanapie usiądą i 4 osoby, niestwty, skrajne będą już poza sqeet spot'em.

A że dziś produkowany jest sprzęt dla egoistów, to niepodważalny fakt- np wygięte telewizory, których obraz jest najlepiej widoczny z dokładnie jednego punktu i jest to najbardziej idiotyczny pomysł w historii tv.

Dla wielkich zwolenników basu,przypominam że nie ma amplitunera,czy wzmacniacza 5,4,7,4,czy 9,4.Producenci natychmiast wykorzystali by fakt że 4 suby to lepsze rozwiązanie niż dwa,i już dawno by takie produkowali. Wniosek jeden że jeden sub jest ok,naturalnie jak ktoś chce dwa także ,jak jest miejsce,i dwa dobre takie same suby to jak najbardziej na tak. Większość amplitunerów produkowanych obecnie ma możliwość podpięcia dwóch sztuk.I to o czymś świadczy.

Ja uważam że jeśli kolega słyszy różnice i go stać to niech montuje i 10.

Chętnie bym jednak zaglądnął i porównał 2 a 3.

Realnie myskisz że wrzucone fundusze są opłacalne?

Oczywiście, że nie żałuję wczoraj oglądałem kolejny film z 3 i naprawdę jest różnica w stosunku do 2, dobrze się to wszystko roznosi po pokoju, efekty fajnie brzmią.

Czy stosując rozdzielacze sygnału RCA dla suba nie osłabia się sygnału bo kiedyś stosowałem takie coś przy kartach PC na minijack i tam jak podłączyłem dwa urządzenia pod jedno wejście(mimo że chodziło w danym czasie tylko jedno urzadzenie) sygnał był osłabiony po podłączeniu bez tego ustrojstwa jedno urządzenie miało wyraźnie dźwięk głośniejszy i dynamiczniejszy. A jak ma sie tu?

dobrze się to wszystko roznosi po pokoju, efekty fajnie brzmią.

I to jest wszystko ci się poprawiło? Nie żartuj. Jakies konkrety może? Bo że dobre samopoczucie po zakupie to ... widzimy.

Z jednym subem za 500 zł też się wszystko dobrze roznosi po pokoju i efekty fajnie brzmią.

I to jest wszystko ci się poprawiło? Nie żartuj. Jakies konkrety może? Bo że dobre samopoczucie po zakupie to ... widzimy.

Z jednym subem za 500 zł też się wszystko dobrze roznosi po pokoju i efekty fajnie brzmią.

W jaki sposob ma ci "powiedziec" ze jest lepiej. Mysle ze nie ma sensu "wrozyc" o tym temacie. Trzeba samemu sprawdzic i ocenic.

Pmcomp ile masz subow? Bo rozumirm ze dwa? Ostatnio kupiles jamo zestaw z subem wiec podlacz i sam sie przekonaj :)

A kolejna sprawa - ciekawa sprawa jak oni kalibruja te suby. Bo ampli napewno z kalibruje sygnal (na kanal) lacznie na dwa suby. Wiec jeden gra ciszej a drugi glosniej :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.