Skocz do zawartości
IGNORED

Trzeci sub. w salonie 32 m

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposob ma ci "powiedziec" ze jest lepiej. Mysle ze nie ma sensu "wrozyc" o tym temacie. Trzeba samemu sprawdzic i ocenic.

Pmcomp ile masz subow? Bo rozumirm ze dwa? Ostatnio kupiles jamo zestaw z subem wiec podlacz i sam sie przekonaj :)

Jak opisać? Własnymi słowami, to co słyszy. Jak takich opisów dokonuję. Mniej lub bardziej poetycko ale można się zorientować. Także nt. działania dwóch subów.

Tego zestawu Jamo nie kupiłem. Obudowa suba była lekko uszkodzona.

Muszę przewietrzyć mój system…

Sklep "musi" wierzyć, że jest lepiej, przecież z tego żyje :-D(Aczkolwiek S4Home wydaje mi się jednym z uczciwszych branżystów udzielających się na AS)

Uwierz mi że w kable nie wierzę i co ty na to? Zaburzam całe wyobrażenie o branży i otwarcie deklaruje że nie chce zarobić gigantycznej marzy na cyfrowych kablach audio :)

Dzięki :)

Sklep nic nie musi. może sobie łatwo ustawić 1, 2, 3, 4 subwoofery i porównać.

No właśnie u nas w salce 2 wypadają super ale 3 nie próbowałem nawet. Myślę że nie bardzo się spisza. Mamy podest z tyłu będą na nieco innej wysokości.

Jak mi się kiedyś będzie nudzić to sprawdze

Mi się wydaje ze ma to sens - na 40m2 mam 2 suby Jamo D7 - basu jak ktoś chce to naprawdę od cudu - miałem kiedyś ustawione eden prawie centralnie z przodu, drugi z tylu, jakiś metra za kanapą, i tak ustawione we wzmaku, do przednich mam około 3,5-4m. I dla mnie efekt że coś wybuchło z przodu, lub ewidentnie poczułem to z tylu - rewelacja. Ale w tej konfiguracji, osoby które siedziały bardziej skrajnie, przy glośnym sluchaniu muzyki (koncertów itp) nie czuli walnięcia tak jak osoby które na siedziały na wprost. Teraz mam suby pod przednimi kolumnami, i w muzyce jest o niebo lepiej, szczególnie w stereo - i właśnie w takiej konfiguracji przydałby się jakiś mały sub za plecami, żeby coś z tylu czasem walnęło na dobrym filmie :)

miałem kiedyś ustawione eden prawie centralnie z przodu, drugi z tylu, jakiś metra za kanapą, i tak ustawione we wzmaku, do przednich mam około 3,5-4m. I dla mnie efekt że coś wybuchło z przodu, lub ewidentnie poczułem to z tylu - rewelacja .

Ty tak na poważnie czy żartujesz?

Ty tak na poważnie czy żartujesz?

Poważnie - takie było umeblowanie, tak a nie inaczej to ustawione musiało być, przy kalibracji tak ustawiłem suby - nie wiem jak, ale na wielu filmach Yamaha idealnie mieszała subami z przodu i z tylu. A przy konkretnym "volume" te subu potrafią żołądkiem ruszyć, bez dudnienia itp

Jeśli subwoofer jest lokalizowany, to jest to dla niego totalna dyskwalifikacja.

Dlatego pisałem, że (tak też określał KEF I B&W) najlepszym rozwiązaniem są 2 subwoofery jako podstawy pod kolumny L,P. Dźwięk jest wówczas doskonale połączony z kanałami podstawowymi i najskuteczniej można go skalibrować.

To było chyba nawet w założeniach THX, jsko najdoskonalszego systemu kina domowego (następnie określonego jako THX ultra).

Ja nie o tym. Dźwiek z przodu a Ty słyszysz go z tyłu. I to jest Twoim zdaniem gut? Bo moim skromnym jest do doopy.

Napisałem że przy niektórych filmach jak "jeblo" mi coś za plecami, dawało fajny efekt, i w dwóch koncertach też. Po prostu czasem wybuch byl ewidentnie z tylu, i milo jak bum z tylu walilo z pomocą suba.

Mnie zastanawia trochę, jak to dzielił wzmak - niby ścieżka suba jest jedna ???

Teraz mam dwa suby po kolumnami, jest niebo lepiej, i bas się o niebo lepiej po pomieszczeniu rozkłada, więc wracając do tematu - trzeci tuż za placemi dla dodania dreszczyku za plecami wskazany do pomocy surrom :)

Jeśli subwoofer jest lokalizowany, to jest to dla niego totalna dyskwalifikacja.

Z tego co wiem, sub Jamo D7 jest niezły, ja tam nie jestem "zboczeńcem" żeby spędzać godziny na kalibracji :)

Kalibrowałem automatem kilka razy - jak był jeden, po środku - zawsze osoba siedząca na wprost - mimo że basu z jednego tego suba było od cudu w całym pokoju - miała większą frajdę :)

Pytanie co kto lubi - ja lubię jak szklanki ze stołu spadają jak coś solidnie "wybuchnie" :)

Pytanie co kto lubi - ja lubię jak szklanki ze stołu spadają jak coś solidnie "wybuchnie" :)

Noooo, takie czerwone, słodkie w zielonych butelkach tez niektórzy nazywają ... winem.

Proponuję zwiększ poziom głosności, wybuchnie Ci jeszcze solidniej. Do tego nie potrzeba drugiego suba.

Skoro mowa o tych subach jedn mysl mnie naszla po wypowiedzi janciownik "sub dla pomocy dla tylnich surround".

Normalnie rozumiem ze zalecane jest aby wszystkim kolumna ustawic odciecie na 80hz. Tylnim surround tym bardziej.

Jak to jest z dzwiekami ponizej 80hz?

Rozumiem ze te dzwieki ma wytwarzac subwoofer.

Kolejna sprawa, ktora kazdy przytacza to, to ze dzwiekow / fali o NISKICH czestotliwosciach nie jestesmy w stanie zlokalizowac.

Majac na uwadze powyzsze nasowaja sie pytanie.

Amplituner rozdziela kazdy z dzwiekow na 6 kanalow 5.1. Rozumiem za na plycie bluray dla kazdego kanalu z Osobna jest zapisana inna sciezka?

Co ze sciezkami dla tylnich kanalow, w ktorych sa dzwikie ponizej 80hz?

Czy wtedy ampli pomija te dzwieki i ich nie odtwarza?

Czy przekierowywyuje z wszystkich 6 kanalow dzwieki ponizej 80hz na subwoofer? W sumie to nie mozliwe aby subwoofer zagral w jednym momencie "dwa" dzwieki a co dopiero 6.

Jasne, że niemożliwe, dlatego na etapie madteringu należy dopilnować, by ścieżki były zgrane w taki sposób, by na basie nie było przrsunięć fazowych pomiędzy kanałami. Powodowałyby one efekty wygaszania basu, wzmacniania, czy wyjątkowo niekorzystny- dudnienia.

Prawidłowo zsynchronizowany dźwięk można miksować do wspólnego basu <80Hz bez żadnych problemów. Podstawa basowa pójdzie wtedy z jednego lub dwóch subwooferów, ale mino to, efekty basowe mogą być lokalizowane, choć jak wcześniej pisałem, możliwość lokalizacji subwoofera bardzo źle o nim świadczy.

Inna sprawa, jak sub jest felerny- poświstuje z br lub przepuszcza wyższe częstotliwości, inną sprawą jest lokalizacja EFEKTÓW basowych, typu np wybuch, czy ryk przelatującego helikoptera- jest to możliwe za sprawą harmonicznych, które idą przez któryś z kanałów, nawet tylny, który z zasady nie działa poniżej 80Hz. Ucho każdy dźwięk lokalizuje za pomocą częstotliwości wyższych od 120-150 Hz, bo taka jest fizyka.

A nie myślałeś o wibratorze na ramie kanapy? Kosztuje toto kilkadziesiąt $, a jak łupnie, jajca obrywa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4 subwooferów też warto posłuchać, nie snuć teorie.

Nie przeczę, najwięcej wnosi drugi subwoofer ale 3 i 4ty też daje oczuwalną poprawę.

4 subwooferów też warto posłuchać, nie snuć teorie.

Nie przeczę, najwięcej wnosi drugi subwoofer ale 3 i 4ty też daje oczuwalną poprawę.

Postaw po rogach cztery pełnopasmowe kolumny i przekieruj tam bas z kanału suba, wyjdzie na to samo. A zaoszczedzona kasę wydaj na ... lepszy sprzet.

Jak mantra ... basu ma być tyle ile ma być, a nie tyle ile ty chcesz.

A jak chcesz tak jak ty chcesz to podkręc sobie basu gałką volume albo w setupie procesora.

Prawidlowa kalibracja trzech czy czterech subów wymaga ... przede wszystkim doswiadczenia i dość taniego, odpowiedniego sprzetu pomiarowego. Bez gwarancji sukcesu bo tu wszystko przede wszystkim zależy od pomieszczenia. To się nazywa ... AKUSTYKA !!!

Nowoczesne procesory z rynku domowego i systemy kalibracji w nich zawarte potrafia skalibrować max. DWA suby. DWA !!!

Znaczy skorygować ich charakterystyke w zaleznosci od pomieszczenia. Wiecej subów? Albo doświadczenie i ręczna kalibracja np. w Diracu albo automatyczna przy pomocy Trinnova. A i tak fachowcy twierdzą, że automat jest do doopy i trzeba to robić recznie.

Czy teraz mamy wszystko jasne ??? czy dalej będziecie twierdzić, ż więcej subów to lepiej?

Bo jeśli lepiej to znaczy więcej BUM BUM BUM to zgoda. Tylko ........... po co się zapytuję ???

Jasne, że niemożliwe, dlatego na etapie madteringu należy dopilnować, by ścieżki były zgrane w taki sposób, by na basie nie było przrsunięć fazowych pomiędzy kanałami. Powodowałyby one efekty wygaszania basu, wzmacniania, czy wyjątkowo niekorzystny- dudnienia.

Prawidłowo zsynchronizowany dźwięk można miksować do wspólnego basu <80Hz bez żadnych problemów. Podstawa basowa pójdzie wtedy z jednego lub dwóch subwooferów, ale mino to, efekty basowe mogą być lokalizowane, choć jak wcześniej pisałem, możliwość lokalizacji subwoofera bardzo źle o nim świadczy.

No to ciekawe jak wyglada widmo dzwieku kazdego kanalu z osobna czy juz na etapie produkcji wszystkie skladowe "ponizej" 80hz maja wyciete, lub maja nadziejEnadzieje ze uzytkownik je wytnie - odcieciem w Ampli.

Bo jezeli nie wycieli to fronty i surround jezeli puscimy je na calym pasmie "odrazu skojazyly mi sie salki z Klipschami fronty i surroundy to kolumny podlogowe, pelno takich kina na youtube" to teoretycznie powinny robic sieczke w kinie.

Bo chyba nie ma mozliwosci aby bas z przodu i bas z tylu spotkaly sie w spot punkcie w tym samym momencie z ta sama faza? Czy niezaleznie od czestotliwosci s spot punkcie zawsze bedzie ideal? Kalibracja audyssey wprawdzie kalibruje i odciecie i odleglosc. Wiec faza powinna byc ok. Chyba.

Wysune jeszcze inny wniosek.

A co gdy na plycie dla kazdego kanalu jest nagrywany kazdy dzwiek i te niskie skladowe sa bardzo dobre? Czy nie byloby idealem do kazdego glosnika podlaczyc subwoofer ale za pomoca "zlacza wysokopoziomowego"? Nie znam nazwy, chodzi mi o podlaczanie subwoofera pod zaciski - terminale od glosnikow.

Rozumiem ze dobry sub i dobrze skalibrowany tak ze nie ma slychac skad gra. U siebie mam przezabawne doswiadczenie, gdy ktos przychodzi do mojej salki widzi na rtv jebitnego centralan heco celan 42, ja zalacze STEREO to kazdy, nie bylo wyjatku, kazdy komentuje ze moj centralny fajnie gra. :) a rzeczywiscie nie gra nic, tak fronty robia scene ze sam lapie sie na tym ze zagladam na ampli czy napewno wlaczaczylem tryb pure dorect czy tryb auto.

No to ciekawe jak wyglada widmo dzwieku kazdego kanalu z osobna czy juz na etapie produkcji wszystkie skladowe "ponizej" 80hz maja wyciete, lub maja nadziejEnadzieje ze uzytkownik je wytnie - odcieciem w Ampli.

Bo jezeli nie wycieli to fronty i surround jezeli puscimy je na calym pasmie "odrazu skojazyly mi sie salki z Klipschami fronty i surroundy to kolumny podlogowe, pelno takich kina na youtube" to teoretycznie powinny robic sieczke w kinie.

Bo chyba nie ma mozliwosci aby bas z przodu i bas z tylu spotkaly sie w spot punkcie w tym samym momencie z ta sama faza? Czy niezaleznie od czestotliwosci s spot punkcie zawsze bedzie ideal? Kalibracja audyssey wprawdzie kalibruje i odciecie i odleglosc. Wiec faza powinna byc ok. Chyba.

Wysune jeszcze inny wniosek.

A co gdy na plycie dla kazdego kanalu jest nagrywany kazdy dzwiek i te niskie skladowe sa bardzo dobre? Czy nie byloby idealem do kazdego glosnika podlaczyc subwoofer ale za pomoca "zlacza wysokopoziomowego"? Nie znam nazwy, chodzi mi o podlaczanie subwoofera pod zaciski - terminale od glosnikow.

Rozumiem ze dobry sub i dobrze skalibrowany tak ze nie ma slychac skad gra. U siebie mam przezabawne doswiadczenie, gdy ktos przychodzi do mojej salki widzi na rtv jebitnego centralan heco celan 42, ja zalacze STEREO to kazdy, nie bylo wyjatku, kazdy komentuje ze moj centralny fajnie gra. :) a rzeczywiscie nie gra nic, tak fronty robia scene ze sam lapie sie na tym ze zagladam na ampli czy napewno wlaczaczylem tryb pure dorect czy tryb auto.

Niestety mało ludzi ma pojęcie JAK MOZE ZAGRAC ZWYKŁE STEREO.

Robiłem takie doświadczenia na "moich normalnych gościach" :).

A wystarczy komuś zapuścić na hi-endowym systemie stereo w zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu np. płytę Madonny Immaculate Collection albo Rogera Watera Amused to Death.

No akurat płyta Rogera Watersa zmasterowana jest przy użyciu QSound - na każdym w miarę dobrym systemie efekt wyróżnia się w stosunku do innych nagrań

Posłuchaj oryginału z vinyla z 1992 roku oraz najnowszego remastera z 2016 zrobionego z master tape'ów.

Cyfra nawet nie ma startu.

Postaw po rogach cztery pełnopasmowe kolumny i przekieruj tam bas z kanału suba, wyjdzie na to samo. A zaoszczedzona kasę wydaj na ... lepszy sprzet.

Jak mantra ... basu ma być tyle ile ma być, a nie tyle ile ty chcesz.

A jak chcesz tak jak ty chcesz to podkręc sobie basu gałką volume albo w setupie procesora.

Prawidlowa kalibracja trzech czy czterech subów wymaga ... przede wszystkim doswiadczenia i dość taniego, odpowiedniego sprzetu pomiarowego. Bez gwarancji sukcesu bo tu wszystko przede wszystkim zależy od pomieszczenia. To się nazywa ... AKUSTYKA !!!

Nowoczesne procesory z rynku domowego i systemy kalibracji w nich zawarte potrafia skalibrować max. DWA suby. DWA !!!

Znaczy skorygować ich charakterystyke w zaleznosci od pomieszczenia. Wiecej subów? Albo doświadczenie i ręczna kalibracja np. w Diracu albo automatyczna przy pomocy Trinnova. A i tak fachowcy twierdzą, że automat jest do doopy i trzeba to robić recznie.

Czy teraz mamy wszystko jasne ??? czy dalej będziecie twierdzić, ż więcej subów to lepiej?

Bo jeśli lepiej to znaczy więcej BUM BUM BUM to zgoda. Tylko k...a po co się zapytuję ???

Ciekawe, że najwięcej krzyczą Ci co nie mają ale oni wiedzą lepiej, znają wszystkie teorie akustyki itp it'd.

A Ci co kupili i używają, są zadowoleni.

Bardzo to ciekawe, nie...

Więcej nie komentuje, bo z koniem kopać się, nie mam ochoty.

@pacman

A na końiec posłuchaj tej Madonny. Bo przy ńiej Waters się chowa jeśli chodzi o przestrzenne efekty fazowe ... w stereo.

Ciekawe, że najwięcej krzyczą Ci co nie mają ale oni wiedzą lepiej, znają wszystkie teorie akustyki itp it'd.

A Ci co kupili i używają, są zadowoleni.

Bardzo to ciekawe, nie...

Więcej nie komentuje, bo z koniem kopać się, nie mam ochoty.

Kup jesze pińć subów i bądź zadowolony ... POWODZENIA ŻYCZĘ.

Może nawet i 10 zmieściesz ? Będzie przecież lepiej ... BUM, BuM, BuM.

Do tego dodaj równolegle do frontów dodatkowe głośniki. Tylko zastanow się przez chwilę co się stanie z impedancją.

Ehhhhhhh ..

Gość

(Konto usunięte)
dość taniego, odpowiedniego sprzetu pomiarowego.

No to policzmy: 4 mikrofony pomiarowe ok. $200 sztuka (może być i $500 za np. EarthWorks), dobry interfejs USB jakieś 2000PLN, Smaart lub SysTune jakieś 4000PLN, razem ze statywami, kablami, kalibratorem, itd wyjdzie 10 tys PLN. Alternatywnie można zainwestować w sprzęt Sencore'a lub kit HAA za jakieś $4000 za zestaw. Rzeczywiście tanio :-))) Ale masz rację, dopiero z takim zestawem można mówić o jakiejkolwiek analizie akustycznej i profesjonalnej kalibracji kina domowego.

Nie robi sieczki, ja mam ustawione bez odcięcia i gra bardzo dobrze. Na suba idzie tylko jego ścieżka, z resztą basu radzą sobie kolumny. Na surroundach praktycznie nie ma basu, więc ustawianie tam dużych podłogówek to przerost formy nad treścią. Jak kombinowałem z odcięciami to wydawało mi się, że basu mam za dużo, a tak sub odzywa się tylko wtedy kiedy trzeba i można go mocniej podkręcić. Ale oczywiście co kto lubi...

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.