Skocz do zawartości
IGNORED

Dwu kanałowa koncówka mocy do zestawu Marantz Marantz K. I Pearl Lite

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz kolumny do bi-amp, to ja bym robił bi-amp.

Ps.

Pisze się bi-wiring.

A najlepiej "podwójne okablowanie".

Hehe oj Ty :rolleyes:

A powiedzcie mi bo nigdy w to się nie zagłębiałem i nie miałem takiej okazji i czy dobrze myślę:

Z "pre-out" wychodzimy przewodem 1×Rca-2×Rca tz.typ "Y" na końcówki do bi-ampu czy jak to się robi?

Np. z avr pre-out lewy/prawy kanał daje RCA typ "Y" i wtedy pod dwie końcówki. Czy ja dobrze kombinuje z bi-amp???

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

O już wiem jak to ma być :) Chyba dobrze myślałem.

8eed8ad246936d23e8916fceb56ce520.jpg

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

To mi odpisał sprzedawca jak zapytałem o bi-wiring ...." można tak zrobić ale wtedy trzeba końcówki przełączyć znowu na tryb stereo i będą dwie końcówki stereo 100W

jedna na dół na obydwa kanały a druga na górę na obydwa kanały..."

No i jego opis z aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy odczuwalna jest różnica w jakości pomiędzy bi-wiring a bi-amping?

Mam te kolumny jak poznać czy nadają się do bi-amping

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -chodzi o terminale ? Mam oddzielne na górę i dół.

Możesz bliżej to wytłumaczyć - lub jedną końcówkę na HF drugą na LF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, chodzi o terminale, no i zwrotnicę pasywna wewnątrz. Ale jak są rozdzielone terminale, to możesz podłączyć bi-amp. Generalnie, bi-amp daje słyszalne efekty (na plus), bi-wiring daje niewiele albo nic.

Na czym polega podłączenie jedna końcówka na HF druga na LF ?

Jeżeli w kolumnie masz takie zaciski to na niej masz opisane HF/LF czyli wysokie i niskie częstotliwości.

Jeśli masz pojedynczy przewód to zworkę zostawiamy, jeśli chcesz użyć bi-wiring lub bi-amp to zworkę usuwamy i osobno przewody dajemy do terminali w kolumnie.

6366ad09a0d91f58573edb4ecba81335.jpg4723db2b3a16c933722fd8040b64d967.jpg

Tylko koniecznie przy bi ampie wyjmij blaszki.

W heco 900 gniazda nie są podpisane ale te od góry są odpowiedzialne za HF te z dołu za LF.

Bi amp może wnieść poprawę, bi wiringu nie.

Potestuję, jak spadnie dużo mocy przy końcówce stereo, to pozostanę przy mono, jak porównywałem Heco z Marantzem zmostkowane na jednym kablu do bi-wringu z dwoma kablami to na bi-wiringu było lepsze brzmienie.

Źle wyjaśniłem, Marantz wzmacniacz - Heco, do Marantza do terminali A podpięta góra Heco, do terminali B, podpięte doły Heco, góra jednymi kablami, dół drugimi

darek2

Czy widzisz schematy które wklejam? Wszytko ładnie i czytelnie wyjaśnione. Jedyna uwaga ale też tu było powiedziane, że przy single blaszka(zworka) w terminalach kolumny zostaje, przy innych połączeniach blaszki usuwamy z kolumny z terminali.e076c683e11b7c1570af7420e9f9040d.jpg

Dalej mnie nie rozumiecie, jeszcze raz, wcześniej przed zakupem końcówek mocy Heco miałem podłączone tylko do wzmacniacza Marantz i porównując na jednym kablu - single wire z blaszką do bi-wring ( 2 kable góra Alphard Da Vinci PSCC 8N - Perfect Silver Copper Crystal 8N a doły QED QE 1300 (XTC -100) bez blaszki) w tej konfiguracji lepiej u mnie wypadł bi-warring i oto mi chodziło w 4 posty powyżej. Właśnie czekam na kuriera z końcówkami Atoll i będę testował, dam znać czy jest duża różnica pomiędzy bi-wring a bi-amp. Schemty rozumiem doskonale.

Dalej mnie nie rozumiecie, jeszcze raz, wcześniej przed zakupem końcówek mocy Heco miałem podłączone tylko do wzmacniacza Marantz i porównując na jednym kablu - single wire z blaszką do bi-wring ( 2 kable góra Alphard Da Vinci PSCC 8N - Perfect Silver Copper Crystal 8N a doły QED QE 1300 (XTC -100) bez blaszki) w tej konfiguracji lepiej u mnie wypadł bi-warring i oto mi chodziło w 4 posty powyżej. Właśnie czekam na kuriera z końcówkami Atoll i będę testował, dam znać czy jest duża różnica pomiędzy bi-wring a bi-amp. Schemty rozumiem doskonale.

A no to ok :)

Widzisz nie wszyscy słyszą różnicę, ja podobnie miałem u siebie z pma1510ae+MA Silver. Na LF miałem Melodike przewód z bascorem a na HF miałem Qed tyko go sprzedałem. Moim zdanie też słyszałem różnice na plus :)

U Ciebie teraz przy bi-ampingu powinna być bardziej znaczącą różnica.

Panowie a tak w ogóle w mojej konfiguracji przy dwóch końcówkach mocy, można zastosować bi-warring?

Ani bi-amping ani tym bardziej bi-wiring

Stosowanie osobnego zasilania góry i dołu identycznymi wzmacniaczami w przypadku gdy mamy pasywne zwrotnice i/lub nie posiadamy jakiejś dodatkowej zwrotnicy zewnętrznej... jest co najmniej nieuzasadnione.

Zamiast wydawać pieniądze na dwie końcówki mocy lepiej jest kupić jedną i faktycznie lepszą. Co innego w wielodrożnych systemach aktywnych ale to zupełnie inny temat.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

I jak testy???

Dziwne że słyszałeś różnice. Bo podłączyłeś po prostu w biwire.

Spadek mocy jest taki sam jak w przypadku pojedynczego podłączenia.

Ale dość już o tym. Czekamy na różnice z końcówką.

Dziwne że słyszałeś różnice. Bo podłączyłeś po prostu w biwire.

Spadek mocy jest taki sam jak w przypadku pojedynczego podłączenia.

Ale dość już o tym. Czekamy na różnice z końcówką.

Ale ja czy kolega?

Szczerze mówiąc słyszałem różnice, nie wiem czy to przez to że dwie różne marki przewodów były, czy może.....podświadomość mi to mówiła :)

Chcę jeszcze jeden test zrobić z przewodami....na "ślepo" , ten test jest najlepszy, ktoś będzie z kabelki przepinał a ja se będę siedział z browarkiem i słuchał :)

Jak się podłączy jakiś przewód o dużej pojemności na wysokie lub o zbyt małym przekroju na niskie przy dużym zapotrzebowaniu na moc to trudno tego nie usłyszeć tylko czego to dowodzi?

Że przewody grają? Czy raczej że wszystko można zepsuć? :-)

No jestem po pierwszych testach w konfiguracji:

-dwie końcówki mono,

-bi-wirring 2 kable góra Alphard Da Vinci PSCC 8N - Perfect Silver Copper Crystal 8N a doły QED QE 1300 (XTC -100)- kolumny

Powiem brzmienie super, moc ogromna, bas schodzący bardzo nisko, większa przestrzeń, lepsza separacja kanałów

Jak ogarnę ustawienia sprzętu na stolikach, to pobawię się z bi-amp

No żeś się uparł na bi-wiring :) hehe

Jestem ciekaw jak bi-amp zagra?

Ani bi-amping ani tym bardziej bi-wiring

Stosowanie osobnego zasilania góry i dołu identycznymi wzmacniaczami w przypadku gdy mamy pasywne zwrotnice i/lub nie posiadamy jakiejś dodatkowej zwrotnicy zewnętrznej... jest co najmniej nieuzasadnione.

Zamiast wydawać pieniądze na dwie końcówki mocy lepiej jest kupić jedną i faktycznie lepszą. Co innego w wielodrożnych systemach aktywnych ale to zupełnie inny temat.

Do zasilania sekcji basowej można użyć tańszych wzmacniaczy, np. estradowych, ale o dużej mocy. Odciąża to sekcję średnio/wysokotonową i dzięki temu poprawia klarowność i przestrzeń. Mam to tez sens gdy na górę jest lampa. Wiele osób tak robi.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ciekawa koncepcja. O dziwo także się z taką spotkałem. Przez wiele osób nie do zaakceptowania. Ze względu na odmienny jakże wygląd obu urządzeń.

No właśnie sprawdź bi amp.

Bali pisałem do Darka :) ale już nie ważne.

Do zasilania sekcji basowej można użyć tańszych wzmacniaczy, np. estradowych, ale o dużej mocy. Odciąża to sekcję średnio/wysokotonową i dzięki temu poprawia klarowność i przestrzeń. Mam to tez sens gdy na górę jest lampa. Wiele osób tak robi.

Pytający ma dwa INDENTYCZNE wzmacniacze.

Panowie a z pre out wzmacniacza do końcówek podłączenie tylko kablem Y ?

No tak inaczej się nie da wyjście 1rca na dwa wejścia, czyli Typ "Y" musi być.

Kilka postów wyżej była mowa o tym :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.