Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny używane do 3500zł

decu

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić kolumny w cenie ok 3500zł.

W tej chwili grają u mnie Avance Omega 530 (86dB 4ohm 30-200W). Słucham ich już od wielu lat i chciałbym spróbować czegoś innego.

Sprecyzowanych wymagań co do barwy dźwięku nie posiadam. Nie mam także odniesienia do innych konstrukcji i chciałbym po prostu

uniknąć zakupu kolumn które są wykonane niedbale, bądź na kiepskich komponentach. Słabo znam się na technikaliach budowy głośników dlatego proszę o pomoc w znalezieniu możliwie solidnej konstrukcji na tym pułapie cenowym.

Muzyka której słucham najwięcej to rock z przyległościami (punk, folk,metal). Stronię od muzyki elektronicznej.

Reszta sprzętu którym dysponuję to:

wzmacniacz Yamaha AS-700

odtwarzacz Yamaha CD-S700

Pomieszczenie w którym zestaw gra ma ok 30m2.

Kolumny mogę ustawić najwyżej 50cm od ściany, więc tylny BR raczej odpada. Nie chcę na pewno kolumn podstawkowych.

Co Waszym zdaniem "zagra" dobrze w takim zestawieniu?

https://www.audiostereo.pl/topic/132675-kolumny-u%C5%BCywane-do-3500z%C5%82/

50cm wystarczy na tylny BR spokojnie możesz się za takimi rozglądać też.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

50cm wystarczy na tylny BR spokojnie możesz się za takimi rozglądać też

Serio ?

Kolumny mogę ustawić najwyżej 50cm od ściany,

To bardzo mocno ograniczy większość kolumn pod względem sceny i reprodukcji basu.

50cm to mało? Tylko jeden warunek po bokach też musi być przestrzeń aby kolumna mogła oddychać.

50cm to troszkę mało... Z doświadczenia absolutne minimum dla większości kolumn ( aby była scena i bas nie podbity ) to 1m - chociaż wolę jak jest przynajmniej 1.5m-2m.

Gość numik

(Konto usunięte)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (pewnie zejdzie do 3.500)

Ukryta Zawartość

Uuuu ciekawe czy ktoś kupił te Triangle :)

Może się tu pochwali jak grają.

50cm to troszkę mało... Z doświadczenia absolutne minimum dla większości kolumn ( aby była scena i bas nie podbity ) to 1m - chociaż wolę jak jest przynajmniej 1.5m-2m.

No jest mało wiadomo , ale też już nie tragedia....czasem w bloku to ciężko o te 50cm nawet :) a to okno od balkonu przeszkadza a to przejścia nie ma bo kolumna na drodze stoi itp.....chociaż jak kolega pisał 30m2 to może zamiast 50cm to 100cm da rade ogarnąć :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym kupić kolumny w cenie ok 3500zł.

W tej chwili grają u mnie Avance Omega 530 (86dB 4ohm 30-200W).(...) chciałbym po prostu

uniknąć zakupu kolumn które są wykonane niedbale, bądź na kiepskich komponentach. Słabo znam się na technikaliach budowy głośników dlatego proszę o pomoc w znalezieniu możliwie solidnej konstrukcji na tym pułapie cenowym.

(...)

Pomieszczenie w którym zestaw gra ma ok 30m2.

Kolumny mogę ustawić najwyżej 50cm od ściany, więc tylny BR raczej odpada. Nie chcę na pewno kolumn podstawkowych.

Co Waszym zdaniem "zagra" dobrze w takim zestawieniu?

Czołem,

Myślę że mam coś, co spełni z nawiązką Twoje wymagania. Są to moje poprzednie kolumny firmy Studio16Hertz które wymieniłem na wyższy model tej samej marki. Są wykonane bardzo solidnie, z użyciem wyłącznie bardzo porządnych komponentów, wykończone pięknym fornirem z naturalnego drewna. Mają przedni bassrefleks co ułatwia ustawienie w pobliżu ściany. Zapraszam na odsłuchy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny z pierwszego linku odpadają- póki co wolę unikać DIY, za mało się znam.

Focale są bardzo ładne ale tak się składa że kupowałem już sprzęt od tego sprzedawcy i więcej tego nie zrobię.

Ukryta Zawartość

Bardzo ładne kolumny, nie bardzo jednak rozumiem czemu sprzedawca podaje link do recenzji modelu Celius skoro na zdjęciu widnieje nazwa Antal. Czy taka ilość głośników (4) nie oznacza że będą one gorszej jakości niż w podobnych konstrukcjach z mniejszą ich ilością?

Dzięki za informacje i propozycje ! Poczytam i popatrzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

Czy taka ilość głośników (4) nie oznacza że będą one gorszej jakości niż w podobnych konstrukcjach z mniejszą ich ilością?

to nie jest prosta matematyka :), dokładnie, czytaj i wybieraj;p

Jeśli nie zauważyłeś braku równowagi czy niedostatku części pasma na Omegach,

ośmielę się polecić szkołę podobną do obecnej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ewentualnie jedyne z twardszą kopułką

Ukryta Zawartość

lecz jeśli chcesz mieć coś wyrazistego nawet z ryzykiem przesady w górze pasma,

skup się na Zollerach, Trianglach, Focalach czy Hyperionie IV.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Drodzy koledzy nie wiem co da autorowi wątku podrzucanie linków portali aukcyjnych. Nie wątpię, że Decu sam potrafi wejść na allegro i wyfiltrować interesujący go przedział cenowy. Gro tych propozycji to strzelanie w ciemno jak choćby focale czy ushery do metalu. Jeśli autor wątku chciałby dokonać zakupu w ciemno na podstawie poleceń na forum mógłby się trochę zawieść. Bardzo łatwo wklejać linki ale dobrze by było to wcześniej przemyśleć.

@daniel-de ma chyba absolutną rację.

Dlatego, że jest to albo podpucha, albo też post z rodzaju:

mam wolną kasę i chcę wydać nie wiem na co; może kolumny, może ....

Pełnię szczęścia można tu osiągnąć solidnie wykonanymi kolumnami

z betonu ( nie tak dawno widziałem ) chyba, że już ktoś z pełnym portfelem ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czy Infinity Kappa 8,1 8,2 to dobry model? Widzę że o dosyć popularną oferta, więc ew byłoby w czym wybierać. (cieszyłbym się mogąc kupić niekoniecznie od handlarza)

Jeśli nie zauważyłeś braku równowagi czy niedostatku części pasma na Omegach,

(...)

lecz jeśli chcesz mieć coś wyrazistego nawet z ryzykiem przesady w górze pasma,

Wiem, że to może być trochę niezwykłe ale ja na prawdę nie mam pojęcia- kolumn które mam w tej chwili słucham prawdopodobnie od kilkunastu lat, nie znam innego dźwięku, nie miałem żadnych innych. Dlatego szukam porady. Wybiorę kolumny które mi się spodobają ale jednocześnie chciałbym prosić osoby które przewaliły już dużo różnych sprzętów na ukierunkowanie. Muzyka jest dla mnie ważna ale tak się akurat złożyło, że od strony hardware'u nigdy mnie za bardzo nie interesowała.

Dlatego, że jest to albo podpucha, albo też post z rodzaju:

mam wolną kasę i chcę wydać nie wiem na co; może kolumny, może ....

Tutaj to już mnie zgubiłeś. Napisałem, na tyle konkretnie na ile potrafię, czego szukam. "Podpucha"? Masz na myśli to, że napisałem post po to żeby zobaczyć propozycje i czerpać przyjemność ze świadomości że ktoś chce mi pomóc a ja tego sekretnie wcale nie potrzebuję?

Po ilości i różnorodności propozycji wnioskuję, że nie ma w tym przedziale cenowym jakiegoś jednego faworyta, który bez niuansowania wyprzedzałby konkurencję. Jeśli wystarczy Wam cierpliwości to pozwolę sobie podrzucić propozycję aby z Waszą pomocą wykluczyć ewidentne wtopy.

Ewidentną wtopę zaliczysz równie szybko polegając na naszych opiniach.

Miej świadomość, że np. ja toleruję tylko szmaciane kopułki ( decydują w 2/3 albo więcej

o barwie kolumny ) a z kolei ktoś inny poleci Ci Zollera, Focala czy Hyperion IV których

ja bym nie wziął za darmo, tak, jak on odrzuci szmacianą szpilkę SS, Morela czy XT.

Sam musisz do tego dojść wydając po drodze również dużo kasy, bo często nawet długie

odsłuchy potrafią zauroczyć barwą czy dynamiką, które to cechy na dłuższą metę będą

zwyczajnie - nie do wytrzymania.

To naprawdę nie polega na czytelnictwie ;-))) a poza tym masz całkiem dobre kolumny

i do końca nie wiadomo, czy:

nie dałoby się ich lekko poprawić

na pewno są najsłabszym elementem toru.

Powodzenia. Rysiek.

Miałem pisać dokładnie to samo :)

Kolejne osoby będą podawały kolejne linki lub typy. Nie twierdzę że te obecne są złe, ale na pewno nie przybliża cię do zakupu. Gdyz z biegiem czasu będzie ich więcej i tyle.

2 m od ścian. Nie do uzyskania w normalnych pomieszczeniach mieszkalnych. Ja wiem mają ludzie pieniądze na sprzęt mają i na domy :) jednak większość sprzętu pracuje w zdecydowanie bliższych warunkach.

Moim zdaniem powinieneś udać się na odsluch. W sumie to czego kolwiek. I gdzie kolwiek. Posłuchaj parę modeli, które są ci bliższe będą warte zainteresowania. Dużo modeli które obecnie są dostępne w sprzedaży jako nowe dostaniesz też na rynku wtórnym po prostu taniej.

A jeśli wolisz starsze konstrukcje są komisy audio dość popularne w ostatnim czasie. Lub szukanie sprzętu w swojej okolicy gdzie sprzedający da ci możliwość odsłuchu.

Sprzęt masz, oczekiwania wobec niego też. Uwierz tak będzie dla ciebie lepiej.

Jak kolega wyżej , nie chcę tutaj nikomu słodzić ale kolegę S4Home (branżystę) cenię na tym forum .

Bardzo dobrą opcją jest wybranie się i posłuchanie paru zestawień.Coś w budżecie lub trochę większym i zawsze można polować na używki.Pamiętaj też że co do ceny zawsze można się dogadać.Jak dany sprzedawca będzie ci sprzedawał w cenie sugerowanej to długiej przyszłości w branży mu nie wróże.

• 4 tygodnie później...

I jak kolumby, coś już gra???

Na razie bez zmian, dzięki za dotychczasową pomoc!

Wiem że nikt mi nie poleci sprzętu ze 100% odpowiedzialnością, to oczywiście niemożliwe.

Jeśli to jednak nie problem, powiedzcie co myślicie o STX Electrino 500. Są warte swojej ceny? To chyba stosunkowo nowy model i niewiele jest opinii w sieci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.