Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Network Bridge - nowy plikowy król ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Wszystko może się zdarzyć, nie takie hajendy zawodziły :).

To wstyd dla brandu...mój bluray za parę groszy z siecią jest za Pan Brat :-)

Edytowane przez Gość

Jak wygląda stabilność sieciowa, w tym aplikacji dcs?

Wszystko OK, nie zanotowałem żadnych "kwiatków" z tym związanych, aczkolwiek nie korzystam z aplikacji dCS tylko Bubbeupnp...

A grasz pewnie po XLR. Próbowałeś po spdif/coaxial, jest odczuwalny spadek jakości? Z tego co wstępnie widzę, to po każdym wyjściu inaczej konwertowane są gęste formaty.

A grasz pewnie po XLR. Próbowałeś po spdif/coaxial, jest odczuwalny spadek jakości? Z tego co wstępnie widzę, to po każdym wyjściu inaczej konwertowane są gęste formaty.
To czy gra lepiej po AES/EBU czy coax bardzo ciężko określić nie mając 2 identycznych kabli z innymi końcówkami. Na początku grałem po coax i grało sporo lepiej niż poprzednie transporty na ww połączeniu.

Co do Lan i widoczności w sieci jest idealnie, lepiej niz na Linn którego miałem wcześniej. Linn srednio raz na 0.5roku znikał niewiadomo dlaczego, nieraz czasciej. Reset był wymagany. Tu nic takiego nie ma. Apka sterujaca jest bardzo prosta ale mega stabilna. W bubble denerwuje mnie ze nie da sie zmieniac kolejnosci piosenek i nie można wrzucac w środek playlisty czyli opcja play next.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ja raczej będę grał z dysku podpiętego bezpośrednio do NB, NASy itp. póki co odpadają.Gracie też często prosto z HDD?
Ja nigdy nie grałem z dysku. Zawsze z NASa z tego powodu że wyczytałem że gorzej gra z dysku po USB. Ktos tam pisał że najlepiej gra jak podlaczymy dysk USB do routera i dalej po LAN. Tylko router musi mieć USB i obsługiwać duże dyski.

Nie ma lekko, to nie disc-player, ech te dyski, routery, softy, nasy, lany i inne :).
Wiesz tak naprawdę to z NASem nic nie trzeba robic. Cała konfigiracja pod audio trwa z 15min.

Tak, sygnał idzie przez AES/EBU ale robiłem próby z o wiele tańszym Coaxialem, było gorzej ale w sumie spodziewałem się większej różnicy.

Ktos tam pisał że najlepiej gra jak podlaczymy dysk USB do routera i dalej po LAN

Dokładnie, ta opcja z Network Bridge'm sprawdza się najlepiej i tak też mam u siebie.

Panowie nowym królem to teraz jest Auralic Aries G2. Co o tym myślicie?

Oto opinia HIFI EINSNULL.

Auralic Aries G2 features in EINSNULL Magazine

"The Auralic Aries G2 is clearly one of the best streamers in the world. The Aries G2 is technically complex and, thanks to its excellent software, it is wonderfully easy to operate, clearly showing what digital high-end technology is capable of. Especially the detailed, dynamic and neutral sound makes the Streamer an excellent source device that offers the best conditions for every connected DAC."

Co o tym myślicie?

Nic, przynajmniej do póki nie porówna się u siebie i w kilku znanych systemach ;) wtedy będzie można wysunąć jakieś wnioski... natomiast do chwalebnych recenzji magazynów audio mam stosunek, jak by to ująć... co najmniej ambiwalentny ;)

Nic, przynajmniej do póki nie porówna się u siebie i w kilku znanych systemach ;) wtedy będzie można wysunąć jakieś wnioski... natomiast do chwalebnych recenzji magazynów audio mam stosunek, jak by to ująć... co najmniej ambiwalentny ;)

dCS Network Bridge jakie ma recenzje ? Czyżby nie chwalebne?

Tak czy inaczej Aries G2 to bardzo solidna konstrukcja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość aqs

(Konto usunięte)

Wszystko OK, nie zanotowałem żadnych "kwiatków" z tym związanych, aczkolwiek nie korzystam z aplikacji dCS tylko Bubbeupnp...

Jak sobie dCS radzi z plikami ape Monkey's Audio i alac Apple Lossless ?

dCS Network Bridge jakie ma recenzje ? Czyżby nie chwalebne?

Tak czy inaczej Aries G2 to bardzo solidna konstrukcja:

Ukryta Zawartość

Tak również chwalebne recenzje dSC'a kompletnie mnie nie ruszają, z taką różnicą, że Networka testowałem i porównywałem więc mogę coś o nim powiedzieć ;) Ty coś z czymś porównujesz przed zakupem czy decyzje podejmujesz jedynie pod wpływem recenzji? ;)

Jak sobie dCS radzi z plikami ape Monkey's Audio i alac Apple Lossless ?

Tego jeszcze na Network Bridge'u nie próbowałem.....tylko wav i flac w różnych rozdzielczościach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tb82

Panowie nowym królem to teraz jest Auralic Aries G2. Co o tym myślicie?

Oto opinia HIFI EINSNULL.

Auralic Aries G2 features in EINSNULL Magazine

"The Auralic Aries G2 is clearly one of the best streamers in the world. The Aries G2 is technically complex and, thanks to its excellent software, it is wonderfully easy to operate, clearly showing what digital high-end technology is capable of. Especially the detailed, dynamic and neutral sound makes the Streamer an excellent source device that offers the best conditions for every connected DAC."

Tu nie ma co myslec tylko trzeba ... posłuchać.

Na szybko:

- wielki pozytyw bo obsługuje DoP i natywny DSD ale ... nie napisano po jakich wyjściach. Bo, że po USB to zakładam że oczywiste. Mam nadzieje, że DoP przez AES/EBU, coaxial i może i optical.

- wielkie rozczarowanie bo sterowanie zegara tylko z zewnętrznego SYSTEMOWEGO zegara.

Dla wielu niewątpliwą zaletą będzie zapakowanie do środka pamięci masowej.

Tyle na szybko.

A to dla ciekawskich:

aries-g2-inner-top.jpg?t=1509626940

Pozdro

Jak wygląda stabilność sieciowa, w tym aplikacji dcs?

Jesli chodzi o stabilnośc to ... chyba programiści nauczyli się już to ogarniać. Jak sobie przypomne obsługę LINNa tak z 5 lat temu to mi jeszcze zeby ze złości dzwonią. Tu jest super.

Natomiast jak dla mnie aplikacja LINNa jest wzorcem ergonomii obsługi. Aplikacja dCSa jest inna. Inny sposób obsługi. I na początku krew mnie zalewała. Teraz już się przyzwyczaiłem pomimo, że LINNa mam w sypialni.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość aqs

(Konto usunięte)

Tego jeszcze na Network Bridge'u nie próbowałem.....tylko wav i flac w różnych rozdzielczościach.

Dzięki, a porównywałeś ten sam utwór we Flac i wav?

Dzięki, a porównywałeś ten sam utwór we Flac i wav?

Tak, porównywałem z ciekawości dwa ripy z cd jeden do flac drugi do wav... wniosek mam taki, że jeżeli muszę się długo zastanawiać czy słyszę różnicę to znaczy, że jej nie ma ;)

Edytowane przez tb82

jeżeli muszę się długo zastanawiać czy słyszę różnicę to znaczy, że jej nie ma ;)

Słuszne podejście :). Oszczędność czasu i dzielenia włosa na czworo, kiedy nie ma takiej potrzeby.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Tak, porównywałem z ciekawości dwa ripy z cd jeden do flac drugi do wav... wniosek mam taki, że jeżeli muszę się długo zastanawiać czy słyszę różnicę to znaczy, że jej nie ma ;)

To super, pierwszy transport który doskonale radzi sobie z Flac, może nie pierwszy ale jedyny mi znany

DCS NB gra troche lepiej po AES niz Coax, porównane na przynajmniej teoretycznie tym samym kablu - Transparent Ref XL.

No ale duzo też zależy od jakości danego wejścia w Dacu...

Po moich testach na kablach Neotecha wyjscie dCS NB jest lepsze po AES/EBU niż po coaxial. Mało tego Neotech po AES/EBU zagrał lepiej ńiż TA Reference coaxial. Znaczne różnice na górze pasma jak to bywa w cyfrze. Jako DAC robił dCS Debussy. Ale do AN DAC4 nie moge podpiać AES/EBU ;), a czasem z wielka przyjemnością jeszcze na nim gram.

Jak pisałem warto dCS NB wysterować zewnetrznym zegarem. Nalezy koniecznie dokonać własnych porowanań, najlepiej na wysokiej klasy systemie słuchawkowym. Mam na mysli elektrostaty. Tam wszystko slychać.

Pozdro

A u mnie znowu AES EBU neotech jest sporo gorszy niż Transparent Reference - ten czerwony. Największa różnica jest na basie. Transparent lepiej go różnicuje.

a ja z kolei szukam dobrego czystego srebra na AES/EBU, miedź w kablach cyfrowych kuleje w aspektach dla mnie istotnych.

A już lepiej niż Transparent Ref XL raczej się nie da...

Jakieś tańsze alternatywy dla Siltecha? :)

a ja z kolei szukam dobrego czystego srebra na AES/EBU, miedź w kablach cyfrowych kuleje w aspektach dla mnie istotnych.

A już lepiej niż Transparent Ref XL raczej się nie da...

Jakieś tańsze alternatywy dla Siltecha? :)

Mam właśnie srebrnego Neotecha 110 ohm. Za smieszne pieniądze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Panowie, odrobine powagi... Neotech nie robi srebrnych kabli cyfrowych z impedencja 110 ohm

Testowalem natomiast ich w pelni srebrny 75 ohmowy i niestety kolo dobrego srebra to to nawet nie leżało

Ten kabel co koledzy podają ponoć jest 110 ohm. Jak by co mam takie 2 mogę podesłać 1 na testy.

Ten kabel co koledzy podają ponoć jest 110 ohm. Jak by co mam takie 2 mogę podesłać 1 na testy.

A mam 2 bo testowałem podwójne AES/EBU. Ale i tak używam Transparenta.

• Pokaż nowe odpowiedzi