Skocz do zawartości
IGNORED

Kalibracja wskaźnika wysterowania

Devon

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposób można wyregulować wskaźniki wysterowania, wycieraczki :)

Wpadła mi w ręce końcówka mocy Hitachi HMA G2 i na moje oko coś jest nie tak. Jak rozkręcę na maksa przedwzmacniacz to wskaźniki dobijają do maks 10 Watów (opis na wskaźnikach), a powinny do 60W (8 omów).

W serwisówce nic nie ma ten temat poza dwoma potkami na płycie.

I teraz pytanie jak to wyregulować? co muszę dać na wejście końcówki z generatora (1KHz?) i ile powinienem mieć na wyjściu w Voltach?

Rozumiem, że miernik podpinam bezpośrednio do wyjścia głośnikowego, czy jeszcze muszę wpiąć tam jakieś obciążenie/rezystor?

Chyba, że jest prostszy sposób? :)

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Końcówka ma moc: 60 watts per channel into 8Ω (stereo)

Wskaźniki pokazują moc wyjściową przy 8 omowych kolumnach.

Nie twierdzę, że źle działają. Zastanawiam się jak to sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdefiniuj: Co to jest / co rozumiesz przez "ośmio ohmowa kolumna" ?

Przy jakiej częstotliwości ?

Jeśli już chcesz "cokolwiek" się dowiedzieć, to zrób sobie sztuczne obciążenie, powiedzmy 200W, z bezindukcyjnych rezystorów mocy. Chłodzonych, aby je utrzymać w niskiej temperaturze.

Podawaj stopniowo coraz większy, rosnący sygnał - sinus - z generatora - na wejście. Powiedzmy 1kHz.

Następnie gdy dojdziesz do 60W na tych miernikach, to

a). zmierz napięcie wyjściowe RMS

b). zmierz napięcie WEJściowe RMS.

ad. a). Policz U * U / R i daj znać, ile wyszło.

ad b). Sprawdź, czy to napięcie wejściowe jest zgodne ze "standardem", lub choćby z deklarowaną przez producenta "czułością wejściową".

Jeśli są rozbieżności, no to wtedy dopiero będziesz wiedział, że jest jakiś problem.

A jeśli chodzi o to "chłodzenie" -- no cóż, to raczej jest fikcja. Nie jesteś w stanie utrzymać "chłodnego" sztucznego obciążenia przy 60W kotłowanej mocy. Stąd też alternatywnie rozważ drugi pomiar - czyli amperomierz prądu zmiennego (w sensie brak zaufania, czy ten 8R nie "odpłynie" termicznie...). Jeśli odpłynie, a przypuszczam że odpłynie, to będziesz wtedy mógł ocenić ILE odpłynął, porównując U, I, ... oraz to nieszczęśliwe gorące R.

Tak mi się wydaje.

A jeśli chodzi o genezę całego tego mojego gderania - po prostu ja przejawiam "brak zaufania" do wyjścia Twojego źródła. Czy ono aby na pewno podaje sygnał o tej wartości, jaka jest "oczekiwana" przez ten wzmacniacz ?

Może po prostu podaje zbyt mało ?

Tak tylko sobie gdybam.

Post Scriptum - obejrzałem fotkę tego wskaźnika wychyłowego. Tam wyraźnie jest opis "Peak" meter. Czyli miernik wartości szczytowych. To jeszcze semantycznie nieco bardziej komplikuje sprawę.

Co bowiem powinien pokazać taki "peak" meter w przypadku sinusa z generatora ?

Czy ma pokazywać moc tego sinusa RMS, czy 2 * RMS? (2 = pierwiastek(2) * pierwiastek(2) ) ?

O widzisz już coś.

Chociaż masz rację z tym "Peak". Znalazłem w mocniejszej końcówce Hitachi taki sposób sprawdzenia (wskaźniki są podobne).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbowałem inaczej, podpiąłem interfejs audio do końcówki. Wygenerowałem na wyjściu sinusa 1KHz i zmieniałam poziom głośności od -200dB do 0dB. Wskazówki oddawały bardzo dobrze to co dostawały na wejściu. Pomiędzy kanałami były nieznaczne różnice (pytanie czy to wina kalibracji wskaźników czy już nierówność samej końcówki).

Wygląda, że wszystko jest OK, widocznie źródło (CD) daje słabszy sygnał. Na zdjęciu tak mniej więcej 10dB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(pytanie czy to wina kalibracji wskaźników czy już nierówność samej końcówki).

Może być jedno, może być np. potencjometr. Zmierz lepiej multimetrem jakie masz napięcia na zaciskach głośników (bez głośników podłączonych proponuję, to ci fala akustyczna głowy nie urwie) to zobaczysz czy prawda że jest rozjazd między kanałami, czy wycieraczki kłamią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.