Skocz do zawartości
IGNORED

Wplyw kabla USB na brzmienie

Coroner69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Od niedawna jestem w posiadaniu strumieniowca Bluesound Node 2. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.Ostatnio zakupilem pare albumów w jakosci 24-bit i slucham ich przez USB z podłączonego twardego dysku. Zastanawiam sie tylko czy w cyfrowym audio kabelek usb standartowy który był dołączony do dysku Toshiby ma wpływ na jakosć dzwięku. Czy warto zainwestoć w lepszy kabel. Czy ten kabel wpłynie w takim samym stopniu jak np. kable głośnikowe czy o wiele mniejszym , a moze w cyfrowym dzwieku wogle nie ma to znaczenia. Sprzedawca w sklepie nie za bardzo wiedział ale zaproponowal mi kabelek Audioquest forest i dwa razy droższy cinnamo. Podpowie mi ktoś czy warto?

https://www.audiostereo.pl/topic/133362-wplyw-kabla-usb-na-brzmienie/

Jak strumieniowiec ma wbudowanego DACa to kabelek USB przesyła wyłącznie dane z dysku. Myślisz, że lepszy kabel poprawi coś w tych danych czy jak? Nie trać kasy na głupoty...

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Zrobiłem mały eksperyment. Te same nagrania odtworzyłem z pendriva czyli bez żadnego kabelka.Brzmienie jest lepsze. Czy to tylko kwestia braku kabla,czy pendrive i dysk zewnętrzny działają na innych zasadach ?Co ciekawe to pendrive jest dosyć stary i najprawdopodobniej to usb 2.0 a dysk to nówka sztuka 3.0

Gość numik

(Konto usunięte)

Jak strumieniowiec ma wbudowanego DACa to kabelek USB przesyła wyłącznie dane z dysku. Myślisz, że lepszy kabel poprawi coś w tych danych czy jak? Nie trać kasy na głupoty...

sprawdzałeś?

niech sam sprawdzi, wypożyczenie nic nie kosztuje

• Moderatorzy

Chodzi o wpływ zakłóceń na transmisje. Jednak te mogą np powstawać w dysku. Wada usb jest to że poza danymi idzie też zasilenie. Stąd jeśli zakłócenia są z zewnątrz pomoże ekranowanie kabla ale jeśli powstają w zasilanym urządzeniu lub zasilającym to niewiele to da - trzeba zasilić z zewnetrznego źródła jeśli jest taka możliwość.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Sam sobie odpowiedziałeś, grając to samo z pendrive'a.

Będzie lepiej z dobrym kablem, ale istnieje granica rozsądku w wydatkach.

Był taki fragment muzyczny chyba perkusyjny u Chesky'ego na płycie testowej,

gdzie realizowano je przy kilku kablach cyfrowych i w zależności od klasy gratów

podstawowe różnice dało się rozpoznać, niestety.

Pewnie im lepsze graty i ucho można iść w druty po 3 tysie i lepiej...:-(((

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ludzie ogarnijcie się, bo to już jest jakieś audio voodoo level hard. Rozumiem, że jeszcze w przypadku bezpośredniego podłączenia do DAC-a kabelek USB może w niektórych przypadkach mieć znaczenie, ale to są wyłącznie dane z dysku twardego! O jakich zakłóceniach mówicie? Zdarzyło się Wam podczas kopiowania pliku, że zakłócenia od zasilania spowodowały przekłamanie danych? Bo mnie jakoś nie, a dysków zewnętrznych używam praktycznie codziennie.

To co zostaje przesłane z dysku/pendive'a itp. jest dalej buforowane w pamięci, a nie idzie w jakiś magiczny sposób bezpośrednio na wyjście, więc w którym miejscu te zakłócenia z toru zasilania wpływają na cokolwiek?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

@qbakps

przesylanie pliku i strumienia audio to teoretycznie dwie rozne historie. Podczas przesylania pliku, jesli nie sprawdzi się suma kontrolna paczka wysylana jest ponownie az bedzie bezblednie. W strumieniu audio usb nie ma nozliwosci korekty. jaki to ma wplyw na jakosc wyjscia audio to juz inna sprawa ;)

@qbakps

przesylanie pliku i strumienia audio to teoretycznie dwie rozne historie. Podczas przesylania pliku, jesli nie sprawdzi się suma kontrolna paczka wysylana jest ponownie az bedzie bezblednie. W strumieniu audio usb nie ma nozliwosci korekty. jaki to ma wplyw na jakosc wyjscia audio to juz inna sprawa ;)

Toż to jakaś herezja jest.

Przez USB nie płynie żaden strumień audio.

Po USB lecą pakiety danych w paczkach.

Cały proces przesyłu jest kontrolowany przez system kontroli błędów transmisji, np:

- Handshake: pakiet zaakceptowany

- Handshake: pakiet uszkodzony -> powtórz

Dane są buforowane i zawsze można je powtórzyć w razie błędu transmisji.

Gdyby nie można było powtórzyć danych, to zamiast wydrukować "zupa" drukarka myląc jeden bit wyplułaby "dupa".

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

I właśnie przy przesyłaniu z dysku zewn. dane zawsze idą jako pliki, czyli jest to tzw. transmisja masowa z całą kontrolą błędów, retransmisją paczek itd. Dopiero przy przesyłaniu strumienia bezpośrednio do DAC-a jest używana transmisja izochroniczna o której piszesz. Warto najpierw trochę poczytać zanim zacznie się publicznie wygłaszać bzdury.

Powtórzę jeszcze raz: kabel usb do zewn. dysku twardego nie ma najmniejszego znaczenia, wystarczy że jest sprawny. Jeśli ktoś chce wyrzucać pieniądze mnie nic do tego, ale lepiej żeby miał tego pełną świadomość.

Gość numik

(Konto usunięte)

nie byłbym tak kategoryczny - niech autor sam sprawdzi

rozumiem, że osobiście sprawdzaliście, że nie ma to znaczenia? Jeśli taki Hidiamond za 3 stówy (lub inny tak do tej ceny jeśli tam jest jakies specyficzne wyjście) poprawi coś to może warto, kategoryczne sądy w audio są ryzykowne. Ja uważam, że niewielkim stopniu, ale może wpłynąć. Czy 3 stówy są warte ewent poprawy, choćby o 5% na lata? Jeśli poprawa wystąpi autor sam zdecyduje.

Uwagi antykablarzy o kablach są ryzykowne ;)

Uwagi antykablarzy o kablach są ryzykowne ;)

Nie. Ryzykowne są uwagi kablarzy o kablach.

Jeśli antykablarz ma rację, to kablarz umoczył kasę.

Jeśli kablarz ma rację, to antykablarz nie umoczył kasy.

Gdzie widzisz mniejsze ryzyko?

Gość numik

(Konto usunięte)

Nie. Ryzykowne są uwagi kablarzy o kablach.

Jeśli antykablarz ma rację, to kablarz umoczył kasę.

Jeśli kablarz ma rację, to antykablarz nie umoczył kasy.

Gdzie widzisz mniejsze ryzyko?

nie decyduj za autora, wypożyczenie nic nie kosztuje, lepiej by sam sprawdził czy opierał się na "wszystkowiedzy" kilku forumowiczów

jak oceniasz to ryzyko?

w przeciwieństwie do was nie twierdzę, że coś mu to da o ile znajdzie odpowiedni kabel (końcówki). wy twierdzicie kategorycznie, zazdraszczam tej wszystkowiedzy-z-góry

Widzę że zdania są podzielone ale opierają sie przeważnie na teoriach. Nie pozostaje mi nic innego jak zamówic kabelek i przekonać sie. Moj wybór padł na cinnamon audioquesta.Jeśli nic dobrego nie wniesie to zwróce i kupie najwiekszego możliwego pendriva.Dziękuje wszystkim za udział w dyskusji i pozdrawiam

I właśnie przy przesyłaniu z dysku zewn. dane zawsze idą jako pliki, czyli jest to tzw. transmisja masowa z całą kontrolą błędów, retransmisją paczek itd. Dopiero przy przesyłaniu strumienia bezpośrednio do DAC-a jest używana transmisja izochroniczna o której piszesz. Warto najpierw trochę poczytać zanim zacznie się publicznie wygłaszać bzdury.

Nie jestem pewien, czy w Twojej wypowiedzi przypadkiem nie pojawiły się bzdury.

Czy z dysku zewnętrznego nie ma przesyłania strumieniowego?

A co to znaczy przesyłanie strumieniowe bezpośrednio do DAC?

I co to jest: "transmisja masowa z całą kontrolą błędów"? Bit perfect to utopia?

Coś mącisz. ;-)

Tu nie ma żadnego strumieniowania.

Po protokole USB mamy do DACa transmisję asynchroniczną* z pełną kontrolą, korekcją i retransmisją danych. Jeśli dana paczką jest rozpoznana jako wadliwa, to dostarczana jest kolejna wersja tej paczki. Dane są buforowane.

To nie jest przesył na żywo typu transmisja radiowa na falach UKF!!

Tych audio pierdół już powoli nie daje się czytać. Ludzie snują jakieś teorie rodem z krainy baśni zamiast poczytać kilka publikacji.

Przykładowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--------

* nie wyobrażam sobie by ktoś dzisiejszymi czasy stosował DACa bez asynchronicznej transmisji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Tu nie ma żadnego strumieniowania.

To wytłumacz na czym polega odtwarzanie strumieniowe, a na czym paczkowe i jaka jest różnica w jakości.

Ja też już nie daję rady czytać tych Waszych teorii, które nijak mają się do tego co naprawdę słyszymy.

Czy z dysku zewnętrznego nie ma przesyłania strumieniowego?

Nie ma. Jest używany tryb masowy. Dane nie muszą dochodzić w równych odstępach czasu, ale w razie błędu jest retransmisja danej ramki.

A co to znaczy przesyłanie strumieniowe bezpośrednio do DAC?

Np. pomiędzy komputerem, a DAC-iem z wejściem USB. Transmisja jednokierunkowa bez kontroli błędów, gdzie musi być utrzymana stała prędkość transmisji.

Nie wiem o co Ci chodzi z utopią bit-perfect? Ja nic takiego nie pisałem - to są osobne tematy.

Widzę że zdania są podzielone ale opierają sie przeważnie na teoriach.

Raczej na ogólnie dostępnej wiedzy. Jeśli dla Ciebie to są teorie to gratuluje. Pozostaje Ci kupowanie kabelków.

Nie ma. Jest używany tryb masowy. Dane nie muszą dochodzić w równych odstępach czasu, ale w razie błędu jest retransmisja danej ramki.

Czyli co? Gorsza jakość dźwięku?

Np. pomiędzy komputerem, a DAC-iem z wejściem USB. Transmisja jednokierunkowa bez kontroli błędów, gdzie musi być utrzymana stała prędkość transmisji.

Czyli jakby pliki muzyczne były zapisane bezpośrednio na komputerze, a nie na zewnętrznym dysku, to już jest odtwarzanie strumieniowe nie obarczone stratą jakości?

Podłączanie różnych zewnętrznych urządzeń to zawsze kwestie zasilania, zakłóceń do kabli, pętli mas,...

Ale jak ktoś nie odróżnia zakłóceń tła od zmian brzmienia to przepraszam...

;-)

To wytłumacz na czym polega odtwarzanie strumieniowe, a na czym paczkowe i jaka jest różnica w jakości.

Podałem linki. Są po polsku i w miarę przystępnie napisane.

Jest tam rozdział "Wpływ transmisji asynchronicznej na transfer danych multimedialnych" - wystarczy przeczytać i zrozumieć.

I gdyby ktoś przypadkiem używał starożytnego DACa bez przesyłu asynchronicznego (czyli przesył izochroniczny) to w chwili błędów transmisji następuje zerwanie owej transmisji. Mamy wówczas trzask, klik, drop out.

A co z wejściem coax? Jest upośledzone i gorsze od usb?

A jaki to ma związek jeśli przed kością/ w kości dac jest składana próbka i zatrzaskiwana dla konwersji...

Jaki ma związek to co się dziej wcześniej.

Jeden warunek: Wszystko musi dotrzeć na czas. Po masach i przewodach sygnałowych nie mają hulać zakłócenia. Ale to sprzęt jaki taki spełnia...

Podałem linki. Są po polsku i w miarę przystępnie napisane.

Owszem, podałeś. Ale nie mam czasu, ani ochoty tego czytać.

Dlatego czy mógłbyś w kilku zdaniach streścić, przy okazji odpowiadając na moje pytania,

które mnie nurtują?

Inaczej nie zrozumiem na czym polega wyższość tzw. odtwarzania strumieniowego nad tzw. paczkowym,

jeśli w ogóle ktokolwiek potrafi takowe odróżnić na słuch. ;-)

A jaki to ma związek jeśli przed kością/ w kości dac jest składana próbka i zatrzaskiwana dla konwersji...

Jaki ma związek to co się dziej wcześniej.

Jeden warunek: Wszystko musi dotrzeć na czas. Po masach i przewodach sygnałowych nie mają hulać zakłócenia. Ale to sprzęt jaki taki spełnia...

Pewnie nie ma. Ja mam połączenie przez coax, ale tutaj reklamowane jest usb, jako to najbardziej strumieniowe,

więc zadałem pytanie co z połączeniem typu coax. ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.