Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze cyfrowe hi-end. Lab Gruppen, nowa jakość za śmieszne pieniądze?

Szymon1

Rekomendowane odpowiedzi

Najdrozsza mesa triple recto to koszt ok 10 tys na rynku wtornym 5kzl

Axefx kosztuje 12 tys a na rynku wtornym drozej bo na zamowienie czeka sie 3 miesiace o czym ty mowisz?

Absolutnie się z tym nie zgodzę.

Z czym? Z tym, że gorsze wypiera lepsze? To pogląd naukowców i ekonomistów z całego świata. Piszą o tym od lat. I obserwując świat w około to tak jest. Są tylko nieliczne wyjątki.

Tam, gdzie ktoś się bawi to tak. Ale tam, gdzie musi zarobić to patrzy na oszczędności.

Sory ale masz spojrzenie na rzeczywistość jak typowy "Janusz". Nie ma sensu abym się produkował.

Axefx kosztuje 12 tys a na rynku wtornym drozej bo na zamowienie czeka sie 3 miesiace o czym ty mowisz?

Nie znam firmy o której piszesz. Ale wiem, że cyfra ma swoje plusy ale jak z wszystkim warto zachować umiar.

Gość numik

(Konto usunięte)

Na rynku pro sprzęt ma być ... NIEZAWODNY. A jeśli juz by co to ma być łatwo wymienialny na drugą taką samą sztukę. Sofort.

A dopiero potem jest reszta.

i jednocześnie jego przeznaczeniem jest odtwarzanie muzyki na wysokim poziomie?

to to ? 950 USD "buy it now"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To stary model i ten latwiej kupic bo na nowy sie rzucili :)

O tym modelu pisalem

Ukryta Zawartość

To jest dzwiekowa rewolucja

Prawie kazdy sie przesiada na to ze starych lampiakow choc cena i dostepnosc odstraszaja

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

"nadeszła era cyfrowych czy tego chcemy czy nie"

dyskusja bez sensu z takimi argumentami, jak ktoś widzi tylko swój kawałek sznura - nie ma jak rozmawiać. Słyszałem już o tylu erach, które nie nadeszły, że takie teksty tylko mnie bawią :).

A jeśli to 2-3 letnia fascynacja....kiczem...bo tańszy i praktyczny w STUDIU. W STUDIU!!

macie reżyserki w domu? nagrywacie? nagłaśniacie wielkie sale?

to sprzęt studyjny - do studia. Samochód dostawczy nie służy...dostawom w założeniu? Udawanie, że będzie lepszą limuzyną od lizmuzyny jest dość głupie, a już udawadnianie przez posiadaczy, że to najlepsze samochody ever bo nadeszła ich era to idiotyzm. Chcecie przekonać posiadacza limuzyny, że jest idiotą i dziecko do szkoły ma wozić dostawczym? No moc mają sporą ;), efektywne są...ale służą innym celom, praktycznym, do pracy

Tak na cyfre przechodza muzycy, studia, realizatorzy, sale koncertowe ale audiofile wiedza lepiej jaki to poprawny dzwiek i jak go poprawic kablami dlatrgo wszyscy inni sie myla a postep nie istnieje

To może po prostu jeszcze nie ma na rynku wtórnym bo jest za młody, musi się "zamortyzować" choć trochę...

To może po prostu jeszcze nie ma na rynku wtórnym bo jest za młody, musi się "zamortyzować" choć trochę...

Ta wersja jest na rynku od 5 lat...

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Norwegia to nie wyjątek - wszędzie tak jest. Nikt kto zajmuje się na poważnie muzyką nie bawi się badziewiem. Muzycy naprawdę mają słuch.

Naprawdę ?

Proszę studio słynnego Zeta Zero ...jakość sprzętu wręcz powala ..

post-59766-0-60797200-1496420183_thumb.jpg

ok. czyli może jest to dobre urządzenie, takie przykłady można znaleźć w różnych segmentach rynku

Ale faktem jest, że Lab Gruppena sprzedałem bez problemu.

ok. czyli może jest to dobre urządzenie, takie przykłady można znaleźć w różnych segmentach rynku

To jest rewolucja - sprzet ktory zmienil rynek muzyczny grajacy od 50 lat na ciezkich lampowych wzmacniaczach

Taki sam los w koncu czeka rynek audio bo zostal jako ostatni bastion broniacy sie przed nowym

Szymon jakim cudem przesterowałeś 1200W wzmacniacz na domowych kolumnach? nie masz ustawionego limitera mocy?

dokładnie tym modelem nagłaśniana jest np taka sala

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sala weselna to to nie jest i raczej ich stać na każdy hi end

Normalnie jak 95% innych wzmacniaczy dostępnych na rynku. Nie mam ustawionego żadnego limitera.

1. Podłączyłem elektrostaty

2. Odpaliłem swoją ulubioną Cincinnati Pops Orchestra pod wodzą Ericha Kunzela

3. Ustawiłem realistyczny poziom głośności

4. Jak zagrali tutti to wzmacniacz się wyjsrał :)

Tak jak wspomniałem, podawana moc jest papierowa (coś jak 200W z amplitunera). Realna wydajność prądowa jest niższa niż Xindaka.

Lab Gruppen - pojemność w zasilaniu 84 000uF, Xindak - 240 000uF. Wielkość trafa w Labie jak piąstka niemowlaka, w Xindaku jak głowa 2 latka :)

Do tego dochodzi znaczne obniżenie mocy wyjściowej przy spadkach impedancji (w Xindaku na odwrót), niewydolność prądowa zasilania i mamy co mamy.

Wzmacniacze estradowe są ustawione pod łatwo sterowalne kolumny bez niskiego basu (najbardziej prądożerna część), z impedancją znamionową dobraną do najwyższej mocy oddawanej przez wzmacniacz (w tym przypadku 4Ohm). Takich paczek to moje monobloki uciągną 2 tuziny.

Póki co nie mogę zrozumieć okaleczenia i wyprania z wybrzmień góry pasma. Przy ferii wybrzmień i wglądzie w nagranie mojego lampiaka to są inne światy.

Zobaczymy co będzie na paczkach klasycznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Tutaj kolejne referencje :

Nasze studio nagrań to ponad setka zrealizowanych albumów płytowych, dziesiątki projektów muzycznych, setki wyprodukowanych jingli radiowych, podkładów muzycznych do reklam i filmów, radiowych spotów reklamowych oraz innych profesjonalnych nagrań. Naszymi gośćmi byli między innymi: Ewa Bem, Grzegorz Turnau, Anna Maria Jopek, Nigel Kennedy, Kroke, Świetliki, Brathanki, Czesław Mozil, Robert Chojnacki, Olek Klepacz, Jaz Colemann, Natasha Atlas, Michael Patches Stewart, Gillbert Gabriel, Kenny Garrett, Sztywny Pal Azji, Ziyo, Andrzej Sikorowski, Maja Sikorowska, Formacja Nieżywych Schabuff, Hanka Wójciak, Trzy Dni Później, Śrubki, Klezmates, Ino Ros i wielu innych.

Reżyserka: 30m2, światło dzienne, klimatyzowana, odsłuchy główne Genelec 1034B, bliskie Yamaha NS10M Studio, preampy Millennia HV-3D, Focusrite ISA430, ISA110, przetwornik Apogee AD-16X, ProTools HD, C24, mikrofony: Neumann U87A, Rode NT2, Classic, Earthworks OTC40, Senheiser MKH8020, MD421, MZX8000, MD441U, Shure SM7A, SM57, Behringer ECM8000.

Studio: 25m2 klimatyzowane, światło dzienne, słuchawki BeyerDynamic DT100, AKG K271, połączenie video ze studiem pomocniczym

Studio pomocnicze: 4m2, klimatyzowane, światło dzienne, połączenie video z reżyserką.

Ale faktem jest, że Lab Gruppena sprzedałem bez problemu.

Ja jednego Crowna XTI też sprzedałem w 2 dni ..sezon imprez plenerowych właśnie się zaczyna ;)

no wiadomo mają cyfrowe zwrotnice i nieograniczona ilość możliwości

w domowych systemach też można podłączyć 3xLG na każda sekcję

nawiązujesz cały czas do kasy - taka szanująca się sala koncertowa przecież by się nie szczypała i kupiła od razu 10 lampowych Vitusów ale z jakiegoś powodu korzystają z LG a nie audiofilskich zabawek

To po co LG robi serię PLM jak tani IPD jest wzmacniaczem skończonym ?

IPD to początkowa oferta LabGruppena przeznaczona do najprostszych zastosowań , jej odpowiednikiem Crowna jest seria XTI .

Do bardzo dobrych systemów są komponenty z wyższych serii najczęściej ze znaczkiem np. Lake .

Nie napisalem ze jest skonczonym wzmakiem

LG oczywiscie ma lepsze ale pod inne potrzeby i zastosowania. Tylk ten model daje sie pozenic bez problemow z domowym audio. Po co mi 10kW z serii PLM?

Oczywiscie jesli chcesz to mozesz sprawdzic moze zagra lepiej niz ipd. Dla mnie ipd jest wystarczajacy i za taka cene nie kupie lepiej brzmiacego dla mnie wzmacniacza. Nie mam tez szczegolnie cisnienia chociazby dlatego ze siadam sobie wygodnie w rezyserce rejestruje muzyke i na tym ipd brzmi mi to tak jak nagralem a nie z przesunieta scena i dodatkowymi atrakcjami

Gość numik

(Konto usunięte)

tu dochodzi do absurdu.

Nikt nie twierdzi, że postęp nie nastąpił. Znaczenie kabli w audio to dość stara sprawa. Sprzęt pro jest w studiu, jasne. Ale jeśli nam się nie podoba granie LG i za to jest krytyka i wmawianie zabobonów, "audiofilstwa" itp. to problem jest po tamtej stronie.

Mi jak się AF komuś nie spodoba mam luz. Ja nie chcę poprawnego dźwięku, chcę dobry i na żadne pro nie przejdę, zadnego bastionu nie bronię.

To wy ofensywnie bronicie swojego - aż tak źle gra? aż taka frustracja? ;) ;) (żarting;p;p)

To muza nagrywana dziś - ok, ale co to ma wspólnego z płytami Pink Floyd, Queen, itp.? Przecież to jest 95% repertuaru, do tego sprzęt hi-fi jest lepszy wg mnie od pro, cyfra-pro jest na przyszłość i do studia

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To jest rewolucja - sprzet ktory zmienil rynek muzyczny grajacy od 50 lat na ciezkich lampowych wzmacniaczach

Taki sam los w koncu czeka rynek audio bo zostal jako ostatni bastion broniacy sie przed nowym

Tiaaaa.

post-59766-0-67066700-1496421854_thumb.jpg

Gość numik

(Konto usunięte)

Sami głusi co góry w LG nie słyszą? Eee, zafiksował się chłopak, a taki fajny był za czasów Audio Note`a (żarting sympatyczny, bo tu już nic innego nie zostało)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Po co mi 10kW z serii PLM?

Gdzie tam masz 10 kW ? Chyba w mostku .

Masz 4 x 1,2 kW z możliwością sterowania w dowolny sposób 4 drogami .

I multum ustawień na których Wam zależy przy znacznie lepszej jakości dźwięku .

Czyli to jest lepszy hi-end niż IPD ?;)

Jak jest mulace zrodlo przestery clipping i wyrafinowane kable to nie slychac gory masz racje

To nie jest sprzet ktory zagra ze wszystkim

Trzeba sie troche napocic i miec pojecia

Wyciagasz wnioski z mojego niepoprawnie skonfigurowanego systemu

Na PMC mialem z nim tyle gory ze musialem sciagac 2db od 5khz wzwyz bo sopranow bylo za duzo do relaksacyjnego sluchania

Gdzie tam masz 10 kW ? Chyba w mostku .

Masz 4 x 1,2 kW z możliwością sterowania w dowolny sposób 4 drogami .

I multum ustawień na których Wam zależy przy znacznie lepszej jakości dźwięku .

Czyli to jest lepszy hi-end niż IPD ?;)

Kto wie pewnie tak skoro korzystaja z nich zawodowcy i dyplomowani fachowcy. Jak bede mial okazje to z checia sprawdze ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Jak jest mulace zrodlo przestery clipping i wyrafinowane kable to nie slychac gory masz racje

To nie jest sprzet ktory zagra ze wszystkim

Trzeba sie troche napocic i miec pojecia

Wyciagasz wnioski z mojego niepoprawnie skonfigurowanego systemu

Na PMC mialem z nim tyle gory ze musialem sciagac 2db od 5khz wzwyz bo sopranow bylo za duzo do relaksacyjnego sluchania

Kto wie pewnie tak skoro korzystaja z nich zawodowcy i dyplomowani fachowcy. Jak bede mial okazje to z checia sprawdze ;)

Tutaj masz profesjonalny hi-end by LG ;)

post-59766-0-19483200-1496422668_thumb.jpg

post-59766-0-06901500-1496422675_thumb.jpg

Gość numik

(Konto usunięte)

słyszałem go jeszcze u kogoś, takie opinie się powtarzają.

Co kto lubi, piec jak piec, ale żeby tak poważnie to traktować, cóż. Dla mnie to TYLKO audio

Jesteś z nim szczęśliwy - nic mi do tego, ale wmawianie, że to jakaś rewolucja, przełom, ostatni bastion się broni, audiofilizm. Odpuszczam

Zdejmowałeś górę i śmiejesz się z kabli? Smutne tak naprawdę, smutne

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ojtam , kłócicie się , a ja w między czasie znalazłem dobrany system hi-end ;)

Jakiś Streamer do tego i zamiatacie systemy za setki tysięcy ;)

Wszystko za 9999 zł .

post-59766-0-60574100-1496424056_thumb.jpg

to jest zalosny obraz ignorancji

ale czyjej?

Można było się spodziewać popeliny z przetwornicy. Radzę kupić w chinach jakiś moduł w klasie D lub Hybex-a dodać mini-DSP i będzie 100% większa funkcjonalność. Granie jednak będzie nadawało się do rzeźni.

Pisałeś wcześniej że LG nagłaśnia Haine.... fest... byłem dwa razy, jedyne co pamiętam to darcie japy z wokalu i ciśnienie akustyczne wraz z przesterami. Słabe.

nie ma sensu ta wymiana uszczypliwosci

kto chce niech sprawdzi

ipd to okazja jaka rzadko sie trafia w tej cenie

wiem ze niektorych uwiera ich hi end i status quo poparty ceną i ilościa przerzuconych klockow

LG nie ma aspiracji do zdobywania rynku audio i dobrze sobie radzi

ja oczywiscie zapraszam do siebie zeby mozna bylo zweryfikować i porownac np ze wzmacniaczem AN za 17 tyś zł

pozdrawiam i kończę tę krucjatę :)

Do tego dochodzi znaczne obniżenie mocy wyjściowej przy spadkach impedancji (w Xindaku na odwrót), niewydolność prądowa zasilania i mamy co mamy.

Nie przesadzaj.

Z noty katalogowej:

2 ohm- 500 W

4 ohm- 600 W

8 ohm -300 W

16 ohm -150 W

Nie przesadzaj.

Z noty katalogowej:

2 ohm- 500 W

4 ohm- 600 W

8 ohm -300 W

16 ohm -150 W

Mam mocniejszy IPD 2400 :)

moje kontakty z LG dają mi obraz daleki od "przezroczystej białej farby" - źródła prawdy o dźwięku.

Wszystkie 3 kontakty zapamiętałem jak Szymon - lekkie zmulenie, lekkie docieplenie, próba gry "lampowej" (skrót myślowy!!) - ale wychodzi to trochę sztucznie, jakby obniżona góra, nawet nie dosłodzona, tylko "przepoważniona". To wzmacniacz o mocnej charakterystyce własnej. Jak każdy - może się podobać lub nie, ale opisywanie go jako hi-end? No nie.

Ma zaletę tego, że wiernie przekazuje "nagranie" w znaczeniu hmmm....."technicznym", ale w aspekcie sonicznym ma sporo cech własnych i słyszałem sporo tranzystorów bliższych "prawdy" - wg mnie oczywiście.

Ale co ja wiem

Trochę nie rozumiem dwóch ostatnich linijek. To znaczy - w ogóle nie rozumiem...

To znaczy 2 - 3 od końca. Bo rozumiem: "Ale co ja wiem"

Bo tak naprawdę w tej dyskusji chodzi o to, czyli efekt Veblena:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.