Skocz do zawartości
IGNORED

Źródło ( Amplituner ? ) Do starych kolumn Sony

Sevelad

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Tak jak w temacie , potrzebuje odświeżyć swój sprzęt stereo :

Amplituner : Sony Str 415

Kolumny : Sony SS - ZX50MD

Jakoś nigdy nie zdarzyło mi się narzekać na jakość dźwięku , ale z amplitunerem od dłuższego czasu coś było nie tak ( Po prostu nie odtwarzał dźwięku , musiałem ustawić głośność na maxa , po czym odtykał się ( ? ) i wszystko grało , czasami podczas odtwarzania po prostu przestawał grać ) Więc pora na zmianę . Amplituner aktualnie w ogóle nie działa.

Budżet - 2k zł. ( Tylko nówki )

Wszystko działało w salonie o +/- 36 m2.

Wracając, jest sens pakować 2k w źródło do tych kolumn ? Czy może warto zastanowić się na kompletnie nowym zestawem ? Budżet mógłbym wtedy podnieść do około 3k , chociaż wolałbym zamknąć się w kwocie , którą podałem wcześniej i kupić tylko źródło.

Nie mam własnej propozycji , naprawdę mało się znam na sprzęcie audio :/

Pozdrawiam :)

Czy o te kolumny chodzi :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Jeśli tak to pomysł nr 1 odpuść.

Kup normalne kolumny i wzmacniacz/amplituner stereo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja kupiłem parę miesięcy temu Onkyo TX-8130 za 1450 zł i jest bomba.

Przede wszystkim ma bardzo dobry wzmacniacz stereo.

Podłączyłem do niego dobrej jakości źródło, dobrze kolumny i jest pięknie.

Dodatkowo ma odtwarzacz cyfrowy, Spotify connect, radia internetowe itd. Odsłuch z tej sekcji cyfrowej jest nie daje takich wrażeń, jak z dobrego źródła, ale też jest bardzo ok.

Minus za słabo działający tuner FM. Stacje radiowe trzeba odbierać przez internet.

Teoretycznie inwestycja w kolumny daje Ci największą szansę na poprawę dźwięku. Jeżeli jednak podoba Ci się aktualne brzmienie, to jest to głównie zasługa kolumn i może nie warto tego zmieniać. Kupując amplituner, nie tylko dostajesz nowe urządzenie, ale także masz szansę na nową funkcjonalność - streaming sieciowy, wejścia cyfrowe, odtwarzanie z pendrive, sterowanie ze smartfonu, wi-fi, bluetooth itd.

IMHO amplitunery KD dają znacznie lepszy stosunek jakości i funkcjonalności do ceny. Jeżeli masz w pobliżu sprzętu jakiś monitor czy TV, to zastanów się nad takim wariantem. Dodatkowe korzyści to systemy korekty głośników i akustyki pomieszczenia, łatwa integracja z subwooferem, wejścia HDMI (też do dźwięku, np. z Androidowego TV Box). Ja bym wybierał amplitunery z zaawansowanym systemem korekty akustyki, przykładowo Deneon AVR-X2300 lub Yamaha RX-V681. To by było nieco ponad 2k, ale ten sprzęt oferuje także cyfrową korektę loudness, co IMHO jest genialną funkcją.

Edycja: jeżeli te głośniki, to takie półkowe, jak od mini-wieży, to jednak zmieniłbym priorytety i szukał prostszego amplitunera i dobrych kolumn. Nigdy nie słyszałem, jak grają, ale nie wyglądają wiarygodnie.

Ukryta Zawartość

Identyczne jak na zdjęciu.

Nigdy innego sprzętu u siebie w domu nie miałem + Jakoś audio u znajomych , które wyglądało na lepsze i większe , nigdy mnie nie ujmowało , ale może w końcu pora na zmianę.

Strasznie kusi mnie opcja kupna teraz źródła do tych 2k zł, po czym za jakiś miesiąc/dwa dokupić kolumny też za 2k , aktualnie mogę wydać max 3k zł , co tak jak pisałem jest taką kwotą maksymalną.

Znajdzie się coś co napędzi aktualne kolumny przez te max dwa miesiące ? I w takim razie , w jakie kolumny później celować ?

+ Słucham głównie rapu i naprawdę różnego rodzaju elektroniki.

Ukryta Zawartość

Propozycja jest taka, zakładając Twój nienaruszalny budżet 2-3 tys:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a do nich np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo podstawkowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Naprawdę pomysł z kupnem teraz źródła do 2k , a później kolumn do 2k jest aż taki zły ?

Zdecydowanie bardziej mi coś takiego pasuje , i pod koniec wakacji mógłbym spokojnie kolejne 2k na kolumny wydać.

<br /> Kupując amplituner, nie tylko dostajesz nowe urządzenie, ale także masz szansę na nową funkcjonalność - streaming sieciowy, wejścia cyfrowe, odtwarzanie z pendrive, sterowanie ze smartfonu, wi-fi, bluetooth itd.<br />
<br /> Kupując amplituner, nie tylko dostajesz nowe urządzenie, ale także masz szansę na nową funkcjonalność - streaming sieciowy, wejścia cyfrowe, odtwarzanie z pendrive, sterowanie ze smartfonu, wi-fi, bluetooth itd.<br />

A co z dźwiękiem???

<br />IMHO amplitunery KD dają znacznie lepszy stosunek jakości i funkcjonalności do ceny. Jeżeli masz w pobliżu sprzętu jakiś monitor czy TV, to zastanów się nad takim wariantem. Dodatkowe korzyści to systemy korekty głośników i akustyki pomieszczenia, łatwa integracja z subwooferem, wejścia HDMI (też do dźwięku, np. z Androidowego TV Box). Ja bym wybierał amplitunery z zaawansowanym systemem korekty akustyki, przykładowo Deneon AVR-X2300 lub Yamaha RX-V681. To by było nieco ponad 2k, ale ten sprzęt oferuje także cyfrową korektę loudness, co IMHO jest genialną funkcją.<br />

Jeżeli lubisz słuchać muzyki w dobrej jakości to powyższe rozwiązanie jest kompletną porażką , niezależnie jak dobre kolumny byś kupił.

Na logikę powinieneś zacząć od zmiany kolumn ale skoro się upierasz to ok. może być źródło. Amplituner stereo im ma mniej bajerów tym lepiej gra. W tym budżecie postawiłbym jednak na sprzęt używany jakiś starszy NAD, Marantz lub Yamaha. Nie pakuj się w KD, większość osób pozbywa się tego pseudo kina o czym dobitnie świadczą ceny na portalach. Ani to kino ani stereo.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Jeżeli lubisz słuchać muzyki w dobrej jakości to powyższe rozwiązanie jest kompletną porażką , niezależnie jak dobre kolumny byś kupił.

Kolumny i akustyka pomieszczenia to są elementy decydujące o jakości dźwięku, bo to są elementy wprowadzające istotne zniekształcenia. Część tych zniekształceń, jak nierówna charakterystyka przenoszenia, charakterystyka fazowa, rezonanse, główne odbicia, można korygować przy pomocy elektroniki. Takie funkcje korekty dzisiaj są dostępne w amplitunerach KD.

Amplituner stereo im ma mniej bajerów tym lepiej gra.

Jeżeli masz na myśli konstrukcje amplitunera, czy może raczej części amplitunera stanowiącej wzmacniacz stereo, takiej jak się produkuje bez większych zmian od kilkudziesięciu lat, to rzeczywiście masz rację. Prymitywna regulacja barwy tonu jednakowa dla obu kanałów, balans zawsze najlepiej na zero, filtry loudness przy nieznanej faktycznej głośności wyjścia, wszystko to sprawia więcej kłopotów niż korzyści.

Sprawa się zmienia w sprzęcie KD, gdzie normą jest kalibracja oparta na pomiarach elektroakustycznych oraz cyfrowe przetwarzanie i korekta sygnału. To prowadzi to poprawnej i skutecznej regulacji charakterystyki przenoszenia po stronie akustycznej i możliwości zaaplikowania właściwego poziomu korekty loudness.

Co ciekawe, aktualnie oferowane amplitunery stereo są zwykle uproszczoną wersją amplitunerów KD. Te same układy elektroniczne, słabszy zasilacz, tylko 2 końcówki mocy i do tego podobna cena. Jak się wyłączy funkcje korekty w amplitunerze KD (opcja typu "direct"), to będzie działać dokładnie jak prosty amplituner stereo.

Co ciekawe, aktualnie oferowane amplitunery stereo są zwykle uproszczoną wersją amplitunerów KD. Te same układy elektroniczne, słabszy zasilacz, tylko 2 końcówki mocy i do tego podobna cena. Jak się wyłączy funkcje korekty w amplitunerze KD (opcja typu "direct"), to będzie działać dokładnie jak prosty amplituner stereo.

no i przy wysterowanych tylko 2 kanałach i zasilaczu na 5/7/9 kanałow pozostanie większy zapas prądowy

Popej, czytam i nie wieżę! Mam u siebie oba systemy. KD Yamahę RX-A3030 z YPAO ośmiopunktową kalibracją poprzez mikrofon " oparta na pomiarach elektro...." cyfrowa korekcję dźwięku we wszystkich możliwych płaszczyznach ,dziewięć końcówek mocy (150W/ na kanał- w rzeczywistości jak mają po 15W to góra), opcję Direct i... w stereo jest jedna wielka tragedia w porównaniu z normalnym wzmacniaczem stereo. Nawet jak podłączę (przy tych samych kolumnach oczywiście)Marantza 2226B z 1974 r, czy NAD-a 3100 nie mówiąc już o Yamaszce MX-1000 to to całe KD razem ze swoją kosmiczną elektroniką może im co najwyżej buty czyścić. Direct czyli najkrótsza droga sygnału ok. ale zastanów się przez jakie padziewie ten sygnał idzie. Nie wspomnę już o jakości PRE gramofonowego które jest chyba tylko po to by ładnie wyglądało w opisie.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Jak włączasz "pure direct" w amplitunerze, sygnał idzie przez scalony przedwzmacniacz analogowy (Yamaha często używa R2A15220) i końcówkę mocy na elementach dyskretnych. Tak samo, jak w wielu wzmacniaczach stereo. Nigdy tak nie odtwarzam, bo amplituner wybrałem po to, żeby mieć system korygujący ułomności głośników. Z punktu widzenia słuchu, współczesna elektronika jest perfekcyjna a kolumny i akustyka pomieszczenia pozostawiają wiele do życzenia. Mnie bardzo odpowiada konfiguracja, gdzie element dobry (konkretnie DSP w amplitunerze) może trochę skorygować najsłabszą część toru.

W sumie dla mnie największą zaletą przejścia z minimalistycznego stereo na nowoczesną technologię jest cyfrowy system loudenss (konkretnie YPAO Volume), który działa świetnie i powoduje, że balans tonalny muzyki nie zależy od ustawienia głośności. Poz tym mam system 2.1 i aktywna zwrotnica daje bezproblemową integrację suba. Może też sobie skonfiguruję bi-amping, nie żebym spodziewał się zmian, ale dlatego, że mogę ;)

Przy okazji, 15W a 150W subiektywnie to jest tak 2 razy głośniej. Łatwo się pomylić, dlatego takie parametry się mierzy a nie ocenia na słuch. Znajdziesz w sieci wiele recenzji z pomiarami, amplitunery głównych firm nie mają problemów ze spełnieniem parametrów ze specyfikacji.

Nie neguję jakichkolwiek wyborów, każdy może słuchać z czego chce. Mnie wszelkie elektroniczne polepszacze dźwięku typu DSP " pachną" sztucznością i tak je odbieram. Jeżeli nie odpowiadają mi kolumny to je zmieniam a nie próbuje podretuszować niedostatków elektroniką.Słuchanie muzyki z subwooferem ...... po co ? To kolumny przy dwóch kanałach powinny oddać całe pasmo.Bi-amping z tych słabiutkich końcówek ? Próbowałem " bo mogłem", efekt żaden. Ampli KD służy wyłącznie do tego by stworzyć w domu namiastkę sali kinowej a nie do odbioru stereofonicznego. Tak te urządzenia zostały zaprojektowane i nie należy oczekiwać cudów, ich era zresztą zbliża się ku schyłkowi.

Jeżeli nie odpowiadają mi kolumny to je zmieniam a nie próbuje podretuszować niedostatków elektroniką.

Ja natomiast chcę mieć sprzęt potrafiący odtwarzać muzykę z płaską charakterystyką przenoszenia.

Słuchanie muzyki z subwooferem ...... po co ?

Wybór ekonomiczny.

Ja natomiast chcę mieć sprzęt potrafiący odtwarzać muzykę z płaską charakterystyką przenoszenia.

Dlaczego ? Masz idealny pokój ? Idealne nagrania ? Ludzkie ucho nie lubi płaskiej charakterystyki... :)

Ludzkie ucho nie lubi płaskiej charakterystyki... :)

Powiedzmy, że podzieliłem dostępną technologię na proste, zrozumiałe elementy. Mój pokój jest daleki od ideału, dlatego mierzę (lub amplituner to robi automatycznie) charakterystyki sprzętu w obszarze odsłuchu i koryguję charakterystyki elektroniki, żeby uzyskać pożądaną charakterystykę całości w tym miejscu. W pierwszym kroku jest to płaska charakterystyka, w kolejnym jest to charakterystyka skorygowana wg krzywych izofonicznych zależnie od ustawienia głośności. Na nagrania nie mam wpływu, ale mój sprzęt kalibruje możliwie optymalnie.

<br />Wracając, jest sens pakować 2k w źródło do tych kolumn ?<br />

Nie ma żadnego sensu. Wybierając wzmacniacz lub amplituner ( co myślę o KD już pisałem) zastanów się w którym kierunku chcesz pójść, czy bardziej w stronę wygody i korzystania ze wszystkich wynalazków typu USB, radio internetowe, sterowanie z telefonu itp. czy stawiasz na jakość dźwięku kosztem ruszenia się z kanapy (bo nie ma pilota) i wybierasz wysokie modele starszego sprzętu używanego. W budżecie 2k wg. mnie nie ma innych opcji. Absolutnie nie neguję wyboru pierwszego wariantu, najważniejsze jest zadanie sobie pytania na czym mi zależy.

Okej rozumiem , jedyny problem jest w tym , że sprzęt musi byś nowy.

W takim razie , czego szukać do 2k zł ? Tak jak mówiłem , pod koniec wakacji będę mógł wydać kolejne 2k zł na kolumny.

Przy zakupie nowego sprzętu w tym budżecie wyboru zbyt dużego nie ma. Cokolwiek byś kupił zabrzmi podobnie . Różnice cenowe wynikają bardziej z funkcjonalności niż brzmienia.

Zwróć się o pomoc bezpośrednio do S4Home , człowiek z tego salonu na forum pisze dosyć rozsądnie.

Znalazłem np. coś takiego, nie moja bajka co prawda ale zawsze można posłuchać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.