Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Blue Ray do Kina

freeman67

Rekomendowane odpowiedzi

On napisał że ma SAMSUNG TV LCD 51". Więc ograniczmy się do modeli SAMSUNG LCD 51".

Piszą tu także experci, że pobór mocy plazm był niewielki.

Róbta tak dalej ...

Z tym "niewielkim" poborem przez plazmę to bym nie przesadzał, ale od porównywalnego LIDka na tym samym materiale za bardzo nie odbiegał.

To co byście polecili do odtwarzania filmów po sieci z serwera NAS z audio HD, 4k?

Jeśli masz zamiar odtwarzać tylko wideo z plików i nie interesuje cię korzystanie z dysków optycznych to po co ci odtwarzacz Blu-Ray? Są znacznie lepsze rozwiązania, na przykład różne playery, które kupisz już za kilkaset złotych - potrafią czytać zasoby z NASa bezpośrednio przez sieć, nie będziesz miał żadnej zbędnej zabawy z podpinaniem czegokolwiek, siadasz i odpalasz film.

Osobiście polecam jakiś player który ma klienta Plex, postawisz sobie serwer Plex na NASie i po temacie, wygoda nie do pobicia.

Ja mam PDP Panasa i jakoś nie odczuwam że dużo ciągnie.Kupiłem Ultrapanorame 21:9 LG 29 cali ta ciągnie 42waty tu mogę powiedzieć że żre dużo prądu co najlepsze ma naklejkę Energy Star gdzie ma być energooszczędnym

Jeśli masz zamiar odtwarzać tylko wideo z plików i nie interesuje cię korzystanie z dysków optycznych to po co ci odtwarzacz Blu-Ray? Są znacznie lepsze rozwiązania, na przykład różne playery, które kupisz już za kilkaset złotych - potrafią czytać zasoby z NASa bezpośrednio przez sieć, nie będziesz miał żadnej zbędnej zabawy z podpinaniem czegokolwiek, siadasz i odpalasz film.

Osobiście polecam jakiś player który ma klienta Plex, postawisz sobie serwer Plex na NASie i po temacie, wygoda nie do pobicia.

Tylko tu trzeba tez miec dobry internet. Szczegolnie dla plikow z HDR czy 10BIT ktore potrzebuja szybkiego lacza - ich dane troche waza. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tylko tu trzeba tez miec dobry internet. Szczegolnie dla plikow z HDR czy 10BIT ktore potrzebuja szybkiego lacza - ich dane troche waza. ;)

Chodziło mi oczywiście o sieć lokalną, więc jak piszesz "internet" to nie wiem czy masz na myśli to samo co ja, czy też faktycznie łącze internetowe :) Po sieci lokalnej nie powinno być żadnych problemów, jeśli nie ma jakiegoś wąskiego gardła typu stary kiepski switch. No i oczywiście najlepiej żeby szło wszystko kablami Ethernet, a nie po WiFi. Ja aktualnie puszczam po dość szybkim WiFi, co prawda nie aż takie strumienie żeby miały HDR czy 10bit kolor, ale z dość wysokim bitratem jak na pliki z kompresją (mkv z H264) i wszystko działa idealnie.

A dla kolegi autora tematu podtrzymuję to co napisałem wcześniej - nie ma sensu stawiać odtwarzacza Blu-ray jak się nie korzysta z tego nośnika, bo są o wiele przyjemniejsze rozwiązania.

A może lepiej DVD? w czym BR lepszy?

W tym, że z BR można uzyskać wysokiej jakości obraz (1920x1080) a z DVD nie (720x576).

Obraz w plazmie a lcd to nie ma porównania, smużenie, clouding tego takiego czegoś nie ma i naturalne kolory.

Na SONY 43W755 nie ma czegoś takiego jak clouding (było na SONY EX720). Ostatnio oglądałem u kumpla film na Panasonic TX-P50ST60E i jakoś przewagi w kolorach nie zauważyłem (poza tym, że jak się zbliżyć do plazmy, to widać było np. na szarym szum ditheringu, podczas gdy na LCD jest rewelacyjnie gładko). Główny problem plazm (w tym tej konkretnej) to wyraźne migotanie obrazu. Widzę to bez problemu i jest to denerwujące.

ps. a co do smużenia ... chyba widziałeś coś takiego na jakichś starych LCD bez interpolatora klatek

Zmierzyłem miernikiem przy oglądaniu filmu pobór mocy mojego 51" Samsunga oscyluje między 70-120W.

a w które miejsce podłączyłeś ten miernik, rozkręcałeś go czy jak, możliwe, że teraz już tak nie wpieprzają prąd jak kiedyś :)

• 3 miesiące później...

myślałem o tym sprzęcie:

ONKYO BD-SP 808

Oppo bdp-205 lub starsze bdp-105. Jesli jakosc audio nie jest wazna to bdp-203 lub starsze bdp-103.

Ze względu na wielość odtwarzanych formatów, USB na dysk twardy, dlna itd. polecam model Oppo bdp-450.

Pomóżcie, kolega kupuje srebny odtwarzacz blu ray do 1tyś zł

znalazłem dwa:

- onkyo bd-sps353

- pioneer bdp 180k

Co byscie wybrali lub polecili innego w tej cenie. Warunek sprzęt ma byc nowy i srebny. Na chwilę obecną tylko filmy blu ray z płyt i filmy z usb. Z tego co wyczytałem to pioneer wypada lepiej bo z pendriva już można wypuścić filmy w 4k. Ale jak z awaryjnością i obsługą tych dwóch odtwarzaczy.....

Czy słyszał ktoś o odtwarzaczu innym niż Oppo, który jest w stanie wyświetlić napisy z USB do filmu z płyty?

To ja się przyłączam do tego pytania, mi marzy się slot na kartę micro SD z której uruchamiały by się napisy, obejście na regiony

i zakup oryginalnych filmów z krajów pochodzenia. To moje takie tam :)

- pioneer bdp 180k

Z tego co wyczytałem to pioneer wypada lepiej bo z pendriva już można wypuścić filmy w 4k. Ale jak z awaryjnością i obsługą tych dwóch odtwarzaczy.....

Czy otworzy plik 4K?

Z opisu wynika, że tylko skaluje ekran z BD 1080/24p na 4K/24p taka opcja dla telewizorów 4K i nic więcej.

?

POPRAWKA

Ze względu na wielość odtwarzanych formatów, USB na dysk twardy, dlna itd. polecam model Oppo bdp-450.

Moja pomyłka chodziło mi o Pioneer BDP-450.

• 1 miesiąc później...

Kto napisał LCD? Bo nie ja.

A dyskusja na temat zużycia prądu jest zbędna wszystko można pomierzyć i wyciągnąć wnioski.

Jakiś laik spojrzy w dane techniczne odczyta właśnie max pobór dla białego ekranu, który w praktyce nigdy nie występuje nawet w trakcie transmisji skoków narciarskich i straszy.

Polecam najnowsze modele Panasonic jak DP-UB820. maja zawsze najwyższą jakość obrazu i dźwięku.

Panasonic to wysokiej klasy odtwarzacze blu-ray...sam posiadam BDT500.....ale Oppo jednak to najwyższa półka...doskonałe odtwarzacze multimedialne...

Do płyt BD tak, wkładasz, odtwarza, 4 na 4 poszły...

Ale do plików to to wygląda jak w każdym sprzęcie dekade temu ? prosta lista odpalasz film, oby z napisem był poprawnym bo ani nie ściągnie napisów ani ich nie przesunie, ani nie powiększy. Absolutne zero wow w obsłudze, nie pokazuje okładki czy opisu. Niczym się to nie różni od odtwarzacza nie wysokiej klasy ;)

Z testu porównawczego ->

gość wystękał że no z bliska jest lekko "lepiej" bo już z odległości użytkowej to nie ;)

Streamingów nie ma, ale można wpiąć zewnętrzny komputerek który to potrafi znacznie wiecej niż oppo.

W skrócie: dla wymagającego zbieracza płyt to dobry odtwarzacz, doskonałej multimedialnośći tu nie widać, tej niby wielkiej różnicy w jakośći test mimo chęci nie wykazał ;)

Wykonany jest solidnie, pilot jest podświetlany, ale w czym ta przepaść ?

Do płyt BD tak, wkładasz, odtwarza, 4 na 4 poszły...

Ale do plików to to wygląda jak w każdym sprzęcie dekade temu ? prosta lista odpalasz film, oby z napisem był poprawnym bo ani nie ściągnie napisów ani ich nie przesunie, ani nie powiększy. Absolutne zero wow w obsłudze, nie pokazuje okładki czy opisu. Niczym się to nie różni od odtwarzacza nie wysokiej klasy ;)

Z testu porównawczego ->

gość wystękał że no z bliska jest lekko "lepiej" bo już z odległości użytkowej to nie ;)

Streamingów nie ma, ale można wpiąć zewnętrzny komputerek który to potrafi znacznie wiecej niż oppo.

W skrócie: dla wymagającego zbieracza płyt to dobry odtwarzacz, doskonałej multimedialnośći tu nie widać, tej niby wielkiej różnicy w jakośći test mimo chęci nie wykazał ;)

Wykonany jest solidnie, pilot jest podświetlany, ale w czym ta przepaść ?

...ale wiesz bo używasz Oppo...czy się naczytaleś. .... :)

Ale do plików to to wygląda jak w każdym sprzęcie dekade temu ? prosta lista odpalasz film, oby z napisem był poprawnym bo ani nie ściągnie napisów ani ich nie przesunie, ani nie powiększy.

A wystarczy trochę poczytać:

Strona 26, strona 35 i strona 50 polskiej instrukcji Oppo.

Dodatkowo kolego Oppo posiada unikalną opcję odtwarzania napisów do filmów z płyt UHD z zewnętrznych napędów USB, nie mówiąc o obsłudze napisów Closed Caption.

tej niby wielkiej różnicy w jakośći test mimo chęci nie wykazał ;)

Po pierwsze co to za test, gdzie gość pokazuje obrazy w trybie zamrożonym a odtwarzacz jest po to aby wyświetlać treści video. Po drugie to najlepsza jest 2 minuta i 24 sekunda gdy po komendzie 1,2,3 następuje "strzał w kolano" testującego, gdy gość przełącza obraz z Oppo na Xbox One (mówiąc, że obraz jest w zasadzie OK) i pojawia się fatalna gradacja kolorów obok zwierzaka po prawej stronie. Jeśli w tym miejscu nie widać różnicy, której jakoby nie widać to ja nie mam pytań. Taki efekt całkowicie dyskwalifikuje Xbox One.
Nie używam, ty też jak zrozumiałem go nie masz :) Przeczytałem, pooglądałem i okazał się to być odtwarzacz który robi to co inne ;)
Nie używam ale znam ludzi co używają i sobie chwalą i to bardzo... i napisy można przesuwać i zdaje się manewrować rozmiarem....

... ten test to jakieś kuriozum głupoty. ... aż dziwne że przytaczasz takieeeeee cuśśś. .... :)

Aha czyli możesz kupować filmy UHD np. z UK i do nich bez problemu ściągasz dostępne napisy polskie które śmigają bez problemu zsynchronizowane ? I dla tych dwóch? odtwarzaczy jest takie pełne wsparcie ? Czy to tylko w teorii tak działa ?

Test faktycznie jest mocno z dupy, a wskazany moment dyskwalifikacji to już taki wyssany mocno na siłe, bo nie wiemy czy to wina marycy, procesu nagrywania czy może kompresja YT. Gdyby były dwa identyczne ujęcia z dwóch źródeł to jeszcze. Dziwne że gostek taki szach mat przeoczył a chciał bardzo czegoś dowieść ;)

Jako że użyłem testów pierwszych z brzegu które nie wnoszą nic to rozumiem że zaraz zapodasz mi jakieś poważne konkrety ? :)

Czy to tylko w teorii tak działa ?

Mam Oppo i wiem, że to działa.

Jako że użyłem testów pierwszych z brzegu które nie wnoszą nic to rozumiem że zaraz zapodasz mi jakieś poważne konkrety ? :)

Nie. Po prostu używam Oppo i wiem co jest wart. Szybkość działania, jakość obrazu, obróbka obrazu z urządzeń zewnętrznych wpiętych na HDMI IN, mnogość opcji dostosowania przetwarzania video, obsługa głębi 12 bitowej ...... itd. To stawia ten odtwarzacz na czele urządzeń do odtwarzania video.

Nie używam, ty też jak zrozumiałem go nie masz :) Przeczytałem, pooglądałem i okazał się to być odtwarzacz który robi to co inne ;)

Widać tu ducha obecnych czasów. Ważniejsze, co urządzenie robi, a mniej ważne, jak to robi? Miałem u siebie 203-kę. I jeśli po coś warto ją kupić, to właśnie dla jakości obrazu. Jeśli komuś na tym nie zależy, to po co w ogóle rozważać urządzenie za taką cenę? "Bo za taką kasę to powinno mieć więcej bajerów"? Podobną funkcjonalność można mieć x-razy taniej. Podobną jakość (można by dodać jeszcze szybkość i bezgłośność) - nie za bardzo.

Jak dla mnie Oppo jest za drogie. Poza tym na ten moment co do niego włożyć? 4k dopiero raczkuje a zanim dobrze się rozwinie wejdzie 8k itd.. Mam kolekcję koncertów na płytach DVD i BR i do tego celu Panas BDT-500 jest wystarczająco dobry. Nie odczuwam potrzeby uzyskania lepszego obrazu a dźwięk jest OK.

Do płyt CD i SACD i tak używam drugi odtwarzacz. Filmów fabularnych ma dość z pakietu cyfrowego i nawet nie mam kiedy ich oglądać. Koncertów jednak w TV jest jak na lekarstwo a jak są to wkurzają mnie reklamy i ten medialny bełkot - internet też już tym przesiąka i za parę lat to będzie jedna wielka reklama nie zamierzam w to wchodzić.

Płyta to płyta i tu przyzwoity jakościowo odtwarzacz jest potrzebny - funkcje medialne można jak dla mnie odpuścić.

Za różnicę w cenie można kupić lepsze kolumny i będzie z tego większy praktyczny pożytek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.