Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga na oszystów na olx

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie.. i to zniechęca większość kupujących do reklamacji..

..a prowizja przez portal pobrana.. czyli business się kręci..!

Pal licho...w przypadku problemów tak na prawdę to klient zdany jest sam na siebie. "Nie jesteśmy stroną", prawda? Pamiętam pewną sytuację - ponad rok temu miałem spór za cd player, który miał czytać płyty, a nie czytał żadnej. Szukałem pomocy, kontaktu - nic. WWW z Q/A mnie nie interesowały...

Ja przy każdorazowych zakupach allegro, olx, ebay zawsze proszę sprzedawcę o jakieś dodatkowe zdjęcie przedmiotu przedstawiające element, którego nie widać na innych zdjęciach. W ten sposób minimalizuję ryzyko, że sprzedawca nie ma tego co sprzedaje.

Sprzedając na OLX zawsze mam opcję odbioru osobistego i zawsze proponuję wystawienie tego przedmiotu na allegro, żeby rozwiać obawy kupujacego.

Witam, może nie będzie to oszustwie ale wg. mnie delikatnie mówiąc wprowadzaniu w błąd.

Od jakieś czasu poluję na ostatni element układanki czyli Yamahę CX-1000. Cholera nigdzie nie ma nawet na Ebay-u światowym, a tu patrze jest na OLX i to FLAGOWY ( trochę przesada ale cóż , marketing ) i to rzut beretem, parę kilosów ode mnie. Było to jakieś dwa tygodnie temu , zadzwoniłem, napisałem że przyjdę obejrzę posłucham itd. Dostałem odpowiedź , sprzedane. No cóż pech.

Ale wczoraj patrze , ogłoszenie jest nadal i to wczoraj odświeżone ( zdjęcia te same). Nadzieja wróciła. Nie gaszę bryki bo jeszcze znowu mnie ktoś ubiegnie, łapie za telefon i......dowiaduje się , że tego sprzętu nie ma bo był już wcześniej sprzedany.

Po co zatem umieszczać ogłoszenie sprzedania czegoś czego się nie ma !!! Czy ma to być chwyt marketingowy by zwabić klientów bo sensu tego nie jestem w stanie pojąć. Sprzedawałem parę "klocków" i wg. mnie żelazną zasadą jest zdjęcie ogłoszenia po sprzedaży. Czy to takie trudne?

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Witam, może nie będzie to oszustwie ale wg. mnie delikatnie mówiąc wprowadzaniu w błąd.

Od jakieś czasu poluję na ostatni element układanki czyli Yamahę CX-1000. Cholera nigdzie nie ma nawet na Ebay-u światowym, a tu patrze jest na OLX i to FLAGOWY ( trochę przesada ale cóż , marketing ) i to rzut beretem, parę kilosów ode mnie. Było to jakieś dwa tygodnie temu , zadzwoniłem, napisałem że przyjdę obejrzę posłucham itd. Dostałem odpowiedź , sprzedane. No cóż pech.

Ale wczoraj patrze , ogłoszenie jest nadal i to wczoraj odświeżone ( zdjęcia te same). Nadzieja wróciła. Nie gaszę bryki bo jeszcze znowu mnie ktoś ubiegnie, łapie za telefon i......dowiaduje się , że tego sprzętu nie ma bo był już wcześniej sprzedany.

Po co zatem umieszczać ogłoszenie sprzedania czegoś czego się nie ma !!! Czy ma to być chwyt marketingowy by zwabić klientów bo sensu tego nie jestem w stanie pojąć. Sprzedawałem parę "klocków" i wg. mnie żelazną zasadą jest zdjęcie ogłoszenia po sprzedaży. Czy to takie trudne?

Kolego, tego typu patenty to akcja stara jak świat - tylko "wpłata na konto"...czyli domniemywałbym, że gro sprzedających w ogóle takowego sprzętu nie ma i zawsze będzie "już sprzedane", gdy zapyta się o odbiór osobisty. Weź inny telefon, zadzwoń i powiedz, że od razu wpłacisz pieniądze, jesteś z dalszego miasta...zobaczysz reakcję.

Edytowane przez firekage

Kolego, tego typu patenty to akcja stara jak świat - tylko "wpłata na konto"...czyli domniemywałbym, że gro sprzedających w ogóle takowego sprzętu nie ma i zawsze będzie "już sprzedane", gdy zapyta się o odbiór osobisty. Weź inny telefon, zadzwoń i powiedz, że od razu wpłacisz pieniądze, jesteś z dalszego miasta...zobaczysz reakcję.

A wiesz , że spróbuję ? Ceny mają z kosmosu, nie wiem o co chodzi a jak nie wiadomo o co chodzi to .....

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

No to daj znac jak gosc zareagowal po propozycji wplaty na konto

Ok. zadzwonię w poniedziałek.

• 3 tygodnie później...

Treści i posty tu się czyta między wierszami a po wejściu w temat same niespodzianki

Emocjonalne forum jak i cała branża - przywykłem, z początku też mnie to dziwiło.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Spotkałem sie tez z bardziej zaawansowanym oszustwem. Kolega kupował obiektyw, bardzo okazyjna cena na olx. Koleś sam zaproponował ze zrobi aukcje allegro. Wysyla link do aukcji, strona wyglada identycznie, wszystko toczka w toczke, jednak strona nie jest https:\\. czyli bez szyforwania

Robisz zakup z tej aukcji, logujesz sie na oszukanej stronie, po zalogowaniu strona laczy sie z twoim oryginalnym kontem z allegro (ma juz login i hasło) i kopiuje zawartosc, historie zakupów, dane itp.. wiec wszystko naprawde wyglada profoesojnalnie, trzeba miec troche pojecia zeby zauwazyc ze to oszustwo. Pilnujcie sie zatem, zwracajcie uwage czy podany link to nie fishing.

Dzięki!

De gustibus non est disputandum

Olx jest do zakupów lokalnych. Takie było założenie także tablicy.pl

Niestety zbyt często dajemy się omamić okazja. Nie tylko w tej branży przecież.

Olx jest do zakupów lokalnych. Takie było założenie także tablicy.pl

Niestety zbyt często dajemy się omamić okazja. Nie tylko w tej branży przecież.

Sa mechanizmy, które nas potrafią obronić przed "udanym" zakupem, a wiele "klocków audio" można tam kupić bez problemów. To, że OLX jest przeznaczony pod kątem ogłoszeń lokalnych, nie oznacza z automatu, że np. inne portale (wiadomo jakie) są znacznie pewniejsze...bo dziwnym trafem, w okolicy świąt, to na tym drugim powstaje masa "ciekawych" firm...a oszuści byli i będa, zapewne, na obu. Niedawno brałem kolejny cd player - olx. Dogadałem się w weekend, w poniedziałek został wysłany paczką pobraniową, a we wtorek odebrałem...Nie generalizowałbym - niektórzy potrafią wysondować sprzedającego i albo to będzie oszustwo, albo faktyczna sprzedaż. Przed zakupem 319 sprzedający ze mną korespondował chyba z tydzień...aż sam zadzwonił i...rozmawialiśmy o muzyce...złodzieje i oszuści nie mają na to czasu...nie mają też pojęcia o tym, co niby mają w ofercie...stąd np. na szybkie pytanie o odbiór osobisty...zaczynają kombinować, albo kontakt się urywa z miejsca. Edytowane przez firekage

Kupowałem na allegro, olx, ebay.uk i ebay.de. Jeden raz zostałem wykiwany. Na ebay.de.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

A co to za gwarancja? Cegły ci wyśle i na to samo wyjdzie.

Mam Ci tłumaczyć rzeczy oczywiste? Wgląd do paczki jest dodatkową opcją w przypadku PP!

I co z tego? Póki nie zapłacisz, nie otworzysz paczki. A jak już otworzysz możesz se ja wziąć. Masz jeszcze jakieś uwagi? Czy tylko to co wyczytales w internecie?

?👈

I co z tego? Póki nie zapłacisz, nie otworzysz paczki. A jak już otworzysz możesz se ja wziąć. Masz jeszcze jakieś uwagi? Czy tylko to co wyczytales w internecie?

Człowieku, ja z tej opcji KORZYSTAŁEM. Otwierałem paczkę, z opcją sprawdzenia zawartości, PRZED. Po to jest ta opcja - w paczce co innego, nie przyjmujesz. Mam wrażenie, że to TY czytałeś w internecie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Masz jeszcze jakieś uwagi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez firekage

Wczoraj dwa razy zaglądałem do paczek PRZED zapłaceniem pobrania.

Pierwsza była to przesyłka DPD - kurier dziwił się, że ludzie tak rzadko z tej opcji korzystają.

Druga paczka to Poczta Polska - pani z okienka poinformowała mnie, że NAJPIERW MUSZĘ otworzyć paczkę.

I tak stałem się właścicielem klocków Abahamsena trafionych na hifi.pl / olx. Stan - igła i przesympatyczni sprzedający.

Edytowane przez traumeel

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

Wczoraj dwa razy zaglądałem do paczek PRZED zapłaceniem pobrania.

Pierwsza była to przesyłka DPD - kurier dziwił się, że ludzie tak rzadko z tej opcji korzystają.

Druga paczka to Poczta Polska - pani z okienka poinformowała mnie, że NAJPIERW MUSZĘ otworzyć paczkę.

I tak stałem się właścicielem klocków Abahamsena trafionych na hifi.pl / olx. Stan - igła i przesympatyczni sprzedający.

Najlepsze jest to, że ludzie, jak zwykle, komentują coś, o czym nie mają albo pojęcia, albo nawet nie chciało im się sprawdzać...Grunt, to znać swoje prawa...

Sprawdzenie zawartości przesyłki w obecności kuriera nie powinno być niczym niezwykłym. Ważne jest nie tylko co do paczki zostało włożone ale czy jej zawartość dotarła w stanie nieuszkodzonym?

• 4 lata później...

Nie wiem czy dobry temat ale chciałem przestrzec kolegów przed zakupami od tego allegrowicza:

Ukryta Zawartość

zakupiłem od niego Daca który okazał się złomem niezgodnym z opisem. Miał być nowy - leżak magazynowy a był grzebany, wlutowywane elementy, potopione od lutownicy gniazda, zniszczona pcb oraz pozalutowywane kondensatory wyjściowe itd. Generalnie jest to dla mnie złom. Sprawa zgłoszona do allegro ale chciałem wasz przestrzec byście nic od niego nie kupili bo najprawdopodobniej skończycie tak samo. Dołączam 4ry fotki zrobione na szybko, ale rzeźby na pcb jest dużo więcej. 

8d02248cc523f11b4c4f9e6efbc8238d_1659356d2a8895efdb6e5d47c3ccf436d0aeeed_1659356999a7190530d418ee1813f348e6c200e_165935659df3ed238c5af518bb4c45ea7ec46fc_1659356

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, daniel69xyz napisał:

Sprawa zgłoszona do allegro ale chciałem wasz przestrzec byście nic od niego nie kupili bo najprawdopodobniej skończycie tak samo.

To tak samo jakbyś zgłosił sprawę w przestrzeń kosmiczna. Allegro w takim przypadku daje ci aż 0% ochrony. 

?👈

2 minuty temu, rafal735r napisał:

To tak samo jakbyś zgłosił sprawę w przestrzeń kosmiczna. Allegro w takim przypadku daje ci aż 0% ochrony. 

Wręcz przeciwnie. Allegro zwróci wszelkie koszta z programu ochrony kupujących, już to przerabiałem 🙂 dam radę. 

• Pokaż nowe odpowiedzi