Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników dobrych konfiguracji sprzętowych za rozsądne pieniądze.

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem doczynienia z JBL 250 ti, także bzdur nie pisze:)

Jeśli podoba Ci dźwięk JBL,a mnie się podoba,to radził bym Ci skierować się w strone studio monitor, dużo lepsze granie mz.

Wklej linka do modelu studio monitor.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

<br />Miałem doczynienia z JBL 250 ti, także bzdur nie pisze:)<br />
Piszesz, piszesz. Ocenianie JBL Ti5000 na podstawie "kontaktów" z Ti250 przypomina wyrokowanie o jakości VW Passata na podstawie przejażdżki VW Polo.

To są różne kolumny, i różnie grają!

Miałem doczynienia z JBL 250 ti, także bzdur nie pisze:)

Jeśli podoba Ci dźwięk JBL,a mnie się podoba,to radził bym Ci skierować się w strone studio monitor, dużo lepsze granie mz.

Ale czy Ty w ogóle słuchałeś JBL Ti 5000 ?

I w jakich warunkach ?

Ja powiem tyle, że są bardzo kapryśne w doborze wzmacniacza oraz źródła.

Złe zestawienie może zniechęcić do tych kolumn.

Wkrótce napiszę o moich doświadczeniach.

Minęło trochę czasu. Dużo czasu spędziłem na słuchanie muzyki.

Tak. Kolumny JBL Ti 5000 na tyle mnie zauroczyły, że zostaną ze mną na dłużej :)

Długo musiałem przekonywać małżonkę aby mogły stać w salonie aby cieszyć moje oko i ucho :)

Udało się. Żona trochę kręci nosem ale nie miała zbytnio wyjścia :)

Muszę przyznać, że po raz pierwszy mam kolumny 3 way w swoim domu. Mimo braku profesjonalnej akustyki zgrały się bardzo dobrze z moim pomieszczeniem.

Trochę z nimi zostanę.

A tak przy okazji ma ktoś doświadczenia z tymi kolumnami ?

Z jakimi wzmacniaczami najlepiej się zgrywają ?

Daj fote

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Daj fote

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Proszę bardzo :)

e43372e437c24e61dda294305c48844f.jpg

Wygląd wykonania zacny. I wierze też że dobrze grają. Ktoś ewidentne dbał o nie bo nie widać śladów żadnych

A ja testują dalej mojego chińskiego DACa i z każdą chwilą coraz bardziej mnie zaskakuje

Edytowane przez venom200

Wygląd wykonania zacny. I wierze też że dobrze grają. Ktoś ewidentne dbał o nie bo nie widać śladów żadnych

A ja testują dalej mojego chińskiego DACa i z każdą chwilą coraz bardziej mnie zaskakuje

Przywiezione prosto z Niemiec. A Ci wiadomo - dbają :)

Piszesz, piszesz. Ocenianie JBL Ti5000 na podstawie "kontaktów" z Ti250 przypomina wyrokowanie o jakości VW Passata na podstawie przejażdżki VW Polo.

To są różne kolumny, i różnie grają!

Piszesz, piszesz aby tylko napisać.

Mnie akurat podoba się dźwięk JBL, ale raczej paczki z serii studio monitor.

A cała ta seria tych trumien to bardziej do kina domowego,ale i tak wciągają nosem jakieś tam Minasy:)

Ale czy Ty w ogóle słuchałeś JBL Ti 5000 ?

I w jakich warunkach ?

Ja powiem tyle, że są bardzo kapryśne w doborze wzmacniacza oraz źródła.

Złe zestawienie może zniechęcić do tych kolumn.

Wkrótce napiszę o moich doświadczeniach.

Jak będziesz jechał do sanktuarium Szymona,to zapraszam do siebie,to sobie posłuchasz:)

Trochę o konfiguracji dla nowych/starych kolumn :)

Testowany przed tygodniem Haiku Audio SOL II w ogóle się nie sprawdził. Spore zniekształcenia na górze (w niektórych nagraniach) skutecznie zniechęciły mnie do tego zestawiania. Oczywiście nie oznacza to, że SOL II trzeba przekreślić.

Na drugi rzut poszedł Haiku Audio SOL III. W zasadzie to nie ma się czego czepiać oprócz jednego ale o tym niżej.

Od pierwszych minut było wiele radości ze słuchania. Spójność to chyba dobre określenie w jednym słowie. Źródłem do tego zestawiania była CD Wadia 830 na przemian z LKS 003 wraz z maliną. Wadia cudownie wygładzała górę nie tracąc przy tym rozdzielczości oraz plastyczności. LKS trochę ostrzej na górze, wręcz na granicy zniekształceń ale nadal bardzo ładnie.Wzmacniacz dość dobrze radził sobie z kontrolą basu. W średnicy było słychać piękną, zadziorną gitarę Rogera Watersa.

Jest jednak coś co wg mnie psuje nieco ocenę tego zestawienia. Chodzi o dynamikę. Tak. Przerzucając kilka albumów płytowych czegoś zaczęło mi brakować. Minęło kilka godzin zanim się zorientowałem o co chodzi.Wreszcie doszedłem do tego, że dynamika była jakby skompresowana. Dochodząc do tych wniosków musiałem wczoraj przerwać odsłuchy ze względu na późną porę. Nie jestem pewien czy sprawcą tego mankamentu jest Wadia (większość płyt słuchałem z tego CD) czy też wzmacniacz.

Dziś jeszcze raz dokonam konfrontacji LKS vs Wadia lecz tylko w aspekcie dynamiki.

post-57250-0-49682900-1500198606_thumb.jpg post-57250-0-83442400-1500198623_thumb.jpg

Jak będziesz jechał do sanktuarium Szymona,to zapraszam do siebie,to sobie posłuchasz:)

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie....

Kolumny JBL Ti 5000 na tyle mnie zauroczyły, że zostaną ze mną na dłużej :)

Powiedz mi, to te JBLe, które mają 25 lat grają zupełnie fajnie?

Bo ja mam taki problem jakoś nie kumam: Każdy meloman po zakupie takich starych kolumn zmienia wszystkie stare kondensatory na nowsze a pozostawia rozkalibrowane stare głośniki i na dodatek jest bardzo zadowolony z ich brzmienia. Nie lepiej pójść do mediamarktu i kupić za 4600zł Cantony aktywne z nowej jubileuszowej serii z gwarancją i nie trzeba szukać do nich wzmacniacza?

A cała ta seria tych trumien to bardziej do kina domowego,ale i tak wciągają nosem jakieś tam Minasy:)

Piotrze o różnicy Minasów vs JBL Ti 5000 pisałem wyżej. Przymnę raz jeszcze żeby nie było niedomówień. Minasy są dużo mniejsze a co za tym idzie nadają się do mniejszych pomieszczeń. To kolumny 2,5 drożne, nie potrzebują jakiejś dużej elektrowni. JBL są do większych pomieszczeń i z byle czym nie zagrają dobrze. To kolumny 3 drożne, więc jak widzisz mówimy o dwóch różnych światach.

Proszę aby w moim wątku nie oceniać w taki sposób jak Ty czegoś, czego (pewnie) nawet nie miało się w domu.

Powiedz mi, to te JBLe, które mają 25 lat grają zupełnie fajnie?

Bo ja mam taki problem jakoś nie kumam: Każdy meloman po zakupie takich starych kolumn zmienia wszystkie stare kondensatory na nowsze a pozostawia rozkalibrowane stare głośniki i na dodatek jest bardzo zadowolony z ich brzmienia. Nie lepiej pójść do mediamarktu i kupić za 4600zł Cantony aktywne z nowej jubileuszowej serii z gwarancją i nie trzeba szukać do nich wzmacniacza?

Dziękuję za troskę ale pozwól, że sam będę decydował co kupić i czego słuchać. Kolumny, które stoją u mnie są po przeglądzie w autoryzowanym serwisie w Niemczech w 2016 roku.

pozwól, że sam będę decydował co kupić i czego słuchać.

Ty mnie nie rozumiesz. Nie wiem, czy to TY teraz pisałeś lub Twoja małżonka ale chodzi tu o fakt, że młode nowsze stojące na wyższy poziomie sprzęt jest bardziej wart uwagi. A w efekcie końcowym nawet tańszy niż szukanie jakiegoś starego lampowca, bo wzmacniacze nowej generacji ukazują słabe strony kolumn z ubiegłego stulecia. Trzeba się cieszyć muzyką i tak sobie myślę, że materiały muzyczne jakie słuchamy nie są tak wybitnie nagrane i nie wymagają jakiegoś tam wybitnego sprzętu.

Podobnie jest w fotografii: starą praktiką TL z czasem naświetlania 1/250 i Obiektywem 135mm/2,8 można zrobić świetny portret a aparatem ze smartfony jedynie bardzo podobny obrobiony w Fotoszopie.

Nie do końca się z Tobą zgodzę choć połowicznie masz rację.

Żeby nowy sprzęt grał tak jak stary z przed lat (mowa o wysokiej klasie) to ile musisz wydać pieniędzy ?

Za ułamek tego można sklecić naprawdę fajny system z klocków z dawnych lat. Trzeba tylko wiedzieć co z czym. Do tego potrzeba jeszcze odrobinę ryzyka lub znajomych handlującymi tymi starociami.

Skoro wolisz gorszy dźwięk za tę samą kasę z nowymi klockami to jest tylko i wyłącznie Twoja sprawa.

Ja do niedawna myślałem dokładnie tak jak Ty.

Co do materiałów muzycznych z lat 80

(głownie rockowych)

uwierz mi na słowo, że tak jak potrafią zagrać to te stare JBL to szczęka opada.

Od razu nasunęła mi się myśl ile by trzeba było wydać kasy aby np Sting, The Police i wiele innych nagrań z przed lat tak zagrało z nowymi kolumnami.

Od razu nasunęła mi się myśl ile by trzeba było wydać kasy aby np Sting, The Police i wiele innych nagrań z przed lat tak zagrało z nowymi kolumnami.

Nie wiem czemu akurat Stinga przytaczasz, bo moim zdaniem ma świetnie zrealizowane płyty. Nie ma nic na siłę, bas nie huczy, góra nie świdruje, wszystko na swoim miejscu. Fajna dynamika nagrań. Faktem jest że na jego realizacjach trzeba mocniej podkręcić volume, ale to tylko dobrze świadczy o nagraniach. Nie ma w nich żadnego loudnessu, choć ostatni album jest na prawdę średni pod tym względem (rozdymany i nadmuchany bas).

?👈

starą praktiką TL z czasem naświetlania 1/250 i Obiektywem 135mm/2,8 można zrobić świetny portret a aparatem ze smartfony jedynie bardzo podobny obrobiony w Fotoszopie.

Z tym bardzo podobnym to bardzo duże uproszczenie, jeśli w ogóle jakiekolwiek.

Pisze tutaj,bo w wątkach gdzie rządzi Szymon mam bany:)

Szymon nie denerwuj się tak bo Ci żyłka pęknie:)

Nie wszyscy są laikami:)

Ja Ciebie jak zawsze zapraszam na blokowe granko:)na radyjku kuchennym,a potem będę chciał posłuchać tych cudów w 90mkw.:)

Dasz wreszcie ziomalowi posłuchać?

Mnie nie sprowadzisz do parteru jak kolege rezyslawa:)

Nie taki ,daj posłuchać referencji:)

Sorki ,że nie w temacie:)

Myślisz, że to śmietnik jakiś czy co ? To jest Twój ostatni post nie na temat. Ostatnie ostrzeżenie ode mnie.

P.S.

Nie mogę własnego posta zgłosić na panel.

Proszę moderację o usunięcie tego posta za kilka godzin.

Dziękuję.

Edytowane przez Piotr_57210

No cóż mój ,imienniku wcale się nie dziwię reakcji :)

Ciebie też zapraszam na blokowe granko,pisze poważnie:)

A potem odwiedzisz sanktuarium Szymona i porównasz:)

Tak na marginesie idziesz w dobrą stronę z tymi JBL,zaczynasz coś chwytać,ale dalsza droga to studio monitor:)

Jak coś to pisz na priw.

Życzę więcej obiektywizmu!

Pozdrawiam

Edytowane przez piotr112
No cóż mój ,imienniku wcale się nie dziwię reakcji :)

Ciebie też zapraszam na blokowe granko,pisze poważnie:)

Tak na marginesie idziesz w dobrą stronę z tymi JBL,zaczynasz coś chwytać,ale dalsza droga studio monitor:)

Jak coś to pisz na priw.

Życzę więcej obiektywizmu!

Pozdrawiam

Kolego Piotrze. Nadal mi nie odpowiedziałeś czy w ogóle słuchałeś Ti 5000...

Ależ oczywiście odwiedzę jeszcze nie raz. Możesz być o to spokojny ;)

Gdzie miałbym przyjechać do Ciebie ?

Dzięki za zaproszenie.

Nie ,nie słuchałem miałem w domu 250ti,to jest ta sama seria, także niema wielkich różnic.

W przeciwieństwie do Ciebie nie wypowiem się bo nie miałem u siebie Ti250 choć słuchałem na AVS.

Druga sprawa to pisałem wyżej, że do tych kolumn musi być cały tor dopasowany.

Nie wypowiadaj się,bo i po co,chcesz posłuchać rady to posłuchasz,ja do innej parafii już należę tzn.klipsch:)

Choć JBL jest też blisko,jak coś zapraszam, może Ci się spodoba.:)?

Zaproszenie jest aktualne.

Narka,nie ma co bić piane:)

Pamiętaj jest wiele kościołów,nie tylko bazylika Szymona:)

Nie wypowiadaj się,bo i po co,chcesz posłuchać rady to posłuchasz,ja do innej parafii już należę tzn.klipsch:)

Choć JBL jest też blisko,jak coś zapraszam, może Ci się spodoba.:)?

Zaproszenie jest aktualne.

Narka,nie ma co bić piane:)

Pamiętaj jest wiele kościołów,nie tylko bazylika Szymona:)

Jaki model Klipsch ?

Wystarczająco kiepski Heresy lll, bardzo kiepskie i drą morde jak to tuby:)

Zaraz Szymon je zrecenzuje także bądź cierpliwy:)

Wystarczająco kiepski Heresy lll, bardzo kiepskie i drą morde jak to tuby:)

Zaraz Szymon je zrecenzuje także bądź cierpliwy:)

Nie musi Szymon. Mogę ja bo słuchałem.

To tak w jednym zdaniu lub dwóch.

Fajne kolumny do trzeciego systemu.

Porównanie z JBL Ti jest co najmniej nie na miejscu.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Może trochę nie w temacie:

Miałem przyjemność bycia parę lat temu na próbach, kapeli z Mikołowa, próby mieli w wynajętej klitce.

Nazywali się - Mikolow

To było dopiero granie, wrażenia jak cholera.

(nawet płytkę udało im się wydać, którą mam)

Edytowane przez mircysko

Za tanie :) Muszą przynajmniej do 20tys dobić. Bo system gra od 50tys przecie.

?👈

No cóż wydaje mi się , że po innej półce skaczemy,:)

Mało ludzi potrafi ułożyć system pod te paździerze:)

Zapraszam na weryfikację:)

Widzę,że trochę jesteś na etapie lubu dubu,a te JBL nawet się nie zbliżają do klipschy jeśli chodzi barwę instrumentów.

Tak bas mają dużo bardziej tłusty,to się zgadza...

Zapraszam...:)

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Trochę pomyliłem, miało być - Nikolai

https://www.youtube.com/watch?v=D3VN4SACGYg

Piotrek sorki, trochę nie w temacie mój wpis.

Edytowane przez mircysko
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.