Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór używanego wzmacniacza stereo

filipo_g4

Rekomendowane odpowiedzi

Gratulacje, fajnie że pasuje Ci brzmieniowo, co do opisanych problemów to chyba przekaźniki do czyszczenia lub wymiany. Raczej wymiana bo koszty śmieszne a i tak do przeczyszczenia trzeba wylutować.

Ps. Przypominało mi się że w moim 5090r był identyczny problem i wymiana przekaźników rozwiązała problem.

Udanych odsłuchów.

Też jestem niemal pewien, że to przekaźnik. Aby lepiej zobrazować problem, załączam filmik z opisanymi objawami (proszę oglądać z dźwiękiem, najlepiej na słuchawkach):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zatem, jeśli to przekaźnik to naprawdę drobiazg i nie będę zwracał wzmacniacza, a zlecę jego przegląd + wymianę przekaźnika mojemu zaufanemu znajomemu, który regularnie naprawia wzmacniacze audio i jest w tym bardzo rzetelny.

Przy okazji napiszę, że jeszcze przed zakupem wzmacniacza, kupiłem nowe kolumny, lecz to nie wprowadzi zamieszania w moją konfigurację. Trafiłem na nowszy model tych, które mam (Cerwin-Vega XLS 12) za świetną cenę.

Koszt nowych to około 4800 zł za parę, tymczasem ja za parę zapłaciłem mniej niż połowę tej kwoty, a dokładnie 1998 zł bo jeszcze wysyłka była darmowa. Takiej okazji nie mogłem przepuścić i z zakupu jestem bardzo zadowolony, bo są to nowe, nigdy nie używane kolumny, dostarczone w oryginalnych kartonach, z zafoliowaną instrukcją obsługi, dwuletnią gwarancją (karty gwarancyjne z numerami seryjnymi starannie wypełnione dla każdej z kolumn) i dwoma zapasowymi bezpiecznikami!

Kupiłem je z tej aukcji:

Ukryta Zawartość

Gdyby ktoś chciał rzucić okiem, w jakiej cenie są normalnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (oferta za 2999 zł to subwoofer).

To mój udany zakup, bo brzmienie dotychczasowych Cerwin Vega CLSC 12 bardzo mi odpowiadało, lecz miały one parę drobnych defektów - trochę rys, lekko "obite" dwa narożniki, delikatnie odstająca okleina na dolnej krawędzi, brak fabrycznych nóżek w jednej kolumnie czy drobne ślady po małym wgnieceniu kopułek głośników średniotonowych.

Możliwość kupna niemal takich samych, ale nowych, nigdy nie używanych kolumn była strzałem w dziesiątkę, po pozbyłem się drobnych wizualnych defektów, zyskałem nowe kolumny bez żadnych śladów, a więc w stanie perfekcyjnym i pozostałem przy brzmieniu, jakie mi odpowiada.

Dziś przeprowadziłem porównanie i co do brzmienia, CLSC 12 i XLS 12 brzmią bardzo podobnie, nowsze chyba nawet nieco lepiej, mają wyraźniejsze tony średnie. Ogólnie ich brzmienie jest bardzo zbliżone i odpowiada mi ono. Niebawem mogę zamieścić filmik, jeśli ktoś chciałby rzucić okiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli to zaledwie przekaźniki kopią trzaskiem to mały feler jak na piec z przeszłością

W porównaniu do obecnych tam jeszcze może nie występować destruktywny efekt kreatywnej księgowości

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Dokładnie, też mi się wydaje, że coś takiego to błahostka, która będzie prosta w naprawie a po przeglądzie wzmacniacz jeszcze długi czas będzie działał znakomicie.

Z wyjściem A jest dokładnie tak samo jak z B.

Po użyciu selektora wyjść przy niskiej głośności niemal zawsze kanały grają nierówno lub oba grają bardzo cicho a dźwięk jest przesterowany.

Zawsze problem całkowicie ustępuje po zwiększeniu głośności (po ponownym jej zmniejszeniu jest nadal prawidłowo).

Zatem wystarczy zrobić przegląd wzmacniacza i wymienić przekaźnik, a wszystko powinno być w porządku.

Teraz jestem pewien że to przekaźniki, miałem identyczny objaw w moim kenwood-zie. Wymień na nowe i po sprawie. Natomiast dźwięk załączania końcówki mocy podczas przełączania selektorem wyjść A, B, Off - wydaje się być normalny ja przynajmniej nie słyszę nic dziwnego.

Ile zapłaciłeś za ten wzmacniacz ?

Praca przekaźników jest jak najbardziej OK, jedynie wymagają wymiany tak jak koledzy wyżej już pisali. Ja bym jeszcze sprawdził miejsca lutownicze gniazd głośnikowych, jak są luzy to też może występować efekt jak na filmie. Dodatkowo niech twój kolega serwisant ustawi/sprawdzi napięcia spoczynkowe - wszystko już masz w service manual.

Lepiej napisz czy zakup jest udany i słyszysz różnicę na -/+ względem tego co miałeś wcześniej?

Zawsze problem całkowicie ustępuje po zwiększeniu głośności (po ponownym jej zmniejszeniu jest nadal prawidłowo).

Przepływ większego prądu powoduje przebicie skorodowanej warstwy styku.

Super, teraz już mam pewność że to taki drobiazg :) W najbliższy czwartek wzmacniacz zostanie wysłany na przegląd i naprawę.

Ile zapłaciłeś za ten wzmacniacz ?

650 zł z wysyłką.

Ja bym jeszcze sprawdził miejsca lutownicze gniazd głośnikowych, jak są luzy to też może występować efekt jak na filmie. Dodatkowo niech twój kolega serwisant ustawi/sprawdzi napięcia spoczynkowe - wszystko już masz w service manual.

Oczywiście, jak najbardziej sprawdzi i ustawi prawidłowy prąd spoczynkowy w obu kanałach a także sprawdzi całość pod kątem zimnych / podejrzanych lutów. Zostaną tez wykonane niezbędne pomiary, sprawdzające kondycję poszczególnych elementów. Całość przejdzie pełen przegląd, ale nie powinno być nieprzyjemnych niespodzianek, bo ogólnie wzmacniacz działa bez zarzutu.

Lepiej napisz czy zakup jest udany i słyszysz różnicę na -/+ względem tego co miałeś wcześniej?

Tak, zakup zdecydowanie udany. Słychać różnicę względem poprzedniego Kenwooda KA-4020.

Teraz dźwięk jest znacznie bardziej detaliczny, uporządkowany. Poszczególne dźwięki są odseparowane i wyraźne. Całość brzmi naturalnie i bardzo przyjemnie, bez podbić wysokich tonów czy basu. Góra jest bardzo wyraźna, ale nie "ostra", więc nie męczy podczas odsłuchu. Również bas jest na swoim miejscu. W zależności od piosenki jest go mniej lub więcej, jednak kiedy trzeba - potrafi być mocny, głęboki i bez problemu schodzi naprawdę nisko. Nie występuje efekt dudnienia, bas jest miękki. Taka charakterystyka czyni ten wzmacniacz bardzo uniwersalnym, bo sprawdzi się w wielu typach muzyki. Te odczucia dotyczą odsłuchu na neutralnych ustawieniach barwy z włączoną funkcją source direct. Wzmacniacz ma naprawdę duży zapas mocy, Potrafi solidnie bujnąć 30-cm wooferami i dobrze kontroluje ruch membrany. Ze swojej strony wzmacniacz z pewnością mogę polecić.

Wzmacniacz został już przesłany do zaufanej osoby, w tym tygodniu przejdzie przegląd i naprawę.

Jeżeli ktoś z Was miałby ochotę rzucić okiem, zamieszczam filmiki z moim stereo. Niestety, mikrofon w telefonie jest kiepski i nie oddaje nawet w małym stopniu jakości brzmienia, jakie jest na żywo, traktujcie je zatem z dystansem ;)

• 1 miesiąc później...

Dobry wieczór, po przerwie :)

Zamieszczam filmik ze wzmacniaczem, już po przeglądzie, w docelowym pokoju. Kenwood napędza moje kolumny Cerwin-Vega! XLS 12. Zapraszam do obejrzenia, jeśli ktoś ma ochotę rzucić okiem (polecam oglądać na słuchawkach lub odpowiednim sprzęcie, choć nagrywałem telefonem i oczywiście nagranie nigdy nie odda rzeczywistego odsłuchu).

Z wyjściem A jest dokładnie tak samo jak z B.

Po użyciu selektora wyjść przy niskiej głośności niemal zawsze kanały grają nierówno lub oba grają bardzo cicho a dźwięk jest przesterowany.

Wiec to nie przekazniki a selektor wymaga regeneracji, zazwyczaj uzytkuje sie pary A wiec ten przekaznik po latach jest wypracowany najbardziej, jesli problem wystepuje rowniez na B to raczej winy trzeba szukac w selektorze lub przelacznikach w torze audio

Problem został usunięty podczas przeglądu wzmacniacza (przeczyszczone zostały potencjometry, selektory, przekaźniki, poprawiono także zimne luty, których było sporo). Aktualnie wszystko działa bez zarzutów, selektor załącza kanały równo, nie ma żadnych niepokojących objawów.

• 5 miesięcy później...

Drodzy, witam po przerwie.

Kenwood KA-7020, którego miałem od lipca odpowiadał mi brzmieniowo, jednak po kilku miesiącach, stwierdziłem, że czas na zmianę. Ponadto, lewy kanał grał minimalnie ciszej i postanowiłem zmienić go na inny sprzęt.

Wymagania odnośnie wzmacniacza się nie zmieniły, dla przypomnienia z pierwszego posta:

zależy mi na sporej mocy i przyzwoitej wydajności prądowej - wzmacniacz będzie napędzał duże kolumny podłogowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Co prawda, kolumny mają dość wysoką efektywność: 90,8 dB, jednak warto mieć pod ręką trochę zapasu mocy, aby bujnąć 30 cm głośnikami i nie martwić się o przesterowanie wzmacniacza, a także by można było odczuć potężny bas.

Mile widziane naturalne brzmienie bez męczących podbarwień, np. ostrych wysokich tonów czy dudniącego basu. Lubię natomiast ciepły czy nawet "miękki" bas, schodzący nisko i potrafiący uderzyć kiedy trzeba, oczywiście nie w nadmiarze. Dobrze by było, gdyby średnica brzmiała naturalnie i bezpośrednio, nie była wycofana, zaś odnośnie wysokich tonów - aby były szczegółowe, ale też nie zbyt ostre. Oczywiście jak na tę klasę cenową.

Wydaje mi się, że mniej więcej takie było brzmienie Kenwooda KA 7020, aczkolwiek mogę się mylić z racji niewielkiego doświadczenia odsłuchowego (był to mój drugi wzmacniacz).

Na wzmacniacz planuję przeznaczyć do 1000 zł, ale w uzasadnionych przypadkach jestem w stanie wziąć pod uwagę wzmacniacz nieco droższy. Poszukuję oczywiście wzmacniacza używanego.

Aktualnie wpadły mi w oko poniższe wzmacniacze:

harman/kardon PM665:

Ukryta Zawartość

Ten wzmacniacz polecił mi jeden z użytkowników w pierwszej stronie tego tematu, za co bardzo dziękuję. Ten egzemplarz jest jednak w średnim stanie (widoczne rysy na płycie czołowej), jednak sama konstrukcja zapowiada się ciekawie: dual mono, spora moc.

Denon PMA 920:

Ukryta Zawartość

Wizualnie podoba mi się bardzo. Znalazłem też dwie pozytywne opinie na jego temat na tym forum. Ten model ma naprawdę dużą moc (2x 115W przy 8 ohm), konstrukcja wewnętrzna prezentuje się przyzwoicie.

Denon PMA 757:

Ukryta Zawartość

Co sądzicie o tych wzmacniaczach, czy któryś z nich będzie dobrym wyborem?

Oczywiście, pod uwagę biorę wszystkie Wasze propozycje, wspomniane w tym temacie i każdemu jestem niezmiernie wdzięczny.

Pamiętam o Marantzach, Nadach i Sony, jednak bardzo chciałbym poznać Wasze zdanie o powyższych wzmacniaczach.

Dajcie znać!

Pozdrawiam

Filip

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tam to jest wojna wyznaniowa, a nie dyskusja. Niemerytoryczne gadanie.

Ja mogę Ci polecić sansui 501. Mam go między innymi i gra on bardzo równo z otwartą góra. Może nie buduje bardzo głębokiej sceny, ale powinna zadowolić.

Pozdrawiam, Hubert

Trafne określenie!

Dziękuję, Hubert. Będę miał na uwadze - ten Sansui wygląda nieźle.

Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje lub sugestie, albo może polecić jakiś wzmacniacz, śmiało piszcie :)

Albo może wystarczy seria FB 900' z ostatnich lat czyli 920, 930, 940 - nawet są ze zdalnym

i to w dobrym stanie i w budżecie; dynamika, bas i nic z ostrości, a przy tym nie są wiekowe.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dobry wieczór, po przerwie :)

Zamieszczam filmik ze wzmacniaczem, już po przeglądzie, w docelowym pokoju. Kenwood napędza moje kolumny Cerwin-Vega! XLS 12. Zapraszam do obejrzenia, jeśli ktoś ma ochotę rzucić okiem (polecam oglądać na słuchawkach lub odpowiednim sprzęcie, choć nagrywałem telefonem i oczywiście nagranie nigdy nie odda rzeczywistego odsłuchu).

Ukryta Zawartość

O matko !!!...tak wielkie skrzynie w takim pokoju i jeszcze tak wciśnięte !!! Co tam się musi dziać z basem ?

Koledzy, zamiast doradzać kolejne wzmacniacze ( bo co one miałyby zmienić, poprawić itd ???) skupcie się na tym filmiku ;)

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Albo może wystarczy seria FB 900' z ostatnich lat czyli 920, 930, 940 - nawet są ze zdalnym

i to w dobrym stanie i w budżecie; dynamika, bas i nic z ostrości, a przy tym nie są wiekowe.

Seria FB sprzedawana jest obecnie w cenie ES :).

Kwestia stanu i pesela ;-) bo co do innych cech, to kwestia gustu, albo wiadomo - ES ;-))))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

O matko !!!...tak wielkie skrzynie w takim pokoju i jeszcze tak wciśnięte !!! Co tam się musi dziać z basem ?

Koledzy, zamiast doradzać kolejne wzmacniacze ( bo co one miałyby zmienić, poprawić itd ???) skupcie się na tym filmiku ;)

Zdaję sobie sprawę, że nie jest to właściwe ustawienie kolumn, ale wbrew pozorom nie jest tak źle, jak mogłoby się wydawać (ponadto, w tym pokoju nie da się ustawić zestawu inaczej).

Pewnie myślisz sobie, że przy takim ustawieniu występuje bombardowanie basem, duże podbicia, co przekłada się na wielki duden. Otóż nie, jedynie na filmie strasznie to wygląda. W rzeczywistości, w miejscu odsłuchowym (na środku łóżka) brzmienie jest naprawdę przyzwoite. Nic nie dudni, bas nie zalewa pasma, jest w odpowiedniej ilości i w odpowiednim momencie. Przy neutralnych ustawieniach (source direct) naprawdę "nie wychyla się" ponad resztę pasma. Gromadzi się głównie w rogu pokoju (miedzy szafą, a łóżkiem).

Co ciekawe, często występuje odwrotny problem (pokój jest dość krótki) i z tego powodu, w miejscu odsłuchowym, na niektórych utworach bas brzmi głucho (nie wybrzmiewa prawidłowo), jest płytki i czasem go brakuje. Być może za jakiś czas uda mi się przestawić kolumny do innego pokoju i dzięki temu wyeliminuje ten problem. Tutaj dla porównania filmik z większym pokoju

Ukryta Zawartość

Dziękuję Wam za kolejne rady.

Sony z serii ES biorę pod uwagę, jest dostępny 530 ES w idealnym stanie (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ale raczej skłaniam się ku harman/kardon PM665 lub Marantz.

Ewentualnie rozważam też Denon PMA 757, co o nim sądzicie? Na tej aukcji wygląda na dość dobrze zachowany:

Ukryta Zawartość

Proszę śmiało pisać, jeśli macie jakieś sugestie lub propozycje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon 757 może być być dobrym tropem,cxytałem na forach że gra podobmym dzwìękiem do 1520 model z dac,tego miałem i mogę polecić do 1000 zł.

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

Tym razem zdecydowałem się na wzmacniacz Marantz PM7000, którego (między innymi), niektórzy polecali mi wcześniej w tym temacie.

Jest u mnie od kilku dni i pierwsze wrażenia są naprawdę dobre.

Egzemplarz jest dobrze zachowany, ma oryginalnego pilota, a wszystko działa prawidłowo.

Używanie potencjometrów nie powoduje żadnych szmerów czy trzasków w głośnikach, obracają się z wyczuwalnym, jednakowym oporem, płynnie i bezszelestnie spełniają swoją funkcję. Po zerknięciu przez kratę, podzespoły sprawiają wrażenie będących w dobrej kondycji, wszystko jest czyste, nie widać żadnych wycieków, plam ani śladów przegrzania. Według sprzedającego, wzmacniacz nigdy nie był naprawiany ani modyfikowany i jest szansa, że to prawda, bo nie widać oznak ingerencji.

Jedyny drobiazg to delikatne buczenie transformatora, gdy wzmacniacz jest włączony. Jest ono słyszalne tylko podczas całkowitej ciszy w pokoju i jest na tyle delikatne, że nie drażni, nawet siedząc obok wzmacniacza.

Brzmienie jest bardzo dobre, głębokie i zrównoważone.

Wydaje mi się, że na neutralnych ustawieniach, Kenwood KA 7020 grał bardziej płasko, głównie pod względem basu, był on delikatniejszy. Marantz PM7000 ma chyba bardziej "sprężysty" bas i gra jakby miał w małym stopniu włączony filtr loudness. Nic nie jest natomiast podbarwione, bas przyjemnie pulsuje bez męczących podbić ani dudnienia. Jeśli słuch mnie nie myli, to w przypadku Marantza, bas jest bardziej miękki, co mi odpowiada, bo taki właśnie lubię. Kenwood cechował się chyba nieco twardszym basem.

Średnica i tony wysokie być może są bardziej szczegółowe, mają więcej detali niż w Kenwoodzie (nie mam natomiast pewności, być może tylko mi się wydaje), nie jestem w stanie potwierdzić na 100% bez porównania obu wzmacniaczy bezpośrednio.

Ogólne brzmienie bardzo przypadło mi do gustu. Wszystko jest na swoim miejscu, basu nie brakuje ani nie ma go w nadmiarze, wysokie tony nie są przytłumione ani nie ranią uszu swoją ostrością, średnica jest naturalna i wyraźna.

Zapas mocy jest spory, wzmacniacz bez trudu radzi sobie z moimi kolumnami, nawet przy głośniejszym odsłuchu, zbytnio się nie grzeje.

Mimo minimalnej impedancji zestawów głośnikowych, zalecanej przez producenta, wynoszącej 8 ohm, wzmacniacz pracuje stabilnie z moimi kolumnami (6 ohm).

Zakup uważam zatem za udany :)

Jeśli ktokolwiek jest jeszcze zainteresowany tematem, to zamieszczam poniżej krótki filmik z odsłuchu.

Temat nadal pozostawiam otwarty na wszelkie sugestie, uwagi, komentarze :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.