Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór kina domowego

Tomasz_67064

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowicze

Niedawno wprowadziłem się do domu z nieco nietypowym (przechodnim) salonem. Jako, że obraz mówi więcej niż tysiąc słów, poniżej jest obecny plan pomieszczenia.

obrazek - zapodaj.net/baeab797ea2ae.jpg.html

- na czerwono zaznaczony jest telewizor (55" Samsung 55KU6100) znajdujący się we wnęce pod schodami. Telewizor nie jest powieszony, stoi na stoliku;

- na brązowo zaznaczyłem narożnik (obecnie lewy ale mogę go przełożyć na prawy);

- na niebiesko okno pod którym jest grzejnik - więc wolałbym nie zastawiać go telewizorem przy nowej aranżacji

Skoro wstęp został objaśniony, to przejdę do pytania: jaki zestaw (kino lub zestaw kolumn+amp) moglibyście polecić drodzy forumowicze?

- mogę dowolnie przełożyć narożnik oraz wyjąć telewizor spod schodów i umieścić go w rekomendowane przez Was miejsce

- idealny zestaw - 5.1

- duże możliwości okablowania (chwilowy brak żony ma swoje zalety)

- kolor dowolny chociaż preferowany czarny, brąz lub orzech...

- przeznaczenie: 50% muzyka (klasyka, jazz, rzadziej rock, techno i disco tylko kiedy goście sobie zażyczą), 50% filmy (w planie dokupienie blu-ray)

- głośniki tylne lepiej na standach niż przymocowane do ścian - chyba że poprzecie to rozsądnymi argumentami

- mieszkam w Wielkiej Brytanii - TAGA są tu raczej niedostępne ale jestem otwarty na negocjacje z polskimi sklepami w sprawie wysyłki. Również Klipsch ciężko dostać w takim (musiałbym kupować osobno). Najłatwiej dostać KEFy

- mile widziany również ekwiwalent wybranego zestawu, nie jestem przywiązany do konkretnej marki

- do tego jakiś wół roboczy który to wszystko napędzi (Denon? Yamaha? Onkyo?)

- mogę kupić cały zestaw naraz

Tak wiem, że typowo do słuchania muzyki lepsze jest dobre stereo, ale zależy mi na efektach surround w oglądanych filmach. To znaczy... żonie zależy. Rozglądam się za zestawami w stylu:

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) LUB NIECO DROŻEJ

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - I TO JEST RACZEJ MAX ILE MOGĘ WYDAĆ

Jedno jest pewne. Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się więc zdaję się na Waszą fachową wiedzę i pomoc. Mimo, że będę na tym słuchał czasem muzyki, muszę liczyć się z opinią żony kinomanki więc stawiam raczej na mocniejszy dół i dźwięk przestrzenny. Podobają mi się TAGA HARMONY z racji z tego, że patriotycznie lubię wspierać rodzime marki. Weźcie jednak pod uwagę rozkład salonu i pomóżcie proszę dobrać mi sprzęt z któego będę zadowolony.

Mam nadzieję, że wszystko jest jasne. Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc!

Tomek

post-67131-0-20934100-1499115276_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/133777-wyb%C3%B3r-kina-domowego/

Denon avr-x4300h+Monitor Audio Silver 8 lub 10

lub

Onkyo RZ810+Tannoy XT8F

lub

Marantz 7011+ Dali Zensor7.

Sub Velodyne eq12max, Klipsch 112sw, Dali e12f lub coś innego, UK rynku nie znam ale tu na forum są koledzy z UK.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zapytaj się kto z UK jest to pomoże :)

Ukryta Zawartość

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Dzięki @BaliGdynia! Zaraz napiszę.

Myślę, że jeśli trafię na dobrą ofertę w Polsce, to nie będzie problemu z dorzuceniem kilku PLN na transport za granicę. Bardziej zależy mi na poznaniu opinii znawców co do w/w zestawów i pomysłu, jak optymalnie rozłożyć to wszystko w pokoju.

Ja może tylko podpowiem, że masz w UK taką firmę jak bk Electronics, która robi fajne subwoofery.

Jest tu na forum nawet temat im poświęcony.

Ukryta Zawartość

Klub BK subwoofer

Ukryta Zawartość

@RAF77 kolego właśnie o Tobie myślałem bo jak dobrze kojarzę to w UK mieszkasz i masz większe rozeznanie co gdzie i jak i pomożesz koledze z "sąsiedztwa" :)

Co do reszty, to tak bardzo nie pomogę chyba, bo ja mam pierwszy mój zestaw i nie zmieniałem sprzętu do testów.

Jak byś wybrał marantza, to mogę coś podpowiedzieć, kolumny mam wharfedale Diamond 10.

Cześć Tomasz,

Czy mogę jeszcze jakoś pomóc?

Pamiętaj że w nie do końca pewnym akustycznie pomieszczeniu najlepiej sprawdzić sprzęt. Niestety czasem jest tak że teoretycznie zestawik słabszy zagra lepiej. Głownie ze względu na inną charakterystykę grania.

fajny zestaw :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BK Elektronics i XXLS400 a zerknij czy są tam na wyspie takie suby

Ukryta Zawartość

a jeśli chodzi o kolumny to musowo trzeba posłuchać z uwagi na spore wykorzystanie do muzyki w parze z taką elektroniką z jaką będzie to grało w domu więc z amplitunerem.

Podałeś przykładowe zestawy 5.1 a ja proponuję kupić kolumny zestaw 5.0 + któryś ze subwoferów SVS (z serii 2000 PB lub SB) lub BK El. (XXLS400) i napisałeś przy nich, że tyle możesz wydać. Rozumiem, ze wydać na kolumny. A ile na amplituner.

Ale z ustawieniem mogą być problemy. Jeśli miało by to być tak jak teraz stoi narożnik to czy będzie miejsce pod schodami na postawienie kolumn podłogowych, szczególnie tej po lewej stronie telewizora patrząc od narożnika. Będzie to gdzieś około metra, metr dziesięć góra. Będzie tyle. Tylne znaczy surroundy chciałeś na standach. Ok, a myślałeś gdzie za narożnikiem je postawisz. Sam narożnik musiałby być odstawiony od ściany tylnej i bocznej, żeby zmieściły się za nim standy. Nie dość, że pomieszczenie jest małe to zmniejszysz odstawieniem narożnika od ścian. Myśle, że to jest dobry argument, żeby surroundy powiesić na ścianach. Na ścianie. Nie uważasz. Z amplitunerów proponuję Onkyo 656 , Yamahę 681 lub wcześniejsze modele 777 lub 779, Denona np. model 3000.

Pozdrowionka

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.