Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 1500zł do HK 655Vxi

gallileo1982

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od ok. dwoch lat posiadam wzmacniacz HK655VXi i kolumny ARCUS TM69. Źródła, to CD Cambridge Audio CD5, tuner Denon TU660 i DAC SMSL Sanskrit.

Wydaje mi się, że kolumny są najsłabszym ogniwem tego zestawu, brakuje im trochę niskich tonów, podczas słuchania nie wyczuwam "sceny", mam wrażenie, jakby dźwięk był lekko przytłumiony, wokale jakby trochę za ciche.

W związku z powyższym poszukuje kolumn do ok 1500zł, najprawdopodobniej używanych.

Zależy mi na dźwięku raczej dynamicznym, analitycznym, czystym, nie przytłumionym, ale też nie kłującym w uszy i podkolorowanym w jakimkolwiek zakresie. Ciężko dźwięk opisać słowami... Muzyka, jakiej słucham, to szeroko pojęty rock, trochę współczesnej elektroniki (np. Rebeka, Kamp itp), muzyka filmowa.

I bardzo ważne kryterium - bass reflex z przodu lub konstrukcja zamknięta (ze względu na brak możliwości znacznego odsunięcia kolumn od ściany).

Moja wstępna lista:

- Audio Academy Phoebe II

- Audio Academy Phoebe IIs

- Audio Academy Phoebe III

- Pylon Audio Topaz 20

- Monitor Audio MR3

- Monitor Audio MR4

Bardzo proszę o wasze sugestie, najchętniej poparte doświadczeniem :)

https://www.audiostereo.pl/topic/133877-kolumny-do-1500z%C5%82-do-hk-655vxi/

Wydaje mi się, że kolumny są najsłabszym ogniwem tego zestawu, brakuje im trochę niskich tonów, podczas słuchania nie wyczuwam "sceny", mam wrażenie, jakby dźwięk był lekko przytłumiony, wokale jakby trochę za ciche.

To dobre kolumny ,myslę ,że jednak problem może być po stronie wzmacniacza.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.