Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny aktywne i hi res audio

matt.3

Rekomendowane odpowiedzi

Takie dziwne pytanie. Czy kolumny np dynaudio lyd czy bm mkIII po przyjeciu sygnalu dsd, hi res z dac dokonuja konwersji ad/da i przy okazji robia jakos downsampling? Czy wykozystam potencial pliku dsd na takich kolumnach? Moj tor to streamer-> dsd dac*-> dynaudio lyd7*

* jeszcze nie zakupione, zbieram informacje.

Dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/134236-kolumny-aktywne-i-hi-res-audio/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z opisu tych kolumn wynika, że nie posiadają DACa, więc nie mogą sygnału downsamplować. Sygnał otrzymują już analogowy w dwójnasób: niezbalansowany sygnał poprzez RCA Chinch i zbalansowany XLR.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sumie tak myślę, że nie ma chyba na razie monitorów z częstotliwością próbkowania wyższą niż 96k, nawet barefooty tyle mają. Niby dobrze, bo po co więcej, ale z drugiej strony stawia to pod znakiem zapytania sens istnienia plików dsd czy 192k ;)

nagrywamy.com

Tak w zasadzie, to pod znakiem zapytania jest w ogóle istnienie takich plików, bo już parametry cd audio są daleko lepsze, jak możliwości słuchu normalnego człowieka.

Jedyny znak zapytania należy postawić czy ktoś słyszy różnicę, bo wyższość plików hi-res nad low-res jeśli chodzi o brzmienie jest niepodważalna.

Jedyny znak zapytania należy postawić czy ktoś słyszy różnicę, bo wyższość plików hi-res nad low-res jeśli chodzi o brzmienie jest niepodważalna.

Nad mp3 128kbps tak, ale nad cd już nie.

Śmiem twierdzić, że różnice realizacji nagrania grają tu zdecydowanie większą rolę jak gęstość pliku.

Hi-res to chwyt marketingowy- trzeba stopniować bitrate, żeby ciągle wypuszczać na rynek "nowy" sprzęt, żeby pelikany audio łykały przynętę, że 96MHz to kicha, 128 to dopiero zagra, a za rok-dwa, okaże sie, że dopiero pierdylion MHz zapewnia taką jakosc, że buty pospadają.

Co z tego, jak nie ma czego słuchać, bo prawie wszystko miksowanie jest pod telefon lub auto.

Hi-res to chwyt marketingowy- trzeba stopniować bitrate, żeby ciągle wypuszczać na rynek "nowy" sprzęt, żeby pelikany audio łykały przynętę

Bzdury piszesz, jak często.

Na moim sprzęcie nie mam problemu z odróżnieniem 16/44 od 24/192 (ten sam master).

Ale tak, wiem...bezpieczniki też słyszę. ;-)

Nie da się ukryć, że źródło np 96k brzmi lepiej niż przekownwertowane do 44. Większość nagrań z ostyatnich lat tych trochęarszych jest jednak robiona w pojedyńczych częstotliwościach i pliki 96 czy 192 z takich masterów są oszustwem. Sens istnienia lepszych plików jest, jeżeli jest źródło takich plików, ale również jest to oczywisty marketing i wciskanie ludziom po raz kolejny tego samego. Mi bardziej chodziło o to, że jeżeli monitory studyjne mają przetworniki pracujące z częstotliwością 96k, to firma wypuszczająca od nich pliki 192 robi to dla kasy a nie dla jakości dźwięku.

nagrywamy.com

Mi bardziej chodziło o to, że jeżeli monitory studyjne mają przetworniki pracujące z częstotliwością 96k, to firma wypuszczająca od nich pliki 192 robi to dla kasy a nie dla jakości dźwięku.

Nie bardzo rozumiem - to aktywne monitory studyjne mają takie przetworniki, czy DAC?

Nie bardzo rozumiem - to aktywne monitory studyjne mają takie przetworniki, czy DAC?

A wiesz, w jakim wątku piszesz? Przeczytałeś temat? Sprawdziłeś, o jakich monitorach jest mowa? Jest nawet link...

Z ciekawości sprawdziłem - np. EVE ma konwertery 192, a zaczynali od 44k ;)

nagrywamy.com

No nie sprawdziłem i nie mam pojęcia czym te monitory różnią się od np. moich Adamów.

No właśnie ;)

W adamach masz tylko "cyfrowe" końcówki w wooferach. Różnią się przetwornikiem, cyfrową zwrotnicą i końcówkami z wejściem cyfrowym, czyli konwersja DA jest "na głośniku". Eve od zawsze takie były, myślę, że kolejna generacja adamów też taka będzie, nie ma innej drogi.

nagrywamy.com

W adamach masz tylko "cyfrowe" końcówki w wooferach. Różnią się przetwornikiem, cyfrową zwrotnicą i końcówkami z wejściem cyfrowym, czyli konwersja DA jest "na głośniku"

No dobrze, ale jeśli mój konwerter usb/spdif ma 24/192 i podłączony do niego DAC też ma 24/192, to nie ma takiej opcji by Adamy ograniczały w jakiś sposób ten sygnał i dociera do nich też 24/192.

Zgadzasz się?

Wiesz - ja techniczny nie jestem, ale pewne rzeczy są po prostu logiczne.

No dobrze, ale jeśli mój konwerter usb/spdif ma 24/192 i podłączony do niego DAC też ma 24/192, to nie ma takiej opcji by Adamy ograniczały w jakiś sposób ten sygnał i dociera do nich też 24/192.

Zgadzasz się?

Wiesz - ja techniczny nie jestem, ale pewne rzeczy są po prostu logiczne.

Tak, monitory masz prawie całkowicie analogowe. Teoretycznie przy częstotliwości próbkowania wzmacniaczy rzędu 100kHz (nie wiem, ile jest, strzelam) pliki 192 wydają się bez sensu, ale te wzmacniacze masz w wooferach tylko.

nagrywamy.com

Teoretycznie przy częstotliwości próbkowania wzmacniaczy rzędu 100kHz (nie wiem, ile jest, strzelam) pliki 192 wydają się bez sensu, ale te wzmacniacze masz w wooferach tylko.

100 kHz to przeciętnie mają zasilacze impulsowe (Hypex). Wzmacniacze mają sporo wyżej. Te najlepsze przekraczają już 1,5 MHz. Trzeba prostym filtrem (12 dB/okt.) na wyjściu zdążyć zejść od 50, 80 kHz (-3 dB) odpowiednio nisko do częstotliwości impulsowania, żeby zniekształcenia nie raziły w uszy wytrawnych słuchaczy ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

100 kHz to przeciętnie mają zasilacze impulsowe (Hypex). Wzmacniacze mają sporo wyżej. Te najlepsze przekraczają już 1,5 MHz. Trzeba prostym filtrem (12 dB/okt.) na wyjściu zdążyć zejść od 50, 80 kHz (-3 dB) odpowiednio nisko do częstotliwości impulsowania, żeby zniekształcenia nie raziły w uszy wytrawnych słuchaczy ;-).

No, to pokręciłem, czyli jest OK ;)

Znaczy w adamach, bo tytułowych lydach jest 96k.

nagrywamy.com

Trzeba prostym filtrem (12 dB/okt.) na wyjściu zdążyć zejść od 50, 80 kHz (-3 dB) odpowiednio nisko do częstotliwości impulsowania, żeby zniekształcenia nie raziły w uszy wytrawnych słuchaczy ;-).

O których filtrach piszesz? High, low, czy tweeter? Ja mam wszystko ustawione na 0 dB i jest najlepiej.

O których filtrach piszesz? High, low, czy tweeter? Ja mam wszystko ustawione na 0 dB i jest najlepiej.

O filtrze na wyjściu wzmacniacza klasy D. Nie ma to nic wspólnego ze zwrotnicą. Taki to z ciebie ekspert.

???

Po pierwsze nie jestem ekspertem w spawach technicznych, a po drugie o czym Ty piszesz?

Tu jest mowa o wzmacniaczach w aktywnych monitorach studyjnych.

Masz o tym jakieś pojęcie oprócz stwierdzenia: ja nie słyszę?

???

Po pierwsze nie jestem ekspertem w spawach technicznych, a po drugie o czym Ty piszesz?

Tu jest mowa o wzmacniaczach w aktywnych monitorach studyjnych.

Masz o tym jakieś pojęcie oprócz stwierdzenia: ja nie słyszę?

Widzisz, nawet nie wiesz co siedzi w twoich Adamach. Woofery są napędzane (o zgrozo!) wzmacniaczem klasy D ;)

Impulsowym!

No i co z tego niepoprawny teoretyku, który nie ma słuchu?

Grają przez to źle? Słuchałeś ich kiedykolwiek, czy tylko Twoja wyobraźnia działa?

Co ja piszę...przecież Ty nie masz nawet wyobraźni, tylko SWOJE ZDANIE.

No i co z tego niepoprawny teoretyku, który nie ma słuchu?

Grają przez to źle?

Niczego takiego nie napisałem. To audiofile twierdzą, że wzmacniacze klasy D są do kitu. A ty przecież jesteś audiofilem. W końcu słyszysz bezpieczniki. I nawet nie wiesz, że masz bardzo nieaudiofilskie końcówki w monitorach ;)

Wstydź się ;)

To audiofile twierdzą, że wzmacniacze klasy D są do kitu. A ty przecież jesteś audiofilem.

Nie uogólniaj. Ja jestem audiofilem poprawnym. Słyszę rzeczy, które są słyszalne, nawet jeśli nie mieści to Ci się w głowie.

Zależy mi na poprawianiu brzmienia, ale nie wydaję pieniędzy w błoto nim lepszego brzmienia nie sprawdzę.

Nie interesuje mnie też wydatek nieadekwatny do stopnia poprawy brzmienia.

Dobranoc.

We wzmacniaczach klasy D jest na wyjściu zainstalowany filtr (LC), którego zadaniem jest odfiltrowanie częstotliwości impulsowania. To są filtry na które nie masz wpływu, wynikają z konstrukcji końcówki mocy. Filtr musi być możliwie prosty żeby nie psuł parametrów wzmacniacza a jednocześnie wystarczająco skuteczny żeby pozostałości częstotliwości impulsowania nie przekroczyły progów percepcji człowieka a najlepiej żeby były głęboko pod tymi progami.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czyli podsumowujac o kan d..p rozbic to cale hiper ultra hi res. Skoro monitory aktywne wszystko powyzej 192 bedzie downsamplowane

Tylko w tych "cyfrowych". Ich jest owszem coraz więcej, ale OIDP pierwsze Eve pracowały na 48k, a teraz wszystkie mają 192 (albo nie piszą), więc jak będzie trzeba, to producenckie przejdą wyżej, co za problem.

nagrywamy.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.