Skocz do zawartości
IGNORED

FLAC po kablu, czy WiFi ?

desperados

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, ale pierwszą tezę jakoby różnic nie było bo cyfra to cyfra możemy sobie odpuścić.

Bo różnic nie ma, różnice w cyferkach na 4-tym miejscu po przecinku wynikają z dokładności pomiaru samego przyrządui jego powtarzalności

Gość Juno

(Konto usunięte)

No tak, ale pierwszą tezę jakoby różnic nie było bo cyfra to cyfra możemy sobie odpuścić.

A co jest próbą kontrolną? Bo może to tak jest zawsze jako cecha immanentna sygnału, a nie czy ktoś zrobił taką wtyczkę a nie inna?

A może jak pisze kolega @wallace to po prostu czułość urządzeń? Mamy jakąś specyfikacje urządzęń pomiarowych? Może się mieszczą w ramach czułości?

Noaleprzecieżwkleiłemdowód....

Pewnie byłaby to prawda, gdyby nie wyraźna powtarzalność - niższe THD przy USB, wyższe przy połączeni ethernet. Nie upieram się, informuje, że ktoś takie pomiary robił.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Te pomiary są zależne od szumów. A chyba wiesz, że szumy są losowe? Stąd pływanie wyników. Gdyby zrobić pomiar tego samego układu kilka razy, to również byłyby podobne zmiany na ostatnich cyfrach rezultatów.

W bubbleUpnp jest opcja Proxy wtedy odbiornik nie musi wzpierac danego formatu.. ja się z tym męczyłem dobre pare dni..

Czy możesz bardziej szczegółowo opisać tę opcję?

Do tej pory nie natknąłem się na forum opisu tej możliwości.

Po USB różnica na niekorzyść jest ewidentna, no chyba, że korzysta się aptX, wtedy jest dużo lepiej.

APTX jest tylko na BT nie na USB czy jestem w błędzie?

Na słuch ktoś już sprawdzał czy tą muzykę mierzymy cyframi?

Proxy powoduje że strumień nie jest dekodowany przez odbiornik upnp. U mnie bluray Pioneera bnp 160 nie wspiera formatu acc z Tidala. Bez opcji proxy miałem w bubleupnp komunikat z błędem, na tv pioneer wyświetlał unsupported format - i czasami trzeba go było odłączyć od prądu bo się zawieszał. Po wł. Proxy strumień szedł na tv i tutaj był odywarzany. Ale pioneer nie dekodował go ani do analogu -zrozumiałe- ani nawet na wyj. Coaxial.

Więc zakładam że włączenie tej opcji może skutecznie zablokować ingerencję w strumień po stronie odbiornika.

Pytanie czy netplayer autora wątku zadziała tak samo dla formatów wspieranych.. tego nie pamiętam czy po wł. Proxy takie formaty są grane.

Usiadłem teraz do tego żeby potwierdzić i sobie przypomnieć ale mam teraz Tidala w wersji HiFi i nawet jak ustawię żeby jakość była normalna dalej przysyła Flac'a.

Sprawdziłem na plikach z dysku i znalazłem jeden Flac, którego Pionek nie dał rady zdekodować ale teraz w Bubble upnp miałem komunikat - jak na obrazku Tracko01NoPlayable.png ale tutaj opcja Use Proxy nie pomogła! Zmieniłem opcję jak w obrazku: Upnp Tweaks.png i poszło - z tym ze dźwięk był i na hdmi i na Coaxial.

To Proxy uratowało mi Tidala per Upnp jakieś 1,5 roku temu i jestem prawie pewien że tylko tę opcje przestawiałem - pytanie tylko jak miałem skonfigurowanego BibbleUpnp?

PS. Macie problemy z edycją postów na Firefox - bardzo często wyskakuje mi ze Połączenie nie jest bezpieczne i potem Not Found. W Chrome i IE działa poprawnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-52777-0-88814900-1503516868_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. Macie problemy z edycją postów na Firefox - bardzo często wyskakuje mi ze Połączenie nie jest bezpieczne i potem Not Found. W Chrome i IE działa poprawnie.

Tez mam Firefoxa, problemu nie ma. Chodź to forum daje możliwość edycji posta przez pewien (?) czas. Może próbujesz edycji później, chodź wtedy chyba znika guzik.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.