Skocz do zawartości
IGNORED

Dac z telefonem gra ze Spotify?

ElMariachi

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

ifi nano iDSD LE

Szukam dac + wzmac. słuchawkowy, by posłuchać Spotify z laptopa (biuro i słuchawki ;), a czasem też laptopa podłączyć na imprezie do wzmacniacza.

Na kilka dni dostałem Dragonfly Black 1.5. i ... pupy nie urwało...

Laptop "domowy", na wyjściu słuchawkowym ma skonfigurowany program od Dolby, z którym mi się lepiej słucha niż z USB + Dragonfly.

Słuchawki douszne Bose, laptop Lenovo oraz Dell...

Z ifi wspomnianym może być lepiej?

Na kilka dni, w zamian powyższego trafił "S.M.S.L. M2 6th anniversary version" uf... długa pełna nazwa.

I chyba zostanie ;)

Problemem są kable oraz to, że z nie działa z Xperia Z5 compact, a z Samsungiem A5 2016, dioda się świeci, ale nie potrafię uzyskać dźwięku (telefon "widzi" po usb tego dac-a, ale dźwięku brak).

Z kolei z laptopem, wszystkiego jest więcej niż w Dragonflay Black 1.5... basu, przestrzeni..., w Dragon-ie było to wszystko odchudzone... ze słuchawkami Bose.

Na laptopie i Xperii z5 compact od dawna używam M2Tech HiFace Dac - gra to bardzo przyzwoicie z Atoll in 100Se. Tego małego pomarańczowego pędraka szczerze polecam a używkę można kupić za 500 pln.

Mnie męczy wypróbowanie iFi Audio iDSD Micro BL, jak wygospodaruję trochę wolnego czasu to wypożyczę/kupię go na jakiś czas.

Sam M2Tech HiFace Dac ze słuchawkami radzi sobie słabo więc jakiś wzmacniacz słuchawkowy były tu koniecznie potrzeby.

"Moje" maleństwo ;) wycenione jest na 250 pln, przy 400 pln za Dragona..., jestem zadowolony z dźwięku. Muszę tylko rozkminić sparowanie z telefonem. Na słuchawkach, tych co mam już jest oki ;)

Dragonfly, mnie mocno rozczarował, mimo pochlebnych recenzji.

Polecam MP3Store w Wawie, szczególnie P. Patryka, młody człowiek, ale woli mieć zadowolonego Klienta, niż zrobić "strzał". Wg Niego - nic "na siłę" ;)

Chciałbym się dopytać użytkowników Spotify.

Premium jest wyższej jakości niż wersja darmowa?

Chciałbym się dopytać użytkowników Spotify.

Premium jest wyższej jakości niż wersja darmowa?

Free 160k/bit ogg

Premium 320.

Słychać wyraźnie.

Brak reklam.

Tryb off.

Tak na szybko

Spotify w wersji premium ma opcję streaming w wysokiej jakości, na słuchawkach może mniej ale na wzmacniaczu to robi różnicę. Tak jak pisze hudykot to słychać, no i brak reklam (zwłaszcza przy koncertówkach bezcenny). Możliwość sterowania kilkoma urządzeniami jednocześnie.

No i maleństwo dostało nowe towarzystwo - B&W P5 s2. Naprawdę jest komplet na dłużej..., chyba? ;)

Chciałem tylko wspomnieć, że przed zakupem słuchałem te słuchawki w komplecie z red Dragonem, muzyka z laptopa z ... Tidala.

Mój zestaw bardziej mi pasuje.

• 2 miesiące później...

Witam serdecznie,

Planuję zakup google chromecasta audio II oraz jakiegos dobrego (w rozsadnej cenie) DACa w stylu Musical Fidelity V-Dac, do którego będe wysylac muzyka z chromecasta za pomoca kabla optycznego

Bede korzystał tylko ze Spotify lub Tidala - tylko sprzet domowy, nie interesuja mnie sluchawki.

potrzebuję bezgłośnego źródła (telefon lub tablet, laptop nie wchodzi w grę - wentylatory)

Pytanie: Czy jest jakas róznica z punktu widzenia jakosci dzwieku z jakiego telefonu/ tableta się bedzie strumieniowac? Czy musi byc to najnowszy szczyt techniki czy po prostu stary smartfon obslugujacy po prostu aplikacje spotify /tidal ? I tam po prostu ustawic w ustawieniach spotify / tidala jakosc na maksa (strumieniowanie)? Czy nie ma tutaj żadnej róznicy - szukam również źródła i nie wiem na co się zdecydować, transmisja miedzy zrodlem a chromecastem oczywiscie bezprzewodowa.

Są jeszcze jakies inne rozwiązania w podobnym budżecie ? (chromecast niecale 200zł, dac z 500zł-700zł) używany, moze cos za pomoca kabla koaksjalnego ?

dzieki za pomoc

Witam serdecznie,

Planuję zakup google chromecasta audio II oraz jakiegos dobrego (w rozsadnej cenie) DACa w stylu Musical Fidelity V-Dac, do którego będe wysylac muzyka z chromecasta za pomoca kabla optycznego

Bede korzystał tylko ze Spotify lub Tidala - tylko sprzet domowy, nie interesuja mnie sluchawki.

potrzebuję bezgłośnego źródła (telefon lub tablet, laptop nie wchodzi w grę - wentylatory)

Pytanie: Czy jest jakas róznica z punktu widzenia jakosci dzwieku z jakiego telefonu/ tableta się bedzie strumieniowac? Czy musi byc to najnowszy szczyt techniki czy po prostu stary smartfon obslugujacy po prostu aplikacje spotify /tidal ? I tam po prostu ustawic w ustawieniach spotify / tidala jakosc na maksa (strumieniowanie)? Czy nie ma tutaj żadnej róznicy - szukam również źródła i nie wiem na co się zdecydować, transmisja miedzy zrodlem a chromecastem oczywiscie bezprzewodowa.

Są jeszcze jakies inne rozwiązania w podobnym budżecie ? (chromecast niecale 200zł, dac z 500zł-700zł) używany, moze cos za pomoca kabla koaksjalnego ?

dzieki za pomoc

A co rozumiesz przez źródło( z szufladą czy bez) i ile chcesz na źródło wydać?

W tej cenie to chyba Chrome będzie spoko. Jak źródło ma być do plików to chyba lepiej załatwić sprawę w jednym pudełku - ale taki streamer z obsługą serwisów wyjdzie ze 2,5 kpln.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Witam ponownie,

moje zapytanie drogi kolego zostało źle zrozumiane.

Powtarzam więc - chce jako źródło użyc telefonu komórkowego (wyjęte karty sim), albo tableta. Nie rozumiem o co chodzi z tą "szufladą". Bede słuchac tylko i wyłącznie ze spotify i tidal.

Pytanie : Czy istnieje jakas róznica jakosci między telefonami, tabletami w strumieniowaniu danych? Czy jest to tylko cyfrowy sygnal po wifi i jest bez róznicy co to bedzie za urzadzenie?

pozdrawiam

Czy istnieje jakas róznica jakosci między telefonami, tabletami w strumieniowaniu danych? Czy jest to tylko cyfrowy sygnal po wifi i jest bez róznicy co to bedzie za urzadzenie?

Są tacy którzy uważają, że nie ma różnicy a inni wprost odwrotnie. Sprawdź sam, czy słyszysz różnice jeśli nie wiesz co w danej chwili gra.

Witam ponownie,

moje zapytanie drogi kolego zostało źle zrozumiane.

Powtarzam więc - chce jako źródło użyc telefonu komórkowego (wyjęte karty sim), albo tableta. Nie rozumiem o co chodzi z tą "szufladą". Bede słuchac tylko i wyłącznie ze spotify i tidal.

Pytanie : Czy istnieje jakas róznica jakosci między telefonami, tabletami w strumieniowaniu danych? Czy jest to tylko cyfrowy sygnal po wifi i jest bez róznicy co to bedzie za urzadzenie?

pozdrawiam

Telefon to co najwyżej transport. W twoim przypadku źródłem jest dopiero trio telefon+chrome+DAC. Skoro pytasz to znaczy, że czegoś nie wiesz(a nieporozumienie ze źródłem na to wskazuje) i nie pouczasz tych, którzy odpowiadają.

Na pewno - przy słuchaniu z zewnętrznego DACa na słuchawkach - każdy serwis(apka na Androidzie) gra inaczej. Porównywałem Tidala, Deezera i Qobuza w wersji lossless. Jeszcze inaczej grało z tym samym DACiem z laptopa. Źródła na Bluetooth nawet z tym samym kodekiem też potrafią grać różnie. Ale miałem też sytuację kiedy PC po USB grał bardzo podobnie do transportu BT(telefon i DAC były te same). Na PC możesz uzyskać różne brzmienia nawet zmienając wyjście w Foobarze(np WASAPi vs Karnel Streaming) nie mówiąc już o Fidelizerze czy jPlay. Ten ostatni ma minimum 6 rodzajów brzmienia w dodatku inaczej gra jako wtyczka do Foobara, inaczej jako wtyczka do Qobuza i inaczej jako wtyczka do Roona.

Reasumując, Chroma nie mam ale można założyć że jakieś różnice mogą być.

, skoro w innych przypadkach można je wyłapać. Tak jak kolega napisał weź 2, 3 urządzenia i sam sprawdź. Prawdopodobnie na rocku, popie różnice mogą być niezauważalne, na jazzie też niewielkie. Jest większa szansa ich wyłapania na klasyce, zwłaszcza na muzyce kameralnej. Trudno powiedzieć czy wyłapiesz na swoim systemie. Ja mam system poniżej 10 kpln i często różnice słyszę(ale w 70% słucham powagi) inni mają systemy droższe i twierdzą, że różnic nie słyszą...

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Są jeszcze jakies inne rozwiązania w podobnym budżecie ?

Jasne! W tym budżecie sensownym transportem jest Raspberry Pi + HiFiBerry Digi+ (lub drożej DigiOne) + MoodeAudio (lub Volumio). Sterowanie telefonem/tebletem przez BubbleUPnP.

Obsłuży też pliki z serwera 24 bit/192 kHz.

Link do tematu na AS

Select_Library-450x800.png

U mnie tablet Lenovo na win10 lepiej gra niż z peceta czy laptopa po usb oczywiście.

Aha,tablet nie szumi z braku wentylatorów laptop już prędzej :)

Nie napisałeś na czym grasz obecnie a to ma wpływ czy kabel coax coś Ci "poprawi" To samo tyczy się urządzeń,czy dasz radę wychwycić różnicę na swoim przęcie.

U mnie tablet Lenovo na win10 lepiej gra niż z peceta czy laptopa po usb oczywiście.

Aha,tablet nie szumi z braku wentylatorów laptop już prędzej :)

Nie napisałeś na czym grasz obecnie a to ma wpływ czy kabel coax coś Ci "poprawi" To samo tyczy się urządzeń,czy dasz radę wychwycić różnicę na swoim przęcie.

Przy Chromecast to w grę wchodzi chyba tylko optyk - tzn. po jednej stronie mały jack, po drugiej optyk. No i DAC musi mieć optyka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.