Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, barni napisał:

Ale co jest w SOTM skomplikowanego ? Uruchamiasz MPD na nim, które jest jedna z fabrycznych opcji i po prostu działa. Bez żadnego komputera, Roona czegokolwiek. Wystarczy appka Mconnect i DAC ?

Właśnie to miałem napisać, jeśli Sotm jest skomplikowany względem Daphile to ja jestem chiński uczony.?

Barni

Pewnie nie ma nic skomplikowanego (nic takiego nie napisałem), chodziło mi o ścieżkę do DAC, ale czy w takiej wersji jak piszesz zagra lepiej od Daphile? 

W Daphile mam wszystko w jednym komputerze jeżeli taki zrobię.

SOTM uciągnie dysk zewętrzny po USB? Jeżeli tak to jest opcja warta rozważenia.

20 minut temu, paul klacska napisał:

Właśnie to miałem napisać, jeśli Sotm jest skomplikowany względem Daphile to ja jestem chiński uczony.?

Jak wyżej:)

Edytowane przez KotD
Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, KotD napisał:

SOTM uciągnie dysk zewętrzny po USB? Jeżeli tak to jest opcja warta rozważenia.

Nie powinno być problemu, ale powiem ci szczerze, że nie sprawdzałem tego. Mam w obu przypadkach Synology, więc rozumiesz dlaczego nie posiadam zewnętrznego dysku na USB.

9 godzin temu, paul klacska napisał:

S ja jestem innego zdania. Sotm to gotowiec. Wyciągasz z pudełka, wtyczka do prądu i śmiga. Wizualnie i praktycznie bije o klasę taką malinę. Pomyślałeś że nie wszyscy mają ochotę i czas by bawić się w malinę. Ja osobiście używałem malinę, wybrałem Sotma i nie żałuję. Niech każdy decyduje za siebie.

Jasne masz rację. Każdy ma swoją opinię.

Używasz SOTM'a jako ROON Bridge'a?

Ja zamiast SOTM'a wybrałem samego NUC'a z Roon'em. Na jakości dźwięku nie straciłem, funkcjonalności też. W moim przypadku pozostało kilka dobrych tysięcy.

Rozumiem. Może kiedyś też zrobię dyski sieciowe, ale na razie chcę najprostsze rozwiązanie z dyskiem SSD. 

Jeżeli nie byłoby to problemem, to czy mógłbyć sprawdzić czy SOTM uciągnie dysk zewnętrzny bez zailania po USB?

Edytowane przez KotD
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, dfx5 napisał:

Jasne masz rację. Każdy ma swoją opinię.

Używasz SOTM'a jako ROON Bridge'a?

Ja zamiast SOTM'a wybrałem samego NUC'a z Roon'em. Na jakości dźwięku nie straciłem, funkcjonalności też. W moim przypadku pozostało kilka dobrych tysięcy.

A kto powiedział, że po USB jest gorzej? Ja tak nie uważam, sam mam podłączonego roon Rock-a po USB z DAC, który ma obsługę mqa. Chciałem kiedyś się dowiedzieć czy to mqa jest coś warte i tak zostało.?

Tak używam Sotma jako Roon bridge. 

4 minuty temu, KotD napisał:

Jeżeli nie byłoby to problemem, to czy mógłbyć sprawdzić czy SOTM uciągnie dysk zewnętrzny bez zailania po USB?

Jest problem, nie mam żadnego dysku zewnętrznego w domu. Nie używam , wiadomo dlaczego ???. Może ktoś inny ma.

Tego nie sprawdzisz bez podłączenia swojego dysku , bo dyski podłączane po USB mają różne pobory prądu - to nie jest w żaden sposób znormalizowane. Poza tym nawet jakby nie uciągnął to kupienie aktywnego huba USB 2.0 z zasilaniem za 40 zł jest naprawdę tak dramatycznym wydatkiem przy cenie SOTM-a ? ?

Poza tym to SOTM urządzenie, które ogarnia pliki "przy okazji". Stawianie go tylko do tego to bzdura, bo DLNA w sieci lokalnej można zrobić dowolnym NAS-em czy PC-tem. Analogocznie do Roona nie jest nic potrzebne, nawet NUC. Można go uruchomić na tym pececie z jakiego piszecie i też będzie działał. 

Aby budowanie systemu opartego na samym PC-cie z Roon miało sens trzeba doposażyć go w zasilanie liniowe, obudowę fanless i porządną kartę USB. Czy jak do tego setupu doliczycie koszt Roona wyjdzie taniej niż SOTM. Nie sądze ?

Poza tym polecam wszystkim polecam przeczytanie najpierw instrukcji obsługi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo mam wrażenie, że większość ludzi którzy go już posiadają też jej nie czytała.

Taka nasza cecha narodowa - wszystko wiemy najlepiej bo gdzieś coś czytałem, ktoś gdzieś coś napisał, kliknąłem i przypadkiem się udało więc  mogę robić za specjalistę ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
9 minut temu, barni napisał:

Tego nie sprawdzisz bez podłączenia swojego dysku , bo dyski podłączane po USB mają różne pobory prądu - to nie jest w żaden sposób znormalizowane. Poza tym nawet jakby nie uciągnął to kupienie aktywnego huba USB 2.0 z zasilaniem za 40 zł jest naprawdę tak dramatycznym wydatkiem przy cenie SOTM-a ? ?

Poza tym to SOTM urządzenie, które ogarnia pliki "przy okazji". Stawianie go tylko do tego to bzdura, bo DLNA w sieci lokalnej można zrobić dowolnym NAS-em czy PC-tem. Analogocznie do Roona nie jest nic potrzebne, nawet NUC. Można go uruchomić na tym pececie z jakiego piszecie i też będzie działał. 

Aby budowanie systemu opartego na samym PC-cie z Roon miało sens trzeba doposażyć go w zasilanie liniowe, obudowę fanless i porządną kartę USB. Czy jak do tego setupu doliczycie koszt Roona wyjdzie taniej niż SOTM. Nie sądze ?

Poza tym polecam wszystkim polecam przeczytanie najpierw instrukcji obsługi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo mam wrażenie, że większość ludzi którzy go już posiadają też jej nie czytała.

Taka nasza cecha narodowa - wszystko wiemy najlepiej bo gdzieś coś czytałem, ktoś gdzieś coś napisał, kliknąłem i przypadkiem się udało więc  mogę robić za specjalistę ?

Taki dysk z zasilaniem mam. Chodzi mi o wyeliminowanie dodatkowych zasilaczy.

O tym pisałem. Nie mam plików w sieci. Nie mam ciągle uruchomionego PC-ta.

Roona nie mam i na razie nie planuję. Komputer mam bardzo skoromny, na którym jest Daphile.

Na pewno przeczytam.

Bycie Polakiem, nie jest dla mnie priorytetem;)

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, KotD napisał:

Roona nie mam i na razie nie planuję. Komputer mam bardzo skoromny, na którym jest Daphile

Skoro masz Daphile i jesteś zadowolony, to po co Sotm? 

Najchętniej przetestowałbym bez zakupu i dopiero zdecydował czy kupić ?

Tak zrobiłem z DAC, który zresztą Ty mi poleciłeś. 

Edytowane przez KotD
Gość

(Konto usunięte)

To co za problem kupic online i jak cos nie bedzie gralo to odeslac ???

Chyba jednak cos nie tak z Tym problemem. Po co tracic czas na forum jesli mozna samemu sprobowac.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, KotD napisał:

Najchętniej przetestowałbym bez zakupu i dopiero zdecydował czy kupić ?

Tak zrobiłem z DAC, który zresztą Ty mi poleciłeś. 

Jak chcesz coś poprawić, to sądzę że do tego Daca większą poprawę wniesie dobry konwerter i przesiadka na i2s niż zmiana samego playera.

Gość

(Konto usunięte)

Ja mam do kompletu Hydre Z, miałem hydre X, Matrixa spdif (nie działa po i2s z Dragonem-trzeba kombinować) i Gustarda u16, którego teraz ma kolega @staropolanka2000.

On ma jeszcze wysoki model Audio-GD. 

Gustard u16 to jest fajne i stosunkowo niedrogie rozwiązanie. Tylko nie z każdym dacem się dobrze dogaduje, z Audio Gd Master 7 miałem trzaski, teraz jest podłączony do daca w Yamaha 701 i jest ok. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

• 4 tygodnie później...

Zwykły w komplecie jest na 9V wg dokumentacji, niemniej w instrukcji do SBoostera jest
Please note: the sMS-200 Ultra is available in 12V and 9V. If you have the 9V-version please click here.
co sugeruje istnienie dwóch wersji. Wiec trzeba po prostu zobaczyć jaki jest w komplecie i pod to kupić liniowy.

W dniu 24.01.2021 o 14:41, blackromek napisał:

Panowie jak to właściwie jest z zasilaniem sotma , zasilacz liniowy na 9v czy 12v

W tej chwili nie spotykam już praktycznie wersji 12v, wszystkie są 9v. Jednak przez pewien czas były dostarczane zarówno jedne jak i drugie. Najlepiej sprawdzić na spodzie urządzenia. Przykładowo wszystkie Sotmy, które mam są 9v.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

• 3 tygodnie później...
W dniu 30.12.2020 o 18:24, dfx5 napisał:

Jakość dźwięku z NUC'a przy odpowiednim DAC'u jest taka sama jak z SOTM'a. 

Mam NUCa, postawiony Roon i daca DAC ONE RT Projekt.

Czy jest sens kupować SOTM 200 Neo?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

4 godziny temu, daru0105 napisał:

Oczywiście, że tak. Przecież producent, dystrybutor i sprzedawca muszą z czegoś żyć.

A zastanów się, jaką rolę będzie on pełnił? Gdzie przetwarzany jest dźwięk gdy korzystasz z  Roon? Wywalić kilka tysięcy na pilota sterującego oprogramowaniem na komputerze? Czemu nie ?

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, daru0105 napisał:

Mam NUCa, postawiony Roon i daca DAC ONE RT Projekt.

Maline sobie spraw, też będziesz zadowolony.

Zakupiłem sobie używanego Sotm200 i mam mały problem z konfiguracją. Walczę z tym od rana i jakoś nie bardzo mogę sobie poradzić. Chcę podłaczyć Tidal używając z klienta bubbleupnp z telefonu na androidzie. Mogę bez problemu połaczyć się z Sotm i gmerać w menu (ustawiać co tam jest do ustawienia itd) ale problem jest z uzyskaniem połączenia serwera Bubbleupnp na Sotm. Przekierownaie portów też zrobiłem. Co może być nie tak?

Wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

sotm2.png

sotm3.png

sotm4.png

sotm5.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi