Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie firm Onkyo, Denon, Yamaha, Pioneer - dyskusja ogólna

hajdzik

Rekomendowane odpowiedzi

- po pierwsze: TRANSPARENTNOŚĆ

rozwijam zagadnienie:

jest tak, że poszczególne brandy komponują własne "zafarby" brzmieniowe (przez biblioteki SDL - Simple Directmedia Layer). Podobnie jak jest z Dolby kontra DTS. Bawet w ich wersjach HD lossless słyszymy różne "zafarby".

To dlatego taki np. DENON brzmi inaczej niż np. ONKYO. Czyli picowanie pod "ucho".

- pilot; uważam, że powinien być dodawany drugi, prosty pilot (taki jak ma LogiTech Z5500). Wybór źródła, głośność SUB/Central/Surround. To temat na startupa.

A jak oceniacie PIONEER SC-LX 501 w porównaniu z ONKYO TX-NR656 ewentualnie TX-NR676?

A jaki sens porównania tych amplitunerów,to model klasy wyższej,Onkyo to tanie podstawowe modele.

A jaki sens porównania tych amplitunerów,to model klasy wyższej,Onkyo to tanie podstawowe modele.

Mieszkam blisko granicy DE i jest promo PIONEER SC-LX 501 za 599Euro. Zastanawiam się czy nabyć. Ogólnie w kwestii ustawień, funkcji sieciowych, funkcjonalności jest to samo/lepiej niż 656/676?

Mieszkam blisko granicy DE i jest promo PIONEER SC-LX 501 za 599Euro. Zastanawiam się czy nabyć. Ogólnie w kwestii ustawień, funkcji sieciowych, funkcjonalności jest to samo/lepiej niż 656/676?

Zdecydowanie tak za te pieniądze to istna okazja,to zdecydowanie ciekawszy model z większymi możliwościami.

Podaj namiary gdzie tak tanio,sam bym podskoczył.

Mieszkam blisko granicy DE i jest promo PIONEER SC-LX 501 za 599Euro. Zastanawiam się czy nabyć.

Nawet się nie zastanawiaj tylko jedź po niego.W PL ceny ok.4500zł.

Podaj namiary gdzie tak tanio,sam bym podskoczył.

W Media Markt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nawet się nie zastanawiaj tylko jedź po niego.W PL ceny ok.4500zł.

W Media Markt.

Ukryta Zawartość

bo Polska to bogaty kraj.. Ceny z kosmosu.. A o takich promocjach można zapomnieć.

Ukryta Zawartość

Pioneery grają raczej słabo, dopiero seria LX gra nieźle. Za to Pioneery mają super fajną opcję - której nie widziałem u konkurencji - X-curve, co nieco mniej eksponuje górę (oczywiście nie działa to tak jak proste odjęcie "treble") a bardziej średnicę, z tą opcją już bardzo fajnie brzmią .

Jak ostatnio spróbowałem przedstawić w kilku punktach w czym moim zdaniem Denon jest lepszy od Onkyo to się spotkałem z agresywnym bólem dupy posiadaczy firmy na O :D Także miejsca na rzeczową dyskusje tu nie ma ;>

Co prawda wiele zestawów kina domowego nie "przerobiłem" jednak ,te z którymi miałem do czynienia miały swoje wady i zalety. Dźwiękowo i funkcjonalnie jak dla mnie yamaha daje najwięcej przy bardzo dobrym stosunku jakość/ cena. Nie zgadzam się z poglądem, że podstawowe modele mają zawsze słaby dźwięk; zdarzają się perełki - największa ich wada to nieduża moc i plastikowa obudowa, ale to w niezbyt wielkich pokojach tak do 20 m nie będzie zbyt dokuczliwe. Normalnie umeblowany pokój + dobrze działający system autokalibracji = db dźwięk i zadowolenie przy koncertach z DVD, Blue-ray i plików HD ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

krzaku w tym temacie nie wypowiedziales sie - przestawilem kilka punktów - z którymi uzytkownicy danych sprzetów mieli po krótce opisać.

niestety zrobila się jazda - i nic z tego nie wyszło

to czy denon czy onkyo - jest lepszy - to moim zdaniem bardziej zależy od tego co mamy i co nam ktoś kiedyś wmówił.

Jeśli ktoś ma np już drugi amplik denona, nawet jak mu będzie kilku doradzało onkyo przy kolejnym zakupie- to i tak kupi denona - bo jest lepszy i już.

Dla mnie osobiście nie ma czegoś takiego jak powiedziałeś "denon jest lepszy od Onkyo"

to są tak porównywalne modele (do których również dodałbym Yamahe i Pioneera" - że tak na prawdę decydują detale.

utarło się, że denon gra lepiej w stereo, a onkyo lepiej przy kinie domowym - ale czy większość zwykłych zjadaczy chleba jest w stanie to odróżnić?

przez kupe lat, te firmy z sobą konkurowały - i jak do tej pory - nie ma z tej czwórki najlepszego gracza.

preferencje słuchacza są tu decydujące - i musi wybrac jakis kompromis.

gdyby denon był najlepszy - ceny poszybowały do góry - przecież firma która robi coś wyjątkowo dobrego- nie może za tanio wycenić swojego sprzęta.

takie są prawa rynku - nikt i nic tego nie zmieni

zdarzają się perełki

Cześć. Możesz coś zaproponować? I to nie prowokacyjnie 9co tutaj nierzadkie:))) Po prostu na jakiś weekend kupiłbym sobie jakiś tani system i posłuchał tego słynnego 5.1... Koniecznie tani, czyli ampli tak do 1,5 i drugie tyle na kolumny. Moich A. Vienna Mozart chyba nie podłączę do kina. ale 'chyba", bo ostatecznie, kto wie? One dobrze z niezła mocą dają dołami. Aha. Ta kwota to bez suba, bo suba jak zagra zestaw to dokupię osobno. Przyznam, że moje refleksje to po słuchaniu w ostatnim tygodniu... UWAGA!!! Soundbar Phillips jakis tam. Słuchałem cd i podobało się całkiem. Mam całkiem sporą kolekcję nośników 5.1 SACD i DVD audio i bym chętnie posłuchał jak to jest w systemie 5.1 (te 7.1, i dalej już mnie nie biorą...).

Cześć. Możesz coś zaproponować? I to nie prowokacyjnie 9co tutaj nierzadkie:))) Po prostu na jakiś weekend kupiłbym sobie jakiś tani system i posłuchał tego słynnego 5.1... Koniecznie tani, czyli ampli tak do 1,5 i drugie tyle na kolumny. Moich A. Vienna Mozart chyba nie podłączę do kina. ale 'chyba", bo ostatecznie, kto wie? One dobrze z niezła mocą dają dołami. Aha. Ta kwota to bez suba, bo suba jak zagra zestaw to dokupię osobno. Przyznam, że moje refleksje to po słuchaniu w ostatnim tygodniu... UWAGA!!! Soundbar Phillips jakis tam. Słuchałem cd i podobało się całkiem. Mam całkiem sporą kolekcję nośników 5.1 SACD i DVD audio i bym chętnie posłuchał jak to jest w systemie 5.1 (te 7.1, i dalej już mnie nie biorą...).

Hejka. Ja mogę polecić coś co u mnie się sprawdza i już dawno poleciała 3 letnia gwarancja, jest to najbardziej podstawowy model, bez transmisji bezprzewodowej i dość niedużej mocy, za to ma bardzo fajny dźwięk( dobre kości BB) i łatwa regulacja, skuteczny system autokalibracji, no i te kolumny które wymieniłeś pokażą fajnie dobre stereo. Jednak musiałem dokupić miedziane dobre kabelki( acustic jakieś czeskie) na fronty grubsze ok. 2 razy niż na głośniki efektowe, zapewniam o żadnym subie nie będziesz musiał myśleć, pozdro :) yamaha ampli RX-V 373

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Hejka. Ja mogę polecić coś co u mnie się sprawdza i już dawno poleciała 3 letnia gwarancja, jest to najbardziej podstawowy model, bez transmisji bezprzewodowej i dość niedużej mocy, za to ma bardzo fajny dźwięk( dobre kości BB) i łatwa regulacja, skuteczny system autokalibracji, no i te kolumny które wymieniłeś pokażą fajnie dobre stereo. Jednak musiałem dokupić miedziane dobre kabelki( acustic jakieś czeskie) na fronty grubsze ok. 2 razy niż na głośniki efektowe, zapewniam o żadnym subie nie będziesz musiał myśleć, pozdro :) yamaha ampli RX-V 373

Dzięki za sugestię. Nowych już chyba raczej nie kupię, ale zacząłem szukać w necie i natknąłem się na model tegoroczny yamaha rx-v483 z nagrodą EISA za ten rok. Niewiele o nim napisano, bo to nowość chyba, ale ma sporo możliwości, w tym bluetooh i wifi, a to w chwilach wolnych kolejne zabawki:) Gdybyś proponował jakiś komplet głośników 5.1 to w budżetowej kwocie co by mogło być? Ja jestem raczej w analogu, więc kino tylko mnie na razie wciąga (od wielu lat) i bronię się. Cały dzionek słucham mojego soundbaru Phillipsa z cd i jest to efektowne! Nigdy bym nie uwierzył:))) A realizacje 5.1 czekają na mnie od lat...;) Koniec końców wyląduje pewno w analogu ponownie, ale kto wie?

maciek1

do koncertów najistotniejsze są kolumny frontowe które muszą być dobre, głośnik centralny ma duże znaczenie w filmach gdzie emitowane są dialogi też mógł by być dobrej klasy natomiast efektowe mogą być trochę słabsze. Idealnie by było, gdyby komplet był dobrej średniej klasy. Co do konkretnych modeli i marek to nie będę doradzał, bo centrala i efektowa mam b. słabe(tanie chinole prism100), natomiast fronty to sprawdzone magnaty quantum 650.

moim zdaniem zestaw kolumn Yamaha - (ponizej w linku) - ma dosc dobry przelicznik ceny do jakosci

amplik polecam z yamahy - dobrze sie wtedy zgra

Ukryta Zawartość

sub magnata - i mozesz poczuc w miare przyzwoity dźwięk - oczywiście w granicach rozsądku :)

Ukryta Zawartość

krzaku w tym temacie nie wypowiedziales sie - przestawilem kilka punktów - z którymi uzytkownicy danych sprzetów mieli po krótce opisać.

niestety zrobila się jazda - i nic z tego nie wyszło

to czy denon czy onkyo - jest lepszy - to moim zdaniem bardziej zależy od tego co mamy i co nam ktoś kiedyś wmówił.

Jeśli ktoś ma np już drugi amplik denona, nawet jak mu będzie kilku doradzało onkyo przy kolejnym zakupie- to i tak kupi denona - bo jest lepszy i już.

Dla mnie osobiście nie ma czegoś takiego jak powiedziałeś "denon jest lepszy od Onkyo"

to są tak porównywalne modele (do których również dodałbym Yamahe i Pioneera" - że tak na prawdę decydują detale.

utarło się, że denon gra lepiej w stereo, a onkyo lepiej przy kinie domowym - ale czy większość zwykłych zjadaczy chleba jest w stanie to odróżnić?

przez kupe lat, te firmy z sobą konkurowały - i jak do tej pory - nie ma z tej czwórki najlepszego gracza.

preferencje słuchacza są tu decydujące - i musi wybrac jakis kompromis.

gdyby denon był najlepszy - ceny poszybowały do góry - przecież firma która robi coś wyjątkowo dobrego- nie może za tanio wycenić swojego sprzęta.

takie są prawa rynku - nikt i nic tego nie zmieni

Ależ ja też podkreślałem nawet że sprzęty te z grubsza są podobne i laik będzie z nich podobnie zadowolony :) To oczywista oczywistość. Chodzi mi o to źe jako doświadczony użytkownik wszystkich tych urządzeń potrafie w szczegółach przedstawić argumenty przemawiające za jednym czy drugim. Ale tu pojecia rzeczowej dyskusji i argumentów nie istnieją. Są tylko emocje i każdy będzie chwalił swoje ;)

Chodzi mi o to źe jako doświadczony użytkownik wszystkich tych urządzeń potrafie w szczegółach przedstawić argumenty przemawiające za jednym czy drugim. Ale tu pojecia rzeczowej dyskusji i argumentów nie istnieją.

No to dajesz, przedstaw te argumenty, może być nawet ogólnie a nie w szczegółach, pokaż się z innej strony, bo jak na razie to cię widzę tylko w wielu tematach jak wpadasz i z pozycji mądrzejszego krytykujesz całe forum, że tu nie ma rzeczowej dyskusji, a sam nic nie wnosisz poza off topami i śmieszkowaniem. Z chęcią poczytam rzeczowe posty, mówię serio, bez ironii, brakuje tu czegoś takiego. To co, skusisz się na możliwość przedstawienia tych argumentów, czy zostajesz przy tym co łatwiejsze, czyli jeżdżeniu po słabym poziomie forum?

moim zdaniem zestaw kolumn Yamaha - (ponizej w linku) - ma dosc dobry przelicznik ceny do jakosci

amplik polecam z yamahy - dobrze sie wtedy zgra

Ukryta Zawartość

sub magnata - i mozesz poczuc w miare przyzwoity dźwięk - oczywiście w granicach rozsądku :)

Dzięki. W tym kierunku chyba uruchomię myślenie.Zestawy do stereo zostawię tak jak są bez ingerencji. W sumie to poszukuje zestawu do (UWAGA!!!) cichego słuchania:) Tak mam, że słucham raczej cicho w ocenie innych a nawet bardzo cicho, ale jak dla mnie to wystarcza. Bywa, że wtedy "siadają" skraje pasma, szczególnie niskie...

Ukryta Zawartość

ciche słuchanie - czasem jest bardzo złym pomysłem :)

są różne nagrania - i czasem żeby usłyszeć wszystko, trzeba głośniej słuchać - inaczej się to zgubi

oczywiście każdy słucha po swojemu - ale do cichego słuchania - to jakieś konkretne monitorki i buźka bedzie zadowolona :)

Jak ostatnio spróbowałem przedstawić w kilku punktach w czym moim zdaniem Denon jest lepszy od Onkyo to się spotkałem z agresywnym bólem dupy posiadaczy firmy na O :D Także miejsca na rzeczową dyskusje tu nie ma ;>

Porównuję tutaj Onkyo 818 do Denon 4520 i to czego mi w Denonie brakuje to możliwość bardziej precyzyjnego ustawienia podziału kolumn przednich po 10Hz poniżej 80Hz.

Dodatkowo nie jest w pełni dla mnie jasne ustawienie BIg/Small we Denonie. Jako interfejs preferuję Onkyo. O dzwięku nie powiem bo słucham w 2 różnych pomieszczeniach z różnymi kolumnami i Subami.

Dodatkowo to czego mi brakuje w każdym z tych amplitunerów to ustawienia filtrowania dolnozaporowego do subwoofera. W filmach z bardzo niskimi częstotliwościami (poniżej 20Hz) zagina to każdego suba który nie ma takiego filtrowania wbudowanego. SVS SB-Ultra 13, B&W ASW 800 wymięka przy średnim poziomie głośności.

W filmach z bardzo niskimi częstotliwościami (poniżej 20Hz) zagina to każdego suba który nie ma takiego filtrowania wbudowanego.

Dasz jakieś przykłady takich filmów? Chętnie bym przetestował pod tym kątem swoje suby. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.