Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka gramofonowa do ok. 2k PLN

Pantaleon

Rekomendowane odpowiedzi

wchodzimy na grząski grunt ... w zasadzie to nic nie jest do końca "liniowe" więc co urządzenie to własny "klimat"

Miałem Goldringa 1042 i przez chwilę Devialeta 200 bo jak rozumiem on będzie robił za phono stage i nie grało to razem, raczej jazgotało. Może raczej jakieś MC bedzie lepsze.

Ale o pre może faktycznie nie wspominajmy

Sam wiesz że nie tylko pre jest ważne , napęd i ramie równie ważne . Ostatnio dla testu zawiesiłem At 20Sla (igła nie Shibata) na Jelco i usłyszałem że wkładka potrafi zagrać całkiem inaczej na tym samym torze oraz tt - tylko innym ramieniu .

Miałem Goldringa 1042 i przez chwilę Devialeta 200 bo jak rozumiem on będzie robił za phono stage i nie grało to razem, raczej jazgotało. Może raczej jakieś MC bedzie lepsze.

??? może coś w ustawieniach Devolaja?

a próbowałeś z innymi wkładkami?

Ostatnio, przez kilka dni, miałem w domu 3 gramofony. Teac TN550 (z AT100), Regę P3 (z Elys2) i Projecta z 2M Red. Ze wszystkim Dev grał co najmniej poprawnie. Oczywiście kwestia gustu. Z Regą mi się nie podobało. Z TN550 było całkiem nieźle ale za ciepło, z 2M Red nieźle ale trochę bezbarwne i sucho.

Niemniej jazgotu nie było.

Lubię sobie pogrywać ... 

Ostatnio, przez kilka dni, miałem w domu 3 gramofony. Teac TN550 (z AT100), Regę P3 (z Elys2) i Projecta z 2M Red. Ze wszystkim Dev grał co najmniej poprawnie. Oczywiście kwestia gustu. Z Regą mi się nie podobało. Z TN550 było całkiem nieźle ale za ciepło, z 2M Red nieźle ale trochę bezbarwne i sucho.

A może Devolaj dawał radę a tt nie :) .

A może Devolaj dawał radę a tt nie :) .

W ogóle odnoszę wrażenie, że pewne skojarzenia w obrębie techniki cyfrowej są bardziej przewidywalne niż te z obszaru analogu.

Lubię sobie pogrywać ... 

W ogóle odnoszę wrażenie, że pewne skojarzenia w obrębie techniki cyfrowej są bardziej przewidywalne niż te z obszaru analogu.

Coś w tym jest . Na dzwięk gramofonu wpływ ma wiele czynników , to nie cd czy inne urządzenie audio gdzie nie ma aż tyle niewiadomych .

Coś w tym jest . Na dzwięk gramofonu wpływ ma wiele czynników , to nie cd czy inne urządzenie audio gdzie nie ma aż tyle niewiadomych .

a pikanterii dodaje fakt, że przed zakupem wielu rzeczy właściwie sprawdzić nie sposób

Lubię sobie pogrywać ... 

Dokładnie , a z wkładkami problem taki że ciężko taką wziąść na odsłuch . A nawet jak wezmiesz to parodniowe odsłuchy też nie będą miarodajne bo wkładeczki lubią jak się zawieszenie rozrusza a to czasu trza .

Dokładnie , a z wkładkami problem taki że ciężko taką wziąść na odsłuch . A nawet jak wezmiesz to parodniowe odsłuchy też nie będą miarodajne bo wkładeczki lubią jak się zawieszenie rozrusza a to czasu trza .

Czyli tradycyjna kwadratura koła.

No nic - trzeba zdobyć się na męską decyzję - walnąć setkę na odwagę i kupić wkładkę "na czuja" (tylko, że ja cholernie nie lubię takich zakupów - jak sam nie sprawdzę, to zawsze daję ciała = portfela).

Lubię sobie pogrywać ... 

Devialet ma tego Goldringa w bazie przy czym 1042 nie reaguje specjalnie na zmianę ustawień pojemności czy to w Devialecie czy Musicalu M1 Vinyl, którego aktualnie używam. Pomiędzy nim a 2MRed jest za to przepaść o czym przekonał się nowy użytkownik Goldringa, który miał właśnie 2M.

Nie próbowałem Devialeta z innymi wkładkami bo mi generalnie nie pasował a ostatecznie zmieniłem wkładkę na Benz Micro Ace SL a Goldring spokojnie wytrzymał 2 lata i pewnie jeszcze pogra.

A jak ja zrobiłem ? Miałem Denona 103 i za nic to nie grało nawet na drogich ramionach lecz zaryzykowałem zmianę i kupiłem 103 R . Jestem mega zadowolony mimo że ryzyko bylo wielkie , bo kto by kupił model ten sam tylko z innym drutem :) . Jak masz gdzie mieszkać i co jeść to ryzykuj !

No i tu, jak mawiał St. Tym, uderzyłeś w sedno tarczy :).

Różnice na pre są spore.

Nie twierdzę, że 440 (teraz nowa 540) nie zagra u mnie dobrze... ale trochę się boję tego efektu który usłyszałem na sprzęcie znajomego. Braku wypełnienia i podkreślenia przełomu średnicy i wysokich (eksponującego sybilanty). Ta wkładka potrafi zabrzmieć "chudo" i jaskrawie... z drugiej strony precyzja jest na medal a na tym mi zależy najbardziej.

Ta opcja sugerowana przez "gzrecha" (AT150SA) na shibacie, może okazać się dobrym rozwiązaniem.

Panowie - ale w przypadku MM, (AT440) zwróćcie uwagę na pojemność wzmacniacza i kabelka (jak najmniejszą), bo przy dużej pojemnosci uwypuklone sybilanty mają dużą szansę się pojawić (bo rezonans z indukcyjnoscią wkładki).

Ja uzywam b. krótkiego kabelka z koncentryka antenowego (środek solid core), który ma coś 50 pF (bo 60 cm / 80 pF/m) i jest OK (pojemność wejścia wzm. 150 pF).

Panowie - ale w przypadku MM, (AT440) zwróćcie uwagę na pojemność wzmacniacza i kabelka (jak najmniejszą), bo przy dużej pojemnosci uwypuklone sybilanty mają dużą szansę się pojawić (bo rezonans z indukcyjnoscią wkładki).

Ja uzywam b. krótkiego kabelka z koncentryka antenowego (środek solid core), który ma coś 50 pF (bo 60 cm / 80 pF/m) i jest OK (pojemność wejścia wzm. 150 pF).

Nie do końca orientuję się w szczegółach, ale czy przypadkiem wszystkie kable phono nie powinny być właśnie niskopojemnościowe?

Lubię sobie pogrywać ... 

Nie do końca orientuję się w szczegółach, ale czy przypadkiem wszystkie kable phono nie powinny być właśnie niskopojemnościowe?

Nie doczytałem ale jaki masz gramofon ? Na kable przyjdzie pora :)

Właśnie mój benz , który .dobrze grał z ramieniem lenco85 , po przesiadce na tp16 torensa zapadł na suchoty , pomimo tej samej wagi obu ramion . Ramię niestety jest ważne , a sama masa aktywna nic nie mówi - to tylko punkt wyjścia.

Nie doczytałem ale jaki masz gramofon ? Na kable przyjdzie pora :)

próbowałem się wymigać od odpowiedzi ale widzę, że nie dam rady :)

sprzedałem MicroSeiki w zeszłym roku i z nowym zakupem zbieram się do dziś.

rozważam zakup jednego z gramofonów przywołanych przeze mnie wcześniej - Teac TN550, Rega P3, Project 1-Expre. Carbon. Czyli czegoś w cenie do 4kPLN. Przy czym żadna z tych konstrukcji nie dysponuje wkładką, która spełniałaby moje oczekiwania, więc planuję wymianę już przy zakupie.

Po bliższym, organoleptycznym zapoznaniu się ze wszystkimi 3 konstrukcjami, coraz bardziej skłaniam się w kierunku Teac'a.

Lubię sobie pogrywać ... 

A jakie to było Ms ?

Nic nadzwyczajnego - bardzo stary model z ramieniem S, DDrive (z permanentnymi problemami z utrzymaniem obrotów - na szczęście miał system płynnej regulacji). Niestety nie pamiętam dokładnie oznaczenia MB....

Lubię sobie pogrywać ... 

Nic nadzwyczajnego - bardzo stary model z ramieniem S, DDrive (z permanentnymi problemami z utrzymaniem obrotów - na szczęście miał system płynnej regulacji). Niestety nie pamiętam dokładnie oznaczenia MB....

A nie myślałeś by zapolować na takiego DD 40 ?

Najbezpieczniej Thorens 320 lub lepiej 321 plus At 150 Sa :)

Ale chyba Thorens 320/ 321 to konstrukcje "archiwalne" z drugiej ręki... trochę się obawiam kupowania używki jeśli chodzi o gramofony.

Przyglądałem się Thorensowi TD206 / 209 ... ale jakoś nie przemawiają do mnie te konstrukcje (zwłaszcza ramiona).

A nie myślałeś by zapolować na takiego DD 40 ?

Fajny sprzęt... ale jak już pisałem wyżej, obawiam się zakupów z 2-giej ręki.

Cholera wie jak się ktoś tym bawił ... nie chciałbym kupić gramofonu o "zmiennej geometrii ramienia" :) :) :)

Lubię sobie pogrywać ... 

rozważam zakup jednego z gramofonów przywołanych przeze mnie wcześniej - Teac TN550, Rega P3, Project 1-Expre. Carbon. Czyli czegoś w cenie do 4kPLN.

Miałem Regę RP6. Słuchałem na niej dwóch wkładek, które miały pożądane przez Ciebie cechy: AT VM540ML i Goldring 2500. Pierwsza była świeżo kupiona i wrażenia z odsłuchu były mocno średnie.

Natomiast myślę, że Goldring zdecydowanie przypadłby Ci do gustu, jest to wkładka precyzyjna, detaliczna, szybka, z konkretnym basem.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Jeśli moje obawy są nieuzasadnione, wyprowadźcie mnie z błędu... może są jakieś portale / firmy / sklepy, gdzie można dokonać bezpiecznych zakupów sprzętu używanego lub odrestaurowanego (?)

Miałem Regę RP6. Słuchałem na niej dwóch wkładek, które miały pożądane przez Ciebie cechy: AT VM540ML i Goldring 2500. Pierwsza była świeżo kupiona i wrażenia z odsłuchu były mocno średnie.

Natomiast myślę, że Goldring zdecydowanie przypadłby Ci do gustu, jest to wkładka precyzyjna, detaliczna, szybka, z konkretnym basem.

dzięki

Goldringa ciepło wspominam, chociaż akurat 2500 nie znam.

Lubię sobie pogrywać ... 

w żadnych sklepach , jak jest biznes to nie ma sentymentów.

najlepiej dokładnie patrzeć na zdjęcia pytać i nie szukać okazji.

no to tym bardziej raczej skupię się na nowych

Lubię sobie pogrywać ... 

choć problemu to też nie rozwiązuje , bo jakość nowych systematycznie spada. A z drugiej strony czy nie będzie ci głupio , jak wydasz 4k zł na tt , a dostaniesz malowany mdf , z silniczkiem od zabawki dyndającym na gumce i kóło ze szkła , plexy, ramię wydmuszkę.

Jak pisał Pantaleon to kwadratura koła :)

Na szczęście to jego zagwozdka .

Nowy ma być czy stary .

a dostaniesz malowany mdf

Deskę do prasowania , znaczy odtwarzania :P

A ja bym ci dobry człowieku radził na początek popełnić lenco l75 i nabyć do tego fajne ramie . Byłby spokój na lata , thorens inny jest , bardziej złożony ,drogi , Ma zupełnie inny dźwięk .

w sumie mam td160 ze 2 miesiące i pomimo wszelkich klamotów do ustawiania kilkunastu wkładek nie mogę go zmusić do dynamicznej gry.

co dla lenco przychodziło bez wysiłku.

No to ja chyba wbiję zęby w tę AT150SA. Właśnie wyprzedawane są ostatnie sztuki (niestety produkcja została zakończona).

W takim razie decyduj się szybko... AT 440 także została już wycofana z produkcji, zaś następcy produkcyjni kosztują dzisiaj 2x więcej :( Zatem bardzo prawdopodobne, że i następca AT 150 będzie miał znacznie wyższą cenę - wszak producenci tylko na to czekają!

Co do gramofonu, to popatrz jeszcze na Ad Fontes. Sam posiadam, słuchałem kilku innych - i nigdy dźwiękowi nie brakowało szybkości i dynamiki, niezależnie od wkładki. Jeśli chcesz, zapraszam na posłuchanie do mnie do Lublina :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.