Skocz do zawartości
IGNORED

Tani zestaw 2.0 lub 2.1 do TV

audiofelek88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukałem podobnych tematów u was jak i na innych forach ale nie znalazłem odpowiedzi albo była na tyle "skomplikowana", że jako zielony w temacie nic nie zrozumiałem. Przechodząc do konkretów tak jak w temacie szukam głośników 2.0 lub 2.1 które mogę podłączyć najlepiej bezpośrednio do TV LG 55LF652V (specyfikacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Od dawna noszę się z zamiarem kupna czegokolwiek co choć trochę polepszy dźwięk wydobywany z mojego TV niestety ciągle brakuje funduszy. Tu pojawia się problem ponieważ mój budżet jest bardzo ale to bardzo ograniczony. Chciałbym wydać około 300 zł +/- 50. Wiem to śmieszna kwota ale wierzę, że znajdę coś co będzie chociaż trochę lepsze od głośników TV. Telewizor jest podpięty pod dekoder NC+. Oglądam głownie filmy i sport, muzyka mnie nie interesuję. Tak jak wcześniej wspomniałem nie mam żadnej wiedzy na temat sprzętu, kabli, wejść itp dlatego bardzo proszę o pomoc. Z tego co wyczytałem w tej kwocie nie warto oglądać się za soundbarami a lepiej kupić jakiś budżetowy zestaw. To lista głośników na które zwróciłem uwagę :

1) Edifier R1100

2) Edifier R1280T

3) Microlab FC-330

4) Sven MS-302

5) Sven MS-2000

6) Sven MS-2050

7) Logitech Z333

Zależy mi żeby była możliwość przyciszania i podgłaśniania pilotem. Wiem, że np Microlaby, Edifier R1100 czy Logitech nie ma pilota ale nie wiem czy nie można tego jakoś "przeskoczyć" skoro sprzęt ma być podłączony do TV. Czy kupując któreś z wyżej wymienionych głośników odczuję jakąkolwiek różnice względem wbudowanych głośników TV? Który zestaw będzie najlepszym wyborem ? Bardzo proszę o pomoc ponieważ jestem w desperacji a nie chcę kupić czegoś czego nie będę potrafił podpiąć.

W załączniku przesyłam zdjęcie wejść TV.

Pozdrawiam

post-67756-0-34635500-1504891962_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134650-tani-zestaw-20-lub-21-do-tv/

Dołóż i kup te Microlab'y. Za te pieniądze będziesz zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Telewizor jest podpięty pod dekoder NC+

Jeśli tylko korzystasz z sygnału z dekodera zewnętrznego EN -ki to głośniki lepiej podłączyć do dekodera .

Jaki to dekoder ? Ma wyjście analogowe OUT L R ?

Przechodząc do konkretów tak jak w temacie szukam głośników 2.0 lub 2.1 które mogę podłączyć najlepiej bezpośrednio do TV LG 55LF652V

Musisz coś kupić z budowanym wejściem cyfrowym optycznym ( INPUT SPDIF OPTICAL ) . Twój TV nie ma wyjścia analogowego OUT L R . Ma Euro - złącze " działające w dwie strony " i wyjście słuchawkowe , lecz o tym zapomnij , nie będziemy o tym wałkować i mieszać Ci w głowie . TV ma natomiast wyjście optyczne .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję Czester za odpowiedź. W specyfikacji dekodera znalazłem coś takiego

Dolby Digital (SPDIF i HDMI)

Dolby Digital+ (HDMI)

WYJŚCIA

HDMI

S/PDIF: elektryczne

A gdybym dokupił do głośników coś takiego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to zadziałałoby jako przejściówka i "poprawiacz" dźwięku ?

Ukryta Zawartość

Nada się . Ja bym podłączał do dekodera .

Możesz do TV . W TV i dekoderze ustawiasz spdif wyjście cyfrowe na PCM ( STERO )

W dekoderze " koakcjonalnie " , a w TV optycznie .

Jeżeli chcesz polepszyć dźwięk z TV zdecydowanie polecam używane Bose Companion 3. Jeżeli byś uskrobał trochę więcej grosza to Bose Companion 5. Mają niezłego pada do regulacji dźwięku, To duży skok jakościowy w stosunku do wymienionych przez ciebie zestawów, z których i tak będziesz miał dźwięk kartonowy i zbyt ostry.

Bose C5 ma połączenie przez USB, więc odpadają jakiekolwiek przejściówki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ok, zrobię jak radzisz. W takim razie zamawiam tego DACa a nad głośniczkami się jeszcze pozastanawiam.

Dzięki

W przypływie gotówki to możesz podłączyć Dac jednocześnie do TV i dekodera ( w Dacu jest przełącznik wejść ( coaxial , optical ) i wybierać między tymi wejściami . TV i dekoder jest jednocześnie włączony i wszystko jest w porządku . Po prostu wybierasz jedno źródło na Dacu .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.