Skocz do zawartości
IGNORED

Moc wzmacniacza a głośność

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

Tak , w hi-endzie też końcówek pro jest jak na lekarstwo , chociaż istnieją. Czy zainteresowałeś się wytwórnią Chesky Records , o której Ci wspominałem ?

Nie mieliśmy przyjemności rozmawiać ze sobą.

Znam Chesky. Wraca do korzeni, ciekawe podejście. Nie słyszałem tam o lampowych końcówkach do odsłuchu. Tym się nie chwalą.

Co robiłeś przed 13 sierpnia? ;)

nagrywamy.com

Powiedz wprost o co Ci chodzi ?

Kim byłeś przedtem?

Znasz chesky records ? Oni lubią eksperymentować , może używają lamp.

Cała dyskusja o tym, co się komu wydaje? Chesky w normalnych nagraniach nie eksperymentuje, wręcz przeciwnie, wraca do korzeni. Nie znalazłem informacji, na czym słuchają. Na pewno na słuchawkach.

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

Kim byłeś przedtem?

Zawsze byłem sobą. Przestań zadawać dziwne pytania.

Cała dyskusja o tym, co się komu wydaje? Chesky w normalnych nagraniach nie eksperymentuje, wręcz przeciwnie, wraca do korzeni. Nie znalazłem informacji, na czym słuchają. Na pewno na słuchawkach.

Korzeniem są lampy .

Gość dakar

(Konto usunięte)

Trudno nie mieć. Ale z takimi hifi to mało, nie interesuje mnie to.

Szkoda. W hi-fi lampy pokazują się z fajnej strony. Już nie chodzi o to , żeby mieć cały tor lampowy ale takie pre lub końcówka mocy potrafią cieszyć .

Szkoda. W hi-fi lampy pokazują się z fajnej strony. Już nie chodzi o to , żeby mieć cały tor lampowy ale takie pre lub końcówka mocy potrafią cieszyć .

A jakie są zalety takiego pre w porównaniu z całkowitym jego brakiem?

nagrywamy.com

A jakie są zalety takiego pre w porównaniu z całkowitym jego brakiem?

Chociaż wydaje mi się, że znam odpowiedź dakara chętnie poczytam ...

Co rozumiesz przez brak przedwzmacniacza ? Sterowanie źródłem końcówki mocy ?

Na przykład. Uprzedzajac - poziomy i impedancje ok.

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

Na przykład. Uprzedzajac - poziomy i impedancje ok.

Jeżeli poziom wysterowania jest wystarczający to nie jest potrzebny dodatkowy przedwzmacniacz.

W taki przypadku można "zlampizować" źródło .

W taki przypadku można "zlampizować" źródło .

A po co?

Jeszcze wzmacniacz, pre jestem w stanie zrozumieć ale lampizować źródło to jakieś nieporozumiemie.

Gość dakar

(Konto usunięte)

A po co?

Jeszcze wzmacniacz, pre jestem w stanie zrozumieć ale lampizować źródło to jakieś nieporozumiemie.

Lampa bardzo fajnie rysuje przy małych sygnałach , zazwyczaj jest sporo bardziej szczegółowa od opampów ale wszystko zależy od aplikacji.

Lampa bardzo fajnie rysuje przy małych sygnałach , zazwyczaj jest sporo bardziej szczegółowa od opampów ale wszystko zależy od aplikacji.

Mam zupełnie inne doświadczenia, dokładnie odwrotne.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Może lepiej: "bardzo fajnie zniekształca", nie "rysuje".

Udowodnij to za pomocą wyników pomiarów :)

Rozumie, że wstawiając "inaczej" grający bufor na jfetach czy mosfetach też się wszystko zniekształca ?

Sovteki zaczęły tak grać (trzeszczeć) po około 1500 godzinach. Niestety nowe chińczyki szybko kończą swój (wątpliwej jakości) żywot.

Ruskie z czasem (po około 100godz) przestały trzeszczeć do chwili obecnej gram na nich już chyba ze 2 lata ...

6p14p gdyby były uszkodzone mechanicznie trzeszczały by do dzisiaj, same się nie naprawiły.

Rozumiem, że jesteś miłośnikiem lamp ale chyba mało wiesz o lampach, zwłaszcza tych starych ...

Mam ruskie 6p154p ER kwartet z 90 roku i kwartet z 91 roku, grają od siebie tak różnie że ciężko byłoby mówić o cechach brzmienia ER, różne ma imię. Tak piszę bo nawet jak masz to co masz to może się to różnić znacząco od innej partii. A złożyć z różnych dat lamp kanały to już tregedyja.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Gość dakar

(Konto usunięte)

Mam ruskie 6p154p ER kwartet z 90 roku i kwartet z 91 roku, grają od siebie tak różnie że ciężko byłoby mówić o cechach brzmienia ER, różne ma imię. Tak piszę bo nawet jak masz to co masz to może się to różnić znacząco od innej partii. A złożyć z różnych dat lamp kanały to już tregedyja.

Sam parowałeś lampy ?

Podział aktywny na trzy drogi dodatkowo zmniejsza ilość przesterów. Bo jeśli amplitudy o równej wysokości przykładowo 70 Hz i 200 Hz mogą być skierowanie na dwie drogi, to zapotrzebowanie na moc pojedynczego wzmacniacza spada czterokrotnie.

Mogę prosić o coś bliżej w kwestii podziału tej mocy? To są jakieś stałe zależności na odciążenie końcówki mocy?

Też kiedyś przeżywałem fascynacje lampami i A klasowymi wzmacniaczami w układzie SE.

Miałem przetworniki na lampach, lampowe wzmacniacze, przedwzmacniacze, wbudowywałem własne stopnie lampowe do daców i... koniec końców do lamp raczej nie wrócę. Lampa daje złudzenie detaliczności przez wypranie dźwięku z dynamiki, co ciekawe, zdecydowana większość ludzi dźwięk skompresowany uważa za bardziej dynamiczny i przeważnie są to ludzie którzy uważają się za osłuchanych audiofili.

Do wzmacniaczy tranzystorowych pracujących w czystej klasie A również nie wrócę, to nie ma sensu, zresztą nie spotkałem jeszcze wzmacniacza w klasie A który by grał taką dynamiką jak DOBRY wzmacniacz klasy AB w tym samym budżecie. Lampa jest może i dobra do repertuaru stękająco-mlaskającego ale z wiernością ma to tyle wspólnego co koło gospodyń wiejskich z kołem od traktora.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

A złożyć z różnych dat lamp kanały to już tregedyja.

Owszem, bo jak już pomierzysz to po paru godzinach grania parametry są już inne ...

Gość

(Konto usunięte)

Też kiedyś przeżywałem fascynacje lampami i A klasowymi wzmacniaczami w układzie SE.

Miałem przetworniki na lampach, lampowe wzmacniacze, przedwzmacniacze, wbudowywałem własne stopnie lampowe do daców i... koniec końców do lamp raczej nie wrócę. Lampa daje złudzenie detaliczności przez wypranie dźwięku z dynamiki, co ciekawe, zdecydowana większość ludzi dźwięk skompresowany uważa za bardziej dynamiczny i przeważnie są to ludzie którzy uważają się za osłuchanych audiofili.

Do wzmacniaczy tranzystorowych pracujących w czystej klasie A również nie wrócę, to nie ma sensu, zresztą nie spotkałem jeszcze wzmacniacza w klasie A który by grał taką dynamiką jak DOBRY wzmacniacz klasy AB w tym samym budżecie. Lampa jest może i dobra do repertuaru stękająco-mlaskającego ale z wiernością ma to tyle wspólnego co koło gospodyń wiejskich z kołem od traktora.

Qrde...to audio jest zaskakujące???

Lampy w pre też powodują brak dynamiki?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.