Skocz do zawartości
IGNORED

Moc wzmacniacza a głośność

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jest coś w tym prawdy, że lampa grubo powyżej swojej mocy maksymalnej 25W zagra jeszcze prawidłowo, podczas gdy tranzystor tuż po przekroczeniu swoich 60W zacznie pierdzieć i spali głośniki?

Lampa powyżej tych znamionowych 25W będzie w pewnym niewielkim zakresie grać z wadami poniżej percepcji ludzkiego słuchu, tranzystor rzeczywiście powyżej znamionowej plus tolerancja zacznie szybko zniekształcać nad progi percepcji, ale to nie jest wada tylko takie cechy konstrukcji. Jak porównasz inne cechy to wyjdzie Tobie na pewno bez pudła co jest lepsze. Było zresztą już o tym w tym wątku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Lampa powyżej tych znamionowych 25W będzie w pewnym niewielkim zakresie grać z wadami poniżej percepcji ludzkiego słuchu...

Jaki to bedzie zakres? 1W? 5W? 25W?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nie wiem nie badałem zjawiska. Interesuję się tylko zakresami poniżej deklarowanej mocy znamionowej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość dakar

(Konto usunięte)

To łagodne wejście w przesterowanie jest też obarczone wadami. Fajnych właściwości lamp w zasadzie nie ma. No może poza wyglądem zewnętrznym który mnie się tez bardzo podoba.

A powiedz mi o pracy lampy i tranzystora bez USZ :) ?

Choć przyznam , że te drugie nadrabiają zaległości :) :)

Lechu dobra lampa gra wybitnie i nie łatwo jest dogonić tranzystorom.

Nie wiem nie badałem zjawiska. Interesuję się tylko zakresami poniżej deklarowanej mocy znamionowej.

Pytanie powinno brzmieć , jakie zniekształcenia thd jesteśmy wstanie wyłapać ? 2, 5,10 % ?

Lampa powyżej mocy maksymalnej nic już nie zagra, tranzystor tym bardziej.

Trochę zaburza ten wątek brak precyzji, moc maksymalna to nie moc znamionowa.

W każdym wzmacniaczu można zwiększać głośność kiedy szczyty już nie rosną, bo moc skuteczna muzyki jest znacznie niższa niż sinusa testowego.

W klasie A na lampach (ale też i tranzystorach) można pójść z tym bardzo daleko, kosztem tego że zniekształcenia rosną stopniowo w funkcji mocy.

Nie dotyczy to tylko wzmacniaczy mocy, preampy bywają też tak grające.

Lechu dobra lampa gra wybitnie i nie łatwo jest dogonić tranzystorom.

To nie tranzystor ma gonić lampę ale lampa tranzystor, ale w zasadzie rozmawiamy w pewnym sensie o historii. Lampa to historia, która tak jak stare samochody ma swoich zwolenników.

Pytanie powinno brzmieć , jakie zniekształcenia thd jesteśmy wstanie wyłapać ? 2, 5,10 % ?

Powyżej 1,5-2% nikt już nie powinien mieć kłopotu. Niektórzy na forum deklarowali próg na poziomie 0,1%, ale nie wiadomo czy to prawda. To była tylko pisemna deklaracja.

Wszystko zależy od układu, lampy i zasilania. Trzeba policzyć :).

Tylko jaka lampa ma THD przy maxP 5%. 10-20 i lepiej a to zdecydowanie słyszalne zmiany.

Gość dakar

(Konto usunięte)

To nie tranzystor ma gonić lampę ale lampa tranzystor,

Oj oj :) Tu nawet Reduktor Szumu miał inne zdanie.

Tak jak pisałem mamy wybór . Dla mnie lampa dla kogoś tranzystor. Ważne aby grało to wybornie przy prawidłowych parametrach.

Tylko jaka lampa ma THD przy maxP 5%. 10-20 i lepiej a to zdecydowanie słyszalne zmiany.

Masz rację !

Nie muszę się zgadzać we wszystkim z "Reduktorem Szumu" choć oczywiście w przytłaczającej większości się z nimi zgadzam.

Tak jak pisałem mamy wybór . Dla mnie lampa dla kogoś tranzystor.

I bardzo dobrze, możliwość wyboru jest najważniejsza. Co kto lubi.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Nie muszę się zgadzać we wszystkim z "Reduktorem Szumu" choć oczywiście w przytłaczającej większości się z nimi zgadzam.

:) :)

Niech każdy pozostanie przy swoim zdaniu.

Pozdrawiam

Trochę zaburza ten wątek brak precyzji,

Absolutnie się zgodzę, ale odnosiłem się do :

grubo powyżej swojej mocy maksymalnej 25W

Grubo powyżej nic już nie gra. :) Dlatego dyskutowanie bez konkretów jest niepotrzebne, a mniej wyedukowani koledzy piszą o zerowych zniekształceniach lub grubym zapasie mocy.

W klasie A na lampach (ale też i tranzystorach) można pójść z tym bardzo daleko,

Zrobiłem tranzystor 100W klasie A + prawie 40% zapasem mocy na zasilaniu. Spokojnie wykręcam z niego 127W. Nie mierzyłem go, nie wiem czy wykładniczo rosną THD, raczej nie.

P.S. Jeszcze nigdy nie udało mi się go przesterować.

Tak jak pisałem mamy wybór . Dla mnie lampa dla kogoś tranzystor. Ważne aby grało to wybornie przy prawidłowych parametrach.

Nawet Reduktor Szumu ... niesamowite ;)

Spytam tak: będziesz budował samochody z drewna czy ze stali? ... hmm ... z drewna takie ładne kidyś budowali ... nawet teraz robią.

Technika tranzystorowa pozwala uzyskać lepsze efekty niż lampowa chociażby ze względu na niestabilność parametrów lamp. Dlatego na tranzystorach można zrobić lepszy wzmacniacz niż na lampach.

Nie oznacza to, że lampa nie może się podobać, sam mam hybrydę. Chociaż gdybym miał wybierać ponownie wybrałbym tranzystor.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Nawet Reduktor Szumu ... niesamowite ;)

Spytam tak: będziesz budował samochody z drewna czy ze stali? ... hmm ... z drewna takie ładne kidyś budowali ... nawet teraz robią.

Technika tranzystorowa pozwala uzyskać lepsze efekty niż lampowa chociażby ze względu na niestabilność parametrów lamp. Dlatego na tranzystorach można zrobić lepszy wzmacniacz niż na lampach.

Nie oznacza to, że lampa nie może się podobać, sam mam hybrydę. Chociaż gdybym miał wybierać ponownie wybrałbym tranzystor.

Trochę wzmacniaczy zbudowałem , jak już tranzystor to w klasie a. Jednak wolę mocną lampę.

Mam swój pomysł . Mocny przemysłowy tranzystor w SE ( jakieś 100 W ) są takie + do tego transformator na wyjściu .

Być może . Jednak na pewno go słyszałem :)

Jeżeli słyszałeś dobry tranzystor to dlaczego wolisz lampę?

Jeżeli są dwa dobrze skonstruowane wzmacniacze to lampa nie ma szans zagrać lepiej niż tranzystor, właśnie ze względu na "niedoskonałość" samych lamp.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Jeżeli słyszałeś dobry tranzystor to dlaczego wolisz lampę?

Jeżeli są dwa dobrze skonstruowane wzmacniacze to lampa nie ma szans zagrać lepiej niż tranzystor, właśnie ze względu na "niedoskonałość" samych lamp.

Ok. Pozostawiając już subiektywne odczucia , które notabene są najważniejsze, bo przecież nie same parametry grają, powiedz mi jakie to niedoskonałości samych lamp

dyskwalifikują je w konstrukcjach hi-fi i hi-end ?

powiedz mi jakie to niedoskonałości samych lamp

dyskwalifikują je w konstrukcjach hi-fi i hi-end ?

Przeanalizuj sobie ten wykres ... powinno wystarczyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość dakar

(Konto usunięte)

Przeanalizuj sobie ten wykres ... powinno wystarczyć.

I to jest ta wada ?

Rozumem, że jak zapodam Ci jak zachowuje się kondensator elektrolityczny w funkcji czasu tez uznasz go za niewłaściwy w stosowaniu w konstrukcjach hi-fi i hi-end :) :)

Nie przesadzajmy.

Gotowe moduly kosztuja grosze a projektowanie i budowa przetwornic to tez troszke wyzsza szkola jazdy

Tak pytam, niby wszystko tanio, ale zależy jaki efekt. Nie znam się na tym.

?👈

Gość dakar

(Konto usunięte)

Zapodaj.

Nie mierzyłeś nigdy elektrolitów , które nie trzymały parametrów ?

Wymieniałem setki kondensatorów w serwisowanym sprzęcie. I nie mówię tu tylko o "wyżyłowanych" przetwornicach ale również o klasycznych wzmacniaczach audio.

Każdy budujący zna właściwości elementów elektronicznych więc samo "starzenie" się lamy czy kondensatora jest czymś naturalnym z tym ,że w przypadku lampy można mieć nad tym całkowitą kontrolę w czasie rzeczywisty.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Starzenie kondensatorow to juz uroslo do rangi legendy, a rzeczywistosc jest taka ze rzadko co sie wymienia

Tak jak awaryjność i niedoskonałość lamp. W skopanym układzie i kondensator wyschnie bardzo szybko i lampa nie zagra :)

Każdy budujący zna właściwości elementów elektronicznych więc samo "starzenie" się lamy czy kondensatora jest czymś naturalnym

Chyba raczej nie każdy ... i nie o starzenie tu chodzi.

Zobacz jak lampa pływa nawet w pierwszych 100 godz pracy, później jest jeszcze gorzej.

Na dobrą sprawę zmian tych nie da się przewidzieć, więc jak chcesz coś zaprojektować (zwłaszcza hi-end) jeżeli nie wiesz w jakim kierunku nastąpią zmiany?

w przypadku lampy można mieć nad tym całkowitą kontrolę w czasie rzeczywisty.

Zmiany parametrów lamp są nieprzewidywalne ... jak chcesz to kontrolować?

A znacie jakiekolwiek studio nagrań z lampową końcówką do zasilania monitorów? Od połowy lat 60 wszyscy wymienili swoje 6L6/EL/KT na 2N3055 (no, prawie) i nie ma powrotu. Nie znają się czy raczej muszą dobrze słyszeć to, co wypuszczają?

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

Zmiany parametrów lamp są nieprzewidywalne ... jak chcesz to kontrolować?

Kontrolując prądy w odpowiednich miejscach.

A znacie jakiekolwiek studio nagrań z lampową końcówką do zasilania monitorów? Od połowy lat 60 wszyscy wymienili swoje 6L6/EL/KT na 2N3055 (no, prawie) i nie ma powrotu. Nie znają się czy raczej muszą dobrze słyszeć to, co wypuszczają?

Co do techniki w studiach nagraniowych nie mam żadnego doświadczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.