Skocz do zawartości
IGNORED

Moc wzmacniacza a głośność

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

O rzeczowa i obiektywna dyskusje.

Oprócz wpisów w dziale Muzyka, nie widziałem u Ciebie rzeczowej, a w szczególności obiektywnej dyskusji. Dostosowujesz sobie ideały i formę rzekomej dyskusji jak mniemam do dnia tygodnia.

Czy piszesz o sobie?

ktoś z kompleksem nizszosci za wszelka cene udowadnia

Forum to nie miejsce do leczenia kompleksów.

Z drugiej strony co dobre niestety zazwyczaj kosztuje.

Raczej jest grubo przecenione w górę oczywiście.

Nawet za wygląd się płaci. A czy wygląd nie wpływa na subiektywne odczucia ? wpływa

Wpływa, ale tylko przez krótki czas, potem liczy się tylko technika i progi percepcji ludzkiego słuchu.

To swoistego rodzaju audiofil - audiofil który jest dodatkowo snobem. Taki audiofil musi mieć sprzęt z odpowiednim znaczkiem który inni muszą odpowiednio "odczytać" (znać cenę danej marki).

Na mnie znaczek nie robi wrażenia. Pewnie dlatego mogę robić odsłuchowe testy porównawcze w sposób obiektywny w domenie słuchu ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Biorąc pod uwagę hiendowe konstrukcje masz oczywiście rację.

Na mnie znaczek nie robi wrażenia. Pewnie dlatego mogę robić odsłuchowe testy porównawcze w sposób obiektywny w domenie słuchu ;-).

:-)))

:-)))

Wiem, w końcu rozważałem zakup wzmacniaczy Behringer A500 do systemu aktywnego a w końcu kupiłem Rotele. Tu akurat liczył się wygląd zewnętrzny. Rotele były ładne a A500 trochę "straszyły" ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Wpływa, ale tylko przez krótki czas, potem liczy się tylko technika i progi percepcji ludzkiego słuchu.

Chwila przyjemności dla duszy jest wiele warta :)

Jeszcze o pewnym szczególe można by wspomnieć...

Przesterowanie jest bezpieczne dla lamp, więc jest możliwe wykorzystanie rejonu przesterowania jako normalnego zakresu pracy.

Skutkiem ubocznym powinna być poprawa stosunku sygnału do szumu. Może dlatego sporo mikrofonów jest na lampach, i dlatego że w takich warunkach grają trochę upiększająco, eufonicznie.

Bardzo wyraziste porównanie

mikrofony na wielkomembranowej kapsule K47, różniące się tylko rodzajem wzmacniacza.

Chwila przyjemności dla duszy jest wiele warta

Ale nie chwila oparta o złudzenia. Przyjemność dla uszu zapewnia dobre pod względem realizacji technicznej nagranie.

Trochę ??? ;-)

No dobra mocno ;-), ale dla mnie to ma małe znaczenie, niemniej zdecydowałem się na ładny wygląd. Możliwe że popełniłem błąd. Nie wszystko złoto co się świeci. Teraz trochę dręczy mnie sumienie mimo że wiem że bezpodstawnie.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Ale nie chwila oparta o złudzenia. Przyjemność dla uszu zapewnia dobre pod względem realizacji technicznej nagranie.

Chwila może trwać nieskończoność :)

Jednak masz rację, dobra realizacja i dobre odtworzenie to podstawa.

Możliwe że popełniłem błąd.

To moze kompromis: na regale pre Rotel i dwie kocowki Behringer schowane za regalem?

...nie widziałem u Ciebie rzeczowej, a w szczególności obiektywnej dyskusji.

To przeczytaj moje wpisy w watku nt Wile, ale tym razem chociaz postaraj sie je zrozumiec.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

To przeczytaj moje wpisy w watku nt Wile, ale tym razem chociaz postaraj sie je zrozumiec.

Czytałem, strata mojego czasu. Twoje zresztą też. Lepiej przeczytaj proponowaną przeze mnie książkę.

To moze kompromis: na regale pre Rotel i dwie kocowki Behringer schowane za regalem?

U mnie Rotele robią tylko za końcówki mocy i tylko w jednym systemie. To są typowe końcówki mocy, przedwzmacniacza nie mają. To ten system z DSP, w pozostałych dwóch jest inaczej. Za przedwzmacniacz robi Behringer DCX 2496 z modyfikacją opisaną wcześniej.

Chwila może trwać nieskończoność

O cholera, strasznie filozoficzne, chwila trwająca nieskończoność ;-).

To swoistego rodzaju audiofil - audiofil który jest dodatkowo snobem. Taki audiofil musi mieć sprzęt z odpowiednim znaczkiem który inni muszą odpowiednio "odczytać" (znać cenę danej marki).

Po prostu życie! Jedni są bogatsi i kupują droższe rzeczy, a inni są biedniejsi i kupują tańsze rzeczy. Po czym ci biedniejsi organizują się w grupy, na przykład na taki forum jak nasze i robią z tych bogatszych snobów i niedoświadczonych audiofeelów co to kupują metkę. Czyli metką może być Pass, Audio Research, Mark Levinson, Conrad Johnson, Burmaster... i inni, a niemetką sprzęt dla uboższych. Generalnie, podobne rzeczy są w samochodach i już to przerabialiśmy - właściciele Mercedesów S są przeważnie gorzej traktowani przez właścicieli Polonezów i Skód. Cel co prawda ten sam - i tym i tamtym można jeżdzić i przemieszczać się z punktu A do punktu B. W Polsce zawsze tak było, od niepamiętnych czasów - jak właściciel firmy lata co miesiąc na Hawaje, to szeregowy pracownik u tego włąściciela też chce co miesiąc latać na Hawaje - taki mamy klimat!

Parker's Mood

Jedni są bogatsi i kupują droższe rzeczy, a inni są biedniejsi i kupują tańsze rzeczy.

A można być bogatym i kupować tanie rzeczy ? Widziałem takich u Niemców pod Aldikiem. Czy kupowanie tanich i dobrych rzeczy to jakiś wstyd czy może przejaw rozumu połączonego z wiedzą techniczną. Jest dużo tanich i dobrych wyrobów na rynku audio. To efekt braku udziału intensywnego marketingu w cenie wyrobu.

Czyli metką może być Pass, Audio Research, Mark Levinson, Conrad Johnson, Burmaster...

O widzę podatność na działanie nazwy ;-).

W Polsce zawsze tak było, od niepamiętnych czasów - jak właściciel firmy lata co miesiąc na Hawaje, to szeregowy pracownik u tego włąściciela też chce co miesiąc latać na Hawaje - taki mamy klimat!

To efekt zmian ustrojowych. Pracownik uważa że zysk w firmie powinien być dzielony po równo na wszystkich. Teraz PiS i związkowa Duda będą starać się to wprowadzić w życie.

To efekt zmian ustrojowych

To jest efekt mentalności m.in.

O widzę podatność na działanie nazwy ;-).

Właśnie o tym mówię '-) Ale oczywiście kierowców rajdowych z Zaporożców jak najbardziej też trzeba szanować.

Parker's Mood

Ale oczywiście kierowców rajdowych z Zaporożców jak najbardziej też trzeba szanować.

Jak w tym Zaporożcu jest silnik 500 KM to oczywiście że trzeba szanować. Przykładem takiego mocnego "Zaporożca" jest Porsche ;-).

Jak w tym Zaporożcu jest silnik 500 KM to oczywiście że trzeba szanować. Przykładem takiego mocnego "Zaporożca" jest Porsche ;-).

Tak, to jest adekwatne porównanie. Masz rację. Nawet system ogrzewania mają podobny!

A można być bogatym i kupować tanie rzeczy ?

Można, jak ktoś lubi i czuje taką potrzebę. Wszystko się zmienia jak jest parę groszy na zbyciu, czyli punkt widzenia zależy od ass.

Parker's Mood

Gość dakar

(Konto usunięte)

Panowie nie wchodzimy do portfeli miłośników audio. Każdy kupuje to na co go stać i co uważa za słuszne.

Zakup może sprawić przyjemność na każdym pułapie cenowym.

Nawet system ogrzewania mają podobny!

Tego nie wiedziałem :-).

Wszystko się zmienia jak jest parę groszy na zbyciu, czyli punkt widzenia zależy od ass.

Punkt widzenia w domenie techniki nie powinien się zmieniać, pojawia się natomiast potrzeba szpanu. To oczywiście nic złego.

Po prostu życie! Jedni są bogatsi i kupują droższe rzeczy, a inni są biedniejsi i kupują tańsze rzeczy. Po czym ci biedniejsi organizują się w grupy, na przykład na taki forum jak nasze i robią z tych bogatszych snobów i niedoświadczonych audiofeelów co to kupują metkę. Czyli metką może być Pass, Audio Research, Mark Levinson, Conrad Johnson, Burmaster... i inni, a niemetką sprzęt dla uboższych. Generalnie, podobne rzeczy są w samochodach i już to przerabialiśmy - właściciele Mercedesów S są przeważnie gorzej traktowani przez właścicieli Polonezów i Skód. Cel co prawda ten sam - i tym i tamtym można jeżdzić i przemieszczać się z punktu A do punktu B. W Polsce zawsze tak było, od niepamiętnych czasów - jak właściciel firmy lata co miesiąc na Hawaje, to szeregowy pracownik u tego włąściciela też chce co miesiąc latać na Hawaje - taki mamy klimat!

Nie o to mi chodziło. Nikomu do portfela nie zaglądam i nie mam nic przeciwko kupowaniu drogich rzeczy ...

Chodzi o takie podejście, że nic bez metki nie gra ... a jak już się ktoś na własnej skórze przekona, że gra to i tak nie kupi bo metki nie ma.

Taki mamy klimat i taki mamy charakter(bynajmniej niektórzy)

De gustibus non est disputandum

Gość dakar

(Konto usunięte)

Chodzi o takie podejście, że nic bez metki nie gra ... a jak już się ktoś na własnej skórze przekona, że gra to i tak nie kupi bo metki nie ma.

To prawda. Takie jest życie. Metka działa .

Pomińcie cenę i zastanówcie się, dlaczego lampowa końcówka mocy do zasilania monitorów w studiu jest wykluczona. Odpowiedź na to pytanie wiele wyjaśni.

to chyba nie jest takie proste. A właściwie jeżeli byłoby takie proste byłoby nudne :) Dobrze, że mamy wybór. Przecież piece gitarowe tranzystorowe też grają rożnie, nie wspominając o końcówkach estradowych mocy

To jest proste i jest nudne, bo czym tu się podniecać, to jest narzędzie. Jeżeli narzędzie ma służyć do kształtowania i modelowania, to można wszystko, ale jeżeli ma to być końcówka do słuchania, to bryston, hafler, yamaha, alesis czy tam na co kogo stać. Producenci aktywnych monitorów za grube pliki tatusiów mogliby dodawać lampowe końcówki, byłoby drożej, a walą jak leci hypexy w droższych i 70W popularne scalaki w tańszych i NIKT nie protestuje.

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

Pomińcie cenę i zastanówcie się, dlaczego lampowa końcówka mocy do zasilania monitorów w studiu jest wykluczona. Odpowiedź na to pytanie wiele wyjaśni.

To jest proste i jest nudne, bo czym tu się podniecać, to jest narzędzie. Jeżeli narzędzie ma służyć do kształtowania i modelowania, to można wszystko, ale jeżeli ma to być końcówka do słuchania, to bryston, hafler, yamaha, alesis czy tam na co kogo stać. Producenci aktywnych monitorów za grube pliki tatusiów mogliby dodawać lampowe końcówki, byłoby drożej, a walą jak leci hypexy w droższych i 70W popularne scalaki w tańszych i NIKT nie protestuje.

Na koncercie też zazwyczaj jest spierdzielona akustyka i nikt nie protestuje :) To słaby argument. Przejrzałem kilka wpisów kolegi oraz byłem na Twojej stronie. Mamy odmienne zdanie na niektóre tematy.

Nawet jak przyjrzysz się kolumnom aktywnym to każde grają inaczej czy to ATC czy Yamaha czy inna konstrukcja. I teraz które są właściwe ? Też nikt nie protestuje.

Jeżeli narzędzie miałoby służyć tylko do przenoszenia medium to widzę na świecie obraz z tv o zawsze takim samym odwzorowaniu kolorów , widzę wzmacniacz i kolumny które grają tak samo oczywiście nie zapominając o jedzeniu którego składniki wszędzie powinny smakować jednakowo :) :)

Brak lamp w kolumnach aktywnych oznacza tylko jedno , że lampy nie są jedyną właściwą drogą, wymagają poświęcenia większej uwagi , więcej miejsca , co w aktywnych zestawach jest zawsze kompromisem.

Co ma do tego jedzenie?

Więcej porównań nie potrzeba, pokaż, gdzie te lampy w końcówkach pro, wystarczy. Albo chociaż hybrydy z preampem na lampce, jeżeli to ma taki zbawienny wpływ na brzmienie. Ma, ale zmienny albo żaden, a nie zbawienny. Każdy może się bawić, czym chce.

nagrywamy.com

a walą jak leci hypexy w droższych i 70W popularne scalaki w tańszych i NIKT nie protestuje.

Osoba techniczna nie zaprotestuje bo wie że to dobre scalaki (te tańsze 70W) i w bardzo dobry sposób wykorzystane (nawet zdarzały się w wysokim hi-endzie), podłączone w układzie aktywnym bezpośrednio do głośnika. Dla audiofila takie rozwiązanie jest słabo akceptowalne mentalnie. Oczywiście nie wszystkich to dotyczy.

Brak lamp w kolumnach aktywnych oznacza tylko jedno , że lampy nie są jedyną właściwą drogą, wymagają poświęcenia większej uwagi , więcej miejsca , co w aktywnych zestawach jest zawsze kompromisem.

Nie trzeba skupiać się tylko na aktywnych zestawach dedykowanych (wzmacniacze i zwrotnica w kolumnie), można zbudować aktywny system z zewnętrznym zasilaniem a tam końcówki lampowe są możliwe do stosowania. Nawet zwrotnice mogą być lampowe. Ktoś tu na forum kiedyś takie opisywał.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Co ma do tego jedzenie?

Więcej porównań nie potrzeba, pokaż, gdzie te lampy w końcówkach pro, wystarczy. Albo chociaż hybrydy z preampem na lampce, jeżeli to ma taki zbawienny wpływ na brzmienie. Ma, ale zmienny albo żaden, a nie zbawienny. Każdy może się bawić, czym chce.

Nie koloryzuj ! Ja nie twierdzę nic o zbawiennym wpływie lamp na dźwięk. Nie rozmawiajmy w ten sposób.

Nie za bardzo interesują mnie końcówki PRO , nie jest to forum a tym bardziej podforum nawiązujące do tego typu urządzeń.

Tak jak już pisałem, mamy wybór. Każdy sam sobie wybierze medium do przenoszenia dźwięku. Ja nie twierdzę, że hybrydy czy scalone układy są złe . Mi nie odpowiadają lub jedynie są akceptowalne.

Przemak mam pytanie , czy na rynku PRO występują tranzystorowe wzmacniacze mocy w klasie A ?

Pozdrawiam

Nie trzeba skupiać się tylko na aktywnych zestawach dedykowanych (wzmacniacze i zwrotnica w kolumnie), można zbudować aktywny system z zewnętrznym zasilaniem a tam końcówki lampowe są możliwe do stosowania. Nawet zwrotnice mogą być lampowe. Ktoś tu na forum kiedyś takie opisywał.

Takie układy oczywiście są dostępne ale jak sam wiesz ludzie nie często przy dużych kwotach pieniędzy wybierają cały zestaw od jednego producenta .

Ostatnio rozważaliśmy przetwornik DC/AC lampowy. Lepiej tego nie budować :):)

Ostatnio rozważaliśmy przetwornik DC/AC lampowy.

Piszesz o przetwornicy DC/AC czy o czyś innym ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.