Skocz do zawartości
IGNORED

Panowie ... już nie wiem co począć :(((

Fademan

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele razy na tym forum poruszałem problem z moimi Gale'mi 3030 ... chodziło o rożne rezonanse itd itd itd ... Był u mnie dzisiaj Pan Grzegorz z Albedo w celu dokonania napraw ( mimo że kolumny juz były odsyłane do Decybela, lecz nic nie zostało zrobione ) ... po wizycie pana Grzegorza jest słyszalna minimalna poprawa , ale to nie jest to co powinno być . Jestem bardzo smutny z tego powodu , że niestety rezonanse i to na zwrotnicy i to na głośniku wysokotonowym nadal wystepują ( zwrotnica i kosz wysokotonowca są wykonane z plastiku ) . Dzwięk po prostu dzięki tym rezonansom jest koszmarny .... Panowie już nie wiem co mam robić , nie mam nawet kartonu od nich aby je znowu wysłać do Decybela .... szkoda gadać .. co począć ... przepraszam, że się tutaj tak wypłakuje ale będe musial chyba jednak zbierać fundusze na nowe kolumienki ( choć tym razem będą to monitory ) .

chyba że ktos ma jakieś propozycje ... bardzo licze na to .....

Co moge na szybko polecić? Wymień podstawę zwrotnicy na drewno albo przyklej wszystkie jej elementy na stałe,chyba,że będziesz kiedyś coś zmieniał. Elementy w zwrotnicy muszą być dobrze przymocowane.Pod zwrotnice też warto dać chociażby kawałek gąbki czy jakiegoś materiału.

Co do kosza głośnika to dużo poradzić już chyba nie można. Podstawa do dobre przymocowanie i uszczelnienie całej konstrukcji tak żeby nic nie "latało"

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• Redaktorzy

albo wymienić co się da w zwrotnicy nalepsze a potem zalać żywicą epoksydową i po kłopocie. Mozna też przerobić część wysokotonową zwrotnicy pod lepszy gwizdek, tylko .... czy warto?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

najlepiej by było jakby dali mi nowe he .. ta marzenia ... tzn jest problem tego typu, że gwarancja się kończy za jakieś 3 tygodnie i nie mam kartonu od nich , zresztą raz już tam byly ... no comments .. po prostu siedź i placz ( plać ) ...

niestety McGyver ... mieszkam w Bydgoszczy a to chyba nie Twoje rejony ..... a co do jednego z głośnikow wysokotonowych - myśle że jeden się zepsuł jeżeli tak można to nazwać ... ponieważ raczej nie ma rezonansu a jest takie jakby charczenie ... takie hmmm bardzo słyszalne na ludzkiej mowie ... ale jeszcze bardziej słyszalne jak ta mowa jest odtwarzana w wąskim zakresie częstotliwości ... czyt ok 250 do 500 hz ... bo zrobilem mały teścik ... nagrałem kamerą dzwięk sekretarki z mojego telefonu stacjonarnego .. a nastepnie wypalilem te dzwieki na płyte ... po odtworzeniu jeden z głosnikow wysokotonowych .. zwyczajnie znieksztalca dzwiek ... tak jaby rezonans powstawal w srodku kopułki ... nie wiem .. ręce opadają....

Panowie pełen sukces !!! .... Pan Waldemar Klawikowski stanął na wysokości zadania i udało się ... wymienione przeze mnie dolegliwości poszły w niepamięć .... wreszcie moge posłuchac sobie bezstresowo muzyki ...

Przy okazji posłuchalem sobie monitorów firmy Argos ... i pierwszy rzut ucha sprawił, że nie moge zapomnieć o nich .. bardzo sympatyczny dzwięk .... musze załatwić sobie bliższe spotkanie z nimi ...

hmm Pan Waldek lepiej by wiedział na pewno .. ale orientuje się, że problem tkwił w cewce która chłodzona jest ferrofluidem ... tam był jakis problem , który powodował "piaszczenie" ... itd itp ..

Witam

--->Parsec

Problem był w sumie błahy- lekko zdecentrowana cewka i nierównomiernie rozłożony ferrofluid w szczelinie tzn. był tylko mniej więcej w połowie szczeliny . Poza tym ,wkleiłem głośniki na Blue-Tack . To samo z terminalami.

Aha , porządnie zacisnąłem wsuwki na kablach od zwrotni do głośnika. Wiem , że lepiej polutowac - ale nie były to moje kolumny więc bez zgody Właściciela nie robiłem "samowolki"

Cieszę się że mogłem pomóc Koledze.

Pozdrawiam

Waldek

Tylko dlaczego znowu słysze w tle tego postu '''Pan Decibel''' widze ze ta firma to tak z audiofili szmaty robi jak mało kto...Buble sprzedaja z nic nie warta gwarancją:(:(:(

Współczułem ci, Fademan, i śledziłem twoje perypetie ale nie miałem nic konstruktywnego do powiedzenia. Cieszę się, że otrzymałeś pomoc.

Dochodzenie roszczeń gwarancyjnych w naszej "działce" wydaje mi się szczególnie trudne. Abstrahuję już od postawy Decybela - szkoda słów i nie o tym zamierzam "mówić".

Znacznie częściej, niż w innych branżach jesteśmy zdani na uczciwość gwaranta. Mam na myśli sytuacje, w których sprzęt działa, ale usterka występuje jako pewne odstępstwo od innych modelów serii czy to w skali niechcianych zjawisk, czy w charakterze brzmienia. Jakie szanse mielibyśmy dochodząc przed odnośnym organem na przykład zbyt dużego podbicia pewnego zakresu pasma w jednym głośniku względem drugiego, albo zbyt głośnej pracy transformatora we wzmacniaczu? (A nie mówię już o bardziej subtelnych problemach.) Co miałoby być punktem odniesienia? Sprzęt masowy, który wykazałby jeszcze większy rozrzut między kanałami czy jeszcze głośniejszą pracę transformatora? Może przykłady nie są najlepsze, ale chyba oddają idęę, którą chcę się podzielić: Jeśli ktoś zechce się na nas wypiąć, to to zrobi!

Dlatego szczególne ważne jest dla mnie zaufanie, jakim dażę sprzedawcę czy osoby, z którymi mam do czynienia podczas rozmów, odsłuchów i podczas kupna sprzętu. Jeśli ktoś jest arogancki, trudno mi wyobrazić sobie jego życzliwość, kiedy przyjdę z jakimś problemem lub nie daj Boże z reklamacją. Tak więc życzliwość wobec innych, którą zawsze cenię, na naszym polu ma dla mnie bardzo duże znaczenie. Znam kilka miejsc, gdzie nie chciałbym kupować i mam nadzieję, że tego nie zrobię i znam kilka innych (na szczęście więcej), gdzie takich oporów nie mam. To tam gdzie jestem dobrze traktowany i dobrze się czuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.