Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do paskudnego pomieszczenia do 5tys.

Kruq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

może mi pomożecie, inaczej osiwieję dalej szperając po sieci bez skutku bo przypadek mam nietypowy.

Zacznę od pomieszczenia które chcę nagłośnić bo to chyba najważniejsza sprawa. Jest to salon o postawie 6,5m x 5,5m wysoki na dwie kondygnacje pod skośnym dachem, więc po jednej stronie ściana ma 2,8m (tu będę słuchał), po drugiej 5,5m (tu kolumny). Dodatkowo, na dolnej kondygnacji łączy się on z aneksem kuchennym, a na górnej z antresolą, co powiększa kubaturę całości jeszcze o jakieś 50%. Prowadzę krucjatę o wyciszenie tego pomieszczenia, bo pogłos wciąż jest nieakceptowalny - pewnie kiedyś wygram.

Słucham głównie rocka (od grunge po classic) i metalu. Lubię brzmienie zrównoważone (bardzo odpowiada mi brzmienie słuchawek Senheisser HD 600).

Źrodłem dźwięku najcześciej jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz płyty CD. Obecnie mam kolumny Technics SB-EH550 podpięte do miniwieży Pioniera. Ten zestaw grał w moim poprzednim miejscu zamieszkania po tym jak wieza technicsa dokonała żywota.

Zwlekałem z zakupem sprzętu do przeprowadzki (latami czekałem żeby coś sobie wreszcie kupić), a teraz nie wiem na co powinienem się zdecydować.

Potrzebuję kolumny, amplituner i CD. Nie potrzebuję bluetootha ani streamowania bo załatwia mi wszystko ww. urządzenie podpięte na wejście wzmacniacza.

Myślałem o Siestach Tonsila, ale boję się że nie nagłośnią takiej kubatury. Czytam o Altusach 380 i nie wiem w końcu czy będą dobre czy nie. Nawet jakbym kolumny kupił "w ciemno" to nie wiem jaki wzmacniacz z wybranymi kolumnami zagra dobrze moją ulubioną muzykę. Odsłuch w salonie w idealnych warunkach niewiele mi powie o tym, jak zachowa się wszystko w moich warunkach.

mam nadzieję że pomożecie :)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć, to może napisz jeszcze, jaki masz budżet na to wszystko... kawał kubatury do wypełnienia dźwiękiem, jeśli ma być dobrze - to raczej może kosztować.

Ach, zobaczyłem w nagłówku postu. 5000 na cały zestaw, tj. kolumny + wzmacniacz + CD. Hmm, będzie ciężko, wszak same Altusy 380 kosztują za nowe więcej, a gdzie reszta sprzętu... gdyby było łatwo, już byś miał odpowiedzi ze sklepów branżowych.

Nawet kolumny za 50k paskudnie zagrają w paskudnym pomieszczeniu.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Faktycznie! patrzyłem na cenę altusów za sztukę a nie komplet... :(

Poczytałem jeszcze trochę wątków i chyba zdecyduję się na zwiększenie budżetu do 7k i zestaw Pylony Sapphire 31 + NAD C316 + NAD C516.

Z dyskusjach o rocku/metalu wśród ludzi którzy "potrafią słyszeć" te sprzęty przewijają się statystycznie najczęściej jako dobry wybór.

Nawet kolumny za 50k paskudnie zagrają w paskudnym pomieszczeniu.

Zgadzam się. Tu natomiast można to wykorzystać jako zaletę. Ale trzeba po tym pomieszczeniu pochodzić z kolumnami i sprawdzić gdzie grają najlepiej. Na pewno odsłuch w Salonie audio nic Ci nie da. Nawet nie zobrazuje grupy do której wrzucić kolumny.

może mi pomożecie, inaczej osiwieję dalej szperając po sieci bez skutku bo przypadek mam nietypowy.

Czytając forum będziesz jeszcze bardziej zdezorientowany :)

No tak to działa.

Z mojego doświadczenia mogę Ci zaproponować jedynie i aż wypożyczenie kolumn Heco 1000. Niestety one z amplitunerem nie zagrają za bardzo. Przydał by się klasyczny wzmacniacz. No i kwota. Ale widzę że zaproponowane przez Ciebie modele tez znacznie przekraczają założony budżet. Chyba że to tylko na kolumny?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.