Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory stereo do "metalu" max 1500zł

lakiluk

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję Waszej pomocy z doborem monitorów, kolumn podstawkowych czy jak to się tam zwie:)

Budżet to max 1500zł - w grę wchodzą głośniki używane.

Słucham muzyki "ciężkiej", dynamicznej - Opeth, Behemoth, Tool, Septicflesh.

Pokój ok 20m2.

Na tą chwilę będę je zasilał Onkyo 605. Mam Magnaty 505 (podłogówki) i potrzebuję czegoś znacznie lepszego.

Pomożecie?

Gość

(Konto usunięte)

Potrzebuję Waszej pomocy z doborem monitorów, kolumn podstawkowych czy jak to się tam zwie:)

Pokój ok 20m2.

Na tą chwilę będę je zasilał Onkyo 605. Mam Magnaty 505 (podłogówki) i potrzebuję czegoś znacznie lepszego.

Pomożecie?

Onkyo to amplituner KD?

Gość

(Konto usunięte)

Elegancko...też mam ampli kina Onkyo...ale do metalu za cholerę się nie nadaje...sieczka straszliwa się robi.

Przykład...jak zakupiłem nowy wzmacniacz wrzuciłem Machine Head Elegies, które leżało z 7 lat na półce bo nie dało się słuchać, a chciałem tylko kumplowi cycki Argentynki na koncercie pokazać, kopary nam opadły i tyle...myślałem, że już nigdy nie wrócę do słuchania sztuki zwanej ciężkie brzmienia...całe szczęście od 2012 jestem happy...Death, Black, itp. wciągam nosem ;-)

Pozdrawiam

Więc nie grymaś ;-) tylo przemyśl to co napisałem...głośniki masz bardzo dobre, trzeba je tylko odpowiednio napędzić...

Jolida jd1501rc i masz granie...albo z dostępnych jakiegoś Rotela, w klubie Rotela coś poradzą jak zapytasz, tam dużo fanów mocnego grania :-)

Tak, mam amplituner kina domowego:) I żeby dodać pieprzu to muzyki słucham z komputera:p

Pokój ok 20m2.

Pomożecie?

do takiej muzy to porządne podłogówki są potrzebne, najlepiej z co najmniej 25cm basowcem, inaczej to pukanie w bębenki będzie a nie metal. To musi być wygar i piła tarczowa:) za tę kasę to za jakimś vintage się rozejrzyj ale ciężko będzie. Jakoś sobie nie wyobrażam słuchania takiego Demigod na podstawkach.

Chciałbym posłuchać metalu na zestawie rasowego metalowca i dowiedzieć się czym to sie je bo z opisów słownych musi być wyjeb,te talerze,gary.

Wszystko pięknie ale tej muzy słucha się raczej głośno co niekoniecznie podoba się sąsiadom.

Dlatego zestaw musi grać dobrze na wysokim poziomie głośności

Jest różnica między rasowym metalowcem słuchającym aby był łomot a takim co lubi żeby grało dokladnie i precyzyjnie bez wychodzenia garów przed szereg...

niestety ale bolączką większości kolumn na rynku jest to, że metalu nie grają, przy podwójnej stopie zwyczajnie się gubią, kompletny brak precyzji. Producenci zwyczajnie nie dostrzegają fanów tej muzyki myśląc, że to bezduszny łomot a to kompletnie nieprawda bo metal ma mnóstwo odcieni, zarówno w stronę klasyki (Therion, Symphony X), jazzu (Gorod, Cynic) i innych. Rzecz nie polega na zapewnieniu łomotu ale tak jak kolega pisze właśnie selektywności bez tego metal staje się bezkształtną ścianą dźwięku. Wiem, że to herezja dla audiofili ale stare altusy np nie gubią się przy ultraszybkich blastacha są one uznawane bodajże za najgorsze kolumny świata a np Focal Grande Utopia wartości mieszkania grają blasty jak jarmarczne bębenki, o co w tym kaman kto to wie?

Gość

(Konto usunięte)

p Focal Grande Utopia wartości mieszkania grają blasty jak jarmarczne bębenki,

:-)))))))

Sly, czytasz to? ;-)))

Pozdro...co do gubienia się masz rację...

bezduszny łomot

Większość tak niestety uważa... :-(

:-)))))))

Sly, czytasz to? ;-)))

Pozdro...co do gubienia się masz rację...

miałem okazję kilka lat temu słuchać tych Focali w towarzystwie równie drogich klocków lampowych, muzyka Pana ze sklepu tzn jakieś odgłosy natury no to rzeczywiście było coś niesamowitego ale jak zapodałem XXV Vadera a potem jedynkę Led Zeppelin to za głowę się złapałem jaka to tragedia dźwiękowa była:))))

Jestem "metalem" od 35 lat i od tych 35 lat dobieram sobie klocki tak aby grały tą muzykę. Od około 17 lat posiadam kolumny Gradient Evidence. Dają radę zarówno z kameralną muzyką dawną, symfoniami jak i jazz'em czy metalem typu Vader, czy Neurosis, Niestety ponad budżet.

W drugim systemie używam małych monitorów od Dynaudio, model Audience 40. Zadziwiająco dobrze radzą sobie z ciężkimi brzmieniami. Czasem można je kupić w cenie oscylującej wokół zakładanego 1500 zł. Jednakże trzeba wziąć pod uwagę, że potrzebują one dobrego napędu. O łączeniu z tanimi amplitunerami lub słabymi integrami można zapomnieć.

...to bezduszny łomot...

Parafrazując klasyka: O wypraszam sobie - metal to łomot, ale nie bezduszny!

...stare altusy np nie gubią się przy ultraszybkich blastacha są one uznawane bodajże za najgorsze kolumny świata...

Wiele z polecanych do metalu kolumn wygląda jak Altusy. Hmmm...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jestem "metalem" od 35 lat i od tych 35 lat dobieram sobie klocki tak aby grały tą muzykę. Od około 17 lat posiadam kolumny Gradient Evidence. Dają radę zarówno z kameralną muzyką dawną, symfoniami jak i jazz'em czy metalem typu Vader, czy Neurosis, Niestety ponad budżet.

W drugim systemie używam małych monitorów od Dynaudio, model Audience 40. Zadziwiająco dobrze radzą sobie z ciężkimi brzmieniami. Czasem można je kupić w cenie oscylującej wokół zakładanego 1500 zł. Jednakże trzeba wziąć pod uwagę, że potrzebują one dobrego napędu. O łączeniu z tanimi amplitunerami lub słabymi integrami można zapomnieć.

nie twierdzę, że na podstawkach metal zabrzmi źle, sam mam monitorki Dali co prawda stosowane w innym celu ale nie gra to źle ciężkiej muzy, tyle tylko że jak się chce wejść na wyższe poziomy głośności to jednak duży głośnik basowy jest niezbędny

Pokój ok 20m2.

Pomożecie?

kolega może spróbować takich może dadzą radę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zgadzam się, jeśli zasilimy te maluchy odpowiednim piecem to zadziwiające jest jak potrafią się odwdzięczyć. Posiadam Audience 42 i za każdym razem jak włączę "Secret of the Runes" Therion'a to mimowolny uśmiech się pojawia i apetyt rośnie.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ja obecnie używam głównie słuchawek, ale kolumienki też mam i są to M32i. Wypełnione szczelnie w środku materiałem i dokładnie zamknięte. Szybka perkusja na tym jest szybka. Papier to papier i nic lepszego na średnicę i niskie nie wynaleziono.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• 1 miesiąc później...

Ze swojej strony mogę polecić NAD-a 312. Bardzo dobrze sprawdza się w połączeniu z kolumnami KEF. Słucham głównie rocka i metalu, ale jak mnie najdzie na jazz i ogólnie coś lżejszego, to też gra jak marzenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.