Skocz do zawartości
IGNORED

Piecyk do Avalon'ów

Pavlicho

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się powoli do wymiany wzmacniacza, monobloki Antiqua nie grają za dobrze z Ascendant, tzn. przestrzeń, dół i średnica pięknie, ale góry nie ma... :/

Z kolei mam jeszcze Cyrus Two z PSX i to nawet całkiem dobrze gra, ale to nie to :)

Tak to wygląda u mnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem teraz na Audio Show Ypsilon Phaethon, bardzo fajnie to grało, wcześniej też Burmester 082 z moimi kolumnami, ale Ypsilon zrobił na mnie większe wrażenie i umówiłem się na odsłuch z Avalonami.

Mam dylemat Burmester i wystarczy mi jeszcze na kablelki, czy Ypsilon jak dobrze z nimi zagrają i zbieranie na kabelki ;)

Ewentualnie mogę też trochę zaryzykować i szukać coś z drugiej ręki, będę wdzięczny za podpowiedź co w tym budżecie jest wartego uwagi.

Muzyka jaką słucham waha się od heavy metal po jazz i klasykę...

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/135989-piecyk-do-avalon%C3%B3w/

Monobloki MBL 8011 nowe, MBL 9007 używany, posłuchaj też nowego Parasound A21, może będzie on grał na tyle dobrze, że resztę przeznaczysz na źródło. Jako głośnikowy polecam używany VdH Revelation. Niemniej kabel kup już na końcu po wygrzaniu wzmacniacza. Wtedy będziesz wiedział w jakim kierunku chcesz rozwinąć brzmienie zestawu.

PS. Uważaj przy używanych MBL-a na okazyjne oferty zagraniczne, większość to oszustwa.

Dzięki Barni :)

Ten Parasound A21 nie będzie strzałem w kolano, jeżeli chodzi o dalszą przyszłość? Tak myślę jak by mi odbiło jeszcze bardziej, to chyba lepiej się pchać sprzęt w pokroju nawet 9008A, używany jeszcze w zasięgu ręki, tylko czy mnie żona nie kopnie w cztery litery jak jej za chwilę zacznę wymyślać reszty do tego? ;)

Arek67, jak bym miał kasę, to bym nie kombinował jak osioł, tylko by mi już Trio XD brzęczało do ucha... Ascendat mam od roku, to nie są jeszcze tak kiepskie kolumny, wole teraz kupić piecyk i cieszyć się dobrą muzyką, niż znowu zmieniać i nie mieć na wzmacniacz. Muszę niestety jakiś kompromis uzyskać, nowe kolumny muszą jeszcze poczekać, chyba że mnie do tego przekonasz ;)

Nie wiem czy widać reszta zestawu to:

Thorens TD 126 MKIII, ramie SME 3009 III + wkładka DYNAVECTOR KARAT 23 R

Przedwzmacniacza gramofonowego brak, Cyrusa podpinam.

Philips CD880 z TDA1541A Q-SELECTION

Sonic Frontiers TransDAC

Kabelki i przedwzmacniacz DIY

Więcej niż 80k nie wyskrobie teraz, chyba że naprawdę warto do czegoś więcej dołożyć, to mógłbym wstrzymać się jeszcze trochę i dołożyć trochę.

Jestem z Lubelskiego, okolice Radzynia Podlaskiego.

Lata temu, pod koniec lat dziewięćdziesiątych, topowe Avalony łączono z elektroniką Spectral - przynajmniej tak łączono w Quintessence Audio - znanym i uznanym sklepie hi-end audio na przedmieściach Chicago. Pamiętam, że klasyka odtwarzana z tego zestawu brzmiała na poziomie. Okablowanie, to oczywiście MIT.

Parker's Mood

Spectral Audio DMA 360

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Goła ściana ,goła podłoga kolumny przy ścianie. W takich warunkach twoje głośniki nie pokażą pełni możliwości niestety. Nawet z najlepszym wzmacniaczem. Dobrze przeczytałem ,że budżet to 80 kzł. Czy 8 kzł?

Kolega szpotek73 był minimalnie szybszy...

A ja to bym najpierw o akustykę zadbał-gołe ściany i kamienna podłoga...i porady zmiany kolumn albo wzmacniacza ....

Wiem kolego, akustyczne jest porażka, dodać należy jeszcze dudniące ściany kartonowo-gipsowe.

Innej opcji nie było ustawienia kolumn, to jest salon otwarty, dzieci już raz wywróciły kolumne biegając dookoła.

Buduje nowy dom, tam już będę miał warunki

W takiej akustyce dobrze graja odgrody,dipole-ja np.w pokoju dziennym mam ripol i wreszcie bas jest taki jak trzeba,wydaje mi się ,że u kolegi jest równowaga tonalna przesunięta w stronę basu,pomieszczenie puste rezonuje i dlatego nie ma dobrych wysokich,może być też wynikiem braku kontroli basu przez wzmacniacz,zazwyczaj współczesne kolumny mają duże spadki impedancji i są trudne do wysterowania ,słucham tych samych gatunków muzycznych ,są bardzo wymagające co do sprzętu,zwłaszcza heavy i symfonika.

Po co kolumny stoją pod ścianą?

Już pisałem, żeby dzieci ich nie wywracały, ponad 30kg na 4 latkach, to niezbyt dobre połączenie ;)

Jakieś stare fotko, ale widać o co chodzi.

Ukryta Zawartość

Wiem, że nie jest to dobre ustawienie, powinny być ekrany, wykładziny i inne pierdoły, ale tak musi być do czasu przeprowadzki. W nowym domu już będzie jak należy, do przyszłego września się przemęczę.

wydaje mi się ,że u kolegi jest równowaga tonalna przesunięta w stronę basu,pomieszczenie puste rezonuje i dlatego nie ma dobrych wysokich,może być też wynikiem braku kontroli basu przez wzmacniacz,zazwyczaj współczesne kolumny mają duże spadki impedancji i są trudne do wysterowania

Zgadza się. Przy takim ustawieniu kolumn Cyrus lepiej sobie radzi z górą, a Antiqua z dołem.

Ukryta Zawartość

A myślałeś o jakiejś mocniejszej lampie? Na przykład na KT 90, KT 120 czy nawet KT150? To lampy grające trochę "tranzystorowo", z wyraźnie zaznaczoną góra, powietrzem, a bardzo otwarty i szybki sposób. Na przykład Jadis...

Pozdrawiam Stempur

Avalony muszą mieć sporo prądu i dobrze dociążony ciepły przekaz. Są bardzo wymagające i obnażają wszystkie niedostatki toru. Znam Ascendenty dobrze grały z Lavardenem, dobrze z Art Audio Argento, ale trzeba było trochę pokombinować z lampami sterującymi. Ja pokombinowałbym z jakimś A klasowym piecykiem tranzystorowym o dobrej wydajności prądowej. U mnie Eidolony pokazały co potrafią z mocnym A klasowym piecem.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

A myślałeś o jakiejś mocniejszej lampie? Na przykład na KT 90, KT 120 czy nawet KT150? To lampy grające trochę "tranzystorowo", z wyraźnie zaznaczoną góra, powietrzem, a bardzo otwarty i szybki sposób. Na przykład Jadis...

Pozdrawiam Stempur

Tak, lampy i tak już były lekko wypalone, miały jakieś 4 lata. Nie było sensu wymieniać ich na KT, za dużo przeróbek, no i już temat trochę nie aktualny :) Monobloczki zmieniły już właściciela.

No dobrze, nie upieram się już przy tych Ascendentach, nie chciałbym bym się wkopać w system, który będzie grał dobrze tylko z tymi kolumnami.

Może powinienem teraz zadać pytanie, jeżeli kupię MBL 9008A, lub podobnej klasy piecyk,będzie to grać, czy wymieniać też trumienki na coś innego?

Dziękuje wszystkim za opinie i dzielenie się wiedzą, to naprawdę pomocne wypowiedzi.

Powyzej wspominalem o bardzo dobrej jakosci basu jaki kiedys slyszalem z Eidolonow. Widze, ze sie wpisal Marek (MPB) - to wlasnie bylo przed laty u niego. Nie bylem wowczas sam i wszyscy zwrocilismy uwage na bardzo dobra reprodukcje - szczegolnie - tego zakresu. Nie wiem czy cos sie u Ciebie Marku zmienilo od tamtej pory, ale te Avalony wowczas napedzales lampa 300B, z ktorej - jak mowiles - wyciagales zdaje sie ok. 24 W i z takiej malej mocy tak to gralo !!! Nie pamietam juz co to byl za wzmacniacz. A przy okazji jak juz jestem przy glosie... Od prawie roku mieszkam w innym miejscu i obecny pokoj ma 30 mkw. (poprzedni-21). W zwiazku z tym wyraznie zmienil sie u mnie tez dzwiek - uwazam, jak rowniez i moi koledzy (znajacy doskonale poprzedni pokoj) - na plus: glebszy, nizej schodzacy bas, wieksze wypelnienie i ogolnie uczucie przyjemniejszego grania. Co do samych kolumn, to tylko dodatkowo troszke zmienilem ich strojenie, dzieki czemu poprawil sie jeszcze parametr - tzw.group delay (opoznienie grupowe - krotsze narastanie i wygaszanie impulsow). Od mojej wizyty u Ciebie i Twojej u mnie Marku minelo juz ponad 3,5 roku, wiec przy okazji chcialby Cie zaprosic na ponowne odwiedziny i posluchanie w nowych warunkach akustycznych - przybylo tez troche fajnych plytek.

Przepraszam za maly off-topic

Powyzej wspominalem o bardzo dobrej jakosci basu jaki kiedys slyszalem z Eidolonow. Widze, ze sie wpisal Marek (MPB) - to wlasnie bylo przed laty u niego. Nie bylem wowczas sam i wszyscy zwrocilismy uwage na bardzo dobra reprodukcje - szczegolnie - tego zakresu. Nie wiem czy cos sie u Ciebie Marku zmienilo od tamtej pory, ale te Avalony wowczas napedzales lampa 300B, z ktorej - jak mowiles - wyciagales zdaje sie ok. 24 W i z takiej malej mocy tak to gralo !!! Nie pamietam juz co to byl za wzmacniacz. A przy okazji jak juz jestem przy glosie... Od prawie roku mieszkam w innym miejscu i obecny pokoj ma 30 mkw. (poprzedni-21). W zwiazku z tym wyraznie zmienil sie u mnie tez dzwiek - uwazam, jak rowniez i moi koledzy (znajacy doskonale poprzedni pokoj) - na plus: glebszy, nizej schodzacy bas, wieksze wypelnienie i ogolnie uczucie przyjemniejszego grania. Co do samych kolumn, to tylko dodatkowo troszke zmienilem ich strojenie, dzieki czemu poprawil sie jeszcze parametr - tzw.group delay (opoznienie grupowe - krotsze narastanie i wygaszanie impulsow). Od mojej wizyty u Ciebie i Twojej u mnie Marku minelo juz ponad 3,5 roku, wiec przy okazji chcialby Cie zaprosic na ponowne odwiedziny i posluchanie w nowych warunkach akustycznych - przybylo tez troche fajnych plytek.

Przepraszam za maly off-topic

Fajnie, że jesteś zadowolony, ale co ma pochwała Twojego systemu do sensu wątku? Masz Avalony i przez to poradzisz koledze?

Fajnie, że jesteś zadowolony, ale co ma pochwała Twojego systemu do sensu wątku? Masz Avalony i przez to poradzisz koledze?

> Sly

Samo napisanie o zmianach w moim systemie z podkresleniem plusow jakie u mnie zaszly faktycznie nic nie ma wspolnego z watkiem. Napisalem to tylko z uwagi na fakt, ze wpisal sie w watku MPB, ktory posiada Avalony i jakoby wykorzystalem fakt, ze akurat bylem przy glosie i pisalem to do niego (zreszta przeprosilem za off-topic), natomiast napisanie przeze mnie na temat jakosci dzwieku jaki kiedys wraz z innymi osobami slyszalem z Avalonow u Marka (MPB) juz ma - uwazam - scisly zwiazek z watkiem i wcale nie musze miec Avalonow, aby poradzic, zasugerowac, dac do myslenia Kol. Pavlicho na temat tych kolumn. Czyz inni, ktorzy polecali Avalony na pewno je posiadaja, aby mogli sie wypowiadac na ich temat ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.