Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wzmacniacza. Opinia

dzbbdg

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Oczywiście odczujesz różnice, natomiast wybór odpowiedniego wzmacniacza docelowego jest uzależniona od wielu czynników. Podaj proszę więcej szczegółów, ktore pozwolą na odpowiednie sugestie w kwestii wzmacniacza i kolumn.

- jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe,

- jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz,

- jakie preferujesz brzmienie.

Czekam na szczegóły. Natomiast ogólnie zestaw Onkyo A-9050 (https://www.q21.pl/onkyo-a-9050.html) z Pylon Audio Pearl 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html) to bardzo dobre połączenie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Porlick już Ci napisał, że nie ma sensu wymianiac wzmacniacza pod te kolumny.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Wymień kolumny- TO powinno być priorytetem. Chcesz Pylony, Twoja broszka- dla mnie nie są wyznacznikiem jakosci, ale o gustach się nie dyskutuje. Jak nadal będzie nie tak, jak chcesz, pomyśl o wzmacniaczu. Teraz całą winę za zły dzwiek ponoszą kolumny.

Idź do dobrze zaopatrzonego sklepu i sam posłuchaj. Kolumny to najbardziej zmienną część toru audio i nie da się wprost polecić konkretnego modelu. Ja lubie kolumny podające wszystkie zakresy równo pprzy średnich i trochę wyższych poziomach, ktoś inny może podniecać się przewalonym basem, lub gdy od nadmiaru sopranów w szafce kieliszki pękają:-)

Sam posłuchaj kilku modeli, będziesz miał rozeznanie, co Tobie pasuje.

Z tego co naczytałem się na tym forum od kolegów z o wiele większym audio-stażem raczej się z nimi zgadzam. Setki postów i rozmowy prywatne utwierdziły mnie w tym przekonaniu. Mam przeznaczone na wzmacniacz 4 tys. i bardzo wątpię, żeby coś się poprawiło, jeśli kolumny też kosztowały 4K. Dlatego kierując się poradami mądrzejszych, w pierwszej kolejności chcę wymienić kolumny, a dopiero wtedy pomyśleć ewentualnie o wymianie wzmacniacza. Chyba, że tacy koledzy jak np. >porlick się mylą, w co bardzo wątpię.

Przepraszam, żę trochę odniosę się nie do tematu ale pytam kolegów z pierwszej odpowiedzi.

Wymiana co wniesie? Bo troche tu widzę że tak mówimy bule po prostu wymienić na nowy.

Jaka barwa koledze przeszkadzała? Dlaczego chce wymienić?

Myśli o Pearl bo?:

- czytał forum?

-czytał recenzję?

- czy słuchał?

Piotrek

Przepraszam, żę trochę odniosę się nie do tematu ale pytam kolegów z pierwszej odpowiedzi.

Wymiana co wniesie? Bo troche tu widzę że tak mówimy bule po prostu wymienić na nowy.

Jaka barwa koledze przeszkadzała? Dlaczego chce wymienić?

Myśli o Pearl bo?:

- czytał forum?

-czytał recenzję?

- czy słuchał?

Piotrek

Ja z kolei zapytam o coś innego. Spójrz na poradę sklepu Q21.To tylko przykład. Żadnych osobistych niechęci. Wszystko do wszystkiego pasuje. To jest biznes i wcale się nie dziwię, że nawet dżem do śledzia by pasował, gdyby klient chciał zamówić taką kombinację. Sklepy też chyba często proponują to, czego chcą się szybko pozbyć, tak jak kiedyś NAD 365Bee (proponowany do wszystkich kolumn), lub najczęściej oferują to, czego są oficjalnym dystrybutorem, dlatego porady kolegów, którzy nie mają w tym interesu są bardziej wiarygodne. IMO.

Wymiana wzmacniacza uwarunkowana jest również tym iż w nowym tv nie ma wyjścia rca czy jack. Są tylko wyjścia hdmi lub optical wiec podlaczenie tv odpada, a muszę to zrobic. W yamaha potencjometry trzeszcza chociaż wiem ze idzie to naprawić. No i brakuje mi pilota. Jeśli chodzi o dźwięk nie mam jakiś wielkich preferencji, chce po prostu żeby dobrze to grało. Na pewno nie chce kina domowego bo nie miałbym miejsca żeby sensownie ustawić kolumny stąd wybór na stero. Mógłbym się przejść do jakiegoś salonu ale wolałem najpierw zapytać tutaj o jakieś zestawy i ewentualnie potem iść ich odsłuchać.

Nie znam budżetu, ale kupujesz np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a do niego DAC np:

Ukryta Zawartość

zasilasz z USB w TV lub z zasilacza i spokój

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja bym się troszkę wstrzymał jeżeli chcesz wymienić później kolumny, to bez sensu będzie dobieranie wzmacniacza do altonow, a później dobieranie kolumn pod wzmacniacz.

Jaki masz budżet?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Spójrz na poradę sklepu Q21.To tylko przykład. Żadnych osobistych niechęci. Wszystko do wszystkiego pasuje. To jest biznes i wcale się nie dziwię, że nawet dżem do śledzia by pasował, gdyby klient chciał zamówić taką kombinację. Sklepy też chyba często proponują to, czego chcą się szybko pozbyć, tak jak kiedyś NAD 365Bee (proponowany do wszystkich kolumn), lub najczęściej oferują to, czego są oficjalnym dystrybutorem, dlatego porady kolegów, którzy nie mają w tym interesu są bardziej wiarygodne. IMO.

Uważasz że to dobra porada czy zła? Bo nie mogę tego wyciągnąć z Twojej wypowiedzi.

Autorze wątku nie zamykaj się do wzmacniaczy z wbudowanym DACiem gdyż do konsoli i TV wystarczy Ci po prostu Fioo DAC za 100 zł.

A wybór wzmaków masz znacznie większy.

Ja bym się troszkę wstrzymał jeżeli chcesz wymienić później kolumny, to bez sensu będzie dobieranie wzmacniacza do altonow, a później dobieranie kolumn pod wzmacniacz.

Jaki masz budżet?

No zdecydowanie. Wiec teraz wybieramy wzmacniacz w miare poprawny. Bo też nie wiadomo czy będą pearly czy też nie.

Osobiście nie zamykam się na nic. Czytałem inne posty i polecany był właśnie zestaw onkyo a9050 i te pylony stąd właśnie z mojej strony taka propozycja. Wzmacniacz chce kupić jako pierwszy ponieważ jest mi bardziej potrzebny.

Uważasz że to dobra porada czy zła? Bo nie mogę tego wyciągnąć z Twojej wypowiedzi.

Trochę to pomyłka, że zacytowałem Twój post, bo w sumie nie do niego miałem się odnieść. Cenię Wasze porady i być może nawet będę wkrótce się do Was zgłaszał. Osobiście do Was, wnioskując po komentarzach, mam największe zaufanie.

Irytuje mnie trochę tylko jedna rzecz w doradztwie sklepu Q21. Zawsze grzecznie pytają:

"- jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe,

- jakie preferujesz brzmienie", potem doradzają różne wzmacniacze, ale zawsze na końcu dodają, (dodawali, bo już chyba pozbyli się tych NAD-ów) przyjrzyj się jeszcze integrze NAD C356BEE. To wzmacniacz który zapewnia... och, ach wszystko. Dlaczego zawsze i do wszystkiego dyskretnie oferowali tego NAD-a? Pozbyć się towaru, bo wchodzi nowa linia, czy za dużo mieli tego na zbyciu. Nie wiem, nie znam się, ale zawsze tylko ten NAD i NAD jako opcja do rozważenia bez względu na:

"- jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe,

- jakie preferujesz brzmienie" :-)

Ten Onkyo to całkiem sensowny wybór, ale co do kolumn, to posłuchaj może również tych:

Ukryta Zawartość

może lekko poza budżetem ( 2400-2500 ), ale to klasyka brzmienia od 70 lat.

Może gdzieś dają w komplecie, wtedy pewnie byś się zmieścił ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.