Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe 5.1, małe głośniki, mała kasa - 2k.

K-meal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was serdecznie,

na wstępie zaznaczam, że jestem słabo rozeznany w tematyce audio.

Chcę kupić zestaw głośników 5.1 wraz z amplitunerem.

Pokój 21 mkw, głośniki tylko i wyłącznie do powieszenia na ścianie. (z wyłączeniem subwoofer'a)

Do amplitunera chcę podłączyć: Blu-ray, Playstation, dekoder TV.

90% czasu sprzęt będzie działać jako audio zamiast głośników telewizyjnych. W następnej kolejności są filmy Blu-ray, PS4, a muzyka jeśli już to przez bluetooth lub internetowo.

2000 zł byłoby super ceną za wszystko, ale rozważę delikatne przekroczenie budżetu jeśli naprawdę będzie zasadne.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Kup np. okazyjnie taki set za pół ceny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i do tego np. Denon Avrx1300 albo Yamaha 481

bedzie wypas :)

Ukryta Zawartość

Człowieku dajesz dwa tysie i mówisz, że rozważysz delikatne przekroczenie budżetu , że co, żartujesz, jaka kasa takie widać masz do tego podejście, żadne, sam subwofer , żeby dało to jakieś efekty w kinie będzie tyle kosztował.

Popatrz też na te monitorki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i np. takie amplitunery no a na suba zabraknie i jeśli uda Ci się wyrwać w tej kasie ampla i kolumienki to musisz dołożyć do suba musowo !!!

Ukryta Zawartość

albo ten jeden z nowszych ale zero kasy zostanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawie w budżecie można złożyć z:

Ukryta Zawartość

a do niego komplet głosników:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

dziękuje za wszystkie porpozycje, czekam na więcej ;)

a co z: DENON AVR-X540BT + SYS-2020 ?

do muzyki wszyscy odradzają, ale czy do TV i filmów nie będzie to wystarczające?

pytam, ponieważ cena nie pozwala przejść obok nich obojętnie.

Tam są pojedyncze głośniki w kolumienkach; przerabiałem ten temat dość dawno na trzech modelach KD

takich "z pudełka" i wiem, jak one zagrają.

Możem przygłuchy, ale dołożenie choćby niemal zabawkowych pochodzących z caraudio po chyba 3 złote miniaturowych wysokotonówek zmieniło wszystko.

O ile kino jakoś brzmi, bo kierunek można rozpoznać, to i rozumienie mowy i efekty przestrzenne

były po tym drobnym "upgrade" trudne do porównania. O muzyce to w ogóle nie ma co gadać.

Ale to MOJE zdanie, z którym sam się nie zgadzam ;-))

Sam zdecydujesz i tak; to w końcu tylko opinia wydana przy kawie, a nie wyrok ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na podstawie własnych doświadczeń - kup na początek przyzwoity amplituner AV (np. Yamaha 481) i za resztę pieniędzy kolumny stereo z co najmniej 13cm wooferem.

Amplituner AV to wygoda obsługi i możliwość podłączania różnych źródeł, a jakość przy muzyce (stereo) też jest OK. W sieci przeczytasz wiele opinii, że generalnie amplitunery AV nie nadają się się do muzyki, ale najlepiej posłuchaj sam.

Pełnozakresowe kolumny stereo zapewnią przyzwoitą jakość dźwięku - dialogi, muzyka będą dużo lepszej klasy niż w miniaturowych kolumienkach z zestawu 5.1, oczywiście kosztem efektów przestrzennych.

Ja wydałem na zestaw 5.1 ~2000 zł + amplituner ~1600 zł i wg mnie gra to słabiej niż mini zestaw stereo Pianocraft za ~2000 zł.

Po podłączeniu do amplitunera AV kolumn od Pianocrafta zyskuję znaczną poprawę dźwięku.

Ale gość chce mieć niedrogo efekt kinowy 5.1 to takie glosniczki jak Canton movie mu to z powodzeniem zapewnią ;) Są subtelne i nie wymagaja miejsca :)

No właśnie nie zapewnią "efektu kinowego", a dodatkowo przy muzyce i dialogach (TV) będzie kupa.

Dlatego w tym budżecie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą kolumny stereo, które również można zamontować na ścianie.

Skoro ktoś pisze, że chce efektu przestrzennego i 90% to filmy (gry?) to po co mu proponować stereo? 10 lat temu za 1600 zł kupiłem zestaw KD od Onkyo z subem i malutkimi głośniczkami. Byłem zadowolony, dźwięk był dookoła głowy, dialogi z pod TV. Muzyki nie dało się na tym słuchać, ale kino i TV na pierwszy raz było OK. Nie trzeba od razu wypasu robić. Jak ktoś przekłada dźwięk przestrzenny nad jakoś dźwięku to do KD i gier w sam raz na start.

Bo zamiast normalnie komuś doradzic to tu zawsze musi być festiwal przemądrzania ;) Temat nie zmierza do prostego celu tylko rozrasta się prowadząc do nikąd i zdycha ;)

Bo zamiast normalnie komuś doradzic to tu zawsze musi być festiwal przemądrzania ;)

i tak wysoka kultura jest na tym forum.

A co z tym DENON AVR-X540BT - jako amplituner nie będzie wystarczający do kina domowego? Razem z SYS-2020 można go kupić za 1700zł, głośniki sprzedam za 800 i automatycznie mam więcej kasy na lepsze głośniki, a amplituner za 900zł i to z 3 letnią gwarancją.

AVR X540 bedzie ok ale nie ma wielu fajnych rzeczy. Głośników łatwo nie sprzedasz.

Poleciłem Ci wyżej świetny set. To kup tego AVRX540 i Te Cantony z linka. Wyjdzie 2000pln. w tej cenie bedzie optymalnie :)

Ciekawe bo sporo tego sprzedałem, wiele takich zainstalowałem i zawsze ludzie byli mega zadowoleni :)

Pytanie czy Ci "mega zadowoleni" ludzie mieli okazję porównać brzmienie 5.1 z rozwiązaniem zaproponowanym przeze mnie.

Ja nie przekonuję, że ampli AV + kolumny stereo to najlepsze rozwiązanie dla wszystkich, tylko proponuję aby autor wątku wziął je pod uwagę i przetestował.

U siebie w domu testowałem o wiele droższe zestawy 5.1 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Tannoy 101XP) i szału nie było. Wątpię żeby Cantony za 800zł oferowały dobre brzmienie.

Ukryta Zawartość

A co z tym DENON AVR-X540BT - jako amplituner nie będzie wystarczający do kina domowego? Razem z SYS-2020 można go kupić za 1700zł, głośniki sprzedam za 800 i automatycznie mam więcej kasy na lepsze głośniki, a amplituner za 900zł i to z 3 letnią gwarancją.

Kolego to jest najniższy model amplitunera z tej stajni nie wiem czy wiesz. Może i te małe coś potrafią za to proponuję wymienić subwofer na duzo mocniejszy i z większym głośnikiem

Ten komplet Cantona całkiem niezły, cena dobra, na dwudrożnych z pomysłem

jak w caraudio głośnikach, więc jakiś ampli czy Denon czy Pioneer i powinno nieźle zagrać.

Pytanie czy Ci "mega zadowoleni" ludzie mieli okazję porównać brzmienie 5.1 z rozwiązaniem zaproponowanym przeze mnie.

Ja nie przekonuję, że ampli AV + kolumny stereo to najlepsze rozwiązanie dla wszystkich, tylko proponuję aby autor wątku wziął je pod uwagę i przetestował.

U siebie w domu testowałem o wiele droższe zestawy 5.1 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Tannoy 101XP) i szału nie było. Wątpię żeby Cantony za 800zł oferowały dobre brzmienie.

Taaaak jeżeli potrzebujesz zestawu 5.1 na małych glośniczkach to trzeba kupić dwa głośniki stereo bo gościu na forum uważa że to bedzie dla Ciebie lepsze : D

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dziękuję wszystkim za propozycje i uwagi.

Dodam jeszcze, że nie interesuje mnie sprzęt używany.

po nowym roku planuję zakupić:

DENON AVR-X540BT + TAGA_HARMONY_inMOVE_5.0

później trochę dozbierać i kupić do tego subwoofer.

gdyby ktoś jeszcze miał jakieś propozycje to śmiało.

DENON AVR-X540BT + TAGA_HARMONY_inMOVE_5.0

Czemu Denon 540 ? Nie lepiej Yamaha ?

No lepiej. I system bez suba. No ale jak się czyta to się nie wie.

Magia Świąt... znaczy forum.

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.