Skocz do zawartości
IGNORED

Technics sl p 990 jak z przeszczepem lasera ?

davero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam na oku ten cd, ale zastanawia mnie w razie W przekładka lasera z niższego modela, za wiele ich nie było na tym laserze. Podobno się nie da / są problemy. Czy może ktoś z was próbował robić przekładkę z niższego modelu ? czy ewentualnie musi być druga 990 :). Laser niby jest dostępny w Tajwanie jako nowy, ale czy tak jest faktycznie pojęcia nie mam. Patrząc na budowę wygląda lepiej niż 999, ale czym w rzeczywistości się różnią to nie mam pojęcia. Jest jeszcze sl p777. Co ciekawe nie był sporo tańszy od 999 w 88r, a ceny teraz za model 999 dwa razy wyższe. Nie wiem czy ryzykować czy po prostu lepiej kupić 777 ...

Mialem te odtwarzacze. Mialem też SL-PS7. Wszystkie prezentują tragiczną wręcz jakość dźwięku. Jest to szczupłe plastikowe brzmienie bez dynamiki i przestrzeni. Opowiesci handlarzy o rzekomej ich jakości i kultowości można włożyć między bajki. Nie kupuj tego. To moja przestroga. Natomiast gdybyś się jednak uparł to są to kapryśne odtwarzacze. Na oginalnych laserach chodzą czasami jak burza czytając wszystko,czasami są jednak bardzo kapryśne i raz czytają plyty innym razem mają z nimi problemy. Przekładałem w nich wiele laserów starych i nowych i szlag mnie trafiał czasami na ich kaprysy. Nie pchaj się w to kolego. Każdy Sony na TDA1541 To Mercedes przy tychTechnicsach. A cena podobna. Należy tylko unikać tych z niedostępnymi laserami. Każdy Marantz czy Denon z tamtych lat zagra także o niebo lepiej.

Sensownym CD z technicsa był SL-P2000, na prawdę dobrze grający i fajnie zbudowany CD, tutaj denony czy soniacze ES nie bardzo mają się z czym równać, chyba że po tuningu Svobody.

Dużo tańszym modelem grającym jako-tako w sferze low-end był SL-P840, pamiętać trzeba że oba mają ten sam, niedostępny laser SOAD70A, tym bardziej mało prawdopodobne wydaje się że jeszcze starsza wariacja z modelu SL-P990 / SOAD60A jest dostępny gdzieś na tajwanie, chyba że jakieś ostatnie sztuki o których wszyscy zapomnieli i ostatnio zostały wykopane. Kupując każdy z powyższych CD trzeba się raczej pogodzić z myślą że w razie awarii pozostaje przeszczep ze starego na stary.

Aktualne ceny za SL-P990 to jakiś absurd, za tyle zwykle chodził SL-P2000

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Sensownym CD z technicsa był SL-P2000, na prawdę dobrze grający i fajnie zbudowany CD, tutaj denony czy soniacze ES nie bardzo mają się z czym równać, chyba że po tuningu Svobody.

Dużo tańszym modelem grającym jako-tako w sferze low-end był SL-P840, pamiętać trzeba że oba mają ten sam, niedostępny laser SOAD70A, tym bardziej mało prawdopodobne wydaje się że jeszcze starsza wariacja z modelu SL-P990 / SOAD60A jest dostępny gdzieś na tajwanie, chyba że jakieś ostatnie sztuki o których wszyscy zapomnieli i ostatnio zostały wykopane. Kupując każdy z powyższych CD trzeba się raczej pogodzić z myślą że w razie awarii pozostaje przeszczep ze starego na stary.

Aktualne ceny za SL-P990 to jakiś absurd, za tyle zwykle chodził SL-P2000

Ceny spore bo ich zostało nie wiele. Ja potrzebuje do zestawu z lat 80, w chwili obecnej mam sl 555. Miałem sony es i nie tylko aż takiej różnicy na korzyść innych nie słyszę, ale nigdy nie próbowałem zmieniać jeden po drugim w tym samym czasie. (Wzmacniacz , kolumna tutaj słyszę sporą różnicę w zależności od konfiguracji i akustyki). Tylko teraz raczej logiczne jest , że dane lasery były do danych modeli i soad60 bodajże był w 4 modelach , ale czemu mi gość opowiadał, że ma 990 z zużytym laserem i nie da się przeszczepić ... Może nie umią tego zrobić. Tak blokuje mnie cena blisko 2tys i brak laserów, Soad70 jest o wiele więcej i tutaj bym się nie obawiał. Chciałbym CD żeby pracowało w polu magnetycznym, a seria 7xx i 9xx pracuje, więc chyba rozsądnie będzie poszukać ładnego 777, a cena dzielona przez pół. Dodam, że 777 kosztował 60tys jenów, a 999 70, gdzie 990 rok wcześniej 90tys jenów, więc był sporo droższy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.