Skocz do zawartości
IGNORED

Które z tych rozwiązań są lepsze

Łukasz M_61728

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka!

Mam pytanie do osób które się znają ta tego typu sprawach..

Mój tata znalazł w piwnicy stare kolumny firmy Tonsil ZG60c-201 (60w) z 1979 roku, i chce kupić do nich amplituner Yamahy za około 2000 zł. Uważa że te kolumny są najlepsze na świecie i nie da sobie nic innego wmówić. Ja natomiast uważam że lepiej jest kupić kino domowe (np. Samsunga, Sony, Yamahy, Denona itd) też za około 2000 zł. Może wypowiedź kogoś z was pomoże nam rozwiązać ten spór.

Z góry dziękuje :D

... jestem za pomysłem szanownego Taty.

Sprawa jest dość prosta

1. Amplifikacja kina domowego składa się z min. 6 końcówek mocy (5+1)... w stereo są 2 (w tej samej cenie - łatwo sobie wyobrazić jak przekłada się to na jakość każdej z nich).

2. Jeśli w dodatku w kinie domowym mamy 6 kolumn głośnikowych (wliczając sub) zamiast 2 w stereo - patrz pkt 1

3. Zestaw do kina domowego służy (jak sama nazwa wskazuje do oglądania filmów lub koncertów)... napewno Tata w ten sposób chce wykorzystywać taki zestaw?

Zatem sugeruję Tacie zakup sensownego wzmacniacza (amplitunera) STEREO i podpięcie Tonsili.... i życzę przyjemnej zabawy.

Pozdr, P

Lubię sobie pogrywać ... 

Kolumny sprzedac jesli wogole ktos bedzie zainteresowany i kwote 2 tys przeznaczyc na zakup uzywanych kolumn plus wzmacniacz no w ostatecznosci jesli to ma byc koniecznie amplituner to niech bedzie i amplituner ale jakis konkretny model.Generalnie wolalbym wzmacniacz plus tuner .

Jakiej muzykii tato slucha i jaki duzy jest pokoj?

Tata ma rację, pod warunkiem że masz tam oryginalne głośniki. Do tego jakiś amplituner z 1979 po przeglądzie i cieszyć się. Kino domowe przy tym zestawie to będzie śmieciowe granie, chyba że bardzo lubisz tylko burczybas z subwoofera. Tonsile to jest wysoka półka, wyżej jest tylko ZG-80c, a 2000zł na kino to tylko na najbardziej budżetowe wystarczy.

Też przychylę się do idei taty, lecz z drobnym zastrzeżeniem. Kolumny już wiekowe, więc zapewne zawieszenia piankowe już mocno zuzyte, może nawet skruszałe. To może być problemem, bo tylko na oryginalnych gra jak w oryginale. Swego czasu to byl wysoki model, dziś już niekoniecznie dźwięk będzie konkurencyjny dla średniej klasy współczesnych kolumn, jednak kino za 2000zł im nie podskoczy.

Mimo wszystko, lepiej zainwestować w amplituner STEREO- za cenę nawet znacząco poniżej 2tyś zł można mieć niezły model Yamahy, czy Pioneera, który da możliwość uzyskania dźwięku nieosiagalnego dla nawet sporo droższego kina.

Ciekawe, jak się mają dzisiejsze zawieszenia do ówczesnych, bo wymiana musi nastąpić tak

samo, jak u mnie i to w głośnikach młodszych o przynajmniej 10 lat. Bez sensu, poza sentymentem.

Nowy amplituner ze zdalnym sterowaniem już od:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a do niego kolumny np.podstawkowe:

Ukryta Zawartość

lub podłogowe:

Ukryta Zawartość

I żaden instrument Unitry "z epoki" nie zagra porównywalnie.

Inaczej mogą oczywiście twierdzić wielbiciele Altusów i WS 503,

ale to skrzywienie, podobne do przywiązania palaczy do Ekstra Mocnych i to bez filtra.

Nawet po Chesterfieldach musieli coś mocniejszego przypalić ;-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Propozycja Twojego taty ma większy sens z małym ale, Tonsil ZG60c-201 mogą nie być z racji wieku idealne, a i współczesny sprzęt jest inaczej strojony. Nie każdy współczesny wzmacniacz zagra dobrze z kolumnami tonsila z tego okresu.

Nie musi to być wzmacniacz za 2 tys , można posłuchać tańszych, w tym używanych, także innych marek.

Odnośnie Twojej propozycji, kina domowego za 2 tys.Kino domowe i jakiś podstawowy poziom to wydatek bardziej 4 tys. O Kinie domowym od Samsunga nie dyskutujmy bo to dział audio, a nie dział zabawek, z Sony też ostrożnie.

Mój tata znalazł w piwnicy stare kolumny...

Najpierw niech Tata sprawdzi, czy jeszcze się do czegoś nadają.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

U mnie wyleciały zawieszenia w kolumnach nieużywanych 10 lat po ok. 3 godzinach cichego grania.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

U mnie wyleciały zawieszenia w kolumnach nieużywanych 10 lat po ok. 3 godzinach cichego grania.

Dokładnie tego bym się spodziewał, 3 godziny i problem rozwiązany :)

Jak pamiętam polskie kolumny z dawnych czasów, to zwykle były szeleszczące wysokotonowe i matowe wokale. Dla osób czujących sentyment do dawnej produkcji, proponuję zainteresować się tymi kolumnami STX (ale nie wiem, jak faktycznie grają):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koło tysiączka za parę jest nowość- Koda Rock.

Do tego AT stereo za drugi tysiąc (lub nawet wiecej, bo chętny na Tonsile do remontu zawsze się znajdzie) i pozamiatane.

Skoro przekonywałeś go kinem Samsunga to sięnie dziwie.

A tak na poważnie to weźcie ten amplituner stereo za 2k bo Wam posłuży nawet jak stare Altusy już zejdą. A będzie to podstawa do budowania nowego systemu.

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.