Skocz do zawartości
IGNORED

Zamieniłem stary wzmak SONY na DENON - lekko rozczarowany

>KARLOS<

Rekomendowane odpowiedzi

W kinie domowym rzeczywiście nie ma nic nadzwyczajnego w porównaniu do stereo...jak wyłączyć te wszystkie głośniki poza LR, odłączyć procesory audio, wideo, dsp, wizję, wyjąć bluraja włożyć cd to rzeczywiście nie ma się czym ekscytować...kto ma kino domowe może to potwierdzić.

Potwierdza sie tylko stereotyp i brak wiedzy na temat budowania systemow do odtwarzania muzyki wielokanalowej.

Ja uwazam, ze zakup zestawu stereo w latach w ktorych zyjemy jest albo sentymentem albo uwstecznianiem sie.

W dobie dostepnosci muzyki wielokanalowej sluchanie stereo jest jak sluchanie monofonicznego radyjka tranzystorowego w czasach kiedy stereo bylo juz rozpowszechnione i dostepne na rynku.

Chyba lepiej bylo kupic tanszy sprzet stereo (nawet jesli byl lzejszy:) ) niz ciezki sprzet monofoniczny, ktory wlasnie przechodzil do lamusa.

Ta sama historia czeka stereo. To tylko kwestia czasu.

Nie wypierajmy sie postepu, bo nigdzie nie zajdziemy. Mamy doswiadczenie, mozliwosci i zaawansowana technologie niezbedne do budowy wynalazkow spelniajacych nasze marzenia, wiec korzystajmy z nich. Przestanmy bladzic wsrod starych rupieci w poszukiwaniu glebii, przestrzeni, dynamiki i holografii, bo to nie ma sensu w czasach kiedy mamy sprzet ktory nam to wszystko zapewnia dzieki zastosowaniu procesorow dzwieku i niezbednej ilosci glosnikow do tego potrzebnych.

To się wszystko zgadza, ale żeby wykorzystać prawdziwe możliwości nagrań multichannel z SACD czy z innego formatu to nie oszukujmy się - z amplitunera za 2 tysi i zestawu kolumn za drugie tyle nie osiągniemy nic.

Budowa systemu pod muzykę wielokanałową to 5 jednakowych kolumn dobrej klasy, 5 monobloków lub końcówek mocy, procesor, przedwzmacniacz, dwa suby z prawdziwego zdarzenia, a przede wszystkim zaadoptowane akustycznie pomieszczenie.

Tego nie zbudujesz za 5, 10 czy 20 tysięcy.

Tutaj mamy tylko "uratować" kolegę co mu amplituner nie gra jak wzmacniacz.

W pewnym sensie tanie KD może zachwycić jeżeli jedziemy na DTS przy filmach jak i muzyce. Są tak wydane płyty 5.1 w DTS.

Niestety wkładając zwykła płytę CD jest lipa.

Rada by kupić końcówkę mocy dobra. Nie wiem czy da się do tego Denona podłączyć. Mimo wszystko jest to jednak półśrodek. Przedwzmacniacz odgrywa nie raz większa rolę w brzmieniu niż wzamacniacz mocy.

Jednak gdybym miał wybrać między subem a zewnętrznym wzmacniaczem mocy wybrałbym to drugie.

Ehh.... wy tu nad tym że wzmacniacz stereo jest lepszy od 7.2, a autor wątku ma coś po prostu źle naklikane w ustawieniach.

Jak do d* by nie były wzmacniacze 7.2, one naprawdę mają moc a basy są najmniej wymagające, liczy się moc która akurat tutaj jest.

Kupienie wzmacniacza stereo rozwiąże sprawę bo tam mniej ustawień jest, lol :) ale n ie tędy droga...

Co do Denonów pamiętam podobnie nazywający się wzmacniacz AVR 1400 (z okolic 2000 roku) to grało słabawo (dzisiaj jego następca to chyba X500 a nie X1400), ale one grają źle w inny sposób i nie chodzi o bas (trochę słychać zniekształcenia, trochę nie wyrabiają na wysokich, po prosu jest źle). Za to 4 półki wyższe modele już były ok (2803 itp..), były też nierozróżnialne od siebie na ucho, dodatkowo te wielokanałowe potrafiły zagrać lepiej niż kilka lat starsze ampli stereo Denona (wciąż sporo lepiej od 1400). Tylko to było dawno temu a to co porównywane to było z lat 2000...2009 (AVR 3802, 3803, 2807 i podobne). Nie wiem jak z nowszymi, ale kanały nie są jakieś super drogie a Denon naprawdę wie co robi więc tak źle jak opisywane przez autora być nie może.

Potwierdzam że Denony wyjścia z DAC mają też dobre, nierozróżnialne to było w studyjnych warunkach od karty RME, czy Maya, za to nie każdy Denon ma dobre wyjście słuchawkowe ;)

jak wyłączyć te wszystkie głośniki poza LR, odłączyć procesory audio, wideo, dsp, wizję, wyjąć bluraja włożyć cd to rzeczywiście nie ma się czym ekscytować...kto ma kino domowe może to potwierdzić.

Ale po co tak robic?

To jest kastrowanie sprzetu.

Jak ze stereo odlaczyc jedna kolumne a do wzmacniacza zamiast dobrego cd poslaczyc jakis pazdziezowy odtwzrzacz kasetowy, to tez szalu nie bedzie.

No cóż, na problem czytania ze zrozumieniem to nic nie poradzę, niestety:)

Też dobranoc, może rano będzie łatwiej:)

Rano tez bedzie ciezko zrozumiec co napisales, bo nie wiem skad niby na plytach studyjnych maja sie brac oklaski, gwizdy czy okrzyki publicznosci.

Druga sprawa to to, ze Ty chodzisz na koncerty do jakiegos namiotu albo na stadion a jest jeszcze kilka innych, swietnie przygotowanych akustycznie miejsc na swiecie, ktore niektore amplitunery swietnie symuluja. Caly czas pisze o plytach nagranych w 5.1 a nie udziwnianiu stereo.

Rano tez bedzie ciezko zrozumiec co napisales, bo nie wiem skad niby na plytach studyjnych maja sie brac oklaski, gwizdy czy okrzyki publicznosci.

Druga sprawa to to, ze Ty chodzisz na koncerty do jakiegos namiotu albo na stadion a jest jeszcze kilka innych, swietnie przygotowanych akustycznie miejsc na swiecie, ktore niektore amplitunery swietnie symuluja. Caly czas pisze o plytach nagranych w 5.1 a nie udziwnianiu stereo.

Dyskusja tutaj toczy się na temat co lepiej mieć KD czy stereo do słuchania muzyki. Mam grubo ponad tysiąc CD, ok. 20 SACD, w tym kilka nagrane 5.1. Zdecydowana większość muzyki, której słuchamy w domach to nagrania studyjne bez efektów przestrzennych, o których piszesz.Po więc co mi sprzęt 5.1? dla kilku płyt? co tutaj jest trudnego do zrozumienia?

Dla porządku w wątku dodam swoją radę, której już kilka osób udzieliło: dokupić końcówkę mocy, będzie wilk syty i owca cała.

Wiedziałem, że tak będzie w tym wątku.

3 strony porad o "niczym" a raczej o tym, że pytający powinien wymienić amplituner na wzmacniacz bo inaczej to nie zagra i przepychanka o odczuciach w odbiorze muzyki 2.0 vs 5.1.

A sprawa wygląda tak, że zakupił urządzenie, które można porównać do korektora cyfrowego i należy to poprawnie ustawić aby zaczęło dobrze współpracować z posiadanymi kolumnami. (PS. Jak ktoś spartoli zwrotnicę w kolumnach to najlepsze głośniki nie będą grać tak jak trzeba.)

A dlaczego tak? Akurat mam dostęp (na tel) do modelu x1300 i wiem co było przed kalibracją a co po kalibracji w połączeniu z zarówno TONSIL Space 86 jak również Zensor 5. W obu przypadkach bez korekt odległości: punkt odsłuchowy vs linia kolumn były problemy z niskimi tonami. Dokładnie to z czym boryka się założyciel wątku. Nawet podbijanie basu +6dB niewiele zmieniało sytuację.

Ja bym poczekał z przekomarzaniem się do czasu aż <KARLOS> nie dokona kolejnych pomiarów/kalibracji i nie wypróbuje różnych ustawień w x1400.

To i ja dołożę coś od siebie.

Nie znam kompletnie tego amplitunera, lecz doświadczenia mam takie, że bas w wielu amplitunarach KD, mimo sporych mocy na papierze, był po prostu słaby - płaski, tekturowy, przypominało to raczej pukanie w karton niż bas.

Pomijam kwestię subwoofera (którego często ciężko zgrać w muzyce, jak akustyka kuleje to jeszcze trudniej).

Mam coś takiego jak Denon AVR 4308 i to już np. bardzo wydajny amplituner, z dużą energią, bardzo dobrym basem, zresztą chwalony za to jak gra w stereo.

"Tylko" 140W ale sprawia wrażenie mocniejszego niż niektóre wzmacniacze stereo o takiej samej lub nawet wyższej podawanej mocy.

Nie ma tutaj reguły, choć niższe modele amplitunerów często są po prostu słabowite, ich zalet i zastosowania należy upatrywać gdzie indziej.

Taki zaś Denon, o którym pisze (AVR-4308) mocy ma sporo, kontrola basu bdb, niby wszystko OK, ale wystarczy posłuchac muzyki na nim przez godzinę, dwie i ma się dość, czuć zmęczenie. Tu ciężko o wyrafinowanie, nawet owy bas, choć wydaje się jędrny, szybki, potrafi jakoś szybko mnie zmęczyć, nawet jeśli nie ma go w nadmiarze.

Nie mam tego zaś z wieloma wzmacniaczami stereo, nawet tymi budżetowymi.

Na miejscu autora, jeśli wykluczy zlą konfigurację ustawień, spróbowałbym ze wzmakiem stereo, lub innym modelem ampli, z wydajniejszymi końcówkami.

To, o czym piszesz, to w przeważającej części "zasługa" kolumn, nie wzmacniacza.

W tym przypadku jednak trzeba się dobrze przyjrzeć ustawieniom w menu AT i pokombinować z porządnym ustawieniem kolumn.

Dla porządku w wątku dodam swoją radę, której już kilka osób udzieliło: dokupić końcówkę mocy, będzie wilk syty i owca cała.

I do czego ma ja sobie podlaczyc?

Patrze i nie wierzę...

Ale bida... Jest wyjście pre-out tylko dla drugiej strefy...

Co to ma być?

Edit: na rynek europejski nie ma wcale! Jakaś kpina!

Patrze i nie wierzę...

Ale bida... Jest wyjście pre-out tylko dla drugiej strefy...

Co to ma być?

Edit: na rynek europejski nie ma wcale! Jakaś kpina!

Denony od seri x3xx maja wyjscia na pre-out

Twoja rada "i tych kilku osob" jest o kant dupy.... :)

Jako że dopiero raczkuję na tym forum na wstępnie przepraszam moderatorów jeśli w złym dziale publikuję temat

Kilka lat temu zakupiłem do starego wzmacniacza SONY TA-F361R kolumny JBL E60 8 omowe

Grało całkiem nieźle. Jednak chcąc iść z postępem, przyszedł czas na wymianę ponad 20 letniego wzmaka stereo, na coś nowszego (lepszego)

Jako że jestem totalnym laikiem skorzystałem z kilku rad, bo wahałem się między Denonem a Yamahą. W związku z tym, iż w salonie podłączyłem TV a syn PS, postanowiłem wybrać Amplituner.

Padło na Amplituner DENON AVR-X1400H. Wsio super sprzęt mi się podoba i jego możliwości również. pozostaje jedno ale

Podłączyłem wszystko wg instrukcji. Dwie kolumny pod wyjścia Front. Przeszedłem proces konfiguracji i po uruchomieniu porównując do wzmacniacza SONY moje opinie są następujące.

Stereo i przestrzeń - bajka

Tony wysokie - dobre

Bass - bardzo słaby

o reszcie nie piszę

Zastanawiam się teraz w czym jest błąd. I co muszę zmienić żeby uzyskać dobry bas

narazie chciałem pozostać w przestrzeni stereo i nie rozbudowywać głośników, ale nie wiem czy nie będę musiał zainwestować w subwoofer

Generalnie znam możliwości tych kolumn i niestety DENON ich nie wykorzystuje

co byście radzili

będę wdzięczny za porady

Jesli to ma byc centrum domowej rozrywki, to dokup subwoofer a za jakis czas dokupisz sobie tylne glosniki i bedzie bajka.

A co z amplitunerem?

Amplituner jest dobry. Nic do niego nie trzeba podlaczac. No tylko kolumny i subwoofer.

No i prad.

Jeśli amplituner jest dobry, ale nie gra ta jak chce właściciel to wystarczy spakować do pudełka i oddać do sklepu.

I z powrotem podłączyć wzmacniacz stereo Sony.

I nie potrzeba kupować suba za kolejne 2 tys.

• Moderatorzy

Jeśli amplituner jest dobry, ale nie gra ta jak chce właściciel to wystarczy spakować do pudełka i oddać do sklepu.

Dokładnie sprzęt ma cieszyć, a nie być półśrodkiem

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Ale wtedy z Playstation efektow zadnych nie bedzie.

Przecież teraz też nie ma - autor postu od razu napisał, że ma tylko JBL60.

Co prawda mógłby w późniejszym czasie rozbudować zestaw o dodatkowe głośniki i suba. Ten amplituner do filmów i playstation będzie OK, ale jeśli ma służyć także jako sprzęt do stereo to będzie porażka, o czym wiemy już dzisiaj. A jak zmieni kolumny na lepsze (co nie będzie specjalnie trudne bo te JBL to żaden szał) to już wogóle wyjdzie katastrofa.

Gość musi się określić.

Jak idzie w kino i zostawia co ma, albo chce też stereo. Wtedy ampli idzie do wymiany na lepszy, czyli taki z pre-out i sprawa jest "rozwojowa".

Nie zapominajmy, że sercem każdego systemu jest wzmacniacz. W tej chwili mamy zastawkę.

Nic z tego nie będzie choćbyś nawet lutownicą tam skrobał latami.

Amplituney do kin są takie i już,

To są urządzenia przeznaczone do grania a nie słuchania, wielokanałowe i nic wspólnego z jakością szeroko pojętą audiofilską.

Jak podłączysz 5 kolumn w tym sub to pewnie coś się pojawi lepiej, ale to będzie raczej takie nijakie, a nie jak dźwięk z normalnego "starego" wzmacniacza.

Wynik? albo godzisz się z tym , albo pożycz ze sklepu suba i sprawdź, albo wymień na wzmacniacz normalny przynajmniej średniej klasy.

Do gier taki dźwięk kinowy wirtualny jest fajny, ale do słuchania muzyki " audiofilskiej" się nie nadaje.

Z drugiej strony do PS można dokupić słuchawki 5 kanałowe i jest super a do muzyki dobrej klasy wzmacniacz.

U mnie gra standardowy wzmacniacz Denona albo JVC takie wieloletnie z normalnymi 2 kanałami, a gra się na słuchawkach bo .. . . granie się nudzi z czasem a czas leci.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Cytuję:

Przeszedłem proces konfiguracji i po uruchomieniu porównując do wzmacniacza SONY moje opinie są następujące.

Stereo i przestrzeń - bajka

Tony wysokie - dobre

Bass - bardzo słaby

Mi tu jasno wychodzi, że w porównaniu do Sony jedynie w jednym aspekcie jest słabiej a jest on uzależniony od ustawień w amplitunerze więc nie rozumiem opinii jakoby ten Denon nie nadawał się do słuchania muzyki?

Nie wspominam o dodatkowych korzyściach z integracji wielu dodatków w jednym urządzeniu, które akurat właścicielowi odpowiadają.

Równie dobrze może być, że zamienił kolega kabelki w jednej z kolumn i wycięło basik.

Cytuję:

Mi tu jasno wychodzi, że w porównaniu do Sony jedynie w jednym aspekcie jest słabiej a jest on uzależniony od ustawień w amplitunerze więc nie rozumiem opinii jakoby ten Denon nie nadawał się do słuchania muzyki?

Nie wspominam o dodatkowych korzyściach z integracji wielu dodatków w jednym urządzeniu, które akurat właścicielowi odpowiadają.

Równie dobrze zamienił kolega kabelki w jednej z kolumn i wycięło basik.

Dobre granie to też tony średnie w tym wokale, o których autor nic nie wspomina.

Autor nic nie wspomina o średnicy bo jak sam przyznał dopiero "raczkuje" na tym forum.

Ma budżetowy wzmacniacz Sony i mocno budżetowe kolumny JBL.

Nie wiem czy źródłem jest CD, DVD czy coś innego, ale żadnych cudów z tego nie ma.

Kupił co stało tanie na półce i ma co ma.

A może był przyzwyczajony do treble +10 i bass +10 żeby mu fajnie grało?

Proszę bardzo jak kolega w wątku obok szybko sobie poradził z brakiem niskich tonów z amplitunera:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więc może jako autor wątku powie co zrobiłem

Podpiąłem jakiś subwoofer od starego kina domowego PANASONIC, tak by porównać brzmienie zanim oddam sprzęt i wymienię na wzmacniacz.

( dodam nie mieszkam sam, a innym domownikom bardzo spodobały się dodatkowe gadżety do słuchania muzyki z tego amplitonera).

Przeprowadziłem od nowa konfigurację i pomiary. W różnych opcjach ustawień dzwięku też kombinowałem i zaczyna to grać. Oczywiście subwoofer robi tu robote. mam jeszcze 5 głośników do stworzenia typowego kina, jednak nie do końca mi na tym zależy, bynajmniej nie dziś. A więcoje wnioski są następujące

Skoro subwoofer ze starego kina znacznie poprawił moje zadowolenie, to kupując coś nie koniecznie z wysokiej półki zrobi lepszą robotę

Oczywiście chciał bym w miarę optymalnie dobrać suba do tego co już mam, żeby nie popełnić kolejnej gafy. Powielę więc pytanie co byście polecili w miarę rozsądnych pieniądzach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.