Skocz do zawartości
IGNORED

Wciąż szukam, może mi pomożecie w wyborze

Shrek.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Kable cieniutkie, przez ramię do dziury i pod nim złącze i do gniazd troszkę grubsze i skręcone, jak ktoś wyżej poradził nieco poluzowałem je, odkręciłem i już aż tak nie odbijało ale jednak od połowy płyty mniej więcej, z różną częstotliwością skakało. Miałem wrażenie, że losowo, w zależności od gęstości ścieżki im gęściej tym, bardziej z niej wypadało i przeskakiwało w tył ciągnięte właśnie tą siłą z kosmosu :-)

Fachowiec jaki był przy nim grzebał, to już opisałem wyżej, wkładka ma dwa otwory na śrubki, to tak fachowo zamontowana była, że jedna śrubka obok otworu i wkładka cała na skos była, nie chciało mi się robić zdjęć tego, olałem i generalnie szkoda, bo byście sami zobaczyli te zwłoki ale tak czy siak ramię raczej z dużą wadą. Jedno jest pewne, wada jest, a ja twierdzę, że gość kupił świetny prawie nowy sprzęt z półki w sklepie, jako demo stąd tanio kupił, ale jak je wiózł tak jak do mnie, to już mam odpowiedź czemu jest uwalone. Do mnie przywiózł złożone na samym dole kartonu, n anim pokrywa z pianki gęstej, dość miękkiej, a na tej piance bezpośrednio leżącej na ramieniu jako najwyższym punkcie oparcia położona torba z klamotami typu docisk, silnik 1,5kg i reszta śmieci, szablony, pasek, zasilacz więc 3kg leżały na ramieniu jadąc z bagażniku SUV'a ... wszystko jasne choć chciałem w to nie wierzyć, no ale tak sobie dedukuję.

Ja gdybym miał takie cacko wozić, to przede wszystkim wykręcam ramię odpinam złączkę i wkładam w miejsce jak przewidział producent w górnej piance, resztę układam w otworach technicznych w tych piankach i wkładam w kolejności jak to przewidziano, ramię na górze, na samy dole śmieci typu silnik, docisk, reszta klamotów i nie ma szans na uszkodzenie. On twierdzi, że słuchał u Niemca i było ok, przywiózł i poskładał mu jakiś koleś i jest złom, to sprzedaje. Jak tak przywiózł, to ma złom. Ramię do wymiany i po temacie.

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

Oferta nadal aktualna jak zechce to niech podeśle , Ale ja bym też je wywalił z racji stałego hedshella .

Napisałem mu wszystko, jak wyrazi chęć to się odezwie, ja nadal szukam i zaczynam przywykać do tego Denka, choć on taki metalowy, taki banalny, to gra nawet zgrabnie. Znalazłem nawet coś dla oka i ucha, ale jak widzę kwoty, to mi się odechciewa i nie wiem czy płakać czy śmiać się. Rozmowy o cenie zawsze wyglądają tak samo "niech stoi, kiedyś się sprzeda" ... no i co takiemu zrobisz :-)

Nawet bym się zastanowił ale za połowę tej wyceny, nawet bym pojechał na to Pomorze, bo ładny skubany, może podpowiecie coś o tym modelu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten zamiata, choć nie mój budżet zdecydowanie, nie żebym nie miał ale wydaje mi się to bez sensu w moich warunkach, reszcie zestawu, poglądach i potrzebie oczywiście, to pierwsze co mi na myśl przychodzi - potrzeba, ale cudny jest :-) i jako ciekawostkę tu wrzucam.

Ukryta Zawartość

Najbliżej mi z tym, jeszcze rozmawiam o cenie, ma kilka sztuk fajnych w sumie, może coś dałoby się wyrwać, ale muszę jakąś opinię zdobyć o gościu, bo handlarz, na portalu ma 100% ale wiadomo, warto by coś więcej o nim się dowiedzieć, może coś ktoś

Ukryta Zawartość

Niby żadna kasa, 1,5kzł może warto zaryzykować, automat, w fajnym stanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takiego jak ten kupiłem w stanie idealnym 2 lata temu za niewiele ponad połowę tej ceny:

Ukryta Zawartość

Widać, że to dobra decyzja była, choć wtedy trochę się wahałem, że drogo. A gramofon świetny i świetnie się sprawuje.

Jest jeszcze inny, równie piękny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ten Technics zejdzie do 3kzł to pojadę osobiście odebrać, ale powyżej tej kwoty to chore pieniądze i nie do zaakceptowania jednak. Kenwood 700 też śliczny fakt, ale równie mocno przeszacowany jak pozostałe i nie ma co tutaj ściemniać. Tym bardziej, że M1 od kilku miesięcy wisi bez jakiegoś większego zainteresowania, to też daje do myślenia i może sprzedający zmądrzeje i sprzeda za realną kwotę albo zostawi sobie cacko w gablocie.

Ten zamiata, choć nie mój budżet zdecydowanie, nie żebym nie miał ale wydaje mi się to bez sensu w moich warunkach, reszcie zestawu, poglądach i potrzebie oczywiście, to pierwsze co mi na myśl przychodzi - potrzeba, ale cudny jest :-) i jako ciekawostkę tu wrzucam.

Ukryta Zawartość

Najbliżej mi z tym, jeszcze rozmawiam o cenie, ma kilka sztuk fajnych w sumie, może coś dałoby się wyrwać, ale muszę jakąś opinię zdobyć o gościu, bo handlarz, na portalu ma 100% ale wiadomo, warto by coś więcej o nim się dowiedzieć, może coś ktoś

Ukryta Zawartość

Niby żadna kasa, 1,5kzł może warto zaryzykować, automat, w fajnym stanie.

Ten Thorens to mój mokry sen. ale obawiam się, że może być trudno go keidykolwiek dostać poniżej 10k. No i wolałbym to stare SME12. Waży to blisko 20kg Wspaniały jest. To już naprawdę może być sprzęt docelowy, bo wyżej to juz kilkadziesiat tys. trzebaby wyłożyć.

Generalnie mam lekkiego p*lca na punkcie gramofonów ostatnio, najchętniej to bym cały dom tym zestawił, kobieta mnie wyklina, żebym to posprzedawał w piździet... a ja juz szukam kolejnych 'na testy' ;P

KD-700 rzeczywiście bardzo ładny, ale to niższy model.

Co do cen to jest tak, że moda wróciła, ludzie połapali się co dają w sklepach, a niestety tego używanego sprzętu - szczególnie w jakimś sensownym stanie jest coraz mniej... Czasami jak przegladam allegro, czy OLX to w ogole nie ma nic ciekawego - niezależnie od ceny, a jak kupowałem rok temu pierwszy gramofon to regularnie było bardzo dużo fajnych ofert - czy to jeśli chodzi o sam sprzet, czy ceny, które ponoć już wtedy były wywindowane wzgledem 2013-2014.

Jak ten Technics zejdzie do 3kzł to pojadę osobiście odebrać, ale powyżej tej kwoty to chore pieniądze i nie do zaakceptowania jednak. Kenwood 700 też śliczny fakt, ale równie mocno przeszacowany jak pozostałe i nie ma co tutaj ściemniać. Tym bardziej, że M1 od kilku miesięcy wisi bez jakiegoś większego zainteresowania, to też daje do myślenia i może sprzedający zmądrzeje i sprzeda za realną kwotę albo zostawi sobie cacko w gablocie.

Może zamiast tego Denona lepiej na to zapolować:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze, to zachorowałem na tego M1, może te zdjęcia, takie ciepłe, sprzęt clear i jeśli na serio taki kolekcjonerski egzemplarz, to może warto się potargować realnie?

Coś jest w tym rynku, jak z furami, za nie jedną by człowiek nawet nie dał 100€, a są aukcje, gdzie leją się w milionach i co, sprzedają się, po 10 letnim postoju w garażu w UK gdzieś ...

Dziwne jest tylko to, że gość ma 3 sztuki wystawione i albo 3 różne, albo jeden i ten sam, ale w trzech odsłonach, już sam nie wiem, nie wygląda na kolekcjonera, ma dość sporo w ofercie tzw. śmieci ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze, to zachorowałem na tego M1

Tylko odbiór osobisty. Sprzedawca w zakładce zwroty pisze niezgodnie z prawem, że zwrot (odstąpienie od umowy bez podania przyczyny) tylko nowych produktów. Oczywiście ten zapis nie jest wiążący i zwrot przysługuje, ale lepiej unikać problemów.

Typowy złomiarz, z trzech poskręcał jeden, z każdego najlepsze i najzdrowsze elementy i zrobił petardę, ze zdjęciami jak modelka na wybiegu, a dwa pozostałe w cieniu zasłonki, pod oknem, zamiast przed nim w normalnym świetle.

Gadka typowa. Dla czego to wszystko tak właśnie zawsze jest, tak typowo i bezlitośnie kiepsko wychodzi, jak się człowiek już odważy, znajdzie, zadzwoni i cały czar pryska :(

Na otarcie łez kupiłem sobie kółko, idę posłuchać, to mi pomoże uporać się po słabej rozmowie z panem :-)

Polecam przy okazji, fenomenalna płyta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Typowy złomiarz, z trzech poskręcał jeden, z każdego najlepsze i najzdrowsze elementy i zrobił petardę, ze zdjęciami jak modelka na wybiegu, a dwa pozostałe w cieniu zasłonki, pod oknem, zamiast przed nim w normalnym świetle.

Gadka typowa. Dla czego to wszystko tak właśnie zawsze jest, tak typowo i bezlitośnie kiepsko wychodzi, jak się człowiek już odważy, znajdzie, zadzwoni i cały czar pryska :(

Na otarcie łez kupiłem sobie kółko, idę posłuchać, to mi pomoże uporać się po słabej rozmowie z panem :-)

Polecam przy okazji, fenomenalna płyta:

Ukryta Zawartość

Złomiarz nie złomiarz... jeżeli składał go ktoś kumaty to generalnie super bo masz gramofon w super stanie - polikwidowane luzy, sprawdzony napęd, bez rys na plincie, przesmarowane mechanizmy itd... Natomiast jak zrobił to typowo pod handel i byle jak to lipton.

...to może jednak ten Technics - akurat niezły model i wydaje się być względnie dobrze wyceniony.

Ukryta Zawartość

Mam wrażenie, że właśnie pod tym względem to właśnie tylko typowa przekładka na biegu, byle jeden najcudowniejszy zmontować, a dwa pozostałe polecą na bazie kwoty wiodącego, dopisując bajkę o kolekcjonerze. Jak wszystkie, a szkoda. Miałem przyjemność zamienić kilka zdań z właścicielem tego Thorensa z SME312, już nawet zacząłem rozważać tzw zakup dożywotni, ale ... chyba nie przeskoczę ani żony wzroku ani własnej świadomości, że to już koniec, że to jedyny i ostatni, a co potem, co robić dalej :-) Jeszcze parę lat miało być zabawy, zmian co ro, poszukiwania nowego, lepszego a tu dupa, the-end i tyle. Do tego dochodzą dodatkowe koszty choćby pre pod MC, no a start w taką półkę poszukując czegoś, żeby wrócić powoli do tego, to też trochę jakby wariactwo i kopnąłem się w tyłek lekko, że już głupieję, z każdym dniem bardziej.

Mam wrażenie, że właśnie pod tym względem to właśnie tylko typowa przekładka na biegu, byle jeden najcudowniejszy zmontować, a dwa pozostałe polecą na bazie kwoty wiodącego, dopisując bajkę o kolekcjonerze. Jak wszystkie, a szkoda. Miałem przyjemność zamienić kilka zdań z właścicielem tego Thorensa z SME312, już nawet zacząłem rozważać tzw zakup dożywotni, ale ... chyba nie przeskoczę ani żony wzroku ani własnej świadomości, że to już koniec, że to jedyny i ostatni, a co potem, co robić dalej :-) Jeszcze parę lat miało być zabawy, zmian co ro, poszukiwania nowego, lepszego a tu dupa, the-end i tyle. Do tego dochodzą dodatkowe koszty choćby pre pod MC, no a start w taką półkę poszukując czegoś, żeby wrócić powoli do tego, to też trochę jakby wariactwo i kopnąłem się w tyłek lekko, że już głupieję, z każdym dniem bardziej.

Ten Thorens w takich pieniądzach to mimo wszystko kosmos - napęd paskowy przy SP Technica, czy choćby tego z Kena nie ma podejścia, a do tego manual.

Płaci się głownie za kultowość + SME 12 cali. Ja będę chciał kiedyś zrobić 'składka' na SME 9 i 12 cali i zostawić sobie jakiś półautomat na leniwsze wieczory (może Ken, może Golden?) wyjdzie raczej i tak taniej niż taki TD520.

Miałem juz taki moment, że prawie takiego składaka kupiłem, ale stwierdziłem, że jednak fajnie zrobić ten kolejny 'krok' - nie wszystko na raz. Na uzywanym sprzęcie dzisiaj się raczej nie traci jeśli kupuje się rozsądnie, a w perspektywie wielu lat można wręcz zyskać.No i banan po przejsciu z Duala na Kena jest juz duzy, a mam cały czas w perspektywie jeszcze wyższy model :)

Miałem juz taki moment, że prawie takiego składaka kupiłem, ale stwierdziłem, że jednak fajnie zrobić ten kolejny 'krok' - nie wszystko na raz. Na uzywanym sprzęcie dzisiaj się raczej nie traci jeśli kupuje się rozsądnie, a w perspektywie wielu lat można wręcz zyskać.No i banan po przejsciu z Duala na Kena jest juz duzy, a mam cały czas w perspektywie jeszcze wyższy model :)

To w zasadzie jakby zamyka mi "gembe" :-)

analizując zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) widać że to nie są te same gramofony.

Około roku temu gdybym widział taką ofertę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (półautomat) to chyba myszka nie wytrzymałaby nacisku palca.

żeby "podłechtać" podniebienie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Linearne robią wrażenie, ponoć to najdokładniejsze prostopadłe prowadzenie igły względem rowka, czy tak?

Ukryta Zawartość

Gdyby nie ebutik, gdyby nie pani ... to już było :-)

Ukryta Zawartość

Nawet się prezentuje, nigdy nie miałem do czynienia z tym typem, mam lekkie lęki przed tym rozwiązaniem, ale coś w nich jest

Ukryta Zawartość

Cenowo też nie powala, tylko co jak klęknie, nikt nawet do tego nie zajrzy ...

Ukryta Zawartość

Jak zejdzie do realnej kwoty, to pewnie, że go wezmę, bez zastanowienia :-)

Jak zejdzie do realnej kwoty, to pewnie, że go wezmę, bez zastanowienia :-)
Ten KD 990 cieszy oko :)

Jednak jak to w PL bywa mocno przewartościowany.

Wg mnie jest wart max 3500 i ja napewno więcej bym nie dał.

Najbardziej rozwalil mnie fragment tekstu z opisu sprzedawcy:

"Cena nie jest okazyjna, ale jest adekwatna, szczególnie patrząc na to co jest na rynku wtórnym, gdzie modele kilka razy niższej półki wystawiane są a 2-3k"

To jest to co pisałem wyżej.

Dopóki nie znikną ceny z aukcji gramiaków wartych 100 euro a wystawianych za 2-3k to handlujący tymi wyższymi modelami będą przeginać z cenami również.

Naprawdę dziwię się "Jeleniom", którzy to kupują za te pieniądze.

Tez bym tak to ujął gdyby nie to, że to kolega nasz sprzedaje i w zasadzie to wolny kraj. Mam tylko nadzieję, że osiągniemy pułap, który pozwoli nam zostawić to cacko wśród swoich i nie rujnując nikogo, ani mnie ani sprzedającego kolegi i nie opuści tego zacnego grona pasjonatów.

Ten KD 990 cieszy oko :)

Jednak jak to w PL bywa mocno przewartościowany.

Wg mnie jest wart max 3500 i ja napewno więcej bym nie dał.

Najbardziej rozwalil mnie fragment tekstu z opisu sprzedawcy:

"Cena nie jest okazyjna, ale jest adekwatna, szczególnie patrząc na to co jest na rynku wtórnym, gdzie modele kilka razy niższej półki wystawiane są a 2-3k"

To jest to co pisałem wyżej.

Dopóki nie znikną ceny z aukcji gramiaków wartych 100 euro a wystawianych za 2-3k to handlujący tymi wyższymi modelami będą przeginać z cenami również.

Naprawdę dziwię się "Jeleniom", którzy to kupują za te pieniądze.

Jelenie kupują nówki w sklepach - od tego zacznijmy. :P

Na HifiSharku masz średnią cenę 1k euro, po obecnym kursie to jakies 4,3k zł (czyli bywają i droższe i tańsze) Względem czego jest on więc wart 3,5? Pro-jecta? Music Halla? Regi? Czy może tych paskudnych plasticzaków z lat 90? Każdy normalny gramofon typu Micro Seiki DD40, Ken KD 990, czy jakies gramiaki ze SME 3009 to +4k jesli są we względnym stanie.

ale to jakby już inna kwestia... tak jak Shrek pisze - nikt nikomu nie każe kupować :)

Generalnie jaby mnie baba nie meczyła że graci chatę to i 5 lat by u mnie stał - doinwestowany, po serwisie, w dobrym stanie. Pięknie wyglada obok 'brata' KD-990 :)

tak

I tak i nie . Jest jeszcze odmiana linowych , która ma dłuższe ramię od liniowego , podobne do klasycznego mająca łożyska do ruchu na boki i mechanizm przesuwu ramienia , jak w liniowym . Nazywane są nadążnymi (choć ręki uciąć nie dam czy to poprawna ich nazwa).

Ten ruch (minimalny) ma za zadanie niwelować błędy przesuwu automatyki.

Dobrze jest, jak nikt nikomu w portfel nie zagląda, rynek dyktuje ceny i jak ktoś ma coś dobrego, to ceni tylko problemem są naciągacze i dzięki tym tracimy zaufanie i zaczynamy podejrzewać każdego o kombinacje i chęć szybkiego zarobku, nieproporcjonalnego do wkładu. Ja mam właśnie taki efekt, ale póki co miesiąc nie trafiłem na kogoś normalnego, jak kolega od KD, tylko na coraz to bardziej przebiegłych handlarzy robiących mi wodę z mózgu i dopisując opowieści do sprzętu jakich świat nie czytał.

Szczerze mówiąc, nie widzę nic godnego, a jak się coś trafi, to śmierdzi kłamstwem i kombinacją, wystarczy powiedzieć, że jutro się przyjeżdża i jest komplikacja, znaczy wałek jeśli tylko wysyłka wchodzi w grę i mam patent na rozmowę, wszystko us5alone, opowieść wysłuchana, przechodzimy do konkretów, proszę o adres, bo wyjeżdżam po sprzęt i tu rozmowa się urywa, nie ma mowy, on wyjeżdża, nie ma jak, nie ma czasu, lepiej wysłać, on wie jak spakować, szkoda drogi etc. ... no i jak zaufać wysyłkowo? To od razu dyskwalifikuje i każdy jeden odpada, wszystkie które znalazłem, podaje linki są lewe, żaden nie nadaje się do kupna, stawiam py5anie o inf9 o handlarzy, bo sporo z Was wie kto i co, może kogoś meczy ten mój temat, to przepraszam, ale ja nie zmuszam do czytania i pomocy w moją stronę, a jak ktoś ma ochotę że mną o tym pogadać, po to mamy właśnie to miejsce i ja z tego korzystam w pełni :-) mam nadzieje, że nie przeszkadzam :-D

Na ta chwile KD faworyt i kolega wie co ma, to ceni, nic nam do tego, On ma swoje warunki, ja swoje, może się zejdziemy może nie, to tylko sprzęt i kasa, dwa fronty, czysty busines ... chwilami myśle, że sprzedając coś godnego, z wiedza co się ma i ceniąc to realnie do rynku, nie warto się tym dzielić w społeczeństwie w jakim się egzystuje, bo to kole w oczy, tak jak nie sprzedaje się auta sąsiadowi, wiadomo, tutaj to samo, jednych zaboli wycena innych opis czy co innego, a tak serio, to nic nam do tego, nie oceniajmy tego przez taki pryzmat, nie tedy droga.

Ten gość ma fajne gramofony i wydaje mi się, że rozmawiałem z nim ze dwa lata temu i był w porządku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem o co ten szum z tymi cenami , kiedyś te gramofony kosztowały majątek . To i teraz trzymają cenę , część z nich to już okazy kolekcjonerskie.

Nie wszystko musi być zaraz okazją , choć by było fajnie . Ma być tanio i dobrze to trzeba szukać i uzbroić się w cierpliwość .

Nie wszystko musi być zaraz okazją , choć by było fajnie . Ma być tanio i dobrze to trzeba szukać i uzbroić się w cierpliwość .

Mieć farta i się znać !!!

Panowie bez bulwersacji :)

Tu nie chodzi o żaden szum z cenami.

Mamy wolny rynek i niech każdy robi co chce. Niech wystawiają nawet za pierdylion zł - jeśli ktoś kupi to tylko pogratulować.

Nie miałem zamiaru nikogo katować za te ceny. Ot tak poprostu chciałem grzecznie tylko zwrócić uwagę i podkreślić na (dla mnie osobiście) nieco niepokojące zjawisko.

Po hossie kiedyś przyjdzie bessa i potem może być płacz. No chyba, że ktoś robi zakup do końca życia.

Jest parcie na gramofony to na razie tak będzie z cenami - idą ostro do góry .

Choć wątpię by nawet plastiki staniały przy bessie :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.