Skocz do zawartości
IGNORED

połączenie stereo z kinem domowym

Laylot

Rekomendowane odpowiedzi

chyba sie rozpedzasz z tym 1000zl :) dobra odpalilem ceneo

- denon za ~1000zl - BRAK

- denon za ~4000 - JEST direct in

- maranz za 1600zl i 2900zl no nie widze chyba, ze ma jakies ukryte opcje (nie potrzebne mi teraz tracic czas na wertowanie manuala)

dalej mi sie nie chce :) Pozdrawiam

Albo podpierasz sie tylko ta okrojona lista z powyzszego linku, albo nie umiesz szukac.

Marantz 1200zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denon 1500ae, ja swojego kupilem za 1500zl ale pelno bylo za 1200zl. Chwilowo ceny podskoczyly

Ukryta Zawartość

Moze cos od pioneera za 550zl. Nowka za 1200zl, oczywiscie wszystkie wyzsze modele tez maja wejscie

Ukryta Zawartość

Onkyo 9755 dobry klocek, ale ostatnio trudno do zdobycia.

Ze zworkami to nad 365bee lub roksan kandy k2'

Jest tego pelno i to sa wlasanie sprzety deddydykowane dla tych co chca polaczyc kino i stereo majac sprzet w przedziale okolo 3000 - 5000zl czyli znaczaca wiekszosc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieje ze Twoje rozwiazanie okaze sie dobre.

Ja mam ampli z pre-out i wzmacniacz z direct in, ale niestety po takim podlaczeniu pojawil sie probelm z petla masy i niemile buczenie w kolumnach. Niby wszytsko jest a przelacznik trzeba bylo i tak zainstalowac - oby u Ciebie bylo inaczej.

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

do: hp13

Udało Ci się:)... zasiałeś ziarno niepokoju,delikatnie pisząc.

Przecież takie podłączenie to nic innego jak sytuacja, w której chciałbym mieć w torze stereo zamiast integry, osobno przedwzmacniacz i końcówkę mocy. Czy wtedy też istnieje ryzyko problemu "pętli masy" ? I tak właściwie skąd to się bierze ???

Zaraz cały mój misterny plan i już jakieś poczynione kolejne kroki, palnie w łeb! Nie przypuszczałem, że to aż tak ciężki temat.

Na poczatku chcialem z tym walczyc (z petla masy)

po bezowocnym wydaniu kilku stowek - poddalem sie.

Nie wiem dlaczego kiedys jej nie mialem a teraz nagle jest (musialem swego czasu wszytsko odlaczyc i wyniesc.

Jak podlaczylem wszytsko spowrotem - problem juz byl.

Ja nie rozwiazalem probelmu, tylko go obszedlem, ale moze Tobie sie uda, czego Ci oczywiscie zycze.

ogolnie nie mam powodow do narzekan - moze kiedys jak przelacznik sie spartoli, ale juz mysle nad druga wersja (pisalem na forum i ktos zapodal ciekawe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

problem z pętlą masy może pojawić się, nie musi, nie dramatyzujmy

w systemie audio mam 9 (zasilanych) elementów, w cholerę kabli i nic...

a moim skromnym zdaniem do pogodzenia stereo z kinem domowym wystarczy przyzwoity procesor kina domowego + końcówka(ki) mocy

aha

zastanawiałem się jeszcze nad zakupem dobrego przedwzmacniacza i jakiegoś przełącznika, który by robił selekcje pomiędzy pre a procesorem do końcówki mocy,

wątpię jednak w to że różnica była by "masakryczna", może kiedyś...

bo gonić króliczka można całe życie, jakoś zadowolony jestem z tego co mam

problem z pętlą masy może pojawić się, nie musi, nie dramatyzujmy

w systemie audio mam 9 (zasilanych) elementów, w cholerę kabli i nic...

Przebije Cię, mam 10 klocków i też nic się nie dzieje :)

a moim skromnym zdaniem do pogodzenia stereo z kinem domowym wystarczy przyzwoity procesor kina domowego + końcówka(ki) mocy

Zgadzam się,jedno z najlepszych KD jakie słyszałem oparte było o procesor Onkyo ( nie pamiętam symbolu) i 4 końcówki NAD 2100.

Małymi krokami dążę do uwolnienia słabych końcówek swojego Amp. od wysiłku :), na razie zewnętrzne mam na fronty i centralny, zostało mi jeszcze zakup ostatniej do napędzenie surronund.

zastanawiałem się jeszcze nad zakupem dobrego przedwzmacniacza i jakiegoś przełącznika, który by robił selekcje pomiędzy pre a procesorem do końcówki mocy,

Wystarczy switch RCA , 2 x IN, 1x OUT

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Nie wiem czy zakładać nowy wątek więc na szybko Was się podpytam tutaj:

Dziwnym zbiegiem okoliczności mogę zakupić zestaw w zasadzie nieużywany (pięknie zapakowany) CABASSE EOLE 2 (5 satelit, z czego dwie na nóżkach + SUB) za całe 1800zł

Poniżej link jaki znalazłem w necie:

Ukryta Zawartość

Swego czasu kosztowało to ponad 5k.

Warte to uwagi za takie pieniążki (1800zł) ?

Coraz bardziej zastanawiam się czy nie olać tego połączenia stereo-kino domowe i zostawić w spokoju STEREO zmieniając wtedy dowolnie (w przyszłości) poszczególne elementy nie zważając na to czy wzmacniacz ma mieć wejście MAIN-IN czy nie.

Wtedy kupuję taki zestaw 5.1 i do takiego oglądania jakie będę uskuteczniał może by mi wystarczyło.

Pomyślałem, że chcąc wykorzystać swoje fronty Dynaudio Audience 42 (o czym trwa tu dyskusja) musiałbym dokupić jeszcze centralkę, dwa surroundy i subwoofer... i nie wiem czy kupiłbym to wszystko za takie 1800zł, do tego jeszcze amplituner z tym nieszczęsnym wyjściem PRE-OUT (o wzmacniaczu stereo z MAIN-IN już nie wspomnę). A tak mogę wydać zdecydowanie mniej na amplituner AV.

Mam się walnąć w łeb na otrzeźwienie z tego pomysłu??? Co uważacie?

Będę wdzięczny za szczere i nawet ostre oceny:)

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Albo podpierasz sie tylko ta okrojona lista z powyzszego linku, albo nie umiesz szukac.

Chyba jasno napisalem, ze odpaliłem ceneo! Moze nie umiem szukac wybralem kategorie wzmacniaczy nastepnie dwie z firm wymienionych przez Ciebie (najpierw denon potem maranz), sprawdzane w ciagu doslownie kilku minut, nie szukam dla siebie obecnie wzmacniacza zeby tracic na to niewiadomo ile czasu wybralem kilka z listy w kwocie 1000 wzwyż i tyle. Nie wszyscy chca uzywanych klocki i do tego jeszcze musza sie one zgrywac z kolumnami.

Ze zworkami to nad 365bee lub roksan kandy k2'

Ze zworkami to .... sie samo przelaczy czy jak ? Czy moze bedziesz polecal kable przepinac za każdym razem, a moze jednak przelacznik ? Sam akurat rozgladalem sie za NAD'em ale na tamten czas byłem na tyle "glupi", ze nie pomyslalem o przelaczniku RCA zamiast przelacznika na kolumnach i trafilo sie co innego bez main-in ;)

Tak czy siak serio jak sobie popatrzec na dostepnosci pre-out i main-in jak ktos celuje w sprzet budzetowy (wg forum) to nie warto na to w ogole patrzec wg mnie. Oczywiscie warto, jak sie uda fajny sprzet trafic ale jestem daleki od pre-out jako must have dla kogos kto chciałby miec również stereo (a niestety ostatnio co czytam post o podobnej tematyce to duza czesc forum przedstawia pre-out jako cos niezbednego, bez czego nie ma szans polaczyc stereo z KD co jest nieprawdą i czesto niepotrzebnym wydatkiem).

Witam

Ja u siebie też planuję zbudować KD.

Posiadam dobre stereo i nie chcę z niego zrezygnować.

Mam taki pomysł, że najlepiej będzie zrobić dwa tory tylko w tym problem, że trzeba zdublować fronty.

Jeśli chodzi o ampli to zdecydowałem się na anthem avm50 plus do niego końcówka mocy wszystko spięte będzie po xlrach.

Jeśli chodzi o źródło to na razie będzie laptop i netflix podłączony do avm50 przez hdmi tylko nie mam pewności czy netflix odpalony z przeglądarki puści sygnał dolby na procesor.

Tv lcd mam dosyć leciwy wiec nie posiada aplikacji netflixa.

Może są jakieś odtwarzacze multimedialne, które ogarniaja takie rzeczy i mają już 4k.

Jeśli macie jakieś propozycje odnośnie sprzętu to mile widziane.

Ten wątek natchną mnie, żebym spróbował stereo. Mam pm7004 i wystawiłem go na eBay bo stwierdziłem, że w kinie mi dużo nie poprawia. Jest sr7010 i mm8077 i ten wzmacniacz już nic tam nie poprawi, w kinie. Ale mam parę monitorów, nieużywanych.

Jak bym ten wzmacniacz spiął z CD i dał te monitory na frontach....

I jeden sub przez speakona...

Spróbuję jutro.

<br />Jak bym ten wzmacniacz spiął z CD i dał te monitory na frontach.... <br />

Zawsze to jedno doświadczenie ( porównanie) więcej, a w Twoim przypadku całkiem tanie :)

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Jednak wyszło mi, że amplituner z końcówką lepiej gra niż wzmacniacz stereo. Idę w system stereo na słuchawkach.

To zmien wzmacniacz :)

Dla mnie avr z koncowka gra zbyt sucho. Dacmagic+denon 1500ae gra lepiej niz avr z denonem lub avr z koncowka mm7055. Broni sie u mnie tem zlom - denek, oj broni:)

Na systemie i tak wolę słuchać w auro3d.

Słuchawki w drodze, myślę nad wzmacniaczem do nich.

Narazie będę słuchał na pm7004 ale jak się sprzeda, to bym coś kupił pod słuchawki. Najlepiej HD DAC1

Na systemie i tak wolę słuchać w auro3d.

Słuchawki w drodze, myślę nad wzmacniaczem do nich.

Narazie będę słuchał na pm7004 ale jak się sprzeda, to bym coś kupił pod słuchawki. Najlepiej HD DAC1

• 1 miesiąc później...

Odswiezam temat, bo wlasnie teraz przerabiam wykorzystanie kolumn grajacych w stereo do polepszanego zestawu KD. A przepinanie kabli ? Mam komplet bananów. Zaznaczam, że z kina korzystamy rzadko /z jeden film tygodniowo, raz na 3 dni jakas gra z konsoli, ale i tak nie zawsze, bo niekiedy z PS4 gram na słuchawkach/.

Jak lepiej? PRzepinać kable /banankami/ czy wlaczyc amp stereo w tor KD /mam amp do kina z pre-out; amp stereo nie ma main-in to Y.803D/. pozdrawiam

<br />Jak lepiej? PRzepinać kable /banankami/ czy wlaczyc amp stereo w tor KD /mam amp do kina z pre-out; amp stereo nie ma main-in to Y.803D/.<br />

Nie bardzo rozumiem co ma dać wpięcie 803 D do amp.KD ?

Jest takie ustrojstwo ,które ułatwi Ci życie i rozdzieli dwa systemy tj. stereo od KD.bez konieczności przepinania kabli głośnikowych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zle sie wyrazilem, raczej podpiecie 803D pod amp KD. Mam dwa amplitunery, jedna pare kolumn, ktora "robi" jako fronty w kinie i zwykle stereo. Przelacznik budzi we mnie mieszane odczucia, takze na tym forum niektorzy powątpiewają, czy nie ingeruje on w dźwiek. Wiec zostaje albo wykorzystanie pre-am z amp KD albo przełaczanie banankami.

<br /> Przelacznik budzi we mnie mieszane odczucia, takze na tym forum niektorzy powątpiewają, czy nie ingeruje on w dźwiek.<br />

Zrobisz co chcesz :)

Ja używam switcha RCA w celu oddzielenia systemów , nie jestem fanem kabli, ale na wszelki wypadek by mieć pewność sprawdziłem z i bez tego urządzenia. Nie słyszę absolutnie żadnej różnicy.

W dźwięk ingeruje wszystko ,pytanie tylko czy to usłyszysz ? Wiem natomiast co na pewno usłyszysz , słabość pre w amp. KD przy stereo.

wiem, to podobno świetne urządzenie /dzielnik napięcia, coś jakby preout z wyjścia głośnikowego/. Gdzie można kupić coś takiego /montaz przeze mnie odpada... nie mam wykształcenia technicznego/ ;)

Obecnie kilka dni przepinam kable... Kable zwisają sobie luźno z ampKD i naprzemiennie są wtykane jeśli używane jest kino domowe. Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne /ampKD działa w trybie stanby/.

W dalszym ciągu zastanawiam się jednak nad wykorzystaniem wyjścia preout z ampKD. Martwi mnie tylko ta podwójna regulacja głośności; boję się, że zamienię siekierkę na kijek, bo teraz jedynie co robię to przepinam kable /banankami/, a tak obawia się, że wprawdzie bedę sobie sprawnie włączał ampKD podpięty pod wzmak stereo, ale potem pierniczył się z podwójną regulacją głośności. Zaznaczam, że kina używam rzadko; TV też jest podpięte pod wzmak stereo, ale przepinanie kabli jest mocno irytujące. Przepinam rzecz jasna na wyłaczonych obu wzmakach /są w trybie stand by/; kable - jak pisałem - zwisaja sobie luzno. Nic nie uszkodzę ?

Pozdrawiam

Artur , przez wiele lat miałem podpięty amp.KD. pod wzmacniacz i do ustawiania gałki głośności idzie się przyzwyczaić. Najważniejsze jest pamiętać o ściszeniu przed zmiana z KD. ( kalibracja gdy gałka na 12-tej) na stereo. Nie wydaje mi się by by bezpieczne były wiszące kable podłączone pod amp. KD. jak się zapomnisz i najpierw włączysz amplituner a potem będziesz chciał przepiąć przewody może być zwarcie na kanałach.

<br />wiem, to podobno świetne urządzenie /dzielnik napięcia, coś jakby preout z wyjścia głośnikowego/. Gdzie można kupić coś takiego /montaz przeze mnie odpada... nie mam wykształcenia technicznego/ ;)<br />

Wkleiłem link w poście #81

Artur , przez wiele lat miałem podpięty amp.KD. pod wzmacniacz i do ustawiania gałki głośności idzie się przyzwyczaić. Najważniejsze jest pamiętać o ściszeniu przed zmiana z KD. ( kalibracja gdy gałka na 12-tej) na stereo. Nie wydaje mi się by by bezpieczne były wiszące kable podłączone pod amp. KD. jak się zapomnisz i najpierw włączysz amplituner a potem będziesz chciał przepiąć przewody może być zwarcie na kanałach.

Wkleiłem link w poście #81

Dziękuję. Czytałem Twój post wczesnie, alej trochę niedowierzałem. Wczoraj jednak spróbowałem i... jest super ! Po pierwsze zaoszczedzone kable umożliwiły podpięcie frontów przez biwiri i biamp z Y803d. Po drugie Yamaha ma taką funkcję jak volume start i po prostu przy każdoraozwym właczeniu tego amp głośność jest na odpowiednio niższej wartości. Preamp frontów z ampKD poszedł pod zwykle wejście liniowe w Y803D. Jedyny mankament to trudnośc w kalibracji - Y803D ma cyfrowy potencjomentr. Ustawiłem do kalibracji dość głośno, na -20 a i tak front grają troszkę ciszej, tzn. muszę mocno podkręcać amp stereo by wyrównać głośność do ampKD. Generalnie jednak rozwiązanie się sprawdza i uważam je nie tylko za bezpieczniejsze /właśnie/ jak i po prostu wygodniejsze z perspektywy codziennego użytkowania. A i właczone dwa amp pewno w kinie zrobią większe wrażenie na gościach ;) Żadnych zwisających kabli, lepsze podłączenie w stereo, wygoda w kinie. Bez problemu. Dziękuję. Jestem zadowolony.

<br />Jestem zadowolony<br />

Bardzo się cieszę. Jeżeli jest taka możliwość a sadzę, że jest skalibruj amp. KD przy włączonym Pure Direct w amplitunerze stereo i gałce głośności ( tutaj musisz wyczuć) 11-12.Amp.KD dostosuje Ci automatycznie głośność w kinie ,po przełączeniu z stereo na KD. wystarczy wcisnąć Pure Direct i ustawić gałkę głośności na 11-12 i zawsze będzie ten sam poziom.

• 5 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.