Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 2000 pln.

Obłęd88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy, ale od dawna czytuję te Szanowne Forum i w końcu postanowiłem napisać o Waszą poradę.

Jestem obecnie posiadaczem zestawu mini Onkyo cr-325. Postanowiłem go zmienić na lepszy pełnowymiarowy zestaw audio.

Jako źródło grać będzie laptop. Dalej wzmacniacz i kolumny, najlepiej podłogowe. Po drodze pewnie dobrze byłoby mieć daca, bo tak widę radzi wiele osób, by poprawić dźwięk z kompa.

Muzyka rockowa, jazz, blues, akustyka, chillout. Pomieszczenie ok 20 m kw. Budżet na całość ok 2 tys pln. Sprzęt z drugiej ręki.

Co radzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/137428-zestaw-stereo-do-2000-pln/

Cześć.

Czytając od dawna to "Szanowne Forum", nie zagłębiłeś się chyba za mocno w regulamin jak również w poniższy wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Harman/Kardon HK980 - Magnat Quantum 1005 - Yamaha CDX-590 - DAC Nostromo Wolf + Nostromo 12V.

Cześć.

Czytając od dawna to "Szanowne Forum", nie zagłębiłeś się chyba za mocno w regulamin jak również w poniższy wątek:

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedź. Wątek ciekawy i trochę mi rozświetlił ;)

A więc zastanawiam się nad wzmacniaczem NAD w cenie ok 500-700 zł.

Na jaki model zwrócić szczególnie uwagę? Jakie kolumny podłogowe zgrają się z nim najlepiej w słuchanych przeze mnie gatunkach?

Ukryta Zawartość

Na jaki model zwrócić szczególnie uwagę? Jakie kolumny podłogowe zgrają się z nim najlepiej w słuchanych przeze mnie gatunkach?

Z Nad-ów które mógłbym polecić, to modele 3020 i 3100. Z drugą częścią pytania ( nie obraź się) musiałbyś się zwrócić do jasnowidza. Te same kolumny w różnych warunkach akustycznych zagrają inaczej, tutaj nie ma gotowego przepisu.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Na początek nie wydaj wszystkiego - zostaw coś na DAC'a:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a do tego np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo coś wyraźnie droższego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bo jeśli inwestować, to raczej w kolumny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z tych kolumn słyszałem focale chorus 714, dobrze brzmiało z rotelem.

A co myślicie w o wzmacniaczach Musical Fidelity lub Arcam? Niektórzy polecają je na równi z Nadem.

A jaki DAC byłby odpowiedni? I do jakiej kwoty powinienem się zamknąć?

Po dłuższym zastanowieniu i analizie cen w ogłoszeniach postanowiłem rozszerzyć budżet do 2500 pln. Sprzęt oczywiście z drugiej ręki.

Tak więc za wzmacniacz planuje dać max 900, kolumny podłogowe 1200, natomiast na DAC ok. 400. Czy są to waszym zdaniem prawidłowe proporcje cenowe za poszczególne komponenty??

A teraz ostatnia kwestia: kable. Głośnikowe i interkonekt.

Dotychczas jako głośnikowe miałem podpięte jakieś tanie miedziane z marketu budowlanego, 6 pln za mb, o przekroju 1,5 mm2.

Czy waszym zdaniem powinienem spiąć to wszystko czymś lepszym? I czy da to jakąś różnice w brzmieniu? Jeśli tak, to jakie kable i do jakiej kwoty?

<br />Tak więc za wzmacniacz planuje dać max 900, kolumny podłogowe 1200, natomiast na DAC ok. 400. Czy są to waszym zdaniem prawidłowe proporcje cenowe za poszczególne komponenty??<br />

Prawidłowe. Choć nie zawsze cena odzwierciedla jakość.

<br />Czy waszym zdaniem powinienem spiąć to wszystko czymś lepszym? I czy da to jakąś różnice w brzmieniu? Jeśli tak, to jakie kable i do jakiej kwoty?<br /> <br /> <br />

Zostaw te co masz pod warunkiem , że są miedziane, a nie miedziano - aluminiowe. O ile nie zamierzasz rozstawić kolumn na 20m to przekrój 1.5 mm2 też może być.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Prawidłowe. Choć nie zawsze cena odzwierciedla jakość.

Zostaw te co masz pod warunkiem , że są miedziane, a nie miedziano - aluminiowe. O ile nie zamierzasz rozstawić kolumn na 20m to przekrój 1.5 mm2 też może być.

Zostawię więc te obecne głośnikowe. Może później poeksperymentuję z jakimiś firmowymi.

A co z inerkonektem? Słyszałem opinie, że mocniej wpłwają na ostateczne brzmienie zestawu niż głośnikowe. Warto więc zainwestować w jakieś lepsze niż zwykłe miedziane marketowe? A jeśli już to jakie? Macie jakieś typy?

Każdy element ma wpływ na dźwięk. Cały zestaw jastrzębia tak dobry jak jego najsłabszy element . I nie chodzi tu o podpisanie kabli po kilkanaście tys zł twój zestaw to firmowe elementy zestawu hifi a nie marketów badziewie "chow chow" wiec chociąż sygnał zapewnij im jakiś na poziomie interkonetc kupisz od 50 zł to samo dotyczy kabli głośnikowych .

<br />A co z inerkonektem?<br />

IC to Twój najmniejszy problem , Prolink za 40,- i jest ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra, wzmacniacz juz wybrany i zaklepany. Kolega zmienia na lepszy i odsprzedaje mi swojego dotychczasowego Arcama alpha 7, z pilotem, za 800 pln, czyli mniej więcej za tyle, ile mialem przenaczone na wzmacniacz. Będę go miał w przeciągu dwóch tygodni. Mam nadzieję, że to odpowiedzni wzmacniacz do tego, co słucham i co chcę uzyskać.

Pozostaje więc teraz dobór odpowiednich kolumn. Podłogówki za max. 1200 zł. Z drugiej ręki. Do 20 m2. Muzyka rockowa, jazz, blues, akustyka, chillout.

Co byście zaproponowali?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w Myślenicach jest jeszcze parę innych...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki Audioburak za podpowiedzi. Wszystkie podane wyglądają ok.

Mam jeszcze takie typy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto dać ciut więcej na kolumny castle? Jak to się zgra z Arcamem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z Arcamem ich nie słyszałem, więc nie powiem; z Naimem, Krakenem czy Rotelami owszem - tak.

Dość dawno i jedyne moje zastrzeżenia dotyczyły szybkości; może też potęgi basu, ale to były nieco inne modele,

które później zostały przekonstruowane z TL na reflex. Za to wykonanie stolarki palce lizać - co widać ;-))

Trudno coś radzić, bo jednak odsłuch, no i ulubiona muzyka - to decyduje o wyborze.

Trzy ostatnie gatunki nie będą problemem, co do rocka - też zależy od wykonawców, więc mimo

wszystko jeśli nie mieszkasz w Świnoujściu czy w Suwałkach ;- )) gorąco polecam odsłuch.

Fakt, że można je pewnie zwrócić, ale to zawsze kłopot, zresztą polegając na cudzych opiniach

zawsze można źle trafić, bo gusta i wymagania bywają mocno rozbieżne :-((

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.