Skocz do zawartości
IGNORED

POMOC przy wyborze dac do PC tidal

marasik123

Rekomendowane odpowiedzi

witam

szukam pomocy do skonfigurowania fajnego systemu audio do pokoju 20m2 (biura w domu).

Słucham głównie tidala przez PC.

Słuchałem u znajomego zestawu z bluetooth iphone tidal -arcam rblink który grał do wzm rega brio r i kolumn pylon audio dmianond 28 i grał to naprawdę świetnie, przede wszystkim muzykalnie, ciepło.

Mam okazje kupić rega elict r znacznie wyższy model do głośników pylon audio diamond 28 ale nie wiem jakiego daca kupić. mam przetwornik który używam teraz to najtańszy m2tech

styl regi mi sie bardzo podoba w salonie mam kino na anthemie ale to jest zupełnie inny dźwięk.

na tidal słucham muzyki pop jay-z itd.

zastanawiałem się nad arcam irdac II,

audiolab mdac+ który też można kupić za fajną kasę,

Chord 2Qute ale to duży wydatek

m2tech young dsd jest teraz w promocji ale to też duzy wydatek

duzo osób proponuje mi firme IFI I Dac 2 Micro lub ifi idsd micro które mają wsparcie MQA ale gdzieś test przeczytałem i gość go zmiażdżył .

dzięki za info

https://www.audiostereo.pl/topic/137528-pomoc-przy-wyborze-dac-do-pc-tidal/
witam

szukam pomocy do skonfigurowania fajnego systemu audio do pokoju 20m2 (biura w domu).

Słucham głównie tidala przez PC.

Słuchałem u znajomego zestawu z bluetooth iphone tidal -arcam rblink który grał do wzm rega brio r i kolumn pylon audio dmianond 28 i grał to naprawdę świetnie, przede wszystkim muzykalnie, ciepło.

Mam okazje kupić rega elict r znacznie wyższy model do głośników pylon audio diamond 28 ale nie wiem jakiego daca kupić. mam przetwornik który używam teraz to najtańszy m2tech

styl regi mi sie bardzo podoba w salonie mam kino na anthemie ale to jest zupełnie inny dźwięk.

na tidal słucham muzyki pop jay-z itd.

zastanawiałem się nad arcam irdac II,

audiolab mdac+ który też można kupić za fajną kasę,

Chord 2Qute ale to duży wydatek

m2tech young dsd jest teraz w promocji ale to też duzy wydatek

duzo osób proponuje mi firme IFI I Dac 2 Micro lub ifi idsd micro które mają wsparcie MQA ale gdzieś test przeczytałem i gość go zmiażdżył .

dzięki za info

Tidal gra słabo z PC bo nie można ustawić ASIO ani WASAPi więc nie wiem czy jest sens inwestować w jakiś dobry DAC jeśli to ma być jedyne źródło dźwięku. Skoro ten rBlink Ci zagrał to po co kombinować? Robiłem ostatnio test na serwisie Qobuz(apka na PC gra dużo lepiej od Tidala) i porównywałem z czymś podobnym do tego Arcama(Mass Fidelity Relay) różnice były minimalne(ale warunkiem jest aptX również w smartfonie). Dopiero jak ustawiłem wyjście Qobuza na jPlay to PC zaczął grać lepiej. Ten Arcam może być dobrą opcją. Jak chcesz inwestować w DAC to ewentualnie pomyśl o Chromecast choć nie wiem czy on będzie lepszy jako transport cyfrowy od PC ale przynajmniej sterowane z komórki jest wygodniejsze. Testowałem wszystkie 4 serwisy i od strony użytkowej Tidal w wersji na PC jest najsłabszy.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

A kolumny to już kupiłeś? 20m2 i D28 basu może być za dużo.

Używany Teac NT-503. Bardzo uniwersalny kombajn o fajnym, naturalnym dźwięku.

witaj

a gdzie mozna kupic tego teac

nie w tym tygodniu jadę kupic albo 28 lub 25

pokoj to jest hol w domu ktory ma 20m2 ale jak otworzymy drzwi to mam 100m2

witam

znalazłem takie dac używane

chod 2qute 4000 zl na allegro

M2Tech Young DSD - DAC 4000zl

Audiolab M-DAC+ 3000zl

iFi audio iDSD micro Black Label 1900zl

Teac NT-503 nie znalazłem nowy to 5500zl

Naim DAC V1 3950 zl

Wybór przetwornika zależy od wielu czynników, najpierw dobierz elektronikę i kolumny, a później dopasuj brzmieniowo przetwornik. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy takiego zestawu (Rega z kolumnami), na miejscu mamy kilkadziesiąt przetworników które możesz odsłuchać a także bez problemu wypożyczyć. Spójrz na bardzo ciekawą ofertę Audio-gd (https://www.q21.pl/manufacturer/audio-gd).

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Poniżej 4kPLN masz na wyprzedażach Marantz SA 8005. Jako DAC też działa bardzo dobrze.

nie w tym tygodniu jadę kupic albo 28 lub 25

pokoj to jest hol w domu ktory ma 20m2 ale jak otworzymy drzwi to mam 100m2

Na 20m2 to i nawet 25 może nie podejść w normalnym pokoju. Stety czy niestety te kolumny mają mocny głęboki bas. Najlepiej wypożyczyć kolumny i sprawdzić.

Odpowiadam - nie będzie go za dużo.. będzie idealnie. U mnie grają na mniejszym metrażu i nie mam problemu z kontrolą basu. Teraz mam tydzień próbny gdzie grają u mnie z zatkanym bass reflexem.

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Słucham głównie tidala

Ja krótko.

Jeśli DAC do Tidala, to warto rozważyć taki, który rozkoduje Tidalowe MQA (Master Quality Authenticated). Pomysłodawcą MQA jest Meridian, więc w pierwszej kolejności spojrzałbym na ich ofertę. Temat MQA jest dość kontrowersyjny (warto więcej poczytać) - ale jak już płacić za DACa - to czemu nie brać takiego, by korzystać z MQA na Tidalu gdy człowieka najdzie ochota?

Odpowiadam - nie będzie go za dużo.. będzie idealnie. U mnie grają na mniejszym metrażu i nie mam problemu z kontrolą basu. Teraz mam tydzień próbny gdzie grają u mnie z zatkanym bass reflexem.

Powiedziałbym że trochę jakby sam sobie przeczysz przytykając ten port BR.

Posłuchaj trochę współczesnego popu który z definicji ma podbity bas być może zmienisz zdanie. Moim zdaniem np. D25 nie wykazują specjalnych tendencji do dudnienia natomiast poziom basu jak dla mnie jest momentami zbyt wysoki. Pokój ma ok 20m2. Idealnie to jest pojęcie względne dla każdego znaczy co innego a przynajmniej może.

Powiedziałbym że trochę jakby sam sobie przeczysz przytykając ten port BR.

Posłuchaj trochę współczesnego popu który z definicji ma podbity bas być może zmienisz zdanie. Moim zdaniem np. D25 nie wykazują specjalnych tendencji do dudnienia natomiast poziom basu jak dla mnie jest momentami zbyt wysoki. Pokój ma ok 20m2. Idealnie to jest pojęcie względne dla każdego znaczy co innego a przynajmniej może.

Jest jeszcze lepsza opcja. Szklanka wody zamiast współczesnego popu... ;-)))

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.