Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński DAC ES9038 Q2M + Rapsbery ( Malina ) po I2S

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem że kilka osób już ma tego DACa ( z Alli czy z Ebaya, ogólnie China ) , a dokładnie Chińską płytkę i bawi się nią.

Możliwe że tak jak ja chce spiąć lub spiął po I2S z Transportem Rapsbery Pi ( tzw Maliną ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Interesuje mnie wszystko co na temat tego DAca i jego aplikacji .

Na co zwrócić Uwagę ??

W Jakie zasiilanie najlepiej iść ??

Kusząco wygląda sprawa tylko 1 OPampa w torze , ale pytanie czy ktoś próbował innych aplikacji ) innego Analogu 0 i słtszał wymiernie ze gra lepiej ( czy może gra nie warta świeczki )

Ktróta płytka wygląda ok i działa ok ??

Jak sparaw z ewentualnym spięceim dodatkwo oprócz Maliny z wejsciem Amanero czy Xmos lub odbiornikiem AK4118 ( a mże kupić taką z gotowym odbiornikiem) ??

I pytanie jakie Wasze wrażenia soniczne odnośnie ww kości i aplikacji względem innych któe mieliście ( PCM1794, AK4490, AK4495, AK4497, ES9028, ES9018, TDA1541A ...)

Przykładowe linki do ww kosci od najtanszych :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TEN wygląda na ciekawy i kompletny pytanie czy jest coś warty czy za mniejsze pieniadze można by kupić tansza płytkę i zrobić lepsze zasilanie ??

Kosztuje tylko ok 24 dolary ( około 80-100zł ) więcej od wcześniej takiej samej płytki bez zasilacza i trafa - chyba w PL nie da sie za 100zł zrobić zasilania z trafem ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS.

Układ chce zmieścic w 1 wspolnej obudowie wraz z Malinką oraz dyskiem tak by cały układ włączac 1 przyciskiem na froncie.

Wiem że możliwe że trzeba bedzie 2 trafo oraz zasilacz do maliny.

Chce to zorbić jak najtaniej a zarazem najelpiej dźwiękowo.

Interesuje mnie tylko ta kość DAC i chciałbym żeby ten wątek dotyczył głównie tej kości :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yasica

a nie lepiej coś, co bez pudła będzie działać?

Ukryta Zawartość

przy zakupie 2 pcb bez kości jest taniej

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

a nie lepiej coś, co bez pudła będzie działać?

Ukryta Zawartość

przy zakupie 2 pcb bez kości jest taniej

Raczej przerasta to mój budżet który chciałem zainwestować w ten projekt czyli finalnie nie wiećej jak ok 500 zł ( na dac, zasilanie, obudowę - malinę i dysk HDD już mam ) ( ma to być alternatywne źródło do płyty CD - jakoś tak nie po drodze mi z pikami )

Ale wygląda ciekawie.

Ukryta Zawartość

Witam.

Jak sparaw z ewentualnym spięceim dodatkwo oprócz Maliny z wejsciem Amanero czy Xmos lub odbiornikiem AK4118 ( a mże kupić taką z gotowym odbiornikiem) ??

Układ chce zmieścic w 1 wspolnej obudowie wraz z Malinką oraz dyskiem tak by cały układ włączac 1 przyciskiem na froncie.

Wiem że możliwe że trzeba bedzie 2 trafo oraz zasilacz do maliny.

Chce to zorbić jak najtaniej a zarazem najelpiej dźwiękowo.

Interesuje mnie tylko ta kość DAC i chciałbym żeby ten wątek dotyczył głównie tej kości :)

Spiecie dodatkowo z Amanero czy Xmos - mozna zrobic przełącznik zrodel na 74HC157, robiłem dwa razy, działa. Z tego co wiem to ES jest taki smieszny ze na ktorys pin sygnalu I2S mozna zamiast tego podac sygnal SPDIF - gdzies w internetach czytałem że to działa, ale niestety nie pamiętam. Ja jednak bym zrobił przełącznik I2S...

Co do jednej obudowy i najlepszych wrazen dzwiekowych - to zakladajac ze chcesz do jednego DAC-a podlaczyc dwa nadajniki I2S (maline i XMOS-a zalozmy) to bym zrobił tak:

Malina + Xmos -> Przełącznik I2s na 74HC157 (sterowany pinem z Maliny, jeden przycisk do tego trzeba i 5 linijek kodu w Pythonie) -> separator I2S na ADU1400 -> DAC

Przerobiłem ten problem 2x i uważam że malina dośc mocno sieje zakłoceniami na I2S, a im prostszy DAC (z im prostszym zasilaniem) tym bardziej ma to wpływ. Słyszalne to jest - albo nie - zależy od sytuacji i poziomu audiofilizmu słuchacza (nie będę dyskutował), ale wychodi też w powtarzalny sposób w pomiarach (nawet tak prostych jak RMAA), a to już lepszy dowód. Separator załatwia ten problem - jedną stronę separatora zasilasz z Maliny, drugą z DAC-a. Separator toleruje prace 5v i 3.3v i dodatkowo obie strony mogą miec rozne poziomy, jednak WYDAJE mi się, że ES... akceptuje tylko poziomy logiczne 3.3V...

Jeśli chodzi o samą maline to na dacu z 9018K2M musiałem ustawić w ALSA długość słowa bitowego na S32_LE zawsze, inaczej sie pieprzyło na 16 bitowych nagraniach (wiem ze brzmi to dziwnie), nie mówie ze u Ciebie tak będzie bo i kosc inna i płytka inna, ale zwracam uwagę.

Mam spięte po I2S z Amanero i działa bez zarzutu, zmiana żródeł w tym DACu jest poprzez przepięcie juperów na złączu. Zaimplementowane są także podstawowe filtry z czego nei korzystałem (jak do tej pory). Ta płytka to tzw ALL in One, poza odbiorniekiem USB.

Bardzo dobrze gra po COAXie spiętym z płytką Cubietruck z Volumio2. Wychodzi tanio i dobrze zatem nikt tego do HiEndu nie zaliczy bo ZDECYDOWANIE za tanio wychodzi :) Polecam Cubietrucka zamiast maliny, tylko trzeba miec podstawową wiedzę z linuksa bo nie działa od kopa.

Co do OPA to ja włożyłem OPA2604, dlaczego taki - ano dlatego, że takowego miałem w szufladzie. Spróbowałem i w mojej płytce lepiej gra niż 5532, znaczy się ma optymalne warunki to i gra dobrze.

• 2 tygodnie później...

Po długim zastanawianiu się, zamówiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Szacowany Czas Dostawy:27-38 Dni :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aconitum

Pewnie zdecydowałeś się zaryzykować poczytawszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Osobiście cieszę się, że powstał ten wątek, niekoniecznie tylko dla posiadaczy "maliny" (przecież jest też wejście optyczne i coax - nie tylko I2S). Może osoby, które uruchomiły tą płytkę podzielą się wrażeniami, w tym jakiego zasilania użyli, czy coś modyfikowali itp. Moja w wersji 1.04 leży i czeka, jeszcze nie próbowałem uruchamiać, czekam na wenę

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Ja ostatnie poltoratygodnia wyjete mam z zycia - totalny brak czasu by nawet z telefonu cos poczytac czy odpisac.

Mysle ze w marcu cos wiej popodsylam tu informacji i zdecyduje sie na ktoras wersje.

Pewnie zdecydowałeś się zaryzykować poczytawszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Osobiście cieszę się, że powstał ten wątek, niekoniecznie tylko dla posiadaczy "maliny" (przecież jest też wejście optyczne i coax - nie tylko I2S). Może osoby, które uruchomiły tą płytkę podzielą się wrażeniami, w tym jakiego zasilania użyli, czy coś modyfikowali itp. Moja w wersji 1.04 leży i czeka, jeszcze nie próbowałem uruchamiać, czekam na wenę

Podpinasz zasilanie +/- 9V-15V i działa, nie masz co uruchamiać :)

Jeżeli ktoś chce zasilić z pojedynczego zasilania to trzeba użyć lutownicy.

Ukryta Zawartość

Naczytałem się faktycznie. Ludzie piszą różne rzeczy od zachwytów do totalnego zjechania, ale widać, że płytka ma potencjał.

W kwestii zasilania. Czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zasilacz będzie wystarczający, czy raczej celować w coś z lepszymi stabilizatorami?

Ukryta Zawartość

Do tej płytki lepszego nie trzeba. LM można zmienić na LT.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Ja bym poszedł przynajmniej "ciut" wyżej, z gotowców np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za podpowiedź. Mam solidne trafo więc ten zasilacz idealnie się wpasuje. Zobaczę, może zasilanie Maliny też zrobię z tego samego transformatora z innych odczepów.

Gdy przyjdzie DAC i okaże się że to właściwy kierunek poszukiwań, poeksperymentuję z op-ampami i kondensatorami na wyjściu.

Widziałem, że ludzie robią oddzielne zasilanie dla analogu i części cyfrowej. Zabawa polega na przecięciu jednej nóżki stabilizatora na płytce i wlutowaniu się z zewnętrznym zasilaniem 5V albo 3,3V - nie pamiętam teraz dokładnie:)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Widziałem, że ludzie robią oddzielne zasilanie dla analogu i części cyfrowej. Zabawa polega na przecięciu jednej nóżki stabilizatora na płytce i wlutowaniu się z zewnętrznym zasilaniem 5V albo 3,3V - nie pamiętam teraz dokładnie:)

a moim ES9038 jest 5 oddzielnych sekcji zasilania. Zasilanie kości, części cyfrowej jednego kanału, drugiego, oscylatora i analogu symetryczne.

Jako stabilizatorów użyłem LT1963 i LT317/337

Imponujące.

Mój CD jest zasilany w sumie z 9 transformatorów, łącznie z tym, który jest w obudowie:) W przypadku tej płytki nie wiem jeszcze jak to rozwinę i czy w ogóle będę sie bawił w pliki. Na razie traktuję to jako eksperyment bez konkretnego planu działania. Jeśli mi nie podejdzie, to zakończy sie na kilkuset złotych wydanych na płytki i odrobinie lutowania:)

Ekperymentowaleś może z wymianą opampow i kondensatorów wyjściowych? Szczególnie kondensatory mjie interesują, bo tam chyba siedzą elektrolity.

Edytowane przez Aconitum

a moim ES9038 jest 5 oddzielnych sekcji zasilania. Zasilanie kości, części cyfrowej jednego kanału, drugiego, oscylatora i analogu symetryczne.

Jako stabilizatorów użyłem LT1963 i LT317/337

Zrobiles tak dla Idei czy celowy zabieg podparty doswiadczeniem i wiedza co potwierdziły potem odsluchy?

Jezeli takie zabiegi daly in plus to w jakiej skali i co poprawily?

To nie mój projekt, a DIYinHK w ichnim ES9038, do którego musiałem dorobić własnie taki rozbudowany zasilacz.

A piszę o tym właśnie dlatego by zaznaczyć jak daleko można "zaszaleć" w nawiązaniu do tego co napisał @Aconitum,

ze ludzie rozdzielają zasilanie na poszczególne sekcje.

Poczytałem trochę i sosunkowo prosto rozdziela się zasilanie na trzy: analog (+-15V), cyfra (5V), zegar (3,3V). Napięcia dotyczą płytki w wersji 1,06 - właśnie na taką czekam. Ludzie wymieniają opampy na lepsze (często dużo droższe od samego DACa), wymieniają lub całkowicie pomijają kondensatory wyjsciowe. Zabawy trochę jest jeśli ktos takie zabawy lubi:)

• 3 tygodnie później...

Dziś przyszła do mnie płytka, ale wygląda na to, że jest uszkodzona. Po podłączeniu zasilania +-15V zmierzyłem napięcia i na linii -15V jest -15V, a na linii +15V jest 6V. Po odłączeniu płytki zasilacz ma napięcia wyjściowe +-15V. Podłączałem też inny zasilacz i efekt jest podobny - duża różnica napięć między dodatnią i ujemną linią. Pomiar oczywiście względem masy.

Do mnie też dzisiaj przyszła płytka ES9038q2m, ale z wejściem tylko po I2S, jak na zdjęciu. W weekend będę podłączał. Ktoś juz miał do czynienia z tym wariantem i ma już jakieś przemyślenia odsłuchowe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do mnie też dzisiaj przyszła płytka ES9038q2m, ale z wejściem tylko po I2S, jak na zdjęciu. W weekend będę podłączał. Ktoś juz miał do czynienia z tym wariantem i ma już jakieś przemyślenia odsłuchowe?

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem Twojego porównania do TDA1541A i PCM1794

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yasica

Do mnie też dzisiaj przyszła płytka ES9038q2m, ale z wejściem tylko po I2S

Ja teraz testuję poprzednika czyli: ES9028q2m

Nie będę używał audiofilskich wyrażeń, ale gra toto całkiem przyjemnie.

Napewno dla mnie lepiej niż Audiolab M-DAC, ale może to zasługa modułu XMOS XU-208, bo USB w M-DAC'u to raczej lipa, a z podłączonym tabletem to już katastrofa.

Dodam że zastosowałem: muses 8920 + ad979

Ukryta Zawartość

post-37182-0-02404100-1521726487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez croxxx

Testowałem ostatnio w/w moduł XMOS XU-208

Same pozytywy.

Testowałem ostatnio w/w moduł XMOS XU-208

Same pozytywy.

Ale podobno Amanero lepsze... (zasłyszana opinia od osoby trzeciej )

Ale podobno Amanero lepsze... (zasłyszana opinia od osoby trzeciej )

Miałem Amanero. Pozbyłem siei nigdy więcej.

Miałem Amanero. Pozbyłem siei nigdy więcej.

Dlaczego?

Dźwiękowo, czy systemowo nie podobalo Ci sie?

Edytowane przez Yasica

Do mnie też dzisiaj przyszła płytka ES9038q2m, ale z wejściem tylko po I2S, jak na zdjęciu. W weekend będę podłączał.

No więc tak: podłączyłem już wczoraj - trafa te same co mam do PCM1794 - bardzo dobrze pasują (12V, 9V), moduł amanero z zewnętrznym zasilaniem. Szybciutka żonglerka opampami (mam juz w tym wprawę i nie muszę się przy tym słuchowo rozczulać) - najlepiej się sprawdził LM4562.

Dobra wiadomość - gra przyjemnie, ale bez szału (PCM1794 z innego wątku - to jest "szał") - wg mnie

Nie dobra wiadomość - PCM-y gra przyjemnie tylko do 48Khz, powyżej 48Khz - do 192Khz - mają miejsce niestety jakieś błędy (w transmisji?) - króciutkie przerywania dżwięku.

Dobra wiadomość - gra przyjemnie DSD64 bez zakłóceń

Nie dobra wiadomość - nie gra nic powyżej DSD64

I to by było na tyle ode mnie. Moim zdaniem szkoda nafty na tą płytkę, jak można mieć w podobnjej cenie płytkę na PCM1794, która da wiele więcej satysfakcji i radości.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Dzieki za info.

A jakbyś opisal co Ci sie pidoba bardziej a co mniej?

Slowo szał to tak mocno ogólnie ;)

Napisz jaki masz system.

I jaka muzyka.

I jeszcze jak bys ww dwa daci porownal do tda1541A ktorego tez meczyles...

Jak mozesz i Ci sie chce oczywiscie.

:)

Dlaczego?

Dźwiękowo, czy systemowo nie podobalo Ci sie?

Dźwiękowo to w sumie wypada podobnie jak Xmos, ale przy przejściach miedzy utworami coś mi pykało,

dużo prądu brał, krótki przewód był wiec wymagany, możliwe, że z tego powodu jakieś pętle masy mi wchodziły.

Xmos się rozwija, wiec w przyszłości na tego konia będę stawiał.

Teraz mam Xmos Mulichannel.

• Pokaż nowe odpowiedzi