Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do Yamahy R-N803D

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

kupiłem bardzo okazyjnie ten amp i zastanawiam się nad kolumnami. Chętnie jakieś monitory, choć mam 27m2 (dokładnie) ze skosami - nie wiem czy monitor podoła. Myślałem o Monitor Audio Silver 2, a jeśli podłogowe to Q Acoustic 3050... Muzyka - jazz, wokale, lekka elektronika

Będę wdzięczny za sugestię.

https://www.audiostereo.pl/topic/137987-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-yamahy-r-n803d/

Słuchałem 803 ale tylko z paroma kolumnami głównie podłogowymi, wybór to kwestia indywidualnych upodobań kwestii brzmienia, szkoda że nie napisałeś co lubisz.

QA 3050 nie znam, ja słuchałem niższego modelu. Natomiast do Yamaha 803 mam dwu faworytów Audio Academy Hyperion IV , inne konstrukcje w przedziale cenowym do około 5 tys nie zbliżyły się nawet do super wrażenia który stworzyła ta para, każdy dziedzina brzmienia była tu najlepsza. Nieźle było z podłogówkami Focal chorus 726( doceniam, ale nie mój klimat) . Z tańszych ofert ciekawie słuchało się z Dali zensor 7 i MA silver 6 ich też warto posłuchać . Popularne konstrukcje typu wszelkie Magnat quantum 675 , Klipsche, Jamo C97, czy inne STXY odpuść nie ten poziom, nie ma co kupować tańszych kolumn do tego amplitunera, no i trzeba dobrze dobrać, bo ma spore możliwości. Mniejszych też bo 27 m kw to sporo.

Na pewno warto poświęcić czas na odsłuchy. Yamaha R-N803D to dobry amplituner, zbudowany na bazie klasycznego wzmacniacza Yamaha A-S701, przy odpowiednim doborze kolumn efekt końcowy może miło zaskoczyć.

Na pewno namawiam na odsłuch polskiej konstrukcji Audio Academy Hyperion IV. To równe, spójne, bardzo dobrze wypełnione granie, świetnie połączenie z Twoim amplitunerem. Dobrą opcją będzie także zestaw Dynaudio Emit M30. To dociążone, dynamiczne granie z gęstym środkiem pasma, świetnym basem i neutralną górą pasma. Z monitorów gorąco namawiam na odsłuch Buchardt Audio S300 MKII. To kolumny, które bez żadnego problemu dobrze nagłośnią Twój salon.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Poza wyżej wymienionymi rozwiązaniami w naszym salonie do dyspozycji są dziesiątki modeli kolumn, które w komfortowych warunkach można odsłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Yamaha R-N803 bardzo fajnie współpracuje z kolumnami ELAC UNI-FI FS U5 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/uni-fi-fs-u5.html. Dźwięk tego zestawu określiłbym jako dość ciepły z solidną podstawą basową.

Inna sprawdzona konfiguracja to YAMAHA R-N803D wraz z Bowers&Wilkins 683S2 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/683-s2.html. Tutaj mamy skromniejszy bas, a charakter dźwięku przesunięty bardziej w stronę wyższej średnicy.

Obu konstrukcji (oraz wiele innych) możesz posłuchać w jednym z naszych salonów.

Zapraszamy

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Posłuchaj w sklepie, ale kup przez Internet, także w tym samym sklepie. Wtedy odbierasz sprzęt ze sklepu osobiście lub sklep Ci go wysyła, a Ty po sprawdzeniu w domu gdyby coś Ci nie odpowiadało możesz zrezygnować bez podania przyczyny w ciągu 14 dni od odbioru. Ponosisz wtedy jedynie koszt odesłania lub odwiezienia sprzętu do sklepu. Odbiór osobisty ze sklepu po zakupie przez Internet nie powoduje utraty prawa do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny.

Chyba raczej b&w 683 s2 to nie do Yamahy,tu jest kolega na forum o Nicku Dugigo i miał koszmar w połączeniu z Yamaha 602,sluchac tego nie mógł,a basu zero,sprzedal kolumny i ma teraz z Heco Aurora i dopiero jest zadowolony,mozna się go zapytać,zreszta opisywał problem na forum,do Yamahy muszą być ciepłe kolumny

Posłuchaj w sklepie, ale kup przez Internet, także w tym samym sklepie. Wtedy odbierasz sprzęt ze sklepu osobiście lub sklep Ci go wysyła, a Ty po sprawdzeniu w domu gdyby coś Ci nie odpowiadało możesz zrezygnować bez podania przyczyny w ciągu 14 dni od odbioru. Ponosisz wtedy jedynie koszt odesłania lub odwiezienia sprzętu do sklepu. Odbiór osobisty ze sklepu po zakupie przez Internet nie powoduje utraty prawa do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny.

wiem oczywiście, dziękuję

Chyba raczej b&w 683 s2 to nie do Yamahy,tu jest kolega na forum o Nicku Dugigo i miał koszmar w połączeniu z Yamaha 602,słuchać tego nie mógł,a basu zero,sprzedal kolumny i ma teraz z Heco Aurora i dopiero jest zadowolony,można się go zapytać,zresztą opisywał problem na forum,do Yamahy muszą być ciepłe kolumny

Ale Yamaha RN 803D i RN 602 to inne granie. Miałem przyjemność słuchać w salonie obydwu amplitunerów w połączeniu z kolumnami b&w 683 s2 jest totalnie inne granie. Wg mnie RN 602 jest za słabe do napędzenia tych kolumn. Natomiast 803D radziło sobie świetnie porównywalnie z NADem C368. Te kolumny wypadły dla mnie najlepiej w porównaniu z Dali Zensor7 , Klipsh, Tannoy. Mam jeszcze parę typów z którymi bym chciał posłuchać tego amplitunera ale brakuje czasu. W sumie to innych amplitunerów też będę słuchał ;). B&W 683 S2 można kupić w dobrej cenie od osób u których te kolumny nie zagrały w domu i tu jest kluczowa kwestia czy u Ciebie w domu zagrają fajnie :) . Heco też mogą być dobra opcją ale kluczowa jest Twoja ocena.

Edytowane przez ksiezyc

Witaj.

Yamaha R-N803 to świetna amplituner tak jak wyżej napisano zbudowany na bazie wzmacniacza A-S701, bardzo dobrze zgrywa się z Heco Aurora 700, Dali Zensor 7. Jeśli jednak podstawki to poszedł bym w kierunku KEF Q350, Dali Zensor 1. Ewentualnie coś droższego z podstawek ale w pełni satysfakcjonującego to Studio 16 Hertz Canto Grand.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Witaj.

Yamaha R-N803 to świetna amplituner tak jak wyżej napisano zbudowany na bazie wzmacniacza A-S701, bardzo dobrze zgrywa się z Heco Aurora 700, Dali Zensor 7. Jeśli jednak podstawki to poszedł bym w kierunku KEF Q350, Dali Zensor 1. Ewentualnie coś droższego z podstawek ale w pełni satysfakcjonującego to Studio 16 Hertz Canto Grand.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

A co powiesz na Zensor 3?

Dobre podstawki. Góra dosyć dokładna, bass przy mocniejszym podkręceniu mocno zauważalny, średnica umiarkowana. Nie narzucają się bardzo i nie są agresywne, dobra dynamika, do tego wygląd bardzo przyzwoity.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

miałem okazję posłuchać tannoy revolution xt 6 i bardzo do mnie przemówiły. Tyle że z innym wzmacniaczem. Wiecie może jak one grają z 803?

miałem okazję posłuchać tannoy revolution xt 6 i bardzo do mnie przemówiły. Tyle że z innym wzmacniaczem. Wiecie może jak one grają z 803?

Słuchałem z żoną takiego zestawu ok 20 min w salonie. Grany był - Pop, Rock, Gitar. Grało ładnie ale nie porywająco. Na pewno nie na tyle, żeby taki zestaw kupić. Ale to tylko nasza subiektywna opinia :).

Słuchałem z żoną takiego zestawu ok 20 min w salonie. Grany był - Pop, Rock, Gitar. Grało ładnie ale nie porywająco. Na pewno nie na tyle, żeby taki zestaw kupić. Ale to tylko nasza subiektywna opinia :).

dzięki za opinię. jakie koleumny wypadły lepiej?

dzięki za opinię. jakie koleumny wypadły lepiej?

W naszej opinii najlepiej wypadły B&W 683 S2 - dźwięk był soczysty, fajnie schodzący bas - gdyby pożyczyli nam zestaw na odsłuch i podobnie zagrałyby w domu to pewnie bylibyśmy właścicielami :). Natomiast jak później posłuchałem Dali Rubicon 8 + Marantz (nie wiem jaki model) to tam była taka przestrzeń, że muzyką się oddychało.... ale to była inna kasa zdecydowanie za duża :)

• 3 tygodnie później...

padło na Audio Academy Hyperion IV i jest dobrze.

Nie jestem tylko przekonany do kabla. Jest Chord Odyssey 2 i jakby zgubiło się trochę dołu (w porównaniu do Melodiki Brown Sugar którą testowałem). Jest bardzo przejrzyście, detalicznie ale ten dół...

• 2 lata później...

u nas najczęściej klienci wybierają Yamahę R-N803D z kolumnami B&W 603 S2. Mają jedną ogromną zaletę w stosunku do starszych serii 603, a przede wszystkim 683 S2: są dużo mniej wymagające, więc taki zestaw gra jeszcze lepiej.

Koniecznie wpadnij do nas odsłuchać takiego zestawu.

Zapraszamy ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 miesiące później...

Witam.

Ja od siebie moge dodac, ze od dlugiego czasu mam R-N803D z Monitor Audio Silver 300.

Testowalem Tannoye, Testowalem monitory (jako rodzaj glosnikow) i dopiero Silver 300 do mnie trafily. Mialem tez Bronzy 6. Tannoye graly bardzo duzym basem, takie łupanie. Minitory ialem MA Silver 50 i byly okej. W ogole to zabawnie, bo dopoki ich nie pomacale, to nie wiedzialem, ze takie duze te glosniki beda. Mialem tez chyba Silver 100 i to chyba tam zmienilem kurs z monitorow na podlogowe. Slucham metalu, punk rocka, coutry rocka, ale tez czasem i blues, czy jazz sie wkreci. Wszystko gra tak, ze az nie chce sie wylaczac. Ostatnio syn wlaczyl jakis hard bass i po podkreceniu basu na max, musielismy bardzo wkurzac sasiadow. Ale co jest wazne w tym, to ze ten bas nie buczal jak w Tannoyach, gdzie byl na poziomie neutralnym.

I oczywiscie Silver 300 kupilem uzywane, ale w cudownym stanie, bo w porownaniu ze wspomnianymi glosnikami, to jednak cena podwojna za nowki.

• 11 miesięcy później...
W dniu 11.02.2021 o 00:29, Knjaz napisał:

dopiero Silver 300 do mnie trafily. Mialem tez Bronzy 6.

Stary temat, ale wpadłem na niego. Dasz radę opisać różnice między Bronze 6 a Sliver 300 ? Dużo lepiej grają Silvery? W czym jest największa różnica? - któreś pasmo, dynamika, detale, drajw? W ogóle jest to różnica na zasadzie przepaści czy tak "trochę lepiej" ?