Skocz do zawartości
IGNORED

czy idzie nowe?

Bogusław_59825

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi i nisko się kłaniam.

Każdy głos jest bardzo inspirujący.

Filmu nie widziałem, ale mam na myśli format zapisu / odczytu dźwięku w formacie czysto analogowym,

bezstykowo za pomocą światła. Jest to jak najbardziej możliwe. Dysk jest większy od płyty CD ale mniejszy od winilowego longplaya. Jeżeli chodzi o parametry czysto techniczne to są lepsze od dotychczasowych nośników.

Co do ceny? Za pewne na początku może być drogo.

Z drugiej strony jak się prześledzi historie różnych formatów, to faktycznie nie ma żadnej gwarancji który wygra...

Gdy mi ten krąglaczek zagwarantuje jakość, zapach, okładkę, wspomnienia i wzruszenia, jakich przy winylu doznałem przez dekady - może być.

Wąchasz płyty ? To już chyba fetysz :)

a smak ?

Dysk jest większy od płyty CD ale mniejszy od winilowego longplaya.

Historia jest pełna przykładów, gdzie wygrywał format niekoniecznie najlepszy. Jak format VHS. CD np. miało świetny początek, a potem właściwie format nie był rozwijany. Nie podjęto próby implementacji dodatkowych informacji o płycie, zdjęć, choć specyfikacja to przewidywała. Dopiero dużo później pojawiły się dodatkowe rzeczy, ale to już była era cyfrowej muzyki z sieci. Całkowicie nie wykorzystano DVD-Audio, choć specyfikacja przewidywała muzykę High End, formaty bezstratne, itd. itd. Szkoda np. formatu DAT, który był świetny jakościowo, ale nie rozwijano go i zmniejszano ceny (zakup oryginalnie nagranych nośników z muzyką było problemem) i nie zastąpił kasetę analogową. A mógł już na początku lat 90 to zrobić. W internecie przez 2 dekady królowało mp3, choć format jest słaby jakościowo, nie rozwijany jak go Niemcy stworzyli w połowie lat 90. TAk wiec też nie sadzę by się coś pojawiło. Zresztą, dla 90% słuchaczy muzyki za odtwarzaczach za 100 zł i słuchawkach za 30 zł, nie ma znaczenia jakość. Ważne by grało coś co się lubi.

Tu nie ma nic śmiesznego, ja też wącham winyle :D te 50-60 letnie cudnie pachną... nowe to już tylko chemia, plastik i farba drukarska.

W takim razie to nie tylko fetysz , ale i uzależnienie :D

Jestem innego zdania , dla mnie to śmieszne :)

Tu nie ma nic śmiesznego, ja też wącham winyle :D te 50-60 letnie cudnie pachną... nowe to już tylko chemia, plastik i farba drukarska.

Te nowe za 50-60 lat też będą cudnie pachnąć ;-).

W internecie przez 2 dekady królowało mp3, choć format jest słaby jakościowo, nie rozwijany jak go Niemcy stworzyli w połowie lat 90.

Formatów się nie rozwija, przechodzi się po prostu na wyższe. Następny format po stratnym mp3-320 to bezstratny flac.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Akurat format MPEG 2 był rozwijany i mp3 korzystał z wersji layer 3

Zgadza się, ale powyżej 320 kbps nie ma co już go rozwijać bo trochę ponad 2x wyżej jest już bezstratny flac. Ten rozwój mp3 nastąpił chyba za sprawą MD i DCC w których dążono do zrobienia formatu umożliwiającego sprzętowi uzyskać status audiofilskiego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

no tak, był czas gdy z torrentów szukało się "flac" bo jakość lepsza, a dziś na rynku dominuje Spotify

Tidal też jest szeroko obecny, może popularność trochę mniejsza bo cena jest wyższa a większość odbiorców nie widzi konieczności przechodzenia z mp3-320 na flac.

większość odbiorców nie widzi konieczności przechodzenia z mp3-320 na flac.

Bo też mało kto usłyszy na słuchawkach za 30 zł i smartfonie za 500 zł jakości HighEnd. Dla 90% ludzi ważne jest to co się słucha i czy to Sławomir czy Iron Maiden, każdego jara coś innego.

ale powyżej 320 kbps nie ma co już go rozwijać bo trochę ponad 2x wyżej jest już bezstratny flac

I to prawda. Zresztą format MPEG2 też już odszedł niepamięć. Nie wiem gdzie jeszcze się pojawia, ale może gdzieś na DVD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.