Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, Qban napisał:

Również mam DACa na R2R.
Miałem sporo sprzętów WBA a jeszcze więcej miałem okazję słuchać w naprawdę przeróżnych konfiguracjach- brzmienie zawsze było mniej lub bardziej dynamiczne , wyraziste i z ładną barwą ale nie wiem czy nazwał bym to  "słodkim" brzmieniem. 
Do swojej końcówki podpinałem preampy tranzystorowe i takie brzmienie mnie nie urzekło - separacja , szybkość, precyzja, niby wszystko poprawnie ale jednak czegoś brakuje. Lampowy preamp w torze dodaje do brzmienia właśnie to coś dzięki czemu chce się słuchać. 

Może i racja, dla mnie jest słodsze niż z samą drabinką. Nie używałem zadnego pre od 10 lat. Jak pisałem wcześniej, miałem ogólnie sucho na średnicy i wysokich, stąd pewnie skojarzenie zmiany na "slodkie", bo bardziej zmulone czy mało dynamiczne to nie jest.

Pewnie jeszcze pozostaje kwestia odsłuchania się, jak zawsze po tak drastycznej zmianie. 

I jak już pisałem, jestem bardzo już polubiony z tym fb 🙂

Ps. Męczyłem się strasznie po rozstaniu z 3 drogami i zastąpieniu ich monitorami, zmiana pomieszczenia na dużo mniejsze była. Potem przyszedł r2r i micha się cieszyła, ale po paru miesiącach znów coś.  I pojawiła się opcją WBA, za sprawą między innymi kolegów z forum z dac r2r z wyj. lampowym. Nie chciałem wracać do potków typy alps i zaryzykowałem w ciemno z fb.

Edytowane przez OLES
19 godzin temu, Qban napisał:

Miałem sporo sprzętów WBA a jeszcze więcej miałem okazję słuchać w naprawdę przeróżnych konfiguracjach- brzmienie zawsze było mniej lub bardziej dynamiczne , wyraziste i z ładną barwą ale nie wiem czy nazwał bym to  "słodkim" brzmieniem. 

No tak, jak pisałem o słodkim to akurat grała Melua, teraz leci sobie EL&P, no i slodkie to to nie jest.

Bardziej pewnie nasycone, jak już, w porównaniu z samą drabinką. Szybki skurczybyk jest.

Edit

Lucky Man, to sobie chyba z 5 razy zapodam 😁

Edytowane przez OLES

Nasycone - to słowo klucz 🙂 
Szybki jest to fakt ale można jeszcze szybciej. Niestety ucierpi na tym barwa. EH które kupiłeś są po stronie tych szybszych i rozdzielczych w porównaniu do 6sn7c

Godzinę temu, Qban napisał:

Nasycone - to słowo klucz 🙂 
Szybki jest to fakt ale można jeszcze szybciej. Niestety ucierpi na tym barwa. EH które kupiłeś są po stronie tych szybszych i rozdzielczych w porównaniu do 6sn7c

Hmm, a jak ze środkiem, gdzieś wyczytałem, że pastelowy bardziej jest na EH.

Na wyjściu dac mam najszybsze co słyszałem, połączenie opa828 z mundorfZN. Jakby co, to mogę wrócić do opa627, który jest moim ulubionym, ale dół ma mniej pod kontrolą, więc kombinacji jeszcze sporo.

Edit

Ale, nie pali mi się do zmian. Pewnie coś po kilku miesiącach grania. Jak sobie uświadomię w jakim kierunku chce coś zmienić.

Edytowane przez OLES
13 minut temu, OLES napisał:

a jak ze środkiem, gdzieś wyczytałem, że pastelowy bardziej jest na EH.

Szczerze to nie pamiętam... pamiętam tylko, że grały jaśniej i bardziej rozdzielczo od psvane.
Przypominam tylko, że tak to brzmiało w moim systemie- Preamp w połączeniu z D klasą. 
Może okazać się tak, że to co u mnie brzmi jasno i lekko u Ciebie zabrzmi zupełnie inaczej. Trochę tłumaczyło by to Twoje wrażenie "słodkiego" brzmienia 

19 minut temu, Qban napisał:

Szczerze to nie pamiętam... pamiętam tylko, że grały jaśniej i bardziej rozdzielczo od psvane.
Przypominam tylko, że tak to brzmiało w moim systemie- Preamp w połączeniu z D klasą. 
Może okazać się tak, że to co u mnie brzmi jasno i lekko u Ciebie zabrzmi zupełnie inaczej. Trochę tłumaczyło by to Twoje wrażenie "słodkiego" brzmienia 

Ok. Dziękuję 

Witam, pogoda nie sprzyja, ciągniemy nad wodę.

Doszły EH, odpaliłem na parę godz.  w ramach technicznych, czy są sprawne.

Oczywiście, jako świeżo upieczony użytkownik sobie przeglądam i czytam tego interneta, czy ktoś próbował może 6sn7 linlai, tych bez ,e,, o wyglądzie podobnym do Psvane.  

Chcę mieć ze 3 pary, różnych, aby potestowac i zdecydować. Jesień za pasem 😉

Kup sobie adapter i lampy 6f8g.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

https://www.ebay.pl/itm/391936885801?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=4908-175131-2357-0&ssspo=xRyyUiF1Qfm&sssrc=4429486&ssuid=RohF6Fq4TFC&var=&widget_ver=artemis&media=COPY
Na start na próbę. Najlepsze są Tunsole 6f8g, ale cena też już najlepsza.

Nie oparłem się oczom i zakupiłem.

Wstawiłem na 3h grania, w celu sprawdzenia. 

Hmm, to może być czarny koń, ciekawe w którą stronę po wygrzaniu będzie. 

Następne po Psvane, będą do grzania. Pewnie za miesiąc 🙂20230822_172910.thumb.jpg.5f37af9f6fedd1355e5bceb430ad8e1f.jpg

2 godziny temu, Qban napisał:

W prawej lampie masz pęknięty cokół czy mi się tylko zdaje? 

Oglądałem 10 razy i teraz też nic nie widzę. One mają długie wyprowadzenia wewnątrz bańki zalane w szkle.

Są większe niż Psvane.

Edytowane przez OLES

Niedawno jeden z kolegów pisał, że zamówił Firebirda bez regulacji głośności. Mnie osobiście wbudowana regulacja na potencjometrze się nie podoba, ten cichy dźwięk przy skręconym potencjometrze nie służy mojemu dobremu samopoczuciu 🙂.

Przeprowadziłem zatem eksperyment, rozkręcając na 100% głośność na potencjometrze w Firebirdzie a regulacje zrobiłem w Luminie u2 mini. Otóż w mojej ocenie jest spora poprawa w dźwięku. Zyskujemy na dynamice i rozdzielczości basu. Nie myślałem, że to taka zmiana. NIe wiem czy to kwestia jakości potencjometry czy samego układu i sposobu wpięcia regulacji głośności w przedwzmacniaczu.

Mając na uwadze powyższe, chciałbym system uzupełnić o wzmacniacz słuchawkowy. Jak widzę (słyszę) z WBA jest poprawa w dynamice, jednak nie zawsze to jest wystarczająca szybkość i dynamika. Przy ostrym graniu (hard rock, metal) dalej to za mało, lampa nie jest do wszystkiego. Zmieniałem Psvane na Tungsole, NOSy GE, jakieś neutralne ponoć S4A i to nie to. 

Rozglądam się zatem za drugim preampem z prawdziwym słuchawkowcem, który byłby naprawdę przejrzysty i bez żadnych naleciałości. Z poczytania mam kilku faworytów:

• Topping A90D,
  • Benchmark HPA4,
  • Holo audio Bliss,
  • Moon 430HA.
  • Audio GD - Master 19.

Wiem, że rozpiętość cenowa bardzo duża jednak już się przekonałem, że "pieniądze to nie wszystko".

Polecam Linear SE Version mk II (bez DACa, bo pewnie masz lepszy). Posiadam, jestem b. zadowolony. Niska cena w porównaniu z Moon, ale cóż:-).

Ewentualnie Aurorasound HEADA Headphone Amplifier - nie słuchałem, ale w opinii osoby, która się dobrze zna na audio, jest świetny. Ma XLR, tak dla informacji.

34 minuty temu, Hiacynt napisał:

Polecam Linear SE Version mk II (bez DACa, bo pewnie masz lepszy). Posiadam, jestem b. zadowolony. Niska cena w porównaniu z Moon, ale cóż:-).

Ewentualnie Aurorasound HEADA Headphone Amplifier - nie słuchałem, ale w opinii osoby, która się dobrze zna na audio, jest świetny. Ma XLR, tak dla informacji.

Chciałbym aby miał też sekcję przedwzmacniacza, bym mógł wybrać tor z lampą lub tor bez niej do słuchania "młocki".

6 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

Mając na uwadze powyższe, chciałbym system uzupełnić o wzmacniacz słuchawkowy. Jak widzę (słyszę) z WBA jest poprawa w dynamice, jednak nie zawsze to jest wystarczająca szybkość i dynamika. Przy ostrym graniu (hard rock, metal) dalej to za mało, lampa nie jest do wszystkiego. Zmieniałem Psvane na Tungsole, NOSy GE, jakieś neutralne ponoć S4A i to nie to. 

Tu, nie o dynamikę chyba idzie. Stawiałbym na rozdzielczość,  zdolność prawidłowego oddania gęstych ,surowych transjentów. 

Ja tam swierzak w lampach, ale już zauważyłem pewną prawidłowość w opisach brzmienia. Wogóle nie celowałbym w lampy z "dynamicznym i pełnym dźwiękiem". 

To nie chodzi o samą lampę, tylko w jaki sposób jest zrobione urządzenie. Ja mam daca lampowego i nie wiele daców dorównuje mu dynamiką. Meitner jest na takim poziomie. Jak porównywaliśmy holo spring, pontusa, r26 to zarówno u mnie jest dynamika i całkiem fajna miękkość wybrzmień i pod względem dynamiki nie był sławszy od żadnego z wymienionych. Problem jest sama koncepcja zasilania urządzenia, i jakby wba, był zrobiony na dobrym zasilaniu lampowym, lampie prostowniczej, to o dziwo mógłby jeszcze zyskać na dynamice. Może kiedyś poproszę kolegę, żeby mi dorobił zasilanie prostowniczej w osobnej obudowie, ale najpierw posłucham jeszcze kilka pre dla porównania i czy to ma sens.

Się nie znam, ale celuję właśnie w lampę, która zagra np.Nirwane bez prądu w sposób akceptowalny.

Ale to tylko kilkanaście takich płyt w kolekcji, reszta brzmi lepiej z fb.

Edit

A propo zasilania, używam kondycjonera, diy oczywiście z olejowymi foliakami Jensena w środku 🙂

Edytowane przez OLES

Normalnie mnie sprowokowaliscie😄

Nie wytrzymalem i wczoraj zapodałem linlai.  Niby tak na weekend, tak sobie wmawiałem.

Nie czarują, nie są tak barwne jak Psvane (których chyba nie zdążyłem wygrzać).

Jest ogień, przestrzeń, neutralność, szybkość i pazur, a przy tym nie męczą. Przez co wydają się grać z mniejszą dynamiką. I ten dół pasma !

Metalica, DepPurple - miodzio.

Mam nadzieję, że się nie zepsuje po wygrzaniu.

Edytowane przez OLES
Normalnie mnie sprowokowaliscie
Nie wytrzymalem i wczoraj zapodałem linlai.  Niby tak na weekend, tak sobie wmawiałem.
Nie czarują, nie są tak barwne jak Psvane (których chyba nie zdążyłem wygrzać).
Jest ogień, przestrzeń, neutralność, szybkość i pazur, a przy tym nie męczą. Przez co wydają się grać z mniejszą dynamiką. I ten dół pasma !
Metalica, DepPurple - miodzio.
Mam nadzieję, że się nie zepsuje po wygrzaniu.

Trzymam kciuki. Jak tak miałem z Tunsolami. Nowe bardziej neutralne, pograły ze 400 godzin i trochę wszystko siadło, przełożenie na psvane C pomimo lekkiego zaokrąglenia brzmi lepiej.
Szlak z tymi lampami
4 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Trzymam kciuki. Jak tak miałem z Tunsolami. Nowe bardziej neutralne, pograły ze 400 godzin i trochę wszystko siadło, przełożenie na psvane C pomimo lekkiego zaokrąglenia brzmi lepiej.
Szlak z tymi lampami emoji2959.png

Tego się boję. Ludziska na forach z za oceanu, pisali coś, że właśnie tak się działo po kilkuset h.

Psvane bardzo fajne, ale nie do wszystkiego.

Ciekawy dźwięk dostałem z kombinacji lamp NOSów Hitachi i Sylvani w moim Firebirdzie.

6SN7GTB Hitachi, logo CGE po lewej stronie

6SN7GTB Sylvania, logo Philco po prawej stronie.

Brzmienie lekko straciło barwę, ale na rzecz wyraźniejszego basu tak okolicy werbla, natomiast riff gitarowy ma taki smaczek wyraźny i szybki.

Chociaż korci minie Holo Bliss, jak cholera.

Rozglądam się zatem za drugim preampem z prawdziwym słuchawkowcem, który byłby naprawdę przejrzysty i bez żadnych naleciałości. Z poczytania mam kilku faworytów:
  • Topping A90D,
  • Benchmark HPA4,
  • Holo audio Bliss,
  • Moon 430HA.
  • Audio GD - Master 19.
Wiem, że rozpiętość cenowa bardzo duża jednak już się przekonałem, że "pieniądze to nie wszystko".

Krzysiek czy ja dobrze kojarzę że ty dolnośląskie ? Jak chcesz wpadnij dam ci Burson Conductor V2 . Posluchasz no jak dla mnie bardzo szybki i neutralny. Jak chce żeby było ciepło słucham go przez PRE lampowe ale jest wówczas wolniej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Krzysiek czy ja dobrze kojarzę że ty dolnośląskie ? Jak chcesz wpadnij dam ci Burson Conductor V2 . Posluchasz no jak dla mnie bardzo szybki i neutralny. Jak chce żeby było ciepło słucham go przez PRE lampowe ale jest wówczas wolniej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Małopolska Marcin. A to model ma xlr?
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.