Skocz do zawartości
IGNORED

Czy płacić za sam fakt istnienia?

Rekomendowane odpowiedzi

Biznes najlepiej wie co jest dobre, a co złe

To tylko twoja projekcja, Chyba nikt tak nie twierdził.

Biznes nie zajmuje się etyką. Co nie przeszkadza biznesmenom postępować etycznie lub też nie. Albo wykorzystywać etykę marketingowo.

Wolny rynek wszystko najlepiej ureguluje.

Kolejna bzdura. Nawet zatwardziali wolnorynkowcy są za państwowym wojskiem, policją i sądami. Nie postulują kupowania urzędów oficjalnie praktykowanego tu i ówdzie zanim nastał kapitalizm.

Więc masz przepięknościowy wykwit wolnego rynku na Północnej Syberii.

Bazujący na pomysłach socjalistycznego słońca ludzkości. Nie zapominajmy jakiej proweniencji był pierwowzór. A że zbrodnie socjalizmu internacjonalistycznego są traktowane dużo bardzie pobłażliwie niż socjalizmu narodowego, to mamy to co mamy

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Otóż wpadłeś we własne sidła. Ten przykład

pokazuje do jakiego stopnia degeneracji, do jakiego stopnia zezwierzęcenia może się posunąć neoliberalizm. Burmistrz Workuty (i inni, którzy poszli w jego ślady) jest przecież podręcznikowym wręcz produktem neoliberalizmu i przykładem neoliberalnego myślenia: na tym można zrobić biznes. Szacunek dla zmarłych? A co to takiego? Pamięć milionów pomordowanych? Proszę nas nie rozśmieszać. Normy etyczne, względy społeczne, uwarunkowania historyczne? Lewackie pięknoduchostwo. Skreowaliśmy popyt a teraz można robić kasę, k-a-s-ę, KASĘ. Tylko to się liczy, inne aspekty nieważne.

Kto mógłby czemuś takiemu położyć tamę? Państwo? Ma się nie wtrącać do gospodarki. Biznes najlepiej wie co jest dobre, a co złe. Wolny rynek wszystko najlepiej ureguluje.

Więc masz przepięknościowy wykwit wolnego rynku na Północnej Syberii.

Taniec na grobie jest wykroczeniem. Ludobójstwo - zbrodnią przeciw ludzkości. A to ostatnie jest akurat dziełem komunistów w tym przypadku. Proporcyjum mocium panie...

BTW - uważasz że inscenizacja Bitwy pod Grunwaldem to też dowód na zezwierzęcenie liberalizmu, bo rózni tacy bawią się w miejscu gdzie zginęli ludzie?

Ludobójstwo - zbrodnią przeciw ludzkości.

Zbrodnie to tam owszem były, ale chyba trudno podciągnąć je pod ludobójstwo.

Termin "ludobójstwo" bywa często u nas nadużywany.

Z wikipedii (żeby Bobcat miał używanie):

Ludobójstwo – zbrodnia przeciwko ludzkości[1], obejmująca celowe wyniszczanie całych lub części narodów, grup etnicznych, religijnych lub rasowych, zarówno poprzez fizyczne zabójstwa członków grupy, jak i wstrzymanie urodzeń w obrębie grupy, stworzenie warunków życia obliczonych na fizyczne wyniszczenie, czy przymusowe odbieranie dzieci.

Less is more

To tylko twoja projekcja, Chyba nikt tak nie twierdził.

Z każdej publikacji neoliberałów to wprost wynika.

Biznes nie zajmuje się etyką.

Uważa ja za przeszkodę na drodze do zysków.

Kolejna bzdura.

To również wynika z klasyków neoliberalizmu. A najlepszą polityką gospodarczą jest (ich zdaniem) brak polityki gospodarczej.

Nawet zatwardziali wolnorynkowcy są za państwowym wojskiem, policją i sądami.

No patrz Pan. Myślałem, że sądy powinny być niezależne. Nie państwowe. Czyli popierasz Ziobrę.

Bazujący na pomysłach socjalistycznego słońca ludzkości.

Co z tego? Jest to zgodne z fundamentalną zasadą neoliberalizmu: robić biznes na czym się da.

A że zbrodnie socjalizmu internacjonalistycznego są traktowane dużo bardzie pobłażliwie niż socjalizmu narodowego, to mamy to co mamy

Zwycięzców się nie sądzi. A narodowy był "socjalizmem" tylko dlatego, że miał to słowo w nazwie partii. Bowiem jest to najbardziej skrajna forma prawicy. Obecnie kręgi prawicowe próbują odwrócić społeczną uwagę do czego prowadzą ich nieskrępowane rządy robiąc ludziom wodę z mózgu poprzez wrzucanie Hitlera i Stalina do jednego worka. Pierwszy z taką karkołomną tezą wystąpił jakiś ćwierćinteligent na antenie Radia Maryja. Następnie podchwycili to inni. Za granicą nikt poważny w podobny sposób się nie ośmiesza.

Taniec na grobie jest wykroczeniem. Ludobójstwo - zbrodnią przeciw ludzkości. A to ostatnie jest akurat dziełem komunistów w tym przypadku. Proporcyjum mocium panie...

BTW - uważasz że inscenizacja Bitwy pod Grunwaldem to też dowód na zezwierzęcenie liberalizmu, bo rózni tacy bawią się w miejscu gdzie zginęli ludzie?

Do wypowiedzi bez sensu nie mam zwyczaju się ustosunkować.

@ Less,

To co robił Stalin spokojnie można zakwalifikować jako wyniszczenie części narodów. Zresztą przesiedlał on do łagrów całe narody, np. kaukaskie.

Być może zresztą taka definicja ludobójstwa jest po części zasługą marksistów, usiłujących wybielić nieco ZSRS. Tak czy siak zbrodnie stalinowskie w sensie ilościowym były znacznie powyżej Hitlera, porównanie jest tylko z równie marksistowskim Mao.

Myślałem, że sądy powinny być niezależne. Nie państwowe. Czyli popierasz Ziobrę.

Jedno nie wyklucza drugiego. Czy przed Ziobrą sądy były prywatne?

To tylko przykład na twoje mieszanie i plątanie lub brak zrozumienia. Do pozostałych, wg twojej deklaracji, nie zamierzam się ustosunkowywać.

definicja ludobójstwa

wynika wprost z samego pojęcia. Wystarczy, że za "lud" wstawisz równoznaczne "naród" bo o ludy chodzi, a nie o pojedynczych ludzi. Narodobójstwo brzmiałoby słabo po polsku, ale po niemiecku jest "Völkermord",

Tak czy siak zbrodnie stalinowskie w sensie ilościowym były znacznie powyżej Hitlera, porównanie jest tylko z równie marksistowskim Mao.

Ostrożnie. Kiedyś chciałem udowodnić podobną tezę i dowody znalazłem, ale przeciwne.

Less is more

Bazujący na pomysłach socjalistycznego słońca ludzkości.

Co z tego? Jest to zgodne z fundamentalną zasadą neoliberalizmu: robić biznes na czym się da.

Wolisz zarabiać na tym na czym się nie da? Tak właśnie w większości przypadków wygląda "polityka gospodarcza". Podobne pomysły ma Morawiecki , na przykład electromobile. Tyle że tam jak zwykle para pójdzie w gwizdek a podatników obciąży się kosztami niewypału. Bo przecież nie Morawieckiego i resztę urzędasów.

Do wypowiedzi bez sensu nie mam zwyczaju się ustosunkować.

Daj mi namiary na jakiś dobry podręcznik dialektyki, może jak się podszkolę, to dam radę napisać tak żebyś zrozumiał.

Ostrożnie. Kiedyś chciałem udowodnić podobną tezę i dowody znalazłem, ale przeciwne.

Jakby uwzględnić Hołodomor, czystki, łagry itd. a przede wszystkim totalne manipulacje wszelkimi możliwymi statystykami, spisami ludności itd. to wcale nie byłbym taki pewny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Oczywiście że Gułagi nie były miejscem programowej zagłady. Tam nie było komór gazowych. To były obozy pracy niewolniczej. Ale już sterowany głód na Ukrainie ma znamiona ludobójstwa bo celem była czystka na tle narodowościowym.

Cytat ze Snydera, w oparciu o ujawnione dokumenty z ZSRR:

"... Z dokumentów dowiedzieliśmy się, że motywy tych morderstw były czasami znacznie bardziej narodowe, albo nawet etniczne, niż zakładaliśmy. W istocie to Stalin, a nie Hitler, przeprowadził pierwsze czystki etniczne w międzywojennej Europie. Do II wojny światowej reżim Stalina był zdecydowanie bardziej krwawy. Hitlerowskie Niemcy zaczęły zabijać na skalę sowiecką dopiero po zawarciu Paktu Ribbentrop-Mołotow latem 1939 roku i wspólnej, niemiecko-radzieckiej inwazji na Polskę we wrześniu owego roku."

Wolisz zarabiać na tym na czym się nie da?

Proponuję nie rozmawiać metodą rżnięcia głupa w celach polemicznych.

(1) Oczywiście należy robić tam, gdzie się da.

(2) Z zachowaniem norm etyki i zwykłej ludzkiej przyzwoitości.

Neoliberalizm uznaje tyko (1) i odrzuca (2) jako nikomu niepotrzebne przeszkody na drodze do biznesu i zysków.

Tak właśnie w większości przypadków wygląda "polityka gospodarcza".

W naszym wydaniu tak. W przypadku Japonii czy obecnie Chin posiadanie przemyślanej i konsekwentnie realizowanej polityki gospodarczej przynosi efekty, jakie wszyscy widzimy.

Facynacja postsowieckim "liberalizmem" w postaci bezczeszczenia pamięci pomordowanych ujawniła dotychczas skrywaną, prawdziwą naturę @Bobcata.

Wpisem o 12:05 nazwałem to degeneracją i zezwierzęceniem. Ten tutaj Twój wpis nie jest więc niczym innym, jak kolejnym exemplum bezczelnego chamstwa, które stało się u Ciebie podstawowym narzędziem prowadzenia rozmowy.

Inaczej nie potrafisz? Smutne.

W naszym wydaniu tak. W przypadku Japonii czy obecnie Chin posiadanie przemyślanej i konsekwentnie realizowanej polityki gospodarczej przynosi efekty, jakie wszyscy widzimy.

Z Chinami zaserwowałeś słaby przykład. W Chinach prawa pracownicze są na samym końcu. Liczy się niestety głównie zysk sankcjonowany przez skorumpowane struktury władzy. To jest Kapitalizm Państwowy a nie Socjalizm. Tam ludźmi nigdy się nie przejmowali. Na placu Tian'anmen mieliśmy reprezentatywny przykład.

Puszczasz sobie filmy? Ślinka cieknie na widok? Post #265 pokazał Twoje prawdziwe oblicze. Oto do jakiego zezwięrzęcenia doprowadza ideologia socjalistyczna.

Psychoanalityczna amatorszczyzna.

Na razie pokazałem do jakiego stopnia zezwierzęcenia prowadzi neoliberalizm ze swoją pogonią za zyskiem nawet na grobach milionów ofiar.

Z Chinami zaserwowałeś słaby przykład. W Chinach prawa pracownicze są na samym końcu. Liczy się niestety głównie zysk sankcjonowany przez skorumpowane struktury władzy. To jest Kapitalizm Państwowy a nie Socjalizm. Tam ludźmi nigdy się nie przejmowali. Na placu Tian'anmen mieliśmy reprezentatywny przykład.

Polityka gospodarcza w skali państwa jak najbardziej jest.

Ludźmi nie przejmowali się nigdy. W dawnych wiekach również. Podobno każdy metr Wielkiego Muru to jedna ofiara śmiertelna przy jego budowie. A że liczy sobie 7 tys km to wychodziłoby 7 milionów ofiar. Na pewno przykre, że nie można tym obciążyć komunistów?

Plac Tian'anmen to nie jest taka prosta, ani jednoznaczna sprawa. Podobnie jak Tybet. Ale nie jest to przedmiotem tego wątku.

Plac Tian'anmen to nie jest taka prosta, ani jednoznaczna sprawa. Podobnie jak Tybet. Ale nie jest to przedmiotem tego wątku.

5000 ofiar jest jednoznaczne. Skąd poza tym wiadomo że polityka gospodarcza Chin to nie marnowanie ich potencjału. Może Chinczycy bez Partii by sobie lepiej poradzili. Władze na przykład pompują bańkę na rynku nieruchomości do gigantycznych rozmiarów w celu sztucznego podtrzymania wzrostu. Efekt tego typu polityki gospodarczej może być o wiele bardziej opłakany niż kryzys z 2008 roku.

5000 ofiar jest jednoznaczne.

Tak. I tylko to. Cała reszta już nie.

Skąd poza tym wiadomo że polityka gospodarcza Chin to nie marnowanie ich potencjału.

Ich wyniki dowodzą, że nie jest marnowaniem.

Może Chinczycy bez Partii by sobie lepiej poradzili.

Nie sądzę.

Trzeba myśleć.

.
Nie sądzę.

Oczywiście, sądzić możesz sobie co chcesz, i pisać w necie też. Nie to co w Chinach, ha, ha...

Trzeba myśleć.

Jak Kardasiński?

Jeśli praktyki post-sowietów uważasz za liberalizm, to znaczy że niewiele rozumiesz.

Praktyki zdolnych, pojętnych uczniów neoliberalizmu. Nieważne w jakim kraju.

Mamy oto klasyczny przykład zachowań zwolenników tego systemu. Jako argument za jego wyższością używają czarnych kart z historii przeciwnej strony sceny politycznej. Których nikt nie neguje. Ale gdy pokazać, że ich ulubiony system również ma swoje czarne karty - zamiast przyznać rację próbują najpierw odwracać kota ogonem, a następnie tracą nerwy i zaczynają lżyć, wyzywać i obrażać tego, kto takie mało chwalebne przykłady neoliberalizmu pokazał.

Dobrze że w niektórych sprawach państwo ma coś do powiedzenia. Niczym nieskrępowany, niczym nieograniczony neoliberalizm doprowadziłby np. do tego że zburzono by Zamek Wawelski, zaorano Park Łazienkowski, a pozyskane w ten sposób grunty sprzedano by deweloperom.

"Groby milionów ofiar" - nagłe otrzeźwienie?

Proszę o wskazanie czy kiedykolwiek to negowałem, jeśli tak: gdzie i kiedy?

Niczym nieskrępowąny, niczym nieograniczony neoliberalizm doprowadziłby np. do tego że zburzono by Zamek Wawelski, zaorano Park Łazienkowski, a pozyskane w ten sposób grunty sprzedano by deweloperom.

Wszystko widzisz w bardzo skrajny sposób. W niektórych sprawach Państwo oczywiście ze powinno mieć coś do powiedzenia byle tych spraw nie było za dużo.

Wszystko widzisz w bardzo skrajny sposób. W niektórych sprawach Państwo oczywiście ze powinno mieć coś do powiedzenia byle tych spraw nie było za dużo.

Widzę realistycznie.

Z podręcznika agitatora komunistycznego. Nawet Pałac Kultury się ostał w czasie tzw rozwoju liberalnego Polski po 1989 r.

Co chwila są głosy aby go zburzyć.

Niczym nieograniczone państwa realnego socjalizmu (komunistyczne) DOPROWADZIŁY do śmierci setek milionów ludzi.

Neoliberalizm poprzez pogłębiające się rozwarstwienie i nierówności społeczne doprowadził do śmierci głodowej znacznie większą ilość ludzi. Zwolennicy tego systemu próbują zagłuszyć głos własnego sumienia pokazując wyłącznie czarne karty historii tzw. "realnego socjalizmu" nazywając je (słusznie) zbrodniami, natomiast lekceważą ofiary swojego ulubionego systemu mówiąc że "same sobie winne, bo im się nie chciało pracować".

A teraz tańczysz na grobach tych ludzi, aby bronić swojej chorej lewicowości, karmiąc swoją nienawiść i zazdrość.

Ja tańczę? Ja urządziłem pensjonaty wypoczynkowe w dawnych łagrach? Nie. Twoi neoliberałowie. Pojętni adepci neoliberalnej szkoły myślenia. Ja to nazwałem degeneracją i zezwierzęceniem.

Przekroczyłeś dopuszczalne granice sporu i polemiki. Dalsze próby obrażania mnie za pomocą bezpodstawnych zarzutów (jak powyższy) będą zgłaszane Moderacji. Na Twoim miejscu szykowałbym sobie nowy nick, aby się odrodzić w kolejnym wcieleniu jako nowy klon tej samej osoby.

Nie mam komu ani czego zazdrościć.

Neoliberalizm poprzez pogłębiające się rozwarstwienie i nierówności społeczne doprowadził do śmierci głodowej znacznie większą ilość ludzi.

Tak? Poproszę o przykłady.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.