Skocz do zawartości
IGNORED

Wsparcie w doborze kolumn pod amplituner

Psioter

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jestem nowym użytkownikiem forum. Żeby nie było to zapoznałem się z FAQ. :)

Mam lekki dylemat. Tak sie składa, że odziedziczyłem amplituner Onkyo TX-8210R (20 letnia już japońska technologia) i szukam kolumn do zestawu stereo.

Moje "pomieszczenie odsłuchowe" jest bardzo małe, bo ma tylko 9m2 (mniej więcej 3x3). Budżet jaki zakładam to ok. 2 tyś PLN. Interesują mnie nowe kolumny.

Obecne kolumny stoją na biurku, odległość od ściany niewielka, bo około 10cm. Wolałbym, żeby tak pozostało (ograniczona przestrzeń do zagospodarowania).

Amplituner jest podpięty pod PC za pośrednictwem przewodu RCA - Jack. Muzykę w 98% odtwarzam ze Spotify. Jeżeli chodzi o gatunki muzyczne to mamy dość szerokie spektrum: Pop, trochę klasyki, muzyki elektronicznej, Rapu, gitarowych brzmień (akustyk).

Co polecacie? Oczywiście rzeczowa krytyka oraz uwagi z Waszej strony jak najbardziej na miejscu.

Wracając do kolumn w związku z małym pomieszczeniem i umiejscowieniem najbardziej optymalne będą kolumny podstawkowe z otworem na bass reflex w przedniej części? Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

pozdrawiam

Zdecydowanie kolumny podstawkowe i to takie modele, które dobrze sprawdzą się jako monitory bliskiego pola.

Na pewno bardzo dobrą opcją będzie Kef Q350. Pomimo tego, że kolumny nie mają przedniego bass-reflex, powinny dobrze sprawdzić się w Twoim ustawieniu, nie są na odstawienie od ściany tak wrażliwe. Dosyć dużą, mocną i bardziej rockową konstrukcją jest Focal Chorus 706. Namawiałbym tez do posłuchania kolumn Phonar Veritas M2 Style oraz jednego z modeli duńskiej manufaktury System Audio - Saxo 5 lub wyższej serii Mantra 10 (Mantra to znacznie droższa seria, ale mamy jeden komplet z lekkim uszkodzeniem transportowym w świetnej cenie),

Zapraszam na odsłuchy, wypożyczenia oraz indywidualną wycenę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przy takim metrażu i do wszystkiego powinny wystarczyć te maluchy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miękka kopułka, co ma duże znaczenie przy małej odległości do słuchacza i BR na froncie.

Są np. jeszcze CambridgeA sx 60 ale są już znacznie większe.

Nie każda kolumna z BR z tyłu jest wrażliwa na niewielką odległość od ściany.

Czasem wystarcza 5-8 cm, ale to trzeba stwierdzić samemu, zresztą kupując nieco

większy model jak np JBL Arena 130 jest możliwość zatkania BR co i tak zapewni bas

w 9 m2 w stopniu zupełnie wystarczającym.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Hej.

Na pewno to będą podstawki, moje propozycje to KEF Q350 i Dali Zensor 3.

Obecne kolumny stoją na biurku, odległość od ściany niewielka, bo około 10cm. Wolałbym, żeby tak pozostało (ograniczona przestrzeń do zagospodarowania).

Odległość powinna wystarczyć na kolumny z bass-reflex z tyłu.

Zasadnicze pytanie jest jakiego dźwięku oczekujesz od całości?

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Osobiście polecam przesłuchać takie kolumienki.

Ukryta Zawartość

W razie pytań służę pomocą.

Ukryta Zawartość

@mkm - o co Ci chodzi? Źle że branża zaprasza na odsłuch? Lepiej kupić na odległość bazując na opiniach? Zastanów się!

Ja polecam na krótkie dystanse:

- Epos K1

- SF Toy

- AE101

- Castle Knight 2..

Ale na start idz do salonu audio posłuchaj kilku kolumn w budżecie i opisz co ci się podoba a co nie... najlepiej ze swoim amplitunerem.

Jeżeli tego nie chcesz robić to kup te które ci się podobają wizualnie, używane w dobrej cenie.... posłuchasz tydzień sprzedaż.

NIKT na forum nie wywróży z fusów jaka kolumna zagra dobrze dla Ciebie.

Amplituner jest podpięty pod PC za pośrednictwem przewodu RCA - Jack

kolumny bardzo ważne nie ulega kwestii.Podłączenie masz najgorsze z możliwych.Przemyśl kwestie i zainwestuj w jakiś dac. Dużo zyskasz jak jako źródło używasz pc .

kolumny bardzo ważne nie ulega kwestii.Podłączenie masz najgorsze z możliwych.Przemyśl kwestie i zainwestuj w jakiś dac. Dużo zyskasz jak jako źródło używasz pc .

Tu kolega ma dużo racji. Przejście na DAC będzie znaczną poprawą jakości. Spójrz na CA DAC Magic 100 stoją w dobrej cenie.

Pozdrawiam.

Witaj

Do tak niedużego metrażu można spróbować Mission LX2. To małe monitory, o detalicznym brzmieniu i świetnie budujące przestrzeń nawet przy bliskim odsłuchu.

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/mission-lx-2.html

Jeśli wolisz brzmienie cieplejsze z mocniejszym basem to warto posłuchać Indiana Line TESI 261.

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-tesi-261.html

Warto pospacerować po salonach i posłuchać kilku modeli żeby znaleźć swoje brzmienie.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.