Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam dla siebie odtwarzacza cd cena od 1000 do 2500 zl

gokar83

Rekomendowane odpowiedzi

Z nowszych mialem Denona dcd-1510ae i niestety nie tylko brzmienie ale i kultura pracy napędu nie umywa sie do takiego starszego dcd-1650ar czy wspomnianego dcd-s10. Ma niby ostatni krzyk techniki AL32 processing plus...i co z tego ...

Takie firmy jak Denon, Pioneer czy Technics to najgorsze dziadostwo mowa o tych z lat 80-90 w większości to dźwiękowa tragedia, szorstkie granie bez wypełnienia i jazgot na górze, a Pioneery te stare dla odmiany to zamulają gorzej od NADa C320BEE dlatego jak widzę te ceny i zachwyty nad ich budową to chce mi się śmiać z tego.

Nie ma to jak wrzucić wszystko do jednego wora. A przeciez np Denony te z lat 80tych a 90tych to zupelnie inne granie

Mowa o wzmacniaczach.

Zetaj a z czystej ciekawości. Które firmy według Ciebie były dobre w latach 90’ skoro nie te które wymieniłeś-przekresliles?

Nie napiszę celowo! za dużo tu handlarzyn i naganiaczy na podwójnych kontach klonach podbijających ceny, co najwyżej mogę pogadać na priv jak coś...

Zetaj a z czystej ciekawości. Które firmy według Ciebie były dobre w latach 90’ skoro nie te które wymieniłeś-przekresliles?

Po co pytasz skoro on sluchal samych budzetowek. Trzeba byc ignorantem albo zwyklym trollem zeby napisac ze Denon czy Pioneer robil dziadostwo, zreszta takie urzadzenia jak Pioneer PD-95 czy Denon DA-S1 / DP-S1 widział zapewne tylko na obrazku

Pioneer PD-95 czy Denon DA-S1 / DP-S1 widział zapewne tylko na obrazku

I to chcesz chcesz polecać w takich tematach? sprzęt o zerowej dostępności dla kolekcjonera, a jak się już pojawi to z ceną (wulgaryzmy )?? macie temat "topowe sprzęty z lat 90" idźcie sobie tam podniecać się tymi zabytkami i przestańcie mącić w głowie ludziom którzy chcą kupić nowy sprzęt.

I to chcesz chcesz polecać w takich tematach? sprzęt o zerowej dostępności dla kolekcjonera, a jak się już pojawi to z ceną ()?? macie temat "topowe sprzęty z lat 90" idźcie sobie tam podniecać się tymi zabytkami i przestańcie mącić w głowie ludziom którzy chcą kupić nowy sprzęt.

W tym temacie polecilem sprzet adekwatny do zakladanej kwoty

Taa na pewno z tym jazgotem i suchym graniem już to widzę :) zresztą czego można się spodziewać po Denonie z tamtych lat wzmacniacz pm-1060 też tak grał jakby był zupełnie pozbawiony barw... brrrr od tego to nawet szare NADy są lepsze hahha

Odtwarzacze Denona grają w ogóle inaczej niż CD Playery. S10 na pewno nie jest suchy. Pamiętam go raczej muzykalny z szeroką sceną i mocnym dołem.

Laser do dziś dostępny. Nawet jak coś w napędzie padnie można kupić DCD1015 na części, choć tam raczej nic nie padnie, chyba że ktoś coś po prostu polamie. Silniki dostępne do dziś i możliwośc pracy jako zewnętrzny DAC. Pozostaje kwestia ceny, została napompowana. Do 1500 jest OK.

Z nowszych mialem Denona dcd-1510ae i niestety nie tylko brzmienie ale i kultura pracy napędu nie umywa sie do takiego starszego dcd-1650ar czy wspomnianego dcd-s10. Ma niby ostatni krzyk techniki AL32 processing plus...i co z tego ...

Bo w tych nowszych siedzi coś na kształt cd roma, a w starszych zwykły CD napęd. Solidny. Dla mnie najtrwalsze siedzą w modelach z samego początku lat 90 plus KSS 150A. Najmocniejsze zestawienie.

?👈

Kończąc temat wybrałem idąc Waszym tropem Marantza ale poszalałem z modelem i wybrałem model 8006 z funkcjami sieciowymi ;) bardzo dobre źródło. Czuję różnicę i jestem zadowolony.

Dziękuję jeszcze raz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Tak BTW.

Wreszcie mam okazję zrobić porównanie cd vs tidal - ten sam przetwornik w końcu, te same kable i ogólnie warunki bardzo sprzyjające do testu.

W skrócie cd brzmi o wiele lepiej. Więcej szczegółów. Góra otwiera.

Tak jak by kogoś interesowało ;)

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Tak BTW.

Wreszcie mam okazję zrobić porównanie cd vs tidal - ten sam przetwornik w końcu, te same kable i ogólnie warunki bardzo sprzyjające do testu.

fajnie ze zdecydowes sie na marantza a nie 15letnie cdki.sam posiadam troszkę sprzetu tej firmy wiec mniej wiecej wiem jak to gra. jestem ciekaw jak ND wypada na tle np.sa8005 cz na8005.

fajnie ze zdecydowes sie na marantza a nie 15letnie cdki.sam posiadam troszkę sprzetu tej firmy wiec mniej wiecej wiem jak to gra. jestem ciekaw jak ND wypada na tle np.sa8005 cz na8005.

No właśnie kto w końcu to porówna :-)

• 3 tygodnie później...

Tak BTW.

Jeśli plik na Tidalu jest ten sam co na płycie to nie ma prawa brzmieć inaczej , roznice mogą wynikać jedynie z różnych transportów

Tak po prawdzie czytniki optyczne maja więcej niedoskonałości

U mnie od dobrej Thety ( w roli transportu ) lepiej wypada MacMini / serwer Cary Audio + konwerter Empirical Audio Off-Ramp z zasilaczem SBooster

Przy streamowania z Tidala ogromne znaczenie ma właśnie nie tylko DAC ale sam transport

Podpinałem do mojego Berkleya DAC alpha juz kilka transportów cyfrowych (Proceed, Theta, ML Bluesound , Logitech SQ, Chromecast, laptop Asus , konwerter MF ) i na każdym ten sam plik grał trochę inaczej

Wiele tez zależy od reszty toru, trzeba mieć porządny sprzęt żeby te roznice usłyszeć

Ilu ludzi tyle opinii

Słuchałem ten model Marantz 8006......i jest bardzo słaby... najtańsze dobre stare CD, bez porównania lepsze.

wiec juz wiesz ze marantz nie jest dla ciebie

wiec juz wiesz ze marantz nie jest dla ciebie

8005 jest lepsze niż 8006....:-) Marantz CD 94mk II jest o kilka klas lepiej brzmiącym CD niż 8005. Nie wspominam o jakości transportu.:-)

@morawka - ale Ty porownujesz dwa różne tory audio - inne kable zasilacze i wysuwasz wnioski :) troche bez sensu takie porównanie.

@Pietuiszka - 94mkII to dziadek :) tego 8005 nie słuchałem ale vs cd6006 był zdecydowanie lepszy.

Po wielu godzinach odsłuchu cieszę się z wyboru. Każdy ma prawo do innego

Pzd

@morawka - ale Ty porownujesz dwa różne tory audio - inne kable zasilacze i wysuwasz wnioski :) troche bez sensu takie porównanie

Specjalnie zrobiłem eksperyment:

Tor jest ten sam płytę wrzucałem do napędu Super - drive podłączonego do MacaMini+ konwerter Empirical Audio z zasilaczem SBooster to do DACa Berkeleya

Później ta sama płyta z Tidal na tym samym Macu i dalej ten sam tor

Praktycznie nie ma różnic

Natomiast Tidal Masters w jakości 24/96 brzmi wyraźnie lepiej od tej samej płyty CD

Widocznie u Ciebie ten Marantz jest słabszy jako odtwarzacz sieciowy niż jako odtwarzacz CD

Przetwornik ten sam ale inne transporty danych cyfrowych

PS: ten staruszek CD-94 to naprawdę zacne źródełko

Ilu ludzi tyle opinii

Porównujesz plik z plikiem właściwie :) nie masz cd playera audio tylko cd z kompa i 5 gratów po drodze.

Na CD playerze - Theta Miles ( jako transport ) płyta CD brzmi już słyszalne gorzej niż ten sam plik z Tidala Masters 24/96 za pośrednictwem tych " gratów " jak to je ładnie nazwałeś

Tylko jak wtedy nazwać tego Marantza ?

Przetwornik w obu przypadkach ten sam

Zrobiłem kolejne porównanie :

Płyta CD zrippowane na serwer Cary Audio

vs

Ten sam plik z Tidala Hi-fi 16/44

Różnic brak

Wniosek :

Jeśli plik jest ten sam ( nieważne na płycie czy w sieci ) to roznice w jakości wynikają z jakości transportu

Wiec jeśli u Ciebie Tidal brzmi gorzej od płyty to Marantz jest słabym odtwarzaczem sieciowym

Ilu ludzi tyle opinii

Dialog bez sensu bo nie kumasz o co mi chodzi.

Ale niech Ci bedzie - tidal gra lepiej :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.