Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, J4Z napisał:

Upada kultura i wiedza. Typ zwraca uwagę, a później takie teksty. Bawcie się po swojemu. 

Tak właśnie wygląda jak wyżej. 👍

Arbiter elegancji...zalatujesz gimbazą, dlatego nie ma sensu z tobą rozmawiać Nie masz pojęcia co i w jakim budżecie łączyłem. NIe masz żadnej wiedzy czy i co mierzyłem, oraz na jakie pytania odpowiedziały te pomiary. O niczym nie masz pojęcia...

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

1 minutę temu, Lencoman napisał:

Tak, pisząc "powyżej" nie miałem na myśli Ciebie 🙂

To oczywiste. A jeszcze chwilkę kontynuując temat naszej rozmowy, to myślałem nawet, żeby zmienić m30.1 na P3ESR z subami i że taka konfiguracja może być bardzo udana. Co sądzicie? Swoje zdanie już częściowo wyraziłeś, ale czy aby na pewno nie byłoby to świetne połączenie?  Piękny, wciągający przekaz trójek dopełniony brakującym im basem dobrej jakości.

1 minutę temu, juro napisał:

To oczywiste. A jeszcze chwilkę kontynuując temat naszej rozmowy, to myślałem nawet, żeby zmienić m30.1 na P3ESR z subami i że taka konfiguracja może być bardzo udana. Co sądzicie? Swoje zdanie już częściowo wyraziłeś, ale czy aby na pewno nie byłoby to świetne połączenie?  Piękny, wciągający przekaz trójek dopełniony brakującym im basem dobrej jakości.

Ja odradzam. Nelsona słuchałem w doskonale przygotowanym pokoju w gdańskim Audioneo. To jest jedyne znane mi udane połączenie suba z P3, ale Nelson jest zaprojektowany dla P3(i ls3/5a) pewnie dlatego.

3 minuty temu, Lencoman napisał:

Arbiter elegancji...zalatujesz gimbazą, dlatego nie ma sensu z tobą rozmawiać Nie masz pojęcia co i w jakim budżecie łączyłem. NIe masz żadnej wiedzy czy i co mierzyłem, oraz na jakie pytania odpowiedziały te pomiary. O niczym nie masz pojęcia...

Szczekaj sobie na swoim poziomie. Nara 🫡

.

2 minuty temu, Lencoman napisał:

Hmm, sorry, ale jako poniekąd sprawca zamieszania apeluję, żebyśmy rozmawiali bez nazywania siebie "Typami", albo "Gimbazą". Trzymajmy się merytoryki, to wszystkim wyjdzie na dobre. 🙂 Więcej luzu

1 minutę temu, Lencoman napisał:

Ja odradzam. Nelsona słuchałem w doskonale przygotowanym pokoju w gdańskim Audioneo. To jest jedyne znane mi udane połączenie suba z P3, ale Nelson jest zaprojektowany dla P3(i ls3/5a) pewnie dlatego.

Pamiętam, że kiedyś gdzieś czytałem, że P3 + suby to połączenie, które mają naprawdę wykształceni i doświadczeni audiofile i żyją z nim nie szukając już niczego innego. No, ale wiadomo, że to mogły być bajki. No nic. Trzeba się przekonać na własne uszy i kropka. 

• 2 tygodnie później...

Pozdrawiam sylwestrowo fanów Małych Perełek!
🙂 

https://rumble.com/v64lg31-jak-sylwester-to-marylka-d.html

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Czym je napedzasz?

Sugden A21i Signature.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tak czytam o subie do p3.
Używam takiego połączenia p3 z rel quake. Gra ale do zachwytów to jeszcze daleka droga. Moim zdaniem kluczem jest akustyka pomieszczenia i „zszycie” zestawu. W moim przypadku jedno i drugie szwankuje. Bez urządzeń pomiarowych, bardzo trudno na ucho zgrać taki zestaw. Na pewno są użytkownicy, którzy to potrafią mi nie do końca wychodzi. Bez suba brakuje tego wypełnienia. Coraz bardziej myślę o zamianie p3 na inne podstawkowce bo tylko takie w obecnej konfiguracji pomieszczenia wchodzą w rachubę.

A póki co zestaw sobie plumka, śnieg za oknem, kominek grzeje.

Dobrego roku wszystkim 🙂

32 minuty temu, kef4 napisał:

Używam takiego połączenia p3 z rel quake. Gra ale do zachwytów to jeszcze daleka droga. Moim zdaniem kluczem jest akustyka pomieszczenia i „zszycie” zestawu. W moim przypadku jedno i drugie szwankuje. Bez urządzeń pomiarowych, bardzo trudno na ucho zgrać taki zestaw. Na pewno są użytkownicy, którzy to potrafią mi nie do końca wychodzi. Bez suba brakuje tego wypełnienia. Coraz bardziej myślę o zamianie p3 na inne podstawkowce bo tylko takie w obecnej konfiguracji pomieszczenia wchodzą w rachubę.

Dobrego roku wszystkim 🙂

Ja mam perfekcyjne połączenie z najnowszą serią Rel. Wypożycz i spróbuj. Ten Quake chyba ma już parę lat.

15 godzin temu, kef4 napisał:

Dobrego roku wszystkim 🙂

Nie rezygnuj z P3, kup Nelsona, a  wszystkie Twoje rozterki miną, a przynajmniej wypożycz. To jest sub(zintegrowany z podstawką) który powstał głównie z powodów, które opisujesz. Robi świetną robotę.

Dziękuję Koledzy za sugestie. Na pewno obie warte rozważenia. 
Ale zważywszy na uwarunkowania lokalowe najprostsza byłaby wymiana kolumn. W moim przypadku mogłyby pasować Eposy es7n, które są zaprojektowane do trudnych warunków pracy, tj. przy ścianie, w rogu, itp.

Póki co od 4 lat grają p3 🙂

Godzinę temu, kef4 napisał:

Dziękuję Koledzy za sugestie. Na pewno obie warte rozważenia. 
Ale zważywszy na uwarunkowania lokalowe najprostsza byłaby wymiana kolumn. W moim przypadku mogłyby pasować Eposy es7n, które są zaprojektowane do trudnych warunków pracy, tj. przy ścianie, w rogu, itp.

Póki co od 4 lat grają p3 🙂

Zanim się zdecydujesz na zmianę-wypożycz Nelsony. Potem zdecyduj, bo jak zatęsknisz za RADIALem, a zatęsknisz, to będziesz żałował 🙂

Godzinę temu, kef4 napisał:

Eposy es7n

Świetny monitor, jeżeli szukamy zrównoważonego brzmienia. Tylko… na moje ucho mając P3 nie warto ich zmieniać na te Eposy a już z pewnością nie dla poszukiwaczy mocniej zaznaczonych wedle P3 skrajów pasma bo tak te Eposy nie grają. Bas i góra w Epos bardziej jako dopełnienie fantastycznej średnicy. Co do przełącznika i możliwości ustawienia blisko tylnej ściany itp. to jednak nadal kompromis. Osobiście wolę granie Eposa ES7N jak małego Harbetha ale tu nie ma złego wyboru. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

• 5 tygodni później...

Nieustające pozdrowienia dla fanów P3ESR, teraz z nowym DDC. 🙂

To są naprawdę niesamowite głośniczki. Jakąkolwiek zmianę w systemie widać jak na dłoni. Monitory. Dziedzictwo BBC oczywiste. 

https://rumble.com/v6h94t1-the-traveller-on-singxer-su-6-ddc..html

22 godziny temu, il Dottore napisał:

Nieustające pozdrowienia dla fanów P3ESR, teraz z nowym DDC. 🙂

To są naprawdę niesamowite głośniczki. Jakąkolwiek zmianę w systemie widać jak na dłoni. Monitory. Dziedzictwo BBC oczywiste. 

https://rumble.com/v6h94t1-the-traveller-on-singxer-su-6-ddc..html

Malo basu.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Malo basu.

Mało? Zero basu. 🙂 Przecież to startuje od 70Hz. 🙂 

Edytowane przez il Dottore

Harbeth NLE-1 "Nelly"

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Na jakich sluchales wczesniej?

Na doskonałych PMC TB2+. Ale P3ESR mimo oczywistych ograniczeń i faktu że metalową kopułkę SŁYCHAĆ mają swój niezaprzeczalny urok. Średnica na takim poziomie jest nieosiągalna dla większości głośników, niezależnie od ceny. Teraz w końcu Havana wróciła z naprawy (z polskim trafo! 🙂 ) i zrobiło się, rzekłbym, feckin' spectacular! 😄

https://rumble.com/v6htsga-havana-is-back.html 

https://rumble.com/v6htzkj-more-havana.html

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Fajnie graja srednice, ale nie wytrzymal bym z nimi jako jedyna para glosnikow w domu.

Mam jeszcze 2 inne pary. 🙂 Tylko dlaczego mi się nie chce ich podłączać?

W związku z tym, że tak ładnie te paczuszki się sprawują na średnicy, to postanowiłem zafundować im Tontragery. Alan Shaw może sobie mieć wywalone, na czym one stoją, ale na takim poziomie grania to już warto dopieścić szczegóły.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Tylko dlaczego mi się nie chce ich podłączać?

Bo jeszcze za malo czasu uplynelo 😉

2 godziny temu, il Dottore napisał:

W związku z tym, że tak ładnie te paczuszki się sprawują na średnicy, to postanowiłem zafundować im Tontragery

A co to takiego?

8 minut temu, BlueDot napisał:

A co to takiego?

Szwabskie podstawki.

harhar.jpg

To nie lepiej Harbeth Nelson?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

11 minut temu, kichanadeta napisał:

To nie lepiej Harbeth Nelson?

Nie wiem. Nie dali mi nigdy. Ale naprawdę nie popieram idei łączenia stereo z subem. Jak zechcę wincyj basu to kupię SHL. Jaki problem?

Moim zdaniem P3ESR należy traktować jak dzieło sztuki użytkowej. To jest kreacja. Przemyślana z każdej strony właśnie tak a nie inaczej. Tu nie ma żadnych przypadków. To jest takie, jak ma być. I albo to akceptujesz, albo nie kupuj. Jest milion innych kolumn.

Doprawianie do tego suba jest jak zachowanie Johna Lennona, który kupił Rollsa i pomalował go w kwiatki. To niegrzeczne względem twórców. A nawet barbarzyńskie. Oczywiście i John Lennon i każdy inny człowiek może sobie robić ze swoją własnością rzeczy dowolne. Nie moja sprawa.

Ale jeśli ktoś kupuje głośniki wielkości pudełka na dziecięce buty a potem narzeka na brak basu... to sorry. Brak mi słów.

Było nie kupować a nie protezować się subem.

...chociaż jak się posłucha tych Nelsonów to zdają się być dość sensowne.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.