Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz yamaha czy sony

52um

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem tu nowy. Proszę o pomoc w wyborze wzmacniacza. Dotychczasowy Yamaha AX700 już się sypie (potencjometry, przełaczniki i przekaźnik).

Mam kolumny ATL HD 306, jestem z nich bardzo zadowolony. Słucham rocka, yassu i trochę jazzu. Muzyki nie słucham zbyt głośno. Zastanawiam się nad nowym wzmacniaczem.

Co wybrać? Yamaha ax-900 czy tez Sony np SONY TA-F770 ES. Nie znam się za bardzo na sprzęcie i stąd moja prośba o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/139474-wzmacniacz-yamaha-czy-sony/

Dotychczasowy Yamaha AX700 już się sypie

Zastanawiam się nad nowym wzmacniaczem.

Co wybrać? Yamaha ax-900 czy tez Sony np SONY TA-F770 ES

Niestety pewności nie masz że kupisz nowy wzmacniacz z wymienionych i też się nie posypię.

Tylko z tych 2 wolałbym sony ale osobiście nie kupił bym żadnego .

Ta AX-900 to będzie podobne granie do AX-700, tyle, że to model mocniejszy i lepiej zbudowany. Czy kupisz Yamahę czy Sony, to pamiętaj, że to wiekowe sprzęty i bez serwisu raczej się nie obędzie (prędzej czy później). Jestem właśnie po gruntowym remoncie mojej MX-70 (gra jak nowa). Pamiętaj, że AX-900 to bardzo popularny model i stan wielu egzemplarzy dostępnych na aukcjach pozostawia wiele do życzenia, a ich ceny są wyśrubowane. Jeśli już miałaby być Yamaha i do tego vintage, to lepiej celować w starsze modele A-1020 lub A-1000, to po prostu znacznie lepsze wzmacniacze niż AX-900. Na forum było sporo dyskusji na temat tych wzmacniaczy.

Yamaha CX-1000, Yamaha MX-1, Yamaha CDX-1030, Yamaha T-80, Yamaha PF-800 (Yamaha MC-5), Yamaha NS-690II, Yamaha HP-3, Bluesound Node 2, Helion 1750 XP, okablowanie: 2x AudioQuest Quartz, AudioQuest Topaz, AudioQuest Indigo Blue, Nordost Moonglo

Sony i jak Koledzy powyżej. Możesz potrzebować za czas jakiś ( o ile wcześniej nie był robiony, o co nikt nie zapytał) przegląd.

Taki jest urok starszych sprzętów....

Ale musisz mieć świadomość iż nówka ze sklepu tez może zdechnąć zaraz po okresie gwarancji. A w przeciwieństwie do staruszków, nówka może się okazać nienaprawialna. Bo np. czegoś tam producent już nie produkuje, a było nietypowe...

Jeśli używka, to najpierw patrz w jakim stanie, od kogo, a cena na 3 miejscu dopiero.

Hej.

Ten Sony wydaje się być lepsza opcją i tak jak ci piszą u góry koledzy patrz dobrze co kupujesz bo sprzęt używany ma swoje uroki a łatwo nadziać się na bubla a później koszta...

Dziękuję za pomocne posty. Mam pełną świadomość że kupowany sprzęt będzie leciwy, podobnie jak mój i prawdopodobnie będzie wymagał przeglądu.

Jest jednak okazja aby coś poprawić w brzmieniu. Stąd moje pytanie co mi zagra lepiej, pełniej.

Na temat Yamahy AX900 mam jakieś wyobrażenie posiadając ax700. Jednak Sony to dla mnie tajemnica. Mam jedynie porównanie do Technicsa i taniego wzmacniacza Sansui, te odpadają...

Jak wcześniej nadmieniłem słucham przeważnie niezbyt głośno na co pozwalają kolumny ATL, grają całym pasmem bez względu na poziom głośności (w parze z ax700).

Czy zmiana na Sony polepszy jakość odbioru? Może nie wyrazam się zbyt precyzyjnie, ale proszę o naprowadzenie mnie na właściwe tory.

Yamaha gra glownie basem i wysokimi, srednica jest nieco wycofana, w zasadzie jest bo jest ale nie prezentuje soba nic specjalnego, jest sucha pozbawiona barwy, zreszta on gra tak samo jak ax 700 wiec wiesz czego sie spodziewac, sony w stosunku do yamahy ma bardziej precyzyjny i zroznicowany bas, lepiej wypelniona srednice, na gorze jest neutralnie w zaleznosci czy bedzie to wersja eu czy niemiecka bedzie sie roznil "otwarciem" gory polecam zdecydowanie wersje eu, chociaz niemiecka mozna przerobic poprzez usuniecie kilku elementow i wymiane 2 rezystorow i kondensatorow

<br />Może ktoś napisze o różnicach w brzmieniu sony w stosunku do Yamahy?<br /> <br /> <br />

To pytanie z zakresu retorycznych? To co mnie się podoba ( sygnatura dźwięku), nie koniecznie musi Tobie. Yamaha/Sony z jakimi kolumnami , pomieszczeniu ( akustyka), rodzaj muzyki , za dużo zmiennych . Odpowiedź na tak postawione pytanie to jak wróżenie z fusów. W salonie mam set Yamahy w sypialni Sony , jak zamienię wzmacniacze jest inaczej , wydaje mi się ,że Sony gra bardziej muzykalnie , Yamaha analitycznie. Ale czy tak jest? Druga osoba może odnieść zupełnie inne wrażenie.

Zakup używanego sprzętu to zawsze ryzyko ,że nie ten dźwięk jaki oczekiwaliśmy ,ale jest to wkalkulowane w to hobby.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

To pytanie z zakresu retorycznych? To co mnie się podoba ( sygnatura dźwięku), nie koniecznie musi Tobie

. Pytam o ogólne odczucia podczas odsłuchu, widamo że kazdy ma inny gust inne preferencje. Ale już coś wiem, Sony zagra cieplej.

w zaleznosci czy bedzie to wersja eu czy niemiecka bedzie sie roznil "otwarciem" gory polecam zdecydowanie wersje eu, chociaz niemiecka mozna przerobic poprzez usuniecie kilku elementow i wymiane 2 rezystorow i kondensatorow

Mógłbyś rozwinąć czyli powiedzieć prościej, tak abym zrozumiał, bo nie jestem obeznany z fachowym słownictwem

Zastanawiam się nad nowym wzmacniaczem.

Co wybrać? Yamaha ax-900 czy tez Sony np SONY TA-F770 ES.

O charakterze brzmienia w największym stopniu i tak zadecydują kolumny, sądzę że wybór wzmacniacza spośród modeli porównywalnej klasy takich jak wymienione, będzie miał tutaj dużo mniejsze znaczenie.

Według mnie śmiało możesz zakupić tak Yamahę jak i Sony. Jeśli trafisz na zadbany egzemplarz, to zawiedziony raczej nie będziesz. Tak czy inaczej od razu proponuję odłożyć te parę stówek na remont wybranego urządzenia :)

Yamaha CX-1000, Yamaha MX-1, Yamaha CDX-1030, Yamaha T-80, Yamaha PF-800 (Yamaha MC-5), Yamaha NS-690II, Yamaha HP-3, Bluesound Node 2, Helion 1750 XP, okablowanie: 2x AudioQuest Quartz, AudioQuest Topaz, AudioQuest Indigo Blue, Nordost Moonglo

kilka linków

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

czy też

Ukryta Zawartość

bądź

Ukryta Zawartość

który najlepiej zagra?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.